(11.30 hodin)
(pokračuje Bárta)

Za b) mi dovolte v tomto směru se znova vymezit proti návrhu sociální demokracie, kde naopak mi nezbývá, než se tak trošku přiklánět k názoru pana ministra financí, protože nařizování výše úroků ze strany vlády chápu, že by bylo časově velmi složité, málo flexibilní, a vzhledem k turbulentnímu vývoji finančních trhů se obávám, že by to mohlo v některých situacích i vládu dostat do nelehké a často neřešitelné situace. Naopak ale pléduji za svůj návrh, který zcela jednoznačně navrhuje velmi flexibilní model, a to je zastropování RPSN sazby odvozením od lombardní sazby České národní banky. Česká národní banka, myslím, je zcela jednoznačně institucí, která je zcela nezávislou z pohledu trhů, jednoznačně konzervativní institucí, a proto její chování a od ní odvozování zastropování RPSN sazby se domnívám, že si mohu dovolit označit za přístup liberální a v souladu s volným trhem.

Naopak chci říci, když půjdu do konkréta toho návrhu, že jsme se snažili o navržení tří jakýchsi pater. Konkrétně, že u půjčky do výše 9 999 Kč by se zastropovala RPSN na 20násobku lombardní sazby ČNB, u půjčky do výše jistiny 29 999 Kč by se zastropovala RPSN na 16násobku lombardní sazby ČNB a u půjčky nad 29 999 Kč by se RPSN zastropovala na 13násobku lombardní sazby ČNB. To znamená, že nepřímá úměra mezi stropem RPSN a výší půjčované částky je dána tím, jak už jsem říkal, že reálně existují vyšší fixní náklady na poskytnutí půjčky bez ohledu na tuto částku, čili menší půjčky mají procentně vyšší náklady. Čili vrátím-li se k tomu základnímu argumentu pana ministra financí, je myšleno na prostupnost, je zde jaksi zajištěno minimální omezení z hlediska trhu. A podotýkám, že ten návrh, tak jak je naformulován, když jsme kontrolovali velké společnosti typu Home Credit apod., tedy velké společnosti poskytující spotřebitelské úvěry, tak zcela jednoznačně se do těchto parametrů vchází. To znamená, že náš návrh je návrhem, který opravdu jde do nejhorších lichvářských praktik, který jde zcela jednoznačně jen a jen do situace, kterou jsem vám ukázal na deníku Blesk a jeho 28 z 30 inzerátů.

Co se týče mých dalších návrhů, můj návrh D4 s odebráním oprávnění k podnikání, pokud firma hrubě systematicky porušuje zákon. Pan ministr financí tady řekl, že se jedná o zbytečné ustanovení, neboť již živnostenský zákon v tomto směru kompetence živnostenskému úřadu dává. Ano, je pravdou, že tady určité kompetence jsou, ale realita je v zásadě shodná s tím, jak řeší české soudy lichvu. Jinými slovy řečeno, ta ustanovení bohužel nejsou z hlediska veřejné správy dostatečně aplikována a při konzultacích s představiteli některých živnostenských úřadů, co by mohli konkrétního dělat, tak toto je návrh, který předkládám v souladu s jejich žádostí, tedy návrh, který by jaksi lépe formuloval, jasněji formuloval, precizněji formuloval to, jak by živnostenské úřady vůči podvodným společnostem mohly postupovat.

Třetí návrh, který jsem předložil, jest návrh, tak jak tady zaznělo, který řeší výši úroku v prvních 14 dnech. Dámy a pánové, jednou z mnoha nemravností je, že řada lidí si půjčuje pod velkým časovým a ekonomickým tlakem. A v té situaci si půjčí - já vám řeknu konkrétní příklad. Přišla za mnou paní, které zemřel manžel. To je reálný příklad. Ta paní je z Prahy 5. Je to velmi elegantní a pracovitá dáma, pochopitelně nebudu říkat její jméno, ale přišla za mnou s tím, co má dělat se svou půjčkou, protože jí zemřel manžel, ona v tu chvíli neměla peníze a prostě přes první takovýto hloupý inzerát si půjčila peníze s tím, že mezitím od svých příbuzných sehnala jiné peníze na pohřeb svého manžela, a když chtěla během oněch prvních 14 dnů zrušit tu půjčku s nehorázným úrokem, tak zjistila, že za prvních 14 dní úrok je mnohonásobně vyšší než v následujících týdnech. Jinými slovy řečeno, do lichvářské praxe lichvářských společností patří to, že opravdu mnoho lidí pod časovým tlakem si půjčí peníze, mezitím si uvědomí, v jaké jsou kritické situaci, během prvních 14 dnů řadu smluv se snaží vypovědět a lichvářské společnosti, aby tomuto zabránily, aby nepřišly o svůj mrzký peníz, reagují na to právě tak, že na prvních 14 dnů nastavují výrazně vyšší úrok než na dobu následující. Ano, tento konkrétní návrh, rozumím, by mohl býti z hlediska liberálnosti trhu považován za návrh omezující. Ale znova připomínám, že z 30 inzerátů v Blesku 28 je jednoznačně v nesouladu s dobrými mravy a jedná se zcela jednoznačně o lichvu. Připomenu-li k tomu milion exekucí, připomenu-li k tomu zásadní problém z hlediska každoročního nárůstu v řádu desítek procent toho, jak lichva roste, tak prosím a pléduji pro své návrhy D1 až D4, abyste je podpořili právě proto, že pokud nebudou přijaty, nebudou zavedeny... (potlesk poslanců KSČM) - děkuji - nedojde k tomu, aby se zastavil růst exekucí v ČR.

Dámy a pánové, na mých webových stránkách můžete nalézt black list konkrétních lichvářských společností s úroky v řádu tisíců procent. Můžete najít půjčky, kde si půjčíte 5 tisíc a během roku máte vrátit 10 tisíc korun a často i více. Jedná se o opravdu o zásadní velmi vážný problém, a proto vás ještě jednou prosím o pozornost a podporu těchto svých čtyř návrhů. Děkuji za pozornost. (Potlesk poslanců Věcí veřejných.)

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: To byla poslední oficiální přihláška do rozpravy. Vidím faktickou poznámku - kolega Koskuba. (Omyl. Hlásí se však poslanec Vysloužil.) Prosím.

 

Poslanec Radim Vysloužil: Vážený pane předsedající, vládo, kolegyně, kolegové, jak tu pan poslanec Bárta mimo jiné uvedl, rozsáhlým nešvarem v poskytování spotřebitelských úvěrů je neposkytování veškerých informací k těmto smlouvám. Tento problém právě řeší můj pozměňovací návrh, který není v rozporu se směrnicí EU, jak bylo zde uvedeno, jde pouze nad rámec evropské legislativy, tudíž není v rozporu. Takže já děkuji tímto za podporu mého pozměňovacího návrhu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji, pane kolego. Ještě se někdo hlásí do rozpravy z místa? Nikoho nevidím, takže rozpravu končím. Táži se pana zpravodaje a pana ministra, jestli chtějí závěrečná slova. Prosím, pan zpravodaj Laudát. (Dává přednost panu ministrovi.) Tak, pan ministr má přednost. Prosím, pane ministře. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP