(23.50 hodin)
(pokračuje Doktor)

Chtěl bych tedy veřejnosti, ale i vám, milé kolegyně a kolegové, vysvětlit a oznámit v zásadě dohodu, která spočívá ve vypuštění, resp. odstranění onoho ustanovení zákona o daních z příjmů, které napříště, tak jak je v zákoně napsáno, zbavovalo církve břemene daní, zdůrazňuji daně z příjmů, z případného příjmu z prodeje nabytého majetku - tam je navíc to slovíčko z prvního příjmu takového majetku - neb musím reflektovat onu věcnou potíž a i časovou potíž, že nyní jednáme o návrhu zákona, resp. věci vrácené horní komorou Parlamentu, Senátem, nám k opakovanému projednávání a nelze podávat pozměňovací návrhy. Chtěl bych říci, že na základě jednání s panem předsedou vlády Petrem Nečasem, zástupci TOP 09 a paní předsedkyní strany LIDEM paní Karolínou Peake jsem dosáhl dohody, podle které ihned, resp. v den, kdy bude tento zákon vyhlášen ve Sbírce zákonů a dostane z hlediska administrativního veškeré náležitosti označené číslem ve Sbírce zákonů tak, aby mohla být podána efektivně, okamžitě novela k tomuto zákonu, budu já, kdo podá Poslanecké sněmovně a vám, to zdůrazňuji, všem dám příležitost připodepsat tento návrh a podám okamžitě návrh na odstranění této výjimky. Bude odstraněna podle mě neodůvodnitelná a neopodstatněná výjimka daně z příjmů a církvím jako právnickým osobám bude do budoucna bez zbytečné časové prodlevy, a učiním tak neprodleně, jakmile bude vyhlášen zákon ve Sbírce, tedy věřím, že ani nebude tento prostor efektivně využit, neb prostě budou zahájeny úkony vůbec k vydávání tohoto majetku. Církvím bude do budoucna uložena povinnost platit daně, tak jako je platí každý jiný daňový poplatník, každá jiná právnická osoba takového druhu.

To je myslím rozsah dohody, který mi dovoluje, abych připojil k tomuto návrhu zákona pozitivní hlas pro návrh. Děkuji vám za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu poslanci Doktorovi. Mám zde dvě faktické poznámky. Pan kolega Viktor Paggio, ale nevidím ho tady, takže to pravděpodobně je nějaký omyl. Pan kolega Opálka. Prosím.

 

Poslanec Miroslav Opálka: Děkuji, paní předsedkyně. Chtěl bych jenom vaším prostřednictvím kolegovi Doktorovi říci, že mě mrzí, že když už vyjednal takovou dohodu, že nevyjednal i to, aby se hlasovalo o tomto zákonu až potom, když třeba v devadesátce tato novela by prošla. Já vím, že to je legislativně trochu problém, protože čekáme na číslo zákona, ale možná bychom našli nějakou cestičku. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová To byla faktická poznámka. Paní kolegyně Strnadlová dostane slovo teď s řádnou přihláškou. Prosím. - Ještě faktická poznámka. Omlouvám se. Pan kolega Doktor.

 

Poslanec Michal Doktor: Omlouvám se. Já bych chtěl ujistit pana poslance Opálku, že jsem přemýšlel o všech technických aspektech a možnostech, jak vyřešit nikoliv jenom tuto svou připomínku. On si jistě vzpomene, že jsem uvažoval i o možnosti, jak snížit onu finanční náhradu, a věřte, že jsem nenašel podporu, která by zavdávala naději na to, že tato úprava bude přijata Poslaneckou sněmovnou, resp. dostatečnou většinou, a také z hlediska minimalistického přístupu a snahy dosáhnout toho pravého a sledovaného cíle jsem zvolil právě tento postup. Mimo jiné také proto, aby ten postup byl z legislativního hlediska nenapadnutelný a váha dohody, které se mi podařilo dosáhnout se zástupci K9, vůbec došla svého cíle, to znamená, aby byla právně vymahatelná, aby byla přijata v čase a co nejdříve tak, aby nevzniklo žádné okno pro případné daňové úniky, pakliže by bylo s majetkem naloženo tak, že bude vydán církvi, a teď zdůrazňuji, říkám, hypotetický model, že jeden den bude majetek převeden a hned druhý den by byl převeden na jinou osobu. Právě pro tento případ jsem zvolil tento minimalistický, ale maximálně efektivní přístup a toto okno případné daňové výjimky bude vypnuto, jakmile v podstatě bude zapnuto tím původním zákonem.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Teď ještě jedna faktická poznámka - pan poslanec Stanislav Huml.

 

Poslanec Stanislav Huml: Já bych chtěl kolegovi Doktorovi možná jenom prostřednictvím předsedající říct, že v tomto případě mě hned na místě napadlo: věř a víra tvá tě uzdraví. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová To byla faktická poznámka. Paní poslankyně Miroslava Strnadlová má slovo. Prosím.

 

Poslankyně Miroslava Strnadlová: Dobrou už skoro půlnoc, paní předsedající, dámy a pánové. V úvodu svého vystoupení bych chtěla jenom trošku připomenout vystoupení pana poslance Dobeše a musím říct, že při jeho slovech mě polila trošku hrůza, protože si myslím, že v dnešní době žádná politická strana, která se chce nazývat demokratickou, nám tady nemůže říkat, že se chovají stejně jako komunisté v roce 1948, protože všichni bychom měli okamžitě se vyděsit a dát jim najevo, že takhle to nejde, protože my už máme tyto roky za sebou a před sebou je rozhodně mít nechceme. Ale to jenom na úvod. (V sále je velký hluk.)

A za další bych vám chtěla v úvodu ještě přečíst církve, kterým chcete majetky vracet: Apoštolská církev, registrace 1989, v loňském roce necelých 5 tisíc věřících. Církev československá husitská -

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Promiňte, paní kolegyně. Já vás nerada přerušuji. Dámy a pánové, prosím o klid!

 

Poslankyně Miroslava Strnadlová: ... registrace v roce 1920. V roce 2001 99 tisíc věřících, v roce 2011 39 tisíc věřících. Církev římskokatolická, v roce 2011 2,7 mil. věřících, v roce 2011 1,080 mil. Československá církev evangelická, v roce 2001 117 tisíc věřících, v loňském roce necelých 52 tisíc věřících. A tak bych mohla pokračovat. V podstatě všem církvím v naší republice ubývají počty věřících, přesto jim budeme vracet majetky, jako by byly v nejvyšším rozpuku. (Hluk v sále trvá.)

Mé vystoupení doufám nebude dlouhé.

V historii církev obohatila nebo chudla úměrně svému vlivu. Vždy záleželo na vládcích země, nakolik se chtěli o víru opírat při svém panování, a podle toho církvím dávali nebo brali. Brali jim vliv i majetky. Největšího rozmachu tak církev dosahovala za Karla IV. a Přemysla Otakara II. Naopak chudla v dobách husitských bouří, za císaře Josefa II. a ve druhé polovině minulého století. Jaký vliv má mít církev dnes? Měl by tomu v historických souvislostech odpovídat i majetek? A jak tyto kroky církev vysvětlí svým věřícím důchodového věku, z jejichž kapes dnes vláda finanční prostředky vytahuje? Jak to vysvětlí svým věřícím, postiženým občanům, kteří museli pochopit, že na jejich sociálních dávkách musí tato vláda šetřit, jak to církev a vládní koalice ODS a TOP 09 vysvětlí věřícím hasičům, policistům, učitelům a všem těm, kteří mají úspory státu chápat? Je to opravdu jen církev, kdo má na podporu ze strany státu nárok?

Dámy a pánové, jak tento krok bez uzardění vysvětlíte svým rodičům? Počátkem 90. let řekl Kardinál Tomášek, že církev nemá vůči státu již žádné další požadavky. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP