(18.10 hodin)
(pokračuje Votava)

Často jsme ve svých vystoupeních zdůrazňovali, že druhý pilíř bude takovým velkým byznysem pro penzijní fondy. Je vidět, že vzhledem k zájmu veřejnosti to asi takový byznys nebude, když to přiznávají takové autority, jako je Jiří Rusnok, bývalý šéf Asociace penzijních fondů.

Dámy a pánové, druhý pilíř tzv. důchodové reformy je zcela nadbytečný. Nemá podporu u veřejnosti, nemá zájemce o spoření v něm, a dokonce o něj ztrácejí zájem i samotné penzijní fondy. Nevím, proč by tento druhý pilíř měl dále existovat.

Sociální demokracie ústy svého předsedy řekla, že pokud by ona měla tu možnost a šanci, druhý pilíř penzijního fondu by jistě zrušila. I z toho důvodu samozřejmě nemůžeme podporovat tento doprovodný zákon, který technicky umožňuje provedení druhého pilíře. Děkuji. (Potlesk jednoho poslance sociální demokracie.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Teď s faktickou poznámkou nebo s přednostním právem? S přednostním právem pan poslanec Vojtěch Filip. Prosím.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Děkuji, paní předsedkyně. Vážení členové vlády, paní a pánové, já bych připojil několik poznámek, které svým způsobem vyprovokoval pan ministr financí ve svém úvodním projevu.

Za prvé, ne všichni o tom už osmkrát hlasovali. Je tady řada nových poslanců, ať už z důvodu rezignace pro zvolení do Senátu, nebo z důvodu rezignací dnešních, tak si může každý rozhodnout nově.

A za druhé prosím, aby o tom nemluvil pan ministr financí jako o důchodové reformě. Přece o žádnou důchodovou reformu nejde. Jde o to, že vláda České republiky připravila zákon, který má legálně snížit příjmy průběžného systému, okrást státní rozpočet o určitou částku a věnovat ji soukromým fondům, a to ještě za situace, kdy snížení příjmů průběžného systému je, řekl bych, ohroženo dalším vykrádáním celé soustavy.

Je zřejmé, že nastavená pravidla neslouží tomu, čemu se říká důchodová reforma. Jde o velmi špatný bankovní produkt, který je horší než kterýkoli jiný! Jde o to, že tento systém měl poskytnout veřejné prostředky soukromým subjektům - a to navrhuje vláda, která si říká, že stabilizuje veřejné finance a je vládou rozpočtové odpovědnosti. Je to rozpočtově nejhorší rozhodnutí, které tady bylo ve Sněmovně předloženo od chvíle, kdy byla spuštěna dejme tomu kuponová privatizace.

Opakuji, že jde o vykrádání budoucích příjmů! Jestliže v první fázi byly zlikvidovány majetky státu, které tady byly vytvořeny v minulosti ať už různými pochybnými privatizacemi, nebo nezaplacením částky, která se měla zaplatit za jednotlivé privatizované podniky, a to nezaplacení skončilo v konsolidační agentuře, v konsolidační bance, a poté jaksi bylo přeprodáno nějakým způsobem buď těm, kteří na to čekali, nebo těm původním vlastníkům, které to do té kritické situace dostalo, což se žel stávalo, tak to se vykrádala minulost. Pak se vykrádala současnost, to jest, že se vykrádaly veřejné zakázky.

To, že míra korupce dosáhla v České republice neočekávaných rozměrů, je realita. A zase bych musel hovořit o tom, že se tady s tím potýkáme, a proto i tato vláda říkala, že bude bojovat proti korupci. A přitom, když si vezmeme konkrétně tento návrh zákona, který vrátil prezident republiky - a já musím, nebo nemusím politicky souhlasit s jeho názory, ale v každém případě by to mělo být upozornění pravé části politického spektra, jejímž on je představitelem, že tento návrh zákona skutečně nemůže nic pozitivního pro Českou republiku, pro její ekonomiku a pro její růst přinést!

Já nevím, jestli ti, kteří měli mít ty soukromé fondy, něco už zaplatili jednotlivým poslancům vládní koalice. Protože nechápu, proč setrváváte na tomto návrhu zákona, který neslouží účelu, pro který byl připraven, neslouží ani těm jednotlivým fondům - a to tady kolega Votava docela jasně řekl, že je to skutečně velmi špatný bankovní produkt. A jestliže nemá sloužit tomu účelu, pro který je napsán, nemá sloužit ani tomu, kdo by na tom mohl vydělat, pokud nechce vydělat na tom, že po třiceti letech ty peníze sebere a odnese z tohoto státu a zkrachuje a nikomu je nevyplatí, což by byl opravdu kolosální podvod. Tak potom nechápu, proč na tom setrváváme. Jestli to má být státem garantovaná zlodějna, tak si to přiznejme! Tak o tom mluvme nahlas a veřejně.

Já v tomto ohledu nesouhlasím s ministrem financí, že lze bez tohoto zákona spustit důchodovou reformu. Takzvanou důchodovou reformu. Opravdu to není pravda. A v každém případě prohlašuji, že jsem veřejně přislíbil, že kdykoli to bude možné, tento takzvaný druhý pilíř navrhnu ke zrušení. Pokud projde. A říkám to otevřeně a na adresu těch, kteří by si takový soukromý fond s cílem odvézt peníze z České republiky chtěli zřídit. V tomto ohledu to není otázka mého osobního přesvědčení. Je to otázka i politických programů jak současných parlamentních opozičních stran, tak ale řady neparlamentních politických stran, které mohou po dalších volbách nastoupit do Poslanecké sněmovny. A v tomto ohledu není garantováno, že by něco takového mělo platit. To je ten druhý moment mé připomínky.

Třetí moment je dán tím, že v tomto ohledu neexistuje jediný důvod, proč bychom měli jako Poslanecká sněmovna přehlasovávat veto prezidenta, proč bychom měli setrvávat na zákonu, který neplní základní účely, pro které se zákony přijímají, tzn. že budou upravovat nějaké vztahy mezi občany České republiky a budou sloužit účelu, pro který byly přijímány, jestliže nezjišťujeme ani účel pro příští důchodce ani účel pro majitele fondů a vůbec negarantujeme to, že se někdy někdo potká s těmi penězi, které tam má platit.

Já jsem tady v rozpravě, myslím v prvém čtení, říkal docela srozumitelným způsobem, že neznám člověka i z těch, pro které to může být výhodné, tzn. pro ty, kteří mají 40 tisíc měsíčně a více, který by věřil tomu, že třicet let bude nějakému soukromému fondu platit peníze a oni mu za třicet let začnou něco vyplácet, když to ještě nota bene není garantováno. S takovým člověkem jsem se v České republice ještě nesetkal. Na moji přímou otázku, jestli tomu věří ministr financí, mi tenkrát ministr financí neodpověděl. Mám si to vysvětlit tak, že i pan ministr financí tomu nevěří? Ano, jiné vysvětlení já totiž neznám. V tomto ohledu, nezlobte se na mě, nemám jediný důvod, nejen já, ale i moji kolegové a ti lidé, kteří za mnou chodí, abychom zákon, který je zbytečný a který dále oslabí veřejné finance, vůbec přijímali.

Prosím, zvažme, jestli za těchto okolností má Poslanecká sněmovna setrvávat na takovém paskvilu!

Děkuji vám. (Potlesk poslanců KSČM.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Teď je zde žádost... Pan kolega Vidím. Prosím.

 

Poslanec Jan Vidím: Vážená paní předsedkyně, paní a pánové, v zastoupení předsedy klubu Občanské demokratické strany vás chci požádat o to, abyste umožnila jednání poslaneckého klubu ODS od této chvíle do 19 hodin.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Vyhlašuji přestávku do 19 hodin.

 

(Jednání přerušeno v 18.20 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP