(13.40 hodin)
(pokračuje Polčák)

To je samozřejmě podle mého názoru špatně. Nicméně to neubírá vážnosti problému, který zde byl otevřen, protože i tak silný prezident republiky, jako je francouzský - nechával jsem si ty věci zjistit -, má tuto svoji kompetenci omezenou činností vlády. A je skutečně na velkou zváženou, jestli se milost dostane nějakému skutečnému lumpovi - a já si po té sérii kroků, kterou jsme tedy viděli v posledních měsících, a zejména po tom velmi razantním kroku na začátku nového roku skutečně nejsem jistý tím, zdali bychom to měli nechat v rozhodování jednoho jediného člověka -, která už poté nebude nikdy nijak přezkoumána a nikdo za ni neponese odpovědnost, maximálně ve volbě nové hlavy státu, v možnosti tedy, že by nebyla již nově zvolena.

Takže já bych na margo projednávaného tisku pouze řekl, že si myslím, že diskuse je vhodná, a nebudu hlasovat pro jeho zamítnutí, protože si myslím, že bychom se s touhle materií měli vypořádat. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jiří Pospíšil: Děkuji pěkně. Dál se hlásí pan předseda Benda. Prosím.

 

Poslanec Marek Benda: Vážený pane místopředsedo, dámy a pánové, já řeknu také pár slov k tomuto tisku, ale současně oznamuji, že po skončení svého projevu požádám o pauzu na jednání poslaneckého klubu ODS v délce těch 18 nebo 17 minut, které budou zbývat do konce našeho jednání, takže již se nebude hlasovat a můžete všichni odejít, ale já pro dějiny toto chci sdělit.

Já na rozdíl od svého předřečníka souhlasím s tím, že se Ústava nemá měnit na každé schůzi pěti až šesti zákony a že je naprosto nesmyslné tyto dílčí novelky stále projednávat. Tak já se osobně hluboce domnívám, že milost prezidenta republiky je opravdu aktem milosrdenství, který nemá být kontrasignován. K čemu je dobrá kontrasignace? Jenom k tomu, aby bylo možné na půdě této Sněmovny - této Sněmovny - interpelovat příslušného ministra nebo předsedu vlády, cože to provedl, proč to provedl a jak za to zodpovídá, jak jsme upřímně řečeno zažili i u té velké amnestie. A já si myslím, že akt individuální milosti, můžeme ho zrušit úplně, můžeme říct, že nic takového nemá existovat, máme vždycky spravedlivé soudy a žádný akt individuální milosti místo nemá. Ale pokud ho dáme do Ústavy, pokud v té Ústavě je, tak to má být individuální akt toho panovníka, toho nejvyššího, a nemá to být něco, za co se vláda politicky bude zpovídat této Sněmovně, jestli to udělala ještě správněji, ještě dobře, ta rakovina je dostatečně rozvinutá, nebo není dostatečně rozvinutá.

Z tohoto důvodu já budu hlasovat pro zamítnutí a myslím si, že je špatně, abychom tento návrh pustili do druhého čtení.

Současně žádám o přestávku na poradu poslaneckého klubu v délce 18 minut. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jiří Pospíšil: Děkuji pěkně. Já tomuto požadavku vyhovuji, z tohoto důvodu přerušuji projednávání tohoto bodu, ukončuji dnešní jednací den a současně konstatuji, že schůze bude pokračovat v úterý již od 13 hodin. Přeji vám všem pěkný víkend.

 

(Jednání skončilo ve 13.43 hodin.)***




Přihlásit/registrovat se do ISP