(21.30 hodin)

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Takže požádám paní kolegyni o upřesnění.

 

Poslankyně Kateřina Klasnová: Děkuji. Já na rozdíl od jiných kolegů jsem schopna uznat svou chybu. Děkuji Markovi, a ano, takto tedy navrhuji, aby do doby, než projedná Senát daňový balíček - máte pravdu. Předpokládám něco, co se velmi pravděpodobně stane, ale je to samozřejmě v tuto chvíli pouze předpoklad. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Takže budeme hlasovat tento procedurální návrh - odložení projednávání do doby projednání daňového balíčku v Senátu. Říkám to správně? (Odezva z lavic.) Dobře. Takže o tomto návrhu budeme hlasovat.

Je tady ještě žádost na odhlášení. Prosím, abyste se znovu přihlásili. Vypadá to, že jsme přihlášeni všichni. (Hlasité pokřikování z levé strany.)

 

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s předneseným návrhem, stiskne tlačítko, zvedne ruku. Kdo je proti? (Zleva se ozývá hůhů.)

Hlasování pořadové číslo 151. Přihlášeno 193, pro 92, proti 99. Návrh nebyl přijat.

 

Teď registruji 14 přihlášek do rozpravy. Jako první přihlášený je pan poslanec Jiří Paroubek. - Omlouvám se, ještě s přednostním právem pan kolega Filip.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Děkuji, pane předsedající. Členové vlády, paní a pánové, nebudu opakovat některé věci, které jsem tady měl v jednotlivých částech projednávání tohoto návrhu zákona, ale jednu připomenu určitě a to je otázka legitimity tohoto rozhodnutí. (Z lavic nalevo se ozývá šššš.)

Upozorňuji všechny poslance zvolené za politickou stranu Věci veřejné v roce 2010, že jsem tady na minulém projednávání ve třetím čtení citoval jejich volební program, který byl zcela v rozporu s tím, co je navrženo v tomto zákoně. A je jedno, jestli zůstali ti poslanci věrni Věcem veřejným, nebo odešli z různých důvodů a jsou nezávislí nebo jsou nyní ve straně LIDEM. To je absolutně nepodstatné. Podstatné je to, že jejich hlasování bude v rozporu s tím, k čemu jim dali voliči mandát. To je otázka legitimity rozhodnutí tohoto parlamentu. (Bouřlivý potlesk a hlasy nalevo.)

Jestli si to neuvědomujete, je to jeden z nejvážnějších důvodů pro ústavní stížnost a jako takový důvod to jistě využijeme. A může o tom kdokoliv pochybovat, mávat rukou nebo se tomu vysmívat. Je to realita. A upozorňuji, že takové rozhodnutí je v podstatě plivnutí do tváře voličům. (Souhlasný hlasitý křik a potlesk.) To je jeden vážný moment.

Druhý moment je ten, pro který musím navrhnout něco obdobného, co říkala paní kolegyně Klasnová. V petičním výboru Poslanecké sněmovny jsme na základě petice, která měla opravdu velký počet podpisů, projednávali otázku církevních restitucí a petiční výbor se usnesl podle zákona o jednacím řádu, že má ministryně kultury předložit petičnímu výboru seznam toho majetku. Do dnešního dne tak neučinila. (Opět pokřikování.)

Já bych prosil, pane místopředsedo, aby na mě pan kolega Vidím nekřičel. Upozorněte ho na to.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Omlouvám se, pane poslanče. Samozřejmě pan kolega Filip má pravdu. Bohužel nelze na tuto sněmovnu používat učitelské metody (výkřiky z lavic), proto bych vás prosil jak zleva, tak zprava, abychom se ztišili a poslouchali řečníka, který nemá být nikým rušen.

Prosím, pane kolego.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Myslím, že je zcela legitimním právem každého výboru Poslanecké sněmovny svým usnesením přinutit kteréhokoliv ministra, aby se dostavil do jednání výboru. Takový paragraf v zákoně o jednacím řádu existuje a to usnesení samozřejmě nemusí ministr splnit. Je ovšem otázka, jestli potom může dál zůstat ministrem a říkat, že splnil svůj ústavní slib, že bude dodržovat zákony této země a ústavu a respektovat to, že jsme parlamentní demokracií. Je samozřejmě otázkou, jestli si z toho dělá holubník příslušný ministr nebo ministryně, nebo jestli je schopen dostát alespoň svému slovu. Je-li čestné, nebo nečestné, to nechám na hodnocení jiných.

A to, že tady není předložen ten soupis majetku, ukazuje na něco, co je ryze nečisté v tomto návrhu zákona. A vůbec je směšné to, co bylo řečeno, že jde o jakousi restituci. Ukažte mi tedy restituci Apoštolské církve, která vznikla v roce 1989 a byla poškozena v oněch letech, o kterých tady hovořila paní ministryně. To je k smíchu! Jestli vám to nevadí jako vládní koalici, jestli vám nevadí, že si lžete sami sobě, že skutečně, to tady říkal pan kolega Jandák, že to zničí ty církve, protože lidé jim přestanou věřit. Už nikdo nikdy nemůže uvěřit těm, kteří sahají pouze po majetku.

Mistr Jan Hus měl pravdu! Protože vy se neumíte zachovat jinak, než tomu bylo tehdá, kdy se kupovaly odpustky. Jaké odpustky si to kupujete vy nyní za své nikoliv hříchy, ale za své korupční jednání? (Zabušení do lavic napravo.) Máte to zapotřebí, paní kolegyně a páni kolegové? (Intenzivní potlesk zleva, napravo sílící bušení do lavic.)

Děkuji za to bouchání do lavic. Byl tady jeden poslanec ve volebním období 1996-1998, který tak silně bouchal do lavice, až ji utrhl. Jmenoval se Miroslav Sládek. Pokud ho chcete následovat, klidně. Po dvou letech republikánská strana vypadla z parlamentu. (Výkřiky.)

A nyní mi dovolte říct jeden z nejvážnějších důvodů, pro které si myslím, že tento návrh zákona vlastně nemůžeme projednávat.

Vážené paní kolegyně, vážení páni kolegové, Poslanecká sněmovna projedná na nejbližší schůzi Poslanecké sněmovny zákon vrácený Senátem nebo prezidentem republiky, ať už je zamítnut, nebo ve znění postoupeném Senátem. Toto Poslanecká sněmovna ale odmítla, dokonce na váš návrh, vážení kolegové. Čili tento návrh už je dávno zamítnut. (Potlesk z lavic ČSSD.) Nikdy v historii české Poslanecké sněmovny se nestalo, že by zákon vrácený Senátem nebyl projednán na nejbližší schůzi, i když jsme ho neprojednávali na návrh třeba i jiných koalic, než je tady dnes, tak vždycky byl zařazen na schůzi, zahájeno jeho projednávání a to bylo přerušeno. Poprvé v historii této Sněmovny jste udělali, že jste ten zákon zamítli tím, že jste ho vyřadili ze schůze, na kterou byl ze zákona zařazen. Takže vám gratuluji k tomuto úspěchu! Jistě u Ústavního soudu bude dobře posouzen.

V tomto ohledu bych rád věděl, jaké úplatky kdo dostane za to z těch miliard, které budete darovat z peněz daňových poplatníků těm, kteří si je nezaslouží. (Povzbuzující hlasy a aplaus zleva.)

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Registruji několik faktických. (Projev přehlušen skandovaným potleskem zleva.)

Vážení kolegové, ať už souhlasnými, nebo nesouhlasnými projevy toto jednání neúměrně prodlužujeme. (Hučení.) Já bych vás prosil, abychom je omezili na minimum.

Registruji několik faktických poznámek. Jako první tady mám kolegu Paggia. Prosím.

 

Poslanec Viktor Paggio: Vážený pane předsedající, děkuji za slovo.

Vážený pane předsedo ÚV skrze předsedajícího, vy máte skutečně silný žaludek. Vy jako nejvyšší představitel komunistické strany v České republice jste důvodem, proč tu dnes večer sedíme. (Potlesk pravého spektra.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP