(17.00 hodin)
(pokračuje Sobotka)

Prostě je to rána politické kultuře, jestliže někdo přebíhá z jedné politické strany do druhé. Je to rána politické kultuře, když nám tady na půdě Sněmovny vznikají nové strany, které žádný občan nevolil, které nedostaly jeden jediný hlas, jako je třeba strana LIDEM.

Ale prosím, já se ptám, proč kolegové a kolegyně z koalice ještě chcete lidi naštvat tím, co tady teď navrhujete. Proč ještě tímto přiléváte olej do ohně? Jako by nestačilo, že tady máme přeběhlíky. Jako by nestačilo, že jsou tady lidé, kteří zradili program, za který kandidovali. Vy jim ještě chcete dát možnost, aby si tady založili poslanecký klub tak jako legitimní politická strana, která prošla volbami. Tohle je nepochopitelné! Tohle je urážlivé a podle mého názoru je to i škodlivé z pohledu budoucnosti.

A to je moje poslední a třetí poznámka, kterou chci říci k tomuto projednávanému bodu. Jestliže tady schválíme toto pravidlo, jestliže se vznik klubů nebude už odvíjet od voleb, ale bude se odvíjet od prostého aritmetického počtu poslanců, pak zakládáme do našeho systému Poslanecké sněmovny a parlamentní demokracie nebezpečný prvek. Nebezpečný prvek dělení a další fragmentace politického spektra. Prostě usnadníme rozbíjení a rozkol politických klubů a politických stran, které projdou volbami. A pro každou další vládu, ať už bude levicová, nebo pravicová, to bude znamenat větší nestabilitu a větší nejistotu. Bude to znamenat větší prostor pro zákulisní tahy, pro zákulisní tlaky. Bude to znamenat větší prostor pro korupci, pro přetahování jednotlivých poslanců mezi frakcemi, protože tady bude možnost legitimně založit na půdě Poslanecké sněmovny klub u strany, kterou si někdo vymyslí, zaplatí, opublikuje inzeráty a koupí si tady poslance i s novým poslaneckým klubem. Tohle vážené kolegyně a kolegové, chcete připustit? Tohle je vaše představa budoucnosti? Toho, jak by měla vypadat Poslanecká sněmovna? Já se domnívám, že to je cesta do pekel. A po téhle cestě se sociální demokracie s vámi vydávat nebude!

Proto tento návrh podporovat nebudeme. Možná byste si řekli: "Proboha, proč to neskousnou? Je tam celá řada věcí, které omezují koneckonců do budoucna budoucí opozici." Možná by to pro nás bylo jednodušší něco takového udělat. Je šance, že současná pravice bude příště v opozici a pravděpodobně by nám méně komplikovala život. Ale já se ptám: Je to ta cesta, jak zlepšit fungování Poslanecké sněmovny? Ani o tom ve skutečnosti nejsem přesvědčen.

Vážené kolegyně, vážení kolegové, tohle všechno jsou důvody, které mě osobně, ale i sociální demokracii vedou k tomu, že tento návrh změny jednacího řádu sociální demokracie nepodpoří. Děkuji. (Tleskají poslanci ČSSD.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Teď tady mám faktické. První byl přihlášen pan poslanec Huml s faktickou, pak pan poslanec Jandák. A už tady mám zase pana poslance Paggia jako třetího. Pan poslanec Huml se přihlásil jako první. Prosím, dvě minuty.

 

Poslanec Stanislav Huml: Děkuji za slovo. Dobrý den.

Po příteli Sobotkovi se bude mluvit velmi špatně, ale já chci reagovat na kolegu Paggia. Já bych mu rád připomněl, že to byl možná i on, kdo hlasoval o mém vyloučení z klubu Věcí veřejných. Rozhodně mi to písemně sdělila vaše současná předsedkyně Karolína Peake, že jsem byl vlastně vyřazen z elitního klubu Věcí veřejných. Takže nezlobte se na mě, já nejsem přeběhlík. Já jsem odpadlík a vyobcovaný element, který si potom jenom hledal cestu a usadil se tam, kde mu program byl nejbližší. Věci veřejné do určité míry trošku vysály program sociální demokracie a já se ten program snažím jenom držet a nic víc. A dnes jsem na jedné lodi s Věcmi veřejnými. Rozdíl mezi námi dvěma je ten, že vy jste trošku přeběhli za mocí, kdežto já jsem přešel do opozice, tam kam se jedině dá odejít se ctí.

K příteli Sobotkovi musím říct jedině snad to, že ten mandát je volný a to, že je volný, je správné, protože se také občas stane, že politická strana se úplně totálně odchýlí od svého směru. Ve finále zjistíte, že jste v politické straně, která má kriminální podhoubí. A potom člověk, který se chce zachovat čestně ve vztahu ke svým voličům, nemá jinou cestou než prostě z té strany odejít. A to ještě neznamená, že ztratil důvěru svých voličů.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pan poslanec Jandák je další přihlášený fakticky do rozpravy. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Vítězslav Jandák: Na chvilinku jenom, pane předsedající. Děkuju, dámy a pánové.

Já jsem chtěl opravit svého předřečníka, svého předsedu. On tady mluvil o tom, že vlastně lidé (LIDEM) se opírají o TOP 09 a ODS. Já mám pocit, že naopak ODS a TOP 09 se opírají o tuto skupinku. To za prvé.

A za druhé bych si dovolil opravit pana předsedu: To není otázka politické korupce, to je otázka politické prostituce. To je další věc.

A potom bych chtěl říct: Kolegové, má to vůbec na pár dnů smysl bavit se o tomhle bodu? Děkuju. (Smích a potlesk v lavicích ČSSD.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pan poslanec Paggio fakticky taky.

 

Poslanec Viktor Paggio: Děkuji za slovo, pane předsedající. Skutečně fakticky.

Já bych se podepsal pod několik posledních vět z projevu kolegy Humla. A pokud jde o všechny ty přeběhlíky, odpadlíky a stesky pana předsedy Sobotky zde u pultíku - navrhněte vázaný mandát. Zde veřejně vás vyzývám prostřednictvím předsedajícího: Navrhněte úpravu Ústavy a vázaný mandát, ať aspoň to novináři vysvětlují, ať ten systém totální podřízenosti poslanců stranickým sekretariátům vystoupí ve vší hrůznosti. Navrhněte to. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Tak to je snad do obecné rozpravy všechno. Jenom se dívám, jestli není někdo, kdo by se do ní hlásil. Ale připadá mi, že jsme vyčerpali všechny příspěvky. Obecnou rozpravu bychom mohli snad ukončit.

Přejdeme rovnou k rozpravě podrobné. On by na to teď mohl zareagovat zpravodaj. (Nechce.) Nebude reagovat, není tu žádná závěrečná řeč. V tom případě zahájím podrobnou rozpravu. Do ní je jako první přihlášený pan poslanec Václav Votava.

 

Poslanec Václav Votava: Děkuji za slovo, vážený pane místopředsedo.

Nechtěl bych zneužívat podrobnou rozpravu, nicméně paní kolegyně Klasnová mě zmínila společně s panem kolegou Markem Bendou, snad možná si myslela, že podávám pozměňovací návrh, který bude podporovat Věci veřejné. Alespoň tak jsem to pochopil. To určitě ne, paní kolegyně prostřednictvím předsedajícího. Takovou pitomost bych určitě neudělal, protože nevím, proč bych měl podporovat stranu, kterou nikdo nevolil v parlamentních volbách. Není tedy parlamentní stranou a její členská základna se s bídou vejde do dvou autobusů. Takže určitě ne.

Teď mi dovolte, abych načetl pozměňovací návrh. Bohužel nedal jsem ho v elektronické formě, takže doufám, že strpíte krátkou chvilku, kdy budu tento návrh přednášet včetně jeho odůvodnění.

Pozměňovací návrh k tisku 577. V článku jedna se na začátek vkládají nové body jedna a dva, které znějí:

1. V § 46 odst. 4 se písm. g) zrušuje. Dosavadní písmeno h) se označuje jako písmeno g).

2. V § 50 odst. 1 se písm. x) zrušuje. Dosavadní písmena y) až z) se označují jako písmena x) až z).

Nyní bych si dovolil krátké zdůvodnění. Zákonem číslo 501/2012 Sb. byl s účinností od 1. ledna 2013 změněn zákon číslo 218/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech, ve znění pozdějších předpisů. Uvedenou novelou došlo mimo jiné ke změně při zpracování a schvalování rozpočtových kapitol Poslanecké sněmovny, Senátu, Kanceláře prezidenta republiky, Ústavního soudu, Nejvyššího kontrolního úřadu a Kanceláře veřejného ochránce práv, a to počínaje sestavováním státního rozpočtu již na rok 2014.

Podle zmíněné novely musí předložit správci uvedených kapitol přibližně v květnu nebo začátkem června - pokud jde o Poslaneckou sněmovnu, je správcem kapitoly podle § 117 odst. 2 zákona č. 90/1995 Sb. Kancelář Poslanecké sněmovny - rozpočtovému výboru Poslanecké sněmovny návrh celkových příjmů a celkových výdajů jednotlivých uvedených kapitol. Rozpočtový výbor o těchto návrzích má rozhodnout nejpozději do 20. června. Po schválení celkových příjmů a celkových výdajů rozpočtovým výborem vypracují správci zmíněných kapitol vlastní návrhy rozpočtů jednotlivých kapitol.

Návrh zpracovaný Kanceláří Poslanecké sněmovny by následně předložil vedoucí Kanceláře Poslanecké sněmovny k projednání a schválení jednak rozpočtovému výboru a k posouzení též Stálé komisi pro práci Kanceláře Poslanecké sněmovny. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP