(12.30 hodin)
(pokračuje Oliva)

Dovolte ještě, abych vás před zahájením dalšího bodu seznámil s omluvou, kterou se omlouvá pan kolega Drobil z dnešního jednání z pracovních důvodů mimo hlavní město.

Ještě jsou tu další dvě omluvy z dnešního jednání. Paní poslankyně Kočí se omlouvá ze zdravotních důvodů a z dalšího jednání se dále omlouvá pan ministr Zbyněk Stanjura z důvodů dalšího jednání, kterého se musí zúčastnit ve výboru.

 

A nyní již přistoupíme k projednání bodu pořadové číslo

 

41.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 77/1997 Sb.,
o státním podniku, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 777/ - prvé čtení podle § 90 odst. 2

Bylo navrženo schválení v prvém čtení, ale musím konstatovat, že tady je veto 53 poslanců, takže zákon nebude možné v prvém čtení podle § 90 odst. 2 projednat.

Prosím, aby z pověření vlády předložený návrh uvedl ministr zemědělství Petr Bendl. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr zemědělství ČR Petr Bendl Pane předsedající, vážené kolegyně, kolegové, dámy a pánové, dovolte mi, abych uvedl vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 77/1997 Sb., o státním podniku. Cílem předkládaného návrhu zákona je nalezení reálného opatření k posílení příjmové stránky státního rozpočtu. Za tímto účelem návrh zákona umožňuje zakladateli státních podniků zřídit další fond státního podniku, a to fond zakladatele, ze kterého se následně mohou se souhlasem vlády převádět volné finanční zdroje státního podniku do příjmů státního rozpočtu.

Na základě rozhodnutí zakladatele bude státní podnik do fondu zakladatele poukazovat každoroční příděly z vytvořeného zisku nebo z nerozděleného zisku minulých let. Pravidla tvorby a užití fondu zakladatele budou stanovena ve statutu státního podniku. Prostředky bude možno využít po předchozím souhlasu vlády k posílení příjmů státního rozpočtu nebo mohou být uvolněny pro krytí odůvodněných potřeb podniku tak, aby byla vyloučena případná rizika pro podnik samotný.

Při zpracování analýzy k předkládanému návrhu zákona byl v resortu Ministerstva zemědělství identifikován pouze jeden státní podnik s definovanými volnými finančními prostředky, u kterého je v současné době uvažováno zřízení fondu zakladatele. Tímto podnikem jsou Lesy České republiky. Aktuálně prostředky v nerozděleném zisku minulých let dosahují výše cca 12 miliard korun a po schválení této novely zákona je bude možné rozhodnutím zakladatele přidělit do fondu zakladatele.

Návrh zákona je však ucelenou právní úpravou zahrnující i ostatní státní podniky, a lze tedy předpokládat možné zapojení i dalších resortů.

K posílení právní jistoty se navrhuje přechodné ustanovení, které rozšiřuje platnost novely zákona o státním podniku i na národní podnik zřízený podle dřívějších právních předpisů, to je na Budějovický Budvar, národní podnik.

Podle předloženého návrhu měl zákon nabýt účinnosti dnem 1. prosince 2012 a vláda navrhla jeho schválení v prvním čtení. Vzhledem k tomu, že tento termín již uplynul, a mimo jiné také proto, že poslanecký klub sociální demokracie využil své právo veta, chtěl bych samozřejmě Sněmovnu požádat, aby návrh zákona v prvém čtení neschvalovala a přikázala jej k projednání zemědělskému výboru.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji, pane ministře. Zpravodajem pro prvé čtení je pan poslanec Ladislav Skopal. Prosím, aby se ujal slova.

 

Poslanec Ladislav Skopal: Děkuji, pane předsedající. Myslím, že pan ministr jasně definoval, o co v tomto zákoně jde. Samozřejmě pro nás je důležité, aby to bylo projednáno v zemědělském výboru z důvodu toho, aby se udržela stabilita těchto podniků a aby bylo jasně specifikováno, za jakých podmínek bude převod volných finančních zdrojů do nového fondu.

Já doporučuji rovněž, aby tento zákon postoupil do druhého čtení.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji, pane zpravodaji. Otevírám obecnou rozpravu. Mám tady přihlášky pana kolegy Paroubka, předtím se ještě dotážu paní kolegyně Langšádlové, jestli její faktická poznámka... Není aktuální. Je to omyl.

Takže pan kolega Kováčik s přednostním právem. Prosím.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Děkuji za slovo. Pane předsedající, páni a pánové, na tomto návrhu zákona, který spolu s klubem KSČM, nebo jehož duch, jehož myšlenku podporujeme, je jasně vidět, že konečně po 23 letech se tady začíná uplatňovat rovné právo vlastníka. I stát je vlastník a jako takový má právo využívat plodů ze svého vlastnictví. Toto je první krok, který to umožní.

Rád bych jenom, aby k tomu docházelo tak, aby to ten původní státní podnik, ať již jde o Lesy nebo národní podnik Budvar, nepoškozovalo, nevysávalo nadměrně a aby také prostředky, které z tohoto fondu, který vznikne, byly státem používány, vládou respektive používány, aby byly požívány velmi uvážlivě a jenom na věci, na aktivity, na činnosti, na náklady, které přinesou něco nového. Pomohou rozvoji nebo pomohou v těch funkcích, které stát má jako zakladatel a nebo jako ten, který je správcem občanských práv a povinností, také plnit.

To znamená chci říct, aby to nebylo jenom něco navíc k látání děr ve státním rozpočtu vzniklých nezodpovědným hospodařením. Aby to nebylo používáno pouze účelově. A pro tuto chvíli chci říci, že by i Poslanecká sněmovna možná měla mít právo, aby spolurozhodovala o použití těchto prostředků. Abychom prostě věděli, kam ty peníze půjdou, za jakým účelem, a aby se nestalo to, že se Poslanecká sněmovna pouze zprostředkovaně, např. prostřednictvím výroční zprávy nebo prostřednictvím státního závěrečného účtu, nedozvídala až ex post o tom, že tyto peníze byly vyhozeny někde oknem. Je to obava možná zbytečná, leč důvodná a myslím si, že v dalším projednávání bychom se i o tomto měli bavit. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP