(12.50 hodin)
(pokračuje Kalousek)

Já rozumím tomu, že nikdo nemá rád, když má méně, než měl. Pořád ale má mnohem víc než okresní města. Pořád tyhle obce mají mezi 13 až 35 tisíci na obyvatele. To znamená nakreslíte-li si křivku příjmů na obyvatele, tak dnes tady orodujete, vy, kteří předkládáte tento návrh, dnes tady orodujete za obce, které nepochybně mají na obyvatele pořád víc, než má Olomouc.

 

Místopředseda PSP Jan Hamáček: Pane ministře, já se velmi omlouvám. Poprosím kolegyně a kolegy v sále, aby snížili hladinu hluku, protože jakkoli pan ministr má silný hlas, tak já už mám problémy mu odsud rozumět. (Ministr Kalousek: Ale sil ubývá, pravda.) Já vás právě o ně nechci připravovat, proto prosím kolegy, aby se ztišili.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek A troufnu si říct ještě jednu věc, že se nám společně podařilo - tady se nemůže vytahovat ministr financí, protože ten konečný produkt je vždycky dílem té dlouhé, složité poslanecké diskuse, konečný produkt je skutečně produktem naším, rozpočtového výboru dominantně, ale Poslanecké sněmovny. A tak tím se nám všem, tou poslední novelou, konečně podařilo učinit systém. Neměli bychom hýřit slovy jako spravedlnost. Já vždycky říkám, že to je slovo, které do přerozdělovacího procesu nepatří, neboť máte-li někomu přidat, musíte někomu jinému vzít. Má oblíbená věta je, že tu nejsem na spravedlnost, tu přenechávám Hospodinu, já jsem tady na přerozdělování. Ale je to systém, dává logiku a nelze o něm říct, že je nespravedlivý.

Opravdu prosím, abychom neriskovali, že tento systém zrušíme. Ano, je možné, protože obce své investice plánují na dlouho, že některé tyto vesnice, které počítaly s těmito abnormálně nesystémovými příjmy, založily nějakou nákladnou investiční akci, a to snížení peněz pro ně skutečně může znamenat dramatický problém. Na to myslel rozpočtový výbor, ministr financí to akceptuje, protože to jsou prostě problémy, které přináší život, a v takovém případě je namístě uvažovat o nějaké kompenzaci, která nedostane obec do likvidační situaci, a po časově omezenou dobu to řešit dotační politikou. Také s tím schválený rozpočet počítá. Nevím, zda to bude nutné i pro rok 2014, ale bude-li to nutné i pro rok 2014, tak to uděláme zase, protože se nejedná o nějak dramatické částky, ty vesnice jsou malé.

Já jenom připomenu, že úplně stejně jsme postupovali v roce 2008 při té první novele, kdy jsme odstranili diskriminační indexy, ty schody, díky kterým dva obyvatelé mohli rozhodovat o desetimilionových rozdílech v příjmech. To jsme odstranili, ze schodů jsme udělali nějakou plynulou křivku a tenkrát v tom - dovolte mi to slovo - zahučelo město Olomouc, které mělo najednou z roku na rok o 250 milionů méně, což samozřejmě pro rozpočet je obrovský problém. I domluvili jsme se tenkrát s městem Olomouc, jak Ministerstvo financí, tak rozpočtový výbor, tak Poslanecká sněmovna, na tříletém kompenzačním období, aby příjmy šly dolů plynule, ale bylo to samozřejmě časově omezené a samozřejmě jsme to nedělali na příjmové straně, to znamená dodatečnou úpravou rozpočtového určení daní, ale dělali jsme to dotační politikou. I tento způsob si umím představit pro následující rok, dva, tři u těchto malých obcí, které se dostaly do problémů, protože prostě legitimně s něčím počítaly, ale najednou mají míň. Pořád ale mají víc než ty ostatní. To je první věc, kterou je potřeba si uvědomit. To znamená, upravovat to nějakým stálým indexem nemá sebemenší smysl a je to rozbourání systému. Můžeme uvažovat jenom o časově omezeném dotačním kompenzačním programu pro ty případy rozestavěných nákladných investic, které by mohly skutečně způsobit problém.

Proto velmi prosím, jakkoli si vážím snahy o napravování pocitů křivd, které mohou mít samosprávy, opusťme tuto diskusi a zamítněme tento návrh.

 

Místopředseda PSP Jan Hamáček: Děkuji, to byl pan ministr. Ještě než pustím pana kolegu Braného, mám tady jednu faktickou poznámku od pana kolegy Kádnera. Takže pokud na své faktické trvá, tak má slovo a své dvě minuty. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec David Kádner: Pane předsedající, dámy a pánové, já chci reagovat na pana ministra. Já jsem tady teď slyšel samé věci, které jsou nesystémové. Já chápu, že tahle novela zákona není optimální. My jsme ji taky dělali za prvé narychlo v minulém roce a předpokládám, že by měla sloužit právě podvozkem na to, aby měla šanci v další debatě, a přesně o tom, abychom dokázali narovnat ten systém tak, aby kvůli tomu, že chceme mít většinu systémových věcí, tak aby na to neshořelo 58 obcí, které v tuhle tu chvíli si nevědí vůbec rady s tím, jak mají pokračovat, či ne.

Proto já vás žádám a prosím nejenom za sebe, ale hlavně za tyhle ty obce. Já jsem se s nimi sešel. Ony opravdu nevědí, co mají dělat, protože Ministerstvo financí s nimi nekomunikuje, pouze něco slibuje a ony chtějí mít jistotu ne tohoto roku, že přežijou tento rok, ale nějaký výhled, na který my sami na ně tlačíme, aby si napsaly, to znamená aby nějakou vizi každá ta obec měla. Ale pokud nemají finanční prostředky, tak žádná vize neexistuje. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Hamáček: Děkuji. To byl kolega Kádner s faktickou. Další faktická poznámka, pan poslanec Babák. Máte dvě minuty, prosím.

 

Poslanec Michal Babák: Vážený pane předsedající, děkuji za slovo. Já doplním svého kolegu pana poslance Kádnera. Já si myslím, a řekl jsem to i v úvodní řeči - my si uvědomujeme, že jsou tam marginální záležitosti, chyby v určitých legislativních věcech, nicméně od toho je právě druhé a třetí čtení, aby se tyto chyby v legislativním procesu napravily. Pojďme o tom diskutovat.

A to, co tady zaznělo od pana ministra, resp. pana zpravodaje, že je to nesystémové, tak naopak já si myslím, že nesystémová věc je, že se vezme nějaká část peněz z kapitoly Všeobecné pokladní správy a ta se nějakým způsobem nesystémově těm obcím dá a dorovná.

Ještě v rychlosti. My se tady tlučeme do hrudi, jaký jsme vytvořili nový nádherný, krásný nový RUD v loňském roce, který vlastně platí od 1. 1. 2013. Ptali jste se těch starostů, jak to tam funguje. Ti starostové všichni, ať je to Blansko, předpokládám Litvínov, a tady vás je taky spousta, už dnes tvrdí, že to vůbec nesplní to očekávání. To znamená to, co přišlo z dílny pana Gazdíka a pana Polčáka, tak si myslím, že naopak bude mít záporný efekt. Uvidíte v půlce roku, jak starostové začnou chodit, že nenaplnili absolutně obecní kasu kvůli novému RUDu, který vyšel v loňském roce.

A poslední věc, připomínka toho, jak tady pan ministr říkal, že je nesystémové např. pro obce druhého typu, tak za druhé ty obce, ty malé, řekněme horské, tak si uvědomme jednu věc, že ty horské obce se starají o spoustu katastrálního území, které např. vlastní Lesy České republiky (upozornění na čas) a které jsou osvobozeny od daně z nemovitostí, což si myslím, že je též zásadní systémový problém. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Hamáček: Děkuji. Slovo dostane řádně přihlášený poslanec Petr Braný. Jenom avizuji, že toto bude poslední bod dnešního dopoledního, resp. ranního bloku a bod 46 už nebudeme otvírat. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Petr Braný: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Vážené kolegyně, kolegové, členové vlády, pan ministr financí odešel... Je už tady, pardon. Tak. To jsem rád. Protože já jsem dodnes žil asi v omylu, budu to muset přehodnotit, že tato vláda vládne špatně a dělá chyby. Protože jsem slyšel jsem od pana ministra tu hrůzu, tu anomálii, že máme 6 500 obcí. Vždyť tato vláda dělá co může. Ona má zemi anomálií, kterou spravuje. Já se zamyslím nad tím svým hodnocením práce vlády. Ale proto tu teď nejsem. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP