(15.20 hodin)
(pokračuje Bárta)

V průhlednosti hospodaření s veřejnými prostředky jsme na 27. místě, v klientelismu jsme na 23. místě, v neefektivitě státních výdajů jsme na 119. místě a v zátěži státních regulací, což je, bych řekl, v přímé kontradikci k tomu, že máme pravicovou vládu, tak v zátěži státních regulací jsme na 125. místě na světě.

Jinými slovy řečeno, když jsem zde se snažil v prosinci předávat basu piva panu ministrovi financí s tím, že jsem ho upozorňoval, že plzeňský Prazdroj držící takřka 50 % trhu místo toho, aby byl tlačen hypermarkety ke snižování ceny, aby se muselo o cenách piva vyjednávat, tak místo toho nám plzeňský Prazdroj tiskovou zprávou diktuje to, jak se cena piva zvyšuje. Totéž nám dělá pan Babiš s rohlíky, s chlebem, kde jestliže cena pšenice vyrostla za poslední dva roky o 19 %, cena rohlíků, housek, chleba vyrostla o 50 až 60 %! Někdo se tady minule smál, když jsem říkal, že někdo nezdražuje a naopak zmenšuje prodej, zmenšuje prodávané výrobky, jako kupř. tyčinky Nestlé, že se jedná o drobnost. Ne. Jedná se jenom o další zrůdnost toho, proč v Německu jsou potraviny o 20 % levnější než v České republice. Jedná se jenom o další příklad, jak naprosto nesmyslnou státní regulací, kterou chráníme potravinářské kartelové dohody, kterou chráníme před agresí jednání o ceně ze strany hypermarketů, pana Babiše a další kartelové a oligopolní struktury českých potravinářských kolosů před zdravou konkurencí malých a středních firem.

Proto v tomto kontextu, když zde uvádím konkrétní Světovým ekonomickým fórem propadající se v žebříčcích konkurenceschopnosti parametry České republiky, prosím uctivě pana ministra financí, resp. - pardon - pana premiéra, aby vysvětlil, v čem, jakými tedy konkrétními kroky chce zastavit propad konkurenceschopnosti České republiky. Jaké státní regulace chce začít rušit tak, abychom nebyli na 125. místě z hlediska zátěže státních regulací.

Děkuji vám za pozornost. (Potlesk posl. Skokana.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Paní poslankyně Sona Marková. Prosím.

 

Poslankyně Soňa Marková: Děkuji za slovo, vážená paní předsedkyně. Dámy a pánové, dovolte mi, abych vás požádala také o předřazení, a tentokrát bodu č. 83, sněmovní tisk 851. Jedná se o návrh poslanců Soni Markové, Pavla Kováčika a Vojtěcha Filipa na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 4/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění, prvé čtení.

Proč si dovoluji požádat o předřazení tohoto bodu? Důvod mé žádosti je jednoduchý. Podle mého názoru je tady vážná nutnost řešit problematiku zdravotnických poplatků. Ty byly sice zavedeny jako regulační, ale nejsou dosud k dispozici žádné seriózní analýzy, které by potvrdily, že tyto zavedené poplatky splnily svůj regulační účel, a zároveň chybí i seriózní analýza negativních dopadů na pacienty právě takto zavedeného zákona. Poplatky jsou dnes nesystémovým příjmem těch, kteří poplatky vybírají, a přitom není explicitně zákonem určeno, k čemu mají ty vybrané poplatky sloužit. Na druhé straně pro chronicky nemocné pacienty, zdravotně postižené, pro nízkopříjmové pacienty tvoří spolu s neustále se zvyšujícím tlakem na spoluúčast pacientů v podobě navyšování přímých plateb a doplatků za léky bariéru přístupu k potřebné zdravotní péči.

Právě proto bych si vás dovolila, protože ty poslanecké návrhy jsou neustále odsouvány z projednávání v Poslanecké sněmovně, požádat o předřazení tohoto bodu č. 83 jako dalšího bodu po pevně zařazených bodech v bloku prvních čtení.

Děkuji vám za pozornost. (Potlesk poslanců KSČM.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji paní poslankyni. Paní poslankyně Marta Semelová. Prosím.

 

Poslankyně Marta Semelová: Dobré odpoledne, vážené kolegyně, vážení kolegové. Všichni si jistě uvědomujeme, a zaznělo to už na této půdě mnohokrát, jaké jsou problémy týkající se výplaty sociálních dávek. Je to velice závažný problém, víme o zpožďování, omezování, zpřísňování, problémy jsou ve způsobu vyplácení těchto dávek, a přitom jsou mnozí lidé, mnohé rodiny na nich doslova životně závislí. Navíc roste počet nezaměstnaných. Každý měsíc se vyřazuje z evidence zhruba 20 tis. lidí, kteří stejně tu práci nemají a nenajdou. Do toho 4 tis. lidí, propuštěných vězňů, jsou hlášeny na úřadech práce.

Myslím si, že to je opravdu velmi závažný problém, a já bych z tohoto důvodu navrhla předřadit bod, který je zařazen až jako 176., pevně ho zařadit - týká se to informace ministryně práce a sociálních věcí o způsobu řešení výplat podpor v nezaměstnanosti - a to na čtvrtek 7. února jako první bod po písemných interpelacích, tedy dopoledne.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Ano. Pan poslanec Roman Sklenák. Prosím.

 

Poslanec Roman Sklenák: Děkuji za slovo. Vážená paní předsedkyně, kolegyně a kolegové, já si dovolím navrhnout zařazení nového bodu, a to Informace ministryně práce a sociálních věcí k projektu tzv. sKaret, a navrhuji jej zařadit dnes po pevně zařazených bodech.

Kolegyně a kolegové, já jsem přesvědčen, že projektem sKaret se na půdě Sněmovny musíme zabývat. Víte, že od chvíle, kdy bývalý ministr Drábek přišel sem do Sněmovny, někdy v roce 2010, s tou myšlenkou karet sociálních systémů, tak ten projekt prodělal velký vývoj. Vzpomeňme, že tehdy byl ten projekt představován jako systém, který neumožní, aby pobíratelé dávek v hmotné nouzi utráceli tyto dávky za alkohol nebo je prohrávali v hernách. Od tohoto projektu a od této myšlenky jsme se za ty dva roky skutečně velmi vzdálili.

Podstatné je, že Úřad pro ochranu osobních údajů minulý týden oznámil své stanovisko k tomuto projektu a sdělil, že v tomto projektu dochází k porušování zákona o ochraně osobních údajů. Já jsem čekal jako logickou reakci Ministerstva práce a sociálních věcí, že rozhodne o okamžitém pozastavení vydávání sKaret. Ostatně tento krok doporučil ministerstvu i sněmovní výbor pro sociální politiku již někdy v říjnu loňského roku, ale bohužel tohoto kroku jsme se nedočkali. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP