(13.00 hodin)
(pokračuje Braný)

Podívejte se, změna rozpočtového určení daní, to je pořád stejný evergreen, a bavíme se systémovost - nesystémovost. Když vznikal tento základ, tak měl punc dočasnosti na dva tři roky. Už jsem to tu komentoval, dočasnost v českých a moravských zemí se rovná polovině nekonečna, takže to tu je pořád, akorát to vylepšujeme různým způsobem, tu velká města, tu malé obce, tu různé regiony, do toho vstupují krajské koeficienty apod.

Já neupírám předkladatelům tedy velkou chuť a elán, že chtějí něco řešit u malých obcí. Ale pro připomenutí. Přitom se nebojím přiznat k tomu, že jsem byl odpůrcem úpravy, která zde vznikla v létě minulého roku k rozpočtovému určení daní, z různých důvodů. Tím teď nebudu zdržovat, ale pravdou je, že se aspoň podařilo u té výměry z 3 ha jít na 10 ha na obyvatele, a toto vlastně srazilo počet obcí, které by byly výrazně postiženy, z 378 obcí na 57, kde je ten dopad vyšší než 20 %, se týká 43 obcí, nad těch 20 je 14 obcí. Zde musím přiznat, že jsme při schvalování byli informováni a ujišťováni o tom, že se to bude celkově kompenzovat, ta částka u těchto malých obcí, aby zejména ti, kteří mají závazky dlouhodobé, aby jim mohli dostát a splácet úvěry, leasingy apod.

Ke cti ministra financí patří říct, že 15 milionů na letošní rok tam je vyčleněno a tyto obce to obdrží. Už zde bylo hovořeno o tom, že se to týká zejména na západě Čech a na jihu Čech obcí, ale najdou se i jinde. Já jenom pro osvěžení, jsou obce typu Modrava, kde dříve bylo 62 tisíc na obyvatele, dnes je to 12,3. Je to obec Přebuz, okres Sokolov, má 75 obyvatel a bylo to dříve 22 tisíc, skoro 23, dneska je to něco přes 14 tisíc, a mohl bych vyjmenovávat další. To znamená, že je tam prudké snížení. Odpůrci, nebo příznivci průměrování říkají, že průměr v České republice je něco málo přes 9 tisíc. Jsou i tyto obce nad tím. Takže to řešíme, ten prudký pokles, těmi 12 až 15 miliony, které se vyčleňují, a věřím, že vyčleňovat budou. Tady by měl plnit svoji roli výbor naší Sněmovny, s tím že bychom hlídali, jestli tato částka je i pro příští léta vyčleňována. Zatím tomu tak je pro tento rok.

Tolik z hlediska malých obcí.

Podívejte se, hlavní problém nejsou malé obce a jejich řešení nyní. Hlavním problémem bude, že vláda připravovala novelu zákona o rozpočtovém určení daní, kterou jsme schválili, jak už jsem zde říkal, v polovině minulého roku, v odhadech, které se nemusí, a ukazuje se, že se nenaplní. Takže skutečný objem sdílených daní byl o 15 milionů už nižší v minulosti. Méně tak dostaly obce podílově a zcela obdobný vývoj hrozí i v roce letošním. Ministerstvo financí sice počítá s tím, že si obce díky reformě letos přilepší až o 12 miliard korun. Podle některých expertů z počátku letošního ledna však bude skutečnost radikálně skromnější, neboť příjem obcí ze sdílených daní může růst i desetkrát méně, než se původně plánovalo. A to se týká i velké čtyřky, Prahy, Brna, Ostravy a Plzně. Příčinou je to, že loňské ministerské prognózy daňových příjmů pro letošní rok jsou příliš optimistické. V roce 2012 se na tzv. sdílených daních, jejichž výnos mezi sebe obce rozdělují oproti plánům, vybralo přibližně o 25 miliard méně, než s čím počítal státní rozpočet. Letos se sice zvýší DPH, takže by se na daních mělo teoreticky vybrat více, ovšem Českou republiku čeká v roce 2013 recese dále, takže výnosy, které si obecní rozpočty mezi sebe rozdělí, se ve skutečnosti -

 

Místopředseda PSP Jan Hamáček: Pane poslanče, já se velmi omlouvám. Chci se zeptat, zda plánujete obsáhlejší vystoupení. Pokud by tomu tak bylo, tak bych tento bod asi přerušil a vyhlásil pauzu na oběd. Pokud - a já vás nechci nijak omezovat. Pokud ovšem ve svém vystoupení míříte k závěru, tak bychom tento bod ještě zvládli.

 

Poslanec Petr Braný: Chci ministrovi financí poradit a ministerstvu, tak to nebudu zkracovat. Přerušte jednání. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Hamáček: Omlouvám se a děkuji za pochopení. Přerušuji tento bod v obecné rozpravě. Současně přerušuji jednání Sněmovny, vyhlašuji pauzu do 14.30 a členové organizačního výboru se sejdou za pět minut v zasedací místnosti výboru. Děkuji.

 

(Jednání bylo přerušeno v 13.05 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP