(14.20 hodin)
(pokračuje John)

Velmi reálně se obávám, že mnozí z těch, kteří se podíleli na zastrašování, krádežích, lichvě slušných občanů a kteří tehdy vyvolali občanskou nespokojenost těchto slušných občanů zase navážou teď na svou činnost a na jaře se tak mohou rozhořet další sociální nepokoje napříč naší republikou a to bude vina této vlády. Nelze této vládě zapomenout ani sebevražedné zvýšení daní, které ještě více podlomí nohy české ekonomiky, neradostný účet českých domácností a seniorů. A nejde jen o drahé potraviny, naftu a energie, ale o stovky dalších komodit a služeb.

Pane faktický premiére Kalousku a stínový ministerský předsedo Nečasi, zdá se, že jde z vaší strany o pověstnou biblickou zkoušku deseti ran egyptských, že zkoušíte, co ještě snese český slušný, daně poctivě platící občan. Ptám se, co proboha ještě bude následovat, pokud se tato vláda pomocí politickou korupcí získaných přeběhlíků ještě udrží u moci. Čím chcete českou společnost definitivně dorazit? Vývoj posledních dnů totiž překračuje již všechny meze, a to nejen společenské a meze slušnosti. Vzaly zasvé i poslední zbytky politické kultury. Propuštění více než 6 000 vězňů na svobodu, očištění dosud neodsouzených, krajně kontroverzních postav, aniž by veřejnost slyšela od vlády jakýkoli pochopitelný a legitimní důvod, to už není politické neználkovství a amatérismus, to je facka obětem, facka vyšetřovatelům z řad policie a státních zastupitelství, facka soudcům, facka svědkům a zároveň jasný vzkaz společnosti: ignorujte pravidla, rezignujte na mezilidskou slušnost, nevyplatí se vám. Všem lumpům, proti kterým prý chtěla bojovat tato vláda, stačí jeden glejt, jeden generální pardon, který vláda udělala, a oni jsou ti vítězi.

Vládní činitelé šokovali už vloni, když opakovaně slovně atakovali vyšetřovací orgány, policejní sbor jako celek, když tady zazněly věty, jako že plukovníci nebudou určovat, kdo bude ve vládě, když napadali i systém státního zastupitelství, což činil jak ministr financí Miroslav Kalousek, tak premiér Petr Nečas za tichého souhlasu Karla Schwarzenberga a Karolíny Peake. Karel Schwarzenberg seděl v této Sněmovně a schvaloval Miroslavovi Kalouskovi to, co říkal. Není to člověk, který přišel najednou odněkud, je zodpovědný za hříchy této vlády.

Teď se ale děje ještě něco mnohem horšího - otevřený výsměch a mravní atak na celou společnost. Toto chování je zdrcující a v právním státě naprosto neakceptovatelné a nesmí být tolerováno a mělo by být poslední kapkou, kterou přetekl pohár trpělivosti občanů České republiky i Sněmovny s touto vládou. Ale nesmíme pro tuto poslední kapku zapomínat ani na ty předchozí, na všechna ta zásadní selhání kalousovsko-Nečasovy vlády, na jejichž základě budou poslanci Věcí veřejných jednotně hlasovat pro konec této vlády.

Zde připomínám desatero hlavních hříchů, které by měly vést k pádu této vlády, protože nejde jenom o amnestii.

Hřích číslo 1 - rostoucí nezaměstnanost, která se blíží k úrovni 10 %, a každý den přibývá 2 000 nezaměstnaných a vláda situaci neřeší.

Hřích číslo 2 - rostoucí kriminalita a amnestie, která je plivnutím do tváře všem slušným lidem a výsměch všem protikorupčním opatřením, která jsme ve vládě prosazovali.

Hřích číslo 3 - drahé potraviny, dílo Miroslava Kalouska, který ve výsledku likviduje kondici a sílu českých domácností.

Hřích číslo 4 - šílený plán na nekoncepční rušení nemocnic, zvláště těch regionálních, a rušení těch levnějších, které nemají vlivné zastánce na resortu zdravotnictví a ve VZP.

Hřích číslo 5 - nakupování moci a zastrašování policie. Jak jinak nazvat likvidaci nezávislého policejního prezidenta, politiku trafik pro poslušné poslance a křesel pro přeběhlíky?

Hřích číslo 6 - podpora lichvářů a exekutorů. Vláda totiž řešení tohoto problému neustále odkládá a neřeší prakticky nic v této oblasti.

Zhoršování podnikatelského prostředí a nástup druhotné platební neschopnosti pro podnikatele je hřích číslo 7. TOP 09 a ODS nám slibovaly, že se podaří prosadit placení DPH až po zaplacení faktury. Opět nám lhaly, opět z tohoto slibu vycouvaly.

Hřích číslo 8 - totálně zpackaný zákon o církevních restitucích, který vejde do dějin, a to, jak tady kdo hlasoval, bude jednou rozhodně hodnoceno a je třeba si velmi bedlivě všímat, kdo prosadil tento zpackaný zákon.

Hřích číslo 9 - podpora hazardu, který opět nerušeně kvete, nehledě na původní vládní sliby.

A konečně hřích číslo 10 - drahá nafta a zvyšování DPH neboli atentát na český ekonomický růst.

To je smutný obraz amatérismu této vlády. Jejím politickým experimentům na lidech je dnes třeba udělat konec. Proto dnes vyslovíme nedůvěru vládě Petra Nečase a vyzýváme zodpovědné poslance v této Sněmovně, aby ve shodě s názorem většiny národa udělali totéž. Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji. Omlouvám se panu poslanci Bártovi, že jsem přehlédl jeho přihlášku k faktické poznámce. Prosím, pane poslanče, máte slovo. Ještě dřív, než se kolega Bárta ujme slova, přečtu jen další omluvu, kterou se omlouvá z dnešního jednání Poslanecké sněmovny od 15 hodin pan kolega Farský z osobních důvodů.

Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Vít Bárta: Vážený pane místopředsedo, dámy a pánové, já mám jenom krátkou faktickou poznámku k vystoupení pana předsedy Gazdíka. Je zapotřebí vždycky si připomínat, že politický marketing je v Čechách disciplína relativně mladá. Přesto musím říci, že jestli někoho považuji v tomto směru za přeborníka, tak je to právě pan Gazdík, protože dokázat se tvářit, že reálný premiér této vlády pan Kalousek nevěděl o amnestii, to je velmi odvážná, velmi odvážná lež. A ještě když k tomu přidáme tu realitu toho, že ona lež je vyslovena jenom proto, aby si pan Kalousek mohl reálně sednout na Pražský hrad, aby se dělaly nikoliv amnestie, ale stačí, aby se zastavila jedna konkrétní kauza, jako kupř. kauza CASA a nebo aby se zastavilo vyšetřování trestního oznámení na pana Kalouska v otázkách hazardu, to je už něco, co ve standardních podmínkách se nedá z politického a marketingového hlediska nazvat jinak než velmi odvážné "vrtěti psem". Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji. Další faktickou poznámku má pan poslanec Opálka. Prosím.

 

Poslanec Miroslav Opálka: Děkuji, pane místopředsedo. Chtěl bych reagovat na některá slova pana kolegy Johna vaším prostřednictvím a vlastně i na vyjádření předsedy Ústavního soudu. Já si totiž vůbec nemyslím, že tento pro veřejnost nepřijatelný, důležitý krok, amnestii, připravovali diletanti. Já si vůbec nemyslím, že řada těch kroků je amatérská. Já jsem přesvědčen o tom, že šlo o završení etapy rozkradení tohoto státu a udělání tečky za tím, aby ti, kteří se na tom spolupodíleli a byli zachyceni orgány činnými v trestním řízení, byli očištěni - jde především o článek II -, a ty tisíce dalších měly skrýt jenom tuto hlavní cestu.

Proto si myslím, že bychom neměli být tak naivní, abychom si mysleli, že vláda dělá něco diletantsky či amatérsky. Ba naopak, všechny kroky jsou velice dobře promyšleny, mají jasný cíl. Ale tyto kroky šly proti programovému prohlášení vlády, která se prohlásila za protikorupční, a myslím si, že vlastně by měla odejít sama, protože předseda vlády udělal krok, který jde proti programovému prohlášení této vlády. Děkuji.***




Přihlásit/registrovat se do ISP