(Přestávka prodloužena o 10 minut. Jednání pokračovalo v 11.40 hodin.)

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Vážená vládo, kolegyně a kolegové. Budeme pokračovat v projednávání bodu 129. Jednání jsme přerušili ve stadiu uzavřené rozpravy, a nyní je řada na závěrečných slovech, takže prosím pana senátora Nenutila za navrhovatele o závěrečné slovo. Prosím, pane senátore. A současně bych si vás dovolil požádat, abychom ztišili úroveň hluku v tomto sále.

Prosím, pane senátore.

 

Senátor Miroslav Nenutil: Vážený pane místopředsedo, děkuji za slovo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, právě způsob projednávání tohoto senátního návrhu zákona o jednacím řádu dokazuje, jak je nutná změna obou jednacích řádů obou komor našeho Parlamentu. Já bych chtěl vyjádřit politování nad určitým nepochopením, možná způsobeným i mým nepřesným vyjádřením, kdy vás Senát v žádném případě nechtěl stavět do pozice něco v tom smyslu, co nám má co Senát mluvit do našeho jednacího řádu. Ve všech svých vystoupeních jsem mluvil o svrchovanosti, suverenitě, vážnosti a svébytnosti Poslanecké sněmovny. Právě že cílem bylo zkvalitnění průběhu vzniku nových zákonů, je snad všem jasné, že nové zákony vznikají v obou komorách našeho Parlamentu, proto tedy i jednací řád obou komor by se měl změnit.

Co se týká pozměňovacích návrhů, jež tady padly. Z čistě formálně legislativně technického hlediska k nim nemám žádné připomínky, protože naprostá většina z nich je skutečně vnitřní záležitostí vaší komory. Je tedy na vás, jak s nimi naložíte.

Závěrem bych chtěl vyjádřit prosbu nebo přání či žádost, to už je jedno, jak to pojmete, ať dopadne hlasování o senátním návrhu zákonů o jednacích řádech Poslanecké sněmovny a Senátu jakkoliv, žádám, aby při dalším projednávání dalších novel jednacích řádů zasedání výborů, komisí, popřípadě podvýborů, jež se tím budou zabývat, byla společná, tedy jak orgánů Poslanecké sněmovny, tak i Senátu, aby pak nemuselo docházet k takovýmto nedorozuměním.

Děkuji vám za pozornost a věřím, že i ta dlouhá diskuse povede ke zkvalitnění toho legislativně technického procesu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji, pane senátore. Táži se pana zpravodaje Chvojky, jestli chce závěrečné slovo. Prosím, pane kolego, máte slovo.

 

Poslanec Jan Chvojka: Děkuji za slovo. Já myslím, že si můžu říct jako zpravodaj svůj názor. Já myslím, že už bylo řečeno hodně o tom, co přinášejí pozměňovací návrhy našich koaličních kolegů, a chtěl bych ještě jednou apelovat na to, aby pokud projdou pozměňovací návrhy číslo, nebo respektive písmenko A, C a D, abychom pro zákon jako celek nehlasovali. Protože jsme se bavili o tom, co tyto změny obnášejí. Jde o snížení počtu poslanců nutných pro ustavení klubu, jde o omezení práva dnes opozice na hlasování a to je určitě něco, co žádný svědomitý, čestný a férový poslanec nechce.

Přijde mi, že budeme hlasovat o zákonu, který zde byl původně vložen nebo doručen jako motýl, a budeme hlasovat o praseti. A já jsem zásadně proti, abychom hlasovali pro něco takového. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji. A nyní tedy již můžeme přistoupit k hlasování. Jednak jako první se musíme zhostit návrhu na zamítnutí zákona.

 

Poslanec Jan Chvojka: Máte naprostou pravdu, pane předsedající. Nejdřív bychom měli hlasovat o návrhu paní poslankyně Klasnové, která dala ve druhém čtení návrh na zamítnutí tohoto tisku. Máme se prý vytáhnout.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: A je zde ještě žádost o odhlášení, takže vás odhlašuji. Prosím, abyste se znovu přihlásili svými hlasovacími kartami...

Tak, zdá se, že kvorum už je ustáleno, tak se vypořádáme s hlasováním o návrhu na zamítnutí, který podala paní...

(Poslanec Tejc mimo mikrofon.) Problém? Problém s hlasovacím zařízením, prosím o strpení... Tak, už je všechno v pořádku.

 

Takže hlasování o návrhu na zamítnutí. Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s tímto návrhem na zamítnutí zákona, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 102. Přihlášeno 171, pro 85, proti 77. Tento návrh nebyl přijat.

 

Dříve ještě, pane zpravodaji, než nás provedete procedurou o pozměňovacích návrzích, tak zde ještě musíme hlasovat o stažení pozměňovacího návrhu paní předsedkyně Miroslavy Němcové. Je to pozměňovací návrh číslo 2, který se týkal třetího čtení.

 

Poslanec Jan Chvojka: Přesně tak, pane předsedající, máte naprostou pravdu.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Takže o tomto návrhu nechám hlasovat. Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí se stažením tohoto návrhu, stiskne tlačítko, zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 103. Přihlášeno 170, pro 167, proti 2. Tento návrh byl přijat.

 

A nyní bych vás prosil, abyste nás provedl procedurou hlasování o pozměňovacích návrzích včetně legislativně technické úpravy pana poslance Votavy.

 

Poslanec Jan Chvojka: Ano, tak já myslím, že tu legislativně technickou úpravu můžeme nechat na konec. Začneme pozměňovacím návrhem obsaženým v usnesení ústavněprávního výboru číslo 136 ze dne 21. listopadu 2012. Jestli můžu říci své stanovisko, tak ne.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Tu proceduru necháme odhlasovat, tak nám ji, prosím vás, přečtěte celou.

 

Poslanec Jan Chvojka: Budeme hlasovat o pozměňovacích návrzích tak, jak jsou předloženy: A, B, potom C, kde došlo ke stažení části, kterou navrhla paní Němcová, D, E. Pokud projde D, tak už se nebude hlasovat o F, G. Pokud projde D, tak se bude hlasovat jenom o části a věta třetí se zrušuje, H a poté I s legislativně technickou změnou. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP