(11.20 hodin)
(pokračuje Kalousek)

Mohu říct jako ministr financí, který sleduje základní a závazné ukazatele státního rozpočtu v dlouhé řadě, že tato vláda, tedy vláda předsedy vlády Petra Nečase, je první vládou od roku 1989, která snížila celkově objemy mzdových prostředků ve státní správě. Všechny předcházející vlády, ať už se prsily pravicovou, či levicovou, či jakoukoliv jinou rétorikou, rok od roku zvyšovaly mzdové objemy ve státní správě. Vláda Petra Nečase je první vládou, která nejenom že snižovala nominální výdaje státního rozpočtu, v tom je také první, ale je první, která výrazným způsobem, a to během jednoho roku, z roku na rok, snížila objemy mzdových prostředků ve státní správě o 10 %, z hlediska střednědobého výhledu po dobu svého funkčního období o 20 %. Jestliže někde bylo dosaženo významných kvazimandatorních úspor, tak to byly úspory v objemu mzdových prostředků. A to je, prosím pěkně, doložitelné z údajů Českého statistického úřadu, tak Eurostatu.

Je docela dobře možné, že v rámci této naprosto revoluční změny, že jsme oproti všem předcházejícím vládám započali objemy mzdových prostředků úředníků snižovat, a nikoli zvyšovat, je docela dobře možné, že v rámci této filozofie došlo i k poměrně významné restrukturalizaci uvnitř jednotlivých kapitol státního rozpočtu a k více manažerskému řízení, více placení za výkon a méně placení za docházku. To je také možné. Za sebe mohu říct, že odměny, byť ty údaje, které jsou zveřejněny u Ministerstva financí, nejsou přesné - nicméně ano, mám v resortu pracovníky, kterým píšu pravidelně takové odměny, že jejich výše je vyšší než roční plat ministra financí. Činím tak vědomě a činím tak například proto, že mám jeden z nejlepších týmů, možná že bych mohl říct nejlepší tým v Evropě, na správu státního dluhu. Úspory v řádu desítek miliard při operování na kapitálových trzích s českými státními dluhopisy provádí tento tým s takovou profesionalitou, že skutečně a prokazatelně šetří České republice mnoho miliard každý rok. Jestliže po každé úspěšné emisi, kde je prokazatelná úspora v řádu několika miliard, já šéfovi toho týmu napíšu 200 tisíc korun odměny, tak se mu současně také omlouvám, že je mi velmi líto, že mu mohu dát jenom 200 tisíc, protože chápu, že kdybych si tuhle službu objednal u specializované firmy, tak bych zaplatil několik desítek milionů! A tolik mohu říct za sebe. Za sebe mohu říct, že ty odměny, které jsem já osobně vyplatil mimořádným specialistům na kapitálovém trhu v oblasti veřejných rozpočtů, v oblasti správy majetku, si umím obhájit vůči komukoliv a kdykoliv a budu tomu připraven. Doufám, a k tomu se ještě dostanu v následující řeči, že k tomu budu mít příležitost. A mohu udělat to jediné, že těm lidem na Ministerstvu financí, jejichž výše odměn možná vzbuzuje při prvním pohledu pohoršení, tak vás ujišťuji, že těmhle lidem, kteří prokazatelně šetří miliardy, když jim píšu tyhle odměny, tak se jim omlouvám, že jim nemohu napsat víc. Uvědomuji si totiž, že můj předchůdce... (poznámka z pléna) Protože si uvědomuji, že někteří mí předchůdci si to buď nasmlouvali a zaplatili desítky milionů soukromé firmě, anebo tam měli personálně takový materiál, že prostě holt ta duhová služba byla o 20 miliard ročně dražší. I to jsem schopen doložit.

Tolik tedy za sebe.

Jak jistě chápete, a už jsem řekl, ministr financí, byť je odpovědný za objem mzdových prostředků ve státním rozpočtu, není odpovědný za platovou politiku, a za hodinu a dvacet minut - já jsem tedy mimořádně polichocen vaším přesvědčením, že za hodinu a dvacet minut budu nabit tak přesnými informacemi, abych předložil Poslanecké sněmovně dokonalou zprávu za celou vládu. Dovolte, abych vám oznámil s jistým politováním, že jste mne přecenili, že za hodinu a dvacet minut jsem to vážně nezvládl. Zajisté, někteří z vás by to asi dokázali, ale velmi se omlouvám, já tuhle schopnost nemám. A protože to beru velmi vážně, protože chci, aby Poslanecká sněmovna, když už tento bod byl schválen, měla naprosto přesné informace, tak si vám dovoluji sdělit, že má-li ministr financí, alespoň těchto schopností, větší nemám a za to se vám omlouvám, předložit Poslanecké sněmovně skutečně věrohodnou zprávu, tak na to potřebuje alespoň 48 hodin. Dřív není schopen probrat se podklady.

Dnes mohu pouze říct, že to, co bylo zveřejněno na serverech, to, co bylo zveřejněno na základě podkladu předsedy pana dr. Lichovníka, obsahuje celou řadu nepravdivých a zkreslených údajů, velmi nevěrohodných. Já pevně doufám, že to je pouze exces veřejného vystoupení české justice, nikoliv její trvalý trend, protože to je prostě mimořádně nevěrohodná a zkreslená a účelově zmanipulovaná zpráva.

Ale právě proto, že jsem schopen dopustit se těchto vět, a těch se dopouštím s plnou odpovědností, tak o to důležitější je - Jandáku, nekřič, já tě nepřekřičím, prosím -, aby v takovém případě ministr financí, má-li to za úkol, předložil Poslanecké sněmovně data naprosto přesná, naprosto věrohodná a ověřitelná, nikoliv ty plky, které jsme si mohli přečíst v novinách. A s plnou odpovědností vám říkám, že dříve než za 48 hodin já toho nejsem schopen. Dříve než za 48 hodin jako člověk, který není vybaven sebemenší pravomocí a ústavní kompetencí ke kontrole platů v jiných kapitolách státního rozpočtu a jejich platové politiky, toho prostě nejsem schopen. 48 hodin je historický výkon. Jsem připraven ty dvě noci nespat, dát to pro vás dohromady, ale dříve než za 48 hodin zprávu, kterou si zasloužíte, ne ty plky Lichovníka, ale zprávu, kterou si zasloužíte, jak je to doopravdy, dřív než za 48 hodin dostat nemůžete. A proto si dovoluji požádat o přerušení.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Pane ministře, je to procedurální návrh, tedy o něm rozhodneme nyní bez rozpravy. Zopakuji prosím. Je to návrh na přerušení tohoto bodu do předložení - a teď, jak to budeme formulovat, pane ministře? Do předložení dat Ministerstvem financí nejdříve za 48 hodin? (Souhlas.) Takto.

Návrh jste slyšeli. Je zde žádost o odhlášení. Prosím vás, abyste se všichni znovu přihlásili. O tomto procedurálním návrhu poté, co přivolám naše kolegy do jednacího sálu, rozhodneme.***




Přihlásit/registrovat se do ISP