(10.30 hodin)
(pokračuje Šincl)

U vážené poslankyně Klasnové, abych byl spravedlivý, mě docela pobavilo, jak se ve druhém čtení v dnešní roli předsedy poslaneckého klubu opoziční strany nostalgicky odvolávala na programové prohlášení vlády a litovala, že již není součástí vlády. Nechci být osobní, opravdu nechci být osobní, ale dovolím si poznamenat, že možná právě to populistické zdaňování náhrad bylo jednou z příčin, proč začal poslanec Bárta poskytovat takzvané své půjčky, tu 500 tisíc jedné kolegyni, tu 400 tisíc jinému kolegovi atd., a možná právě to bylo spouštěčem procesu, který skončil veřejným soudním přelíčením pana poslance Víta Bárty a nepravomocným odsuzujícím rozsudkem. Vcelku jí docela rozumím a chápu ji. Jen se snaží těmito a jinými svými návrhy, kterými nás tu pravidelně zahrnuje, vzkřísit téměř nulové preference své strany. Nechci být špatným prorokem, ale myslím si, že téměř každý v této místnosti ví, že je to marné. Upřímně vám s úctou říkám: Svoji šanci jste již podle mne promarnili. A věřte tomu, že vám přeji úspěch. Již jsem to dnes tady říkal, ale raději to zopakuji. Tato gesta podle mne veřejnost neoceňuje. Veřejnost oceňuje v práci představitelů státu úplně jiné věci než to, kolik berou na svých výplatních páskách.

Mohl bych na dané téma hovořit mnohem, mnohem déle. Mohl bych mluvit o konkrétních - zdůrazňuji pro ty, co neslyší, o konkrétních - mnohoobročnících, supermanech, kteří mají více funkcí než japonská kalkulačka, o falešné solidaritě s občany, o okénkách, kam jedna strana slibovala odevzdávat své náhrady atd. atd. Ale už vás nebudu zdržovat.

Závěrem bych se chtěl omluvit všem poslancům a poslankyním, kterých jsem se ve svém vystoupení nějak dotkl. Nebylo to mým cílem. A hlavně poděkovat za vaši pozornost. Děkuji. (Potlesk zejména poslanců ČSSD, ale i dalších v celém sále.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Mám zde žádost o faktickou poznámku pana ministra Miroslava Kalouska, poté s přednostním právem dostane slovo paní poslankyně Kateřina Klasnová. Pane ministře, prosím.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Kromě blahopřání k velmi přehlednému rozboru jednotlivých pozměňovacích návrhů si dovoluji předřečníkovi navrhnout korekci do jeho materiálu. On řekl, že v září 2009 Topolánkova vláda v populismu před volbami do Poslanecké sněmovny v roce 2010 navrhla snížení platů. V září 2009 již pátý měsíc vládla vláda Jana Fischera. Nejednalo se tedy o populismus předvolební do Poslanecké sněmovny. To už byla prezidentská kampaň, pane kolego! (Pobavení a potlesk.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Faktická poznámka - pan poslanec Vítězslav Jandák.

 

Poslanec Vítězslav Jandák: Děkuju, dámy a pánové. Já jsem šťasten, že za mnou sedí šťastní představitelé strany, kteří vytvořili několik šťastných náměstků, a zesmutněl celý národ. Víte, stačilo by na konci říct jednu větu: Stát je rozkraden, čeká se na povel k rabování. Děkuji vám.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Paní poslankyně Klasnová s přednostním právem. Prosím.

 

Poslankyně Kateřina Klasnová: Vážená paní předsedající, děkuji za slovo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, já jsem tady připomínala minule programové prohlášení vlády, protože to byly Věci veřejné, které prosadily právě zdanění těchto víceúčelových paušálních náhrad, které jsou nezúčtovatelné. A když tady hovořil pan poslanec Šincl a hovořil o tom, že nechápe, když nám tady minule pan ministr financí zdůvodňoval, že si myslí, že tyto nezúčtovatelné náhrady jsou součástí příjmu a jako takové by měly být zdaněny, že nechápe, kde ten příklad vzal, kdo kdy toto zneužil, tak já bych tady ráda odcitovala slova předsedy ČSSD pana Sobotky v roce 2009, když byl tázán na to, jak si ušetřil na byt za zhruba 8 milionů korun: "Ano, používal jsem k tomu i peníze z poslaneckých náhrad. Neznám ústavního činitele, který by plat a náhrady odděloval," uvedl Sobotka. Ve využívání poslaneckých náhrad ke spoření Sobotka nevidí problém: "Pro využití prostředků není stanoveno žádné přesné pravidlo, zákon jsem neporušil."

Prosím, neuvádím to tady proto, abych tady vzbudila nějaké hluboké emoce a vášně, pouze to uvádím pro dokreslení situace. Uvádím to pro zdůvodnění toho, že se skutečně domnívám, že tyto poslanecké náhrady, které jsou nezúčtovatelné, tedy na rozdíl od náhrad, které máme například na kanceláře nebo které máme na telefony, tak si myslím, že jsou skutečně součástí příjmu, měly by být zdaněny. Je to moje přesvědčení. Můžete mít přesvědčení jakékoliv jiné a je to v pořádku. Ale toto je moje přesvědčení.

Uváděla jsem tady programové prohlášení proto, že skutečně vláda ve svém programovém prohlášení, které se domnívám, že je stále platné, má uvedeno, že zdaní poslanecké náhrady. Je to tam uvedeno. Nevím nic o tom, že by toto programové prohlášení bylo nějak revidováno nebo bylo revidováno v této části.

Zároveň se také v programovém prohlášení vlády uvádí, že se zamezí tzv. poslaneckým přílepkům zákona. Já jsem tady už říkala jednou a zdůrazňovala jsem, že celou problematikou se zabýváme kvůli výroku Ústavního soudu. Hovořila tady o tom paní ministryně, bylo to tady opakováno, ale stále mi připadá, že to není vždy všem jasné. Ústavní soud napadl, resp. vyhověl soudcům v tom smyslu, že napadl zmrazení platů soudců s odůvodněním, že by mohlo dojít k zásahu do svobodného a ničím nerušeného výkonu soudní moci. Z trošku nepochopitelného důvodu nám sem byl doručen návrh z pera Ministerstva práce a sociálních věcí, který neřešil tuto věc. Řešil to velmi opravdu bizarním způsobem, o tom tady hovořil už můj předřečník, od toho, že by se koeficient násobil násobkem 2,51, až po to, že by se násobil násobkem 3,0. Rozpočtový výbor se pak toho chopil po svém. Já nemám absolutně žádný problém s první částí, na které se rozpočtový výbor usnesl a která spočívá v tom, že by rostla základna o 2,75násobek u soudců, nemám problém s tím, že by zůstaly platy zmrazeny do konce roku 2014, tak jak to předtím zákon předpokládal. S čím mám problém, je část číslo tři a ta se týká nejenom tedy onoho zdanění, a říkám, k tomu tady můžeme vést sáhodlouhou diskusi, já bych si pouze přála mít možnost o tom hlasovat odděleně. Toto také budu navrhovat. A přála bych si mít možnost vyjádřit svou vůli, jestli si to tak přeji, nebo nepřeji, v hlasování konečném a je na každém z vás, jak se zachováte. Ale především se tam také objevily další věci a o těch se tady stále, a říkala jsem to i minule, cudně mlčí. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP