(16.20 hodin)
(pokračuje Konečná)

Nicméně jsem ráda, že ještě pořád nám zůstal aspoň institut toho, že do 30 dnů se snad odpovědi dočkám, byť s největší pravděpodobností už to nebude od paní vicepremiérky, ale od paní ministryně obrany. Nicméně paní vicepremiérku prosím, aby tam byl minimálně váš podpis, protože bezpochyby pod něco, co tady připravujete, budete ochotná se podepsat.

Takže se ptám, zda nám předložíte tento váš materiál. Jaké úspory budou v tomto materiálu pro příští rok? A jakým způsobem hodláte slučování jednotlivých státních úřadů, případně ministerstev dělat?

To je ode mě asi vše. Možná jen, pane místopředsedo, zda by nebylo možné, aby vedení Sněmovny upozornilo ministry a pana premiéra, že doba pro ústní interpelace je vymezena dle jednacího řádu od 14.30 do 18 hodin, tudíž opravdu není vhodné, aby si v těchto časech plánovali jakékoliv jiné jednání. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, sdílím váš názor.

Teď přikročíme k další interpelaci. Je to pan poslanec Vít Bárta, který by chtěl interpelovat nepříjemného (smích) nepřítomného ministra Jana Kubiceho. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Vít Bárta: Vážený pane místopředsedo, velmi vám děkuji za velmi trefné a takřka láskyplné vyjádření a entrée k mému projevu. Velmi si toho vážím a souhlasím s vámi.

Dámy a pánové, útvar zvláštních činností Policie České republiky je naprosto klíčový útvar z hlediska fungování Policie České republiky. Dovolte mi interpelovat pana ministra Kubiceho se dvěma zásadními otázkami.

a) Na útvaru zvláštních činností byl zrušen odbor hotelového sledování, který fungoval více než 40 let a byl významným partnerem pro útvar pro odhalování organizovaného zločinu. Jak je možné, že špičkoví odborníci ze zrušeného odboru jsou posláni na podřadnou práci u ostatních sborů útvaru zvláštních činností? Proč ministr Kubice posvětil zrušení tohoto odboru? Jak bude jeho práce nahrazena a zda nehrozí zhoršení bezpečnostní situace České republiky?

b) Z vedení útvaru zvláštních činností byl odvolán ředitel Almer a na jeho místo šel jeho náměstek Vladimír Šibor. Stalo se tak nicméně bez výběrového řízení. Proč byl vyměněn šéf tohoto útvaru bez výběrového řízení? Proč pan Almer se stal šéfem údajně personalistiky a pobírá vedle renty ve výši 50 tisíc korun ještě plat 40 tisíc korun jako personalista tohoto útvaru?

Vzhledem k tomu, že tento útvar je naprosto zásadní z hlediska vyšetřování naprosto všech zásadních kauz především korupčního charakteru v České republice, ptám se v tomto směru, jak je možné, že pokračuje praxe, že tak jako byl bez výběrového řízení oproti policejnímu prezidentovi Lessymu policejním pučem dosazen policejní prezident Červíček bez výběrového řízení, na druhé klíčové pozici z hlediska rizika vynášení klíčových informací o tom, na kom Policie České republiky pracuje a nepracuje, byla též bez výběrového řízení provedena tato zásadní personalistická změna s tím, že naopak původní ředitel na tomto útvaru za velmi nestandardních ekonomických podmínek dále zůstává. Ptám se, zda tímto způsobem nedochází k vynášení informací o tom, jestli zrovna je, nebo není odposloucháván a policií prošetřován pan ministr Kalousek či jiní ministři této vlády.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: To byla interpelace, která bude snad vyřešena písemně.

Nyní pan poslanec Antonín Seďa, taktéž na nepřítomného Jana Kubiceho. Prosím, máte slovo, pane poslanče, můžete přednést.

 

Poslanec Antonín Seďa: Děkuji, pane místopředsedo.

Vážený pan ministře, opravdu to dělám nerad a výjimečně, že se obracím na člena vlády ve věci konkrétní trestní věci a jednání orgánů činných v trestním řízení. Nicméně považuji za velmi závažné informace, které proběhly sdělovacími prostředky. O co konkrétně jde? Jde o kauzu Davida Ratha a údajně zatajených odposlechů. Podle jeho advokáta Romana Jelínka protikorupční policie nezařadila mezi podklady pro soudce při rozhodování o vazbě ani pro poslance při hlasování o Rathově vydání část odposlechů, které podle právníka svědčí o nevině obviněného. Údajně do spisu vyšetřovatelé zařadili pouze částečný přepis, na jehož základě byl poslanec obviněn a poslán do vazby. Včera dokonce zazněla informace, že procesních problémů je více, například že údajně schází povolení k odposlechům.

Vážený pane ministře, ředitel protikorupční policie Tomáš Martinec se k postupu obhajoby nevyjádřil a počítá s tím, že tuto kauzu prošetří Generální inspekce bezpečnostních sborů. Nicméně se domnívám, že pokud existuje tato závažná situace, je nutno jednat okamžitě. Podotýkám, že policie obvinila poslance Ratha již v květnu a po sedmiměsíčním vyšetřování kriminalisté teprve kompletují rozsáhlý spis. Pak tento spis poputuje k soudu, který může nařídit hlavní líčení.

Pane ministře, požádáte vy osobně, pokud se tak již nestalo, ředitele Generální inspekce bezpečnostních sborů o prošetření těchto informací? Jste si vědom, že pokud by se prokázalo pochybení vyšetřovatelů, mohlo by to výrazně poškodit renomé Policie České republiky? Děkuji za vaše odpovědí.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Teď prosím máme ještě jednou pana poslance Víta Bártu na paní Karolínu Peake, která mezitím se stala nepřítomnou. Takže prosím, můžete přednést ještě svou interpelaci.

 

Poslanec Vít Bárta: Vážený pane místopředsedo, dovolte mi polemizovat o tom, jestli Karolína Peake se stala nepřítomnou, nebo všudepřítomnou ministryní obrany a vicepremiérkou.

Nicméně dovolte mi interpelovat paní vicepremiérku otázkou, jestliže opakovaně paní vicepremiérka zdůrazňovala, že bude naplňovat program strany Věci veřejné, zda jako ministryně obrany zajistí desetimiliardovou úsporu v rozpočtu Ministerstva obrany v roce 2013 a hlavně v roce 2014. Deset miliard minus v rozpočtu Ministerstva obrany je jedno z úsporných opatření, které bylo v programu Věcí veřejných, a v rámci úsporných aktivit k zeštíhlení veřejné správy a státní moci tudíž předpokládám, že se paní vicepremiérka k této věci postaví čelem.

Děkuji vám za pozornost. (Hlasitý potlesk dvou poslanců Věcí veřejných.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Teď bych požádal ještě naposled poslance Antonína Seďu, který by ještě přednesl poslední interpelaci na nepřítomného ministra Leoše Hegera ve věci sponzoringu VZP.

 

Poslanec Antonín Seďa: Děkuji, pane místopředsedo.

Vážený nepřítomný pane ministře, snad se shodneme v tom, že české zdravotnictví by potřebovalo daleko více peněz. Asi se neshodneme ve způsobu navýšení finančních prostředků, nicméně si často kladu otázku, proč veřejná instituce, která si stěžuje na nedostatek peněz, velmi často pořádá sponzoring. Přiznám se v úvodu, že uváděné informace mám z veřejných zdrojů a nemám je ověřené, nicméně se týkají vyhlášení atleta roku. Údajně tato televizní akce stála 38 milionů korun a jako jeden ze sponzorů byla Všeobecná zdravotní pojišťovna, která se měla podílet na reklamě s více než pěti miliony korun.

Vážený pane ministře, oba dobře víme, jak je na tom Všeobecná zdravotní pojišťovna finančně a že v příštím roce hrozí problémy s proplácením zdravotní péče. Z důvodu napnutého rozpočtu Všeobecné zdravotní pojišťovny se navrhují restrukturalizace, či dokonce rušení některých nemocnic, což zhorší dostupnost zdravotní péče. Proto se ptám, pane ministře, nežijeme v Kocourkově? Nedávno jste zvýšil svůj vliv na správní radu VZP, a proto se ptám, jakým způsobem budete řešit toto turecké hospodaření - omlouvám se Turkům - s penězi pojistníků, občanů naší země?

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Jenom to Turecko si to nezaslouží, ale jinak tedy končím. Pravděpodobně toto je poslední interpelace, kterou jsme tady dnes mohli vyslechnout. Dovolte mi, abych ukončil projednávání tohoto bodu.

Samozřejmě toto byl také poslední bod dnešního jednacího dne. Takže mi dovolte, abych řekl ještě jednu věc důležitou. Byl bych rád, kdyby se tady nesla sněmovními kuloáry. Zítřejší jednání Sněmovny začne v 9 hodin 30 minut, protože klub sociální demokracie požádal o půlhodinovou pauzu na klub od 9 do 9.30. Opakuji, jednání zítra začne v 9 hodin 30 minut. O půl desáté zítra bude začínat jednání. Doufám, že se to bude šířit a všichni to budou vědět.

Radši ještě jednou: zítra začínáme až o půl desáté, v 9.30.

Přeji vám příjemný večer a zítra ráno pokračujeme pevně zařazenými body.

 

(Jednání skončilo v 16.30 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP