(16.10 hodin)

 

Poslanec Adam Rykala: Děkuji za slovo, vážený pane předsedající.

Moje první otázka je trošičku neplánovaná: Kde jste, paní ministryně, když probíhají interpelace? Jestlipak tady nejste právě proto, že děláte čistku na Ministerstvu obrany?

Víte, ve vládě premiéra Nečase se střídají ministři jako ponožky, a proto jsem se rozhodl interpelovat právě paní Peake.

Vážená paní nepřítomná ministryně, pozoruji vás od vašeho zvolení do této Poslanecké sněmovny. Zprvu jsem vám i chtěl věřit. Bojovala jste naoko proti korupci, bojovala jste proti špinavostem v našem státě. Nechala jste se nominovat do této funkce z vlastní iniciativy? Nebo vám ji pan Petr Nečas a Mirek Kalousek prostě vnutili? To je moje první otázka.

Druhá otázka. Vy si opravdu myslíte, že zvládnete tak složitý resort, jakým je Ministerstvo obrany?

To byly dvě takové zásadní otázky. Potom tady mám tři kontrolní otázky:

1. Víte, paní ministryně, kolik vrtulí má gripen?

2. Vezměte si, paní ministryně, takový samopal vzor 24. Zajímalo by mě, paní ministryně, jestlipak víte, jakou má takový samopal kadenci.

3. Jestlipak víte, paní ministryně obrany, kolik vojáků se vejde do západoněmeckého obrněného transportéru?

Možná se vám mohou zdát ty otázky absurdní. Ony jsou absurdní. Jsou absurdní stejně jako fakt, že vládu podporuje strana LIDEM, a jsou absurdní jako to, že se ministryní obrany může stát žena, která ztratila veškerý zbytek soudnosti.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji za vaši interpelaci. Paní ministryně vám určitě písemně odpoví v zákonné lhůtě. Další interpelaci vznáší pan poslanec Jiří Paroubek na pana ministra Zbyňka Stanjuru ve věci české účasti v programech ESA.

 

Poslanec Jiří Paroubek: Vážený pane ministře, věřím, že to není od vás nic osobního, že jste se stáhl z oběhu zrovna na moji interpelaci, když jste tady ještě před chvílí byl, ale já bych vás chtěl potěšit, že od vás bych ani nechtěl odpověď. Jednak vám gratuluji ke jmenování do nové, velmi odpovědné funkce... (Ministr Stanjura přišel do sálu.) Chtěl bych dokončit tu větu, kterou jsem přerušil, když jste vcházel do dveří. Vím, že tenhle můj dotaz je specializovaný, proto vás tady nechci zkoušet a spokojím se s písemnou odpovědí, ale byl bych rád, aby to tady zaznělo.

Požaduji informace o účasti a složení naší delegace pod vedením vašeho předchůdce na konferenci ESA v Ženevě, která se konala v minulém měsíci, o výsledcích této konference a o jednáních, kterých se váš předchůdce zúčastnil.

Požaduji informaci o tom, které programy naší účastí v ESA byly podpořeny a které zkráceny a proč.

Žádám o zprávu, zda pan ministr předem jednal s odborníky na tuto oblast, například z Akademie věd nebo České kosmické kanceláře, případně s odborníky z firem účastnících se programů ESA, a zda a jak se řídil jejich doporučeními.

Při této příležitosti žádám o informaci, jak Ministerstvo dopravy ve spolupráci s ostatními ministerstvy hodlá do budoucna zajistit financování naší další účasti v programech ESA na odpovídající úrovni alespoň let 2010 a 2011. Není to až tak marginální problém. Připomínám úsilí, které bylo věnováno získání sídla systému Galileo pro Českou republiku, připomínám slibně se rozvíjející kosmický průmysl a naši úspěšnou účast například na výstavbě a provozu jižní kosmické observatoře v Chile. Jde o rozvoj našeho průmyslu a vědy do budoucna. Připomínám, že ekonomická návratnost je v tomto případě vysoká, vyšší než v jiných oborech. Omezení naší finanční účasti v těchto programech přitom ohrožuje důvěryhodnost našeho státu v zahraničí.

Vážený pane ministře, jsem si vědom toho, že jste nováčkem v tomto oboru - aniž bych se vás chtěl dotknout slovem nováček -, ale oprávněně předpokládám, že když jste převzal tento resort, že právě i s touto oblastí činnosti se seznámíte. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji. Prosím pana ministra Stanjuru o reakci.

 

Ministr dopravy ČR Zbyněk Stanjura Určitě poskytnu i písemnou odpověď. Já bych na ty konkrétní programy, ať je tady nečtu, něco mi stačili připravit spolupracovníci z Ministerstva dopravy. Pravděpodobně jste myslel tu konferenci, která byla v Neapoli, ne v Ženevě, na konci listopadu. Určitě vím, že v té delegaci byl pan ministr Dobeš a pan náměstek Žák, který má v gesci tuto problematiku.

Jenom informaci pro vás. Oni tam jeli vlastně s mandátem, který jim dala vláda 14. listopadu, týden předem, kdy existuje usnesení vlády, mám tady číslo, ale to vám dám v té písemné odpovědi, které vlastně zavázalo ministra dopravy, aby se Česká republika zúčastnila v těch nepovinných či volitelných programech v rozsahu zhruba 385 mil. korun. To je taková základní informace s tím, že vám skutečně písemně odpovíme, které programy to jsou, jaká částka tam bude jak v letech 2013, tak 2014, po jednotlivých programech a po jednotlivých částkách. Nebudu to teď číst, protože se v tom také potřebuji trochu zorientovat, ale jestli se takhle můžeme domluvit, tak v tomhle duchu vám odpovím.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji, pane ministře. Můžeme přistoupit k další interpelaci. Už nebudou vzneseny doplňující otázky.

Interpelaci s pořadovým číslem 20 vznáší paní kolegyně Klasnová na ministra zdravotnictví Leoše Hegera ve věci omezování zdravotní péče v České republice. Prosím, paní kolegyně, máte slovo.

 

Poslankyně Kateřina Klasnová: Vážený pane předsedající, děkuji za slovo. Vážený pane ministře, dovolte mi, abych vám na úvod připomněla programové prohlášení vaší vlády. Vláda definuje rozsah péče hrazené z veřejného zdravotního pojištění na základě medicínských kritérií a v rozsahu možností veřejného zdravotního pojištění. Definuje taktéž místní a časovou dostupnost zdravotní péče a uloží plátci tuto dostupnost pro pojištěnce zajistit. Nezbytné změny v systému zdravotnictví budou mít dlouhodobý charakter. Proto vláda povede celospolečenskou diskusi o jeho reformě za účasti všech parlamentních politických stran.

Zcela v rozporu s tímto programovým prohlášením vlády se Ministerstvo zdravotnictví rozhodlo redukovat síť zdravotnických zařízení v naší zemi. O tom, jaké kde budou nemocnice, rozhodují dle memoranda uzavřeného letos v červnu zdravotní pojišťovny, ačkoliv odpovědnost za síť zdravotních zařízení musí nést především stát součinnosti s kraji. Koneckonců právě tuto garanci zaručuje i programové prohlášení vlády.

Ačkoliv koncem roku vyprší smlouvy mezi zdravotními pojišťovnami a nemocnicemi, nejsou uzavřeny následné dohody.

Pan ministr zde již odpovídal na interpelaci mého kolegy Paroubka, nicméně neodpověděl podle mě dostatečně. Sice řekl, že v jiných zemích proběhla restrukturalizace, ale ta se vždy dělá v horizontu tří pěti let, a navíc, říkám, zde neproběhla žádná diskuse.

Podle aktuálních údajů Asociace českých a moravských nemocnic se má osm nemocnic rušit bez náhrady, dalších dvanáct nemocnic by mělo dostat smlouvu pouze na překlenovací období, což je de facto likvidační. Ve 108 nemocnicích by mělo být zrušeno jedno a více oddělení. Existuje pouhých 44 nemocnic, kterých by se škrty neměly týkat vůbec.

Já bych se chtěla zeptat, pane ministře, jak hodláte řešit tuto nastalou kritickou situaci. Proč se tato rozhodnutí, která budou mít vliv na stovky pacientů i zdravotníků, o trhu práce nemluvě, neprojednávají transparentně v souladu s mnou citovaným programovým prohlášením vlády, za účasti místních samospráv, pacientů, odborného zdravotnického personálu, na základě zveřejnění rozhodujících kritérií. Děkuji za odpověď.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Prosím pana ministra o odpověď.

 

Ministr zdravotnictví ČR Leoš Heger Děkuji, pane místopředsedo. Vážená paní poslankyně, dámy a pánové, já bych si dovolil nejprve zodpovědět některé konkrétní otázky.

Proč se nepostupuje podle vládního programového prohlášení. Nepostupuje se proto, že formace lůžkové sítě je věcí zdravotních pojišťoven, a nikoliv nějaké transformace legislativy, která ovlivňuje pravidla pro zdravotnictví. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP