(Jednání pokračovalo ve 14.33 hodin.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Vážené paní kolegyně, vážení kolegové, zahajuji naše dnešní odpolední jednání. Přivolávám naše kolegy do jednacího sálu.

Jako první dostane slovo místopředsedkyně volební komise paní poslankyně Vlasta Bohdalová. Prosím vás, paní kolegyně, abyste nás seznámila s výsledkem volby, která proběhla před polední přestávkou. Prosím.

 

Poslankyně Vlasta Bohdalová: Dobré odpoledne, vážená paní předsedkyně, vážené kolegyně, vážení kolegové.

Před polední pauzou proběhlo první kolo voleb na funkci místopředsedů Poslanecké sněmovny. Počet vydaných hlasovacích lístků byl 172, počet odevzdaných platných i neplatných hlasovacích lístků byl 171, neodevzdaný byl jeden hlasovací lístek.

Kandidát Jan Hamáček získal 137 hlasů (potlesk zleva) a kandidát Jiří Pospíšil získal 129 hlasů (potlesk). V prvním kole byli oba kandidáti, Jan Hamáček i Jiří Pospíšil, zvoleni místopředsedy Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. Oběma gratuluji a tímto tuto část voleb končím.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji paní místopředsedkyni volební komise, paní poslankyni Vlastě Bohdalové.

Chci za nás všechny pogratulovat zvoleným, panu poslanci, nyní už místopředsedovi Poslanecké sněmovny, Janu Hamáčkovi, též místopředsedovi Poslanecké sněmovny Jiřímu Pospíšilovi. Chci jim popřát, aby ta nová etapa pro ně byla životní úspěšnou etapou. Těším se na spolupráci.

Vidím, že o slovo se hlásí pan kolega Hamáček. Prosím.

 

Místopředseda PSP Jan Hamáček: Děkuji. Dámy a pánové, já bych chtěl této Sněmovně poděkovat za důvěru, kterou mi vyjádřila touto volbou, a vyjádřit přesvědčení, že tuto vaši důvěru nezklamu. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Pane místopředsedo, já vás zároveň požádám, abyste už zaujali místo zde v těchto lavicích určených pro vedení Poslanecké sněmovny.

Všechny dámy a pány prosím, aby se posadili do svých lavic, protože budeme pokračovat v projednávání bodu, který byl přerušen před polední přestávkou a před volbami, tedy pokračovat v projednávání bodu

 

156.
Návrh zákona o změně daňových, pojistných a dalších zákonů
v souvislosti se snižováním schodků veřejných rozpočtů
/sněmovní tisk 801/3/ - zamítnutý Senátem

Budeme pokračovat v přerušené rozpravě. Pokud mám zde na displeji dobré informace, tak k faktické poznámce dostane nyní slovo pan kolega Šincl. Není tomu tak, čili budeme pokračovat v rozpravě s řádnými přihláškami. Jako první je přihlášen pan kolega Adam Rykala a já předávám řízení schůze panu místopředsedovi Jiřímu Olivovi.

 

Poslanec Adam Rykala: Dobré odpoledne, vážený pane místopředsedo, vážené poslankyně, vážení poslanci. Dovolte mi, abych se také vyjádřil k dnešnímu snažení vlády přehlasovat Senát Parlamentu České republiky a vyjádřil se k tomu, že se vláda snaží získat dnes 101 hlasů pro změnu daňových, pojistných a dalších zákonů. (V sále je velký hluk, mnozí poslanci se ještě neposadili do lavic.)

Já bych možná poprosil pana místopředsedu - já chápu, že jsme všichni po obědě - aby uklidnil Sněmovnu.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Ano. Vážení kolegové, kolega Rykala má pravdu. Prosím vás, ztišme hluk v jednacím sále. Je to nepříjemné pro všechny. Děkuji.

 

Poslanec Adam Rykala: Ať dnes dopadne hlasování jakkoli, tak žádný výsledek nebude optimální. Vládní návrh balíčku, o kterém dnes hlasujeme a který potřebuje minimálně 101 hlasů poslanců, tak tento vládní návrh zákona je fackou pro celý národ. Facku dostanou úplně všichni, ti nejchudší, střední vrstva i ti nejbohatší. Způsob prosazení tohoto návrhu zákona tak dopadá nejenom na živnostníky a firmy, ale také na všechny občany České republiky. Bohužel, lidé a firmy díky tomuto návrhu zákona a díky způsobu, jakým je prosazován, ztrácejí důvěru v náš právní stát.

Dnes je, vážené dámy a pánové, 19. prosince. Za pár dní jsou zde vánoční svátky a konec roku. My se tady bavíme dvanáct dnů před koncem roku a dva dny před očekávaným koncem světa o zvyšování daní, o změnách v zákonech, které by měly v ideálním případě nabýt účinnosti 1. ledna 2013, tedy za třináct dní.

Ptám se tak všech poslanců vládní koalice a všech těch nezařazených, kteří kdoví za co hlasují s koalicí, zda umíte vyjít mezi lidi a vysvětlit jim, proč se hlasuje až dnes, proč uvádíte občany a firmy do nejistoty a proč se nemohou na změny lidé připravit.

Chci se zeptat také ministra financí pana Kalouska, zda si je vědom svého nepatřičného jednání, když na těchto kontroverzních změnách, které ještě stále nejsou schváleny, postavil státní rozpočet na rok 2013.***




Přihlásit/registrovat se do ISP