(12.50 hodin)

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji, pane poslanče. Hlásí se ještě někdo do obecné rozpravy? Protože nikoho nevidím, obecnou rozpravu končím.

Pane ministře, pane zpravodaji, přejete si závěrečná slova? Prosím, máte slovo.

 

Ministr zemědělství ČR Petr Bendl Já budu stručný, protože věřím, že v rámci druhého čtení a při projednávání ve výborech, protože jsem tady nezaznamenal nevůli pustit tento návrh zákona do druhého čtení, vyřešíme řadu připomínek.

To, k čemu se hlásím a s čím velmi souhlasím, je, že peníze se nesmějí projíst v mandatorních výdajích. V tom s panem poslancem Doktorem velmi souhlasím. To bude odpovědnost, samozřejmě v případě, že tento návrh zákona projde, vlády, a kontrolovatelná odpovědnost vlády. To za prvé.

Za druhé. Já bych si přál méně státních podniků i méně národních podniků na rozdíl od pana kolegy poslance Kováčika, protože starosti, které bychom tady měli, by byly nebetyčně větší. Ale to je spíše jen otázka politického pohledu na věc.

Co se týká dotazu pana kolegy poslance Paroubka, já jsem tady říkal, že na účtech v Lesích leželo zhruba 12 miliard, v národním podniku Budvar to byly přibližně dvě. Ostatní konkrétní částky neznám, ale jsem schopen je zprostředkovat, abyste se je dozvěděl v čase.

Děkuji vám za pozornost. Věřím, že ten návrh zákona pošleme do druhého čtení.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji, pane ministře. Ještě se hlásí o slovo pan kolega Kováčik s přednostním právem.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Děkuji za slovo. Vážený pane ministře, to není o přání. To byl jenom takový povzdech řekněme o ekonomické nutnosti. Kdyby tady takových státních podniků bylo deset, patnáct, třicet nebo padesát a každý pustil jenom dvě tři miliardy ročně, to by se to lépe a více mohlo rozdělovat. Ale protože bezhlavá privatizace vedla k tomu, že státních podniků, které mimo jiné prokazují, že stát není až tak špatným hospodářem, je jenom pár, tak výtěžek z této akce bude podstatě docela dost nízký. To byl cíl té mé poznámky. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Vzhledem k předložené námitce nemůžeme pokračovat ve schválení zákona v prvém čtení. Zbývá nám jenom hlasovat o přikázání. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání zemědělskému výboru. Má někdo jiný nebo další návrh? Pan kolega Doktor.

 

Poslanec Michal Doktor: Pročež se pan předseda hospodářského výboru pan poslanec Urban nebrání projednání této věci a věřím, že pan ministr to nebude chápat jako překážku, spíše nabídku další spolupráce, tak navrhuji přikázat k projednání také výboru pro hospodářství.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji. S těmito návrhy se vypořádáme hlasováním.

 

Nejprve budeme hlasovat o přikázání k projednání zemědělskému výboru.

Kdo souhlasí s tímto návrhem, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 126, přihlášeno 148, pro 122, proti nikdo. Tento návrh byl přijat.

 

Nyní budeme hlasovat o návrhu pana poslance Doktora na přikázání k projednání výboru hospodářskému.

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s tímto návrhem? Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 127, přihlášeno 148, pro 109, proti 3. I tento návrh byl přijat.

 

Mohu konstatovat, že tento návrh byl přikázán k projednání výboru zemědělskému a výboru hospodářskému. Tím končím první čtení tohoto návrhu.

 

Přistoupíme k projednání bodu

 

42.
Návrh poslance Michala Babáka na vydání zákona, kterým se mění
zákon č. 370/2011 Sb., kterým se mění zákon č. 235/2004 Sb., o dani
z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony
/sněmovní tisk 816/ - prvé čtení podle § 90 odst. 2

Upozorňuji, že je navrženo, abychom s návrhem zákona vyslovili souhlas již v prvním čtení. Stanovisko vlády bylo doručeno jako sněmovní tisk 816/1.

Nyní prosím, aby předložený návrh uvedl navrhovatel pan poslanec Babák. Prosím, pane kolego, máte slovo.

 

Poslanec Michal Babák: Děkuji za slovo, pane předsedající. Dámy a pánové, tento návrh jsme navrhovali, mám pocit, již v říjnu loňského roku. Reagoval na zvýšení DPH o jeden procentní bod od 1. 1. 2013. Nicméně si myslíme, že tento návrh je stále aktuální. Rádi bychom už z důvodu, který jsme tady uváděli několikrát, nebudu vás tím zatěžovat, z ekonomicko-pragmatických důvodů bychom rádi vrátili sazby na 14 a 20 %.

Návrh zákona je myšlen nebo sestaven podle § 90, to znamená, aby byl schválen již v prvním čtení, což v tuto chvíli budeme pravděpodobně požadovat, aby nebyl podle § 90, to znamená, aby nebyl schválen v prvním čtení, a to z toho důvodu, že bychom rádi změnili účinnost tohoto zákona tak, aby bylo možné provést změnu snížení procentního bodu v základní i ve snížené sazbě již v průběhu roku 2013. Takže požádám o propuštění do druhého čtení a pravděpodobně o přidělení výboru rozpočtovému.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Dobře. Pane navrhovateli, rozumím tomu tak, že jste stáhl projednávání v prvém čtení? Ano? Takže to bude normální proces. Děkuji.

Prosím, aby se slova ujal zpravodaj pro prvé čtení pan poslanec Suchánek. Prosím, pane kolego, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Suchánek: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Tisk 816 je evergreenem z pera pana poslance Babáka, to je vrácení výše DPH na původní výši z roku 2012. Jako zpravodaj v souladu se stanoviskem vlády navrhuji zamítnutí tohoto návrhu zákona v prvním čtení. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji. Otevírám obecnou rozpravu. Kdo se hlásí do obecné rozpravy? Nikoho nevidím, takže rozpravu končím. Pane navrhovateli, přejete si závěrečné slovo? Prosím.

 

Poslanec Michal Babák: Děkuji za slovo. Tak já velmi krátce. Poprosím ctěnou Sněmovnu, dámy a pánové, propusťte tento návrh do druhého čtení, abychom o tom mohli dále debatovat. Nezařízněte ho hned v prvním čtení. Myslím si, že ekonomické důvody k tomu tady jsou, aby se vrátila například od 1. 7. 2013 DPH na úroveň roku 2012. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Ještě pan zpravodaj Suchánek? (Poslanec Suchánek chce vystoupit ještě v rozpravě, ta však již byla ukončena.)

Pan ministr Bendl nám otevře rozpravu. Děkuji za pomoc. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP