(21.40 hodin)
(pokračuje Paggio)

Vy byste měl sedět na svém místě, prostřednictvím předsedající, a pokorně poslouchat a nic moc neříkat. (Hluk v sále.) A pokud jde o vaše hodnocení politického programu. My už jsme se do této debaty jednou dostali. Dobrá. Budu vás do ní následovat znovu.

Já rozumím tomu, že nechápete, co se děje... (Z pléna je upozorňován na čas.) Ještě mi nevypršel. (Smích v sále.)

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Omlouvám se. Zapomněl jsem spustit stopky, ale už to budou dvě minuty, pane kolego. (Smích v sále.)

 

Poslanec Viktor Paggio: Je to koaliční kompromis.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Další faktická poznámka - pan kolega Kováčik. (Z pléna upozornění na přihlášku poslance Jandáka.) Registruji přihlášky hlasovacím systémem. Jestliže pustíte pana kolegu, je to váš problém. Prosím.

 

Poslanec Vítězslav Jandák: Dobrý večer, vážená vládo, vážení kolegové. Víte, co je strašné? Já jsem syn politického vězně a jsem na to hrdý - a tleskám komunistům. Tam jste dovedli vy tuhle zem! Vy, takzvaná pravice. (Potlesk a výkřiky z levé části sálu.)

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Další faktická poznámka, pan poslanec Kováčik.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Děkuji za slovo, pane předsedající. Pokud by nám snad bylo vyčítáno, že příliš dlouho tleskáme, a tím zdržujeme jednání o tomto bodu... Ano. Pominu-li obsah, kterému polovina Poslanecké sněmovny tleskala, berte i toto jako projev obstrukce. Když nemůžeme jinak, když je nás méně, tak alespoň takovýmto způsobem.

A teď bych rád velmi krátce jenom. Prosím pěkně, není nic na tomto světě, co by nás mělo vracet zpátky k jakýmkoli metodám, které by komukoli zavíraly hubu! Proto jste někteří z vás, vážení přátelé, v listopadu 89 přece nezvonili těmi klíči. Děkuji. (Potlesk zleva.)

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Tak. Další faktická poznámka - pan kolega Koskuba. Pan kolega Koskuba. (Z pléna: Už jde.) Dobře. Prosím.

 

Poslanec Jiří Koskuba: Děkuji. Jak koukám, pane předsedající, čas, který mi běží, je podstatně zkrácen proti časům jiným (na světelné tabuli svítí 0:32), ale možná se vejdu i do dvaceti vteřin. Když dovolíte, pak přetáhnu. (Smích a potlesk v sále.)

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Já se omlouvám, pane kolego, ale hlasovací zařízení mi nereaguje na stopky.

 

Poslanec Jiří Koskuba: Dámy a pánové, nic se neděje. Nebudu mluvit dlouho. Já jenom poslouchal kolegu Paggia a pozorně jsem poslouchal i kolegu předsedu KSČM. Dámy a pánové, chci vás upozornit, že to, co se zde dnes děje, a jak jste, kteří mě znáte, poznali z mé povahy a dnešního chování, já jsem trošku ztratil úctu k části této Poslanecké sněmovny. Je to o to horší, že se tak děje 7. listopadu. A jelikož jsem starší člověk, tak já byl tento den nucen k tomu, abych oslavoval výročí Velkého října. Uteklo tedy, jestli dobře počítám, 95 let. A já zde stejně jako kolega Jandák napjatě poslouchám předsedu KSČM, jak upozorňuje tuto vládní koalici, která dnes ráno se udržela u moci tím, že v počtu odsouzených tato sněmovna dokonce přesahuje průměr české země... (Smích a potlesk v levé části sálu.) Tady jste totiž mluvili o odsouzených a trestancích a my jsme nad průměrem, dámy a pánové, protože v Čechách jsou ve vězení pouze dvě promile obyvatel! V této sněmovně je to víc a to nemluvím o těch odsouzených.

A současně tato vládní koalice, která se takto udrží u moci, najednou zde předkládá zákony a neposlouchá právníka, který ji upozorňuje, že ty zákony zřejmě nejsou předloženy v pořádku - tedy košer, aby rozuměli všichni.

Dámy a pánové, já bych místo urážek očekával... (Poslanec Benda upozorňuje na čas.) Pane kolego, pokřikujete na mě. Já tam ještě mám deset vteřin. Přišel jsem 0:38, běžel. Buďte ohleduplný.

Takže já bych spíše očekával, že podáme návrh na přerušení tohoto bodu, dokud se nevyjasní ústavněprávní okolnosti, a pak teprve o něm budeme jednat. To, co zde předvádíme, je ostudné a oslavujeme tak skutečně Velký říjen. A mezi námi, komunistům k vítězství v posledních volbách jste, dámy a pánové, pomohli vy na této straně (obrací se doprava) A k tomu vám gratuluji. (Souhlasné výkřiky a potlesk v levé části sálu.)

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Pan kolega tady vznesl procedurální návrh - přerušení do doby vyjasnění právní situace. Rozumím tomu dobře? Pane kolego, můžete upřesnit ten svůj návrh?

 

Poslanec Jiří Koskuba: Pane předsedající, děkuji. Ale omlouvám se, nejsem právník. Jsem pouhý felčar, byť se ze mě tedy stal zákonodárce. Ale skutečně, pomozte mi v tom, kdo právu a zvláště Ústavě rozumí. Zazněly tu tak vážné námitky, že se domnívám, že je nutno přerušit tento bod, dokud nebude projednán legislativně právně. Zdali od toho máme, či nemáme výbor... Omlouvám se, ale jako zdravotník toto neumím přesně definovat.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Tak potom ale opravdu o tom nemohu dát hlasovat, protože musíme mít přesný návrh. Navíc podle vyjádření sněmovní legislativy námitky, které tady pan poslanec Filip vznesl, nejsou důvodné. (Nesouhlasné hlasy v levé části sálu.)

Prosím, s přednostním právem pan poslanec Filip.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Děkuji, pane místopředsedo. Jednu poznámku, než dám procedurální návrh, pro pana kolegu Paggia vaším prostřednictvím, pane místopředsedo.

Základní práva a svobody se zaručují všem bez rozdílu pohlaví, rasy, barvy pleti, jazyka, víry a náboženství, politického či jiného smýšlení, národního nebo sociálního původu, příslušnosti k národnostní nebo etnické menšině, majetku, rodu nebo jiného postavení. To je článek 3 Listiny základních práv a svobod. Mohl byste se jím, pane kolego, mimo jiné řídit.

A pokud vím, já jsem tady upozorňoval na Apoštolskou církev, která byla registrována v roce 1989 a která nebyla nikdy vyvlastněna, které tímto zákonem darujete přes miliardu korun. Tak prosím, abyste tady nevysvětloval věci jinak, než jsou napsány alespoň v textu zákona. To je jedna poznámka.

Druhá poznámka je ta. Já jsem pravda starší než vy. V roce 1955 jsem se teprve narodil. A v roce 1989, když vznikla například Apoštolská církev, jsem byl zaměstnán v tehdy státním podniku Sfinx České Budějovice a se zákonodárstvím této země jsem neměl nic společného. Nevím, co jste měl společného vy nebo někdo z vaší rodiny. Ale ten rehabilitační spis na mého dědu z politického procesu 1950 byl doručen mojí mamince teprve v roce 1991, když byla rehabilitována. Takže o mém politickém smýšlení nemusíte mít pochyb. Já skutečně říkám to, co si myslím.

A nyní ten procedurální návrh. Já skutečně navrhuji odročení projednávání tohoto zákona do té doby, než paní ministryně předloží kompletní seznam toho majetku. Nedělejte si z nás legraci, prosím vás. Do té doby, čili přesně podle zákona o jednacím řádu, tak jak byl citován paragraf 63 zákona o jednacím řádu. A paní ministryně, prosím, respektujte, že toto je parlamentní demokracie, ne nějaká demokracie jakési exekutivy udržující se u moci pouze tím, že vyměňuje poslance podle toho, jak se jim to hodí! (Potlesk a výkřiky z levé části sálu.)

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji. Takže je tady další procedurální návrh, o kterém budeme hlasovat. Je to návrh na odročení projednávání do doby předložení seznamu navraceného majetku Ministerstvem kultury. Říkám to přesně, pane kolego? (Obrací se na poslance Filipa. Ten souhlasí.)

Takže o tomto návrhu budeme hlasovat. Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s tímto návrhem, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 152. Přihlášeno 193. Pro 90. Proti 99. Návrh nebyl přijat.

 

Pane kolego (k poslanci Tejcovi), omlouvám se, mám tady ještě dvě faktické poznámky. Prvním je pan poslanec Josef Dobeš. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP