(13.20 hodin)
(pokračuje Bárta)

Když k tomu připočtu atmosféru toho, že tady dnes probíhá debata o tom, jestli se zruší, nebo nezruší anonymní akcie, skoro bych řekl, že ta snaha neprojednat anonymní akcie a z druhé strany naopak co nejrychleji uzavřít církevní restituce alespoň v části finančního vyrovnání je zase něco, co patří k temnému pozadí fungování Poslanecké sněmovny.

Vím, že Ústavní soud vládou České republiky není respektován ani v usneseních, jako minulý týden, kdy jsme zde debatovali o tom a žádali jsme projednat bod týkající se toho, že ministr financí a vláda České republiky nerespektují zákon, usnesení Ústavního soudu pod zkratkou bedna jako bedna u výherních automatů, a ministr financí neomezuje a zcela zločinným způsobem ponechává nadstandardní a vysoké sázky v interaktivních videoterminálech proti upozornění ombudsmana i onoho nálezu Ústavního soudu. Nicméně bez ohledu na respektování hazardu, resp. tolerance hazardu, resp. tolerování nezákonného postupu vlády, prosím, projednejme zde dnes ve Sněmovně téma, aby finanční vyrovnání s církvemi v pátek pan premiér nepodepisoval, aby se tyto smlouvy odsunuly až po jednoznačném vyjádření Ústavního soudu.

V tomto duchu Věci veřejné by chtěly navrhnout usnesení, že Poslanecká sněmovna doporučuje vládě nečinit žádné právně závazné kroky vyplývající ze zákona o církevních restitucích do doby rozhodnutí Ústavního soudu ve věci stížností proti církevním restitucím. To je první návrh.

Druhý návrh Věcí veřejných je návrh bodu Informace ministra průmyslu o stavu novelizace zákona o významné tržní síle, který na Ministerstvu průmyslu byl od začátku volebního období projednáván, dokonce k tomu vznikla i pracovní skupina mezi Úřadem pro hospodářskou soutěž, Ministerstvem zemědělství a Ministerstvem průmyslu, a bez ohledu na řadu legislativních iniciativ po takřka třech letech existence této vlády tento zákon, který jednoznačně výrazně ovlivňuje ceny potravin v České republice, dále beze změny existuje a křiví trh s cenami potravin a s kvalitou potravin v České republice.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Pane kolego, já bych vás ještě poprosil o upřesnění toho prvního bodu.

 

Poslanec Vít Bárta: Návrh prvního bodu s žádostí o to, aby tento bod byl zařazen jako první pevně zařazený bod po pevně zařazených bodech, pardon - s názvem Zastavení kroků vlády ohledně smlouvy o finanční náhradě s církvemi do doby rozhodnutí Ústavního soudu o stížnostech na zákon o církevních restitucích.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Dámy a pánové, to byly návrhy, které byly vzneseny k pořadu schůze. Budeme o nich hlasovat. Já se zeptám, jestli ještě někdo se chce přihlásit. Prosím, pan poslanec Břetislav Petr má slovo.

 

Poslanec Břetislav Petr: Vážená paní předsedkyně, dámy a pánové, já bych navrhoval další nový bod s názvem Informace ministra průmyslu a obchodu co se děje s ČEZ na Balkáně. Já se domnívám, že je to natolik závažná záležitost, že by Sněmovna měla o této situaci dostat informaci. Děkuji vám.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji také. Hlásí se někdo dále s návrhem k pořadu schůze? Nehlásí. Budeme tedy hlasovat o návrzích, tak jak byly předneseny. Prosím vás teď o trochu pozornosti, dámy a pánové, protože něco byly návrhy grémia, něco byly návrhy jednotlivých poslanců. Budu postupovat tak, že promíchám návrhy grémia s návrhy, které zazněly, protože se doplňují, a budeme postupně rozhodovat.

 

Nejprve grémium navrhuje, aby byl jako první bod dnešního jednání projednán bod číslo 178.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 267. Táži se, kdo je pro tento návrh. Proti návrhu?

Hlasování pořadové číslo 267, přítomno 172, pro 156, proti 2. Tento návrh byl přijat.

 

Druhým návrhem bude návrh pana poslance Marka Bendy, abychom jako druhý dnešní bod měli zařazen nový bod s názvem Odvolání člena dozorčí rady Státního fondu dopravní infrastruktury.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 268. Kdo je pro tento bod? Proti návrhu?

Hlasování pořadové číslo 268, přítomno 171, pro 143, proti 3. Návrh byl přijat.

 

Třetím návrhem bude návrh grémia, aby dále po těchto dvou bodech následovaly body volební - ale tady máme ještě návrh pana poslance Vidíma, aby z volebního bloku byly vyřazeny volby zástupce veřejného ochránce práv.

 

Čili nejprve budeme hlasovat o návrhu pana poslance Vidíma vyřadit z pořadu této schůze volbu zástupce veřejného ochránce práv.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 269. Kdo je pro tento návrh? Proti návrhu?

Hlasování pořadové číslo 269, přítomno 173, pro 154, proti 13. Návrh byl přijat.

 

Nyní tedy budeme hlasovat o návrhu grémia, aby po bodu Odvolání člena dozorčí rady následovaly volební body, jak je máme v bloku zařazeny, bez toho, který jsme právě vyjmuli, tedy bez volby zástupce veřejného ochránce práv.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 270. Kdo je pro zařazení těchto volebních bodů jako třetích v pořadu dnešní schůze? Proti návrhu?

Hlasování pořadové číslo 270, přítomno 173, pro 164, proti 1. Návrh byl přijat.

 

Nyní je zde návrh grémia, aby po volebních bodech byl projednán bod číslo 179, řeknu v uvozovkách, že to je vyslání do Mali.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 271. Kdo souhlasí s tímto zařazením bodu? Je to návrh grémia, shodli jsme se na grémiu na tom, že bude tento bod zařazen. Proti?

Hlasování pořadové číslo 271, přítomno 173, pro 137, proti 14. Návrh byl přijat. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP