(12.10 hodin)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Paní poslankyně Černochová, zástupkyně navrhovatelů? jaký je váš názor? (Stanovisko kladné.)

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, stiskne tlačítko, zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 182, přihlášeno je 177, pro hlasovalo 172, proti žádný. Takže to bylo přijato. Prosím dále.

 

Poslanec Ladislav Jirků: Ano. Druhé hlasování je k variantě A pozměňovacího návrhu pana poslance Šincla. Stanovisko negativní.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Paní poslankyně, vaše stanovisko? (Stanovisko záporné.)

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 183, přihlášeno je 177 poslanců, pro hlasovalo 22, proti 102. Toto nebylo přijato. Prosím dále.

 

Poslanec Ladislav Jirků: Protože varianta A pana poslance Šincla nebyla schválena, přistoupíme k hlasování o variantě B. Stanovisko negativní.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Paní poslankyně? (Stanovisko záporné.)

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro tento návrh, stiskne tlačítko, zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 184, přihlášeno bylo 177 poslanců, pro hlasovalo 23, proti 99. Toto také nebylo přijato. To je vše?

 

Poslanec Ladislav Jirků: Posledním hlasováním je pozměňovací návrh paní poslankyně Konečné. Stanovisko zpravodaje je negativní.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Paní poslankyně, stanovisko k tomu? (Stanovisko záporné.)

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, stiskne tlačítko, zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 185, přihlášeno je 177, pro hlasovalo 60, proti 100. Takže tento návrh nebyl také přijat.

 

Poslanec Ladislav Jirků: Tím jsme se vypořádali s pozměňovacími návrhy a můžeme přistoupit k hlasování o zákonu jako celku. Stanovisko zpravodaje kladné.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Kladné, předpokládám. Myslím si, že i zástupce navrhovatele bude mít kladné. (Stanovisko kladné.) Můžeme tedy hlasovat o celém návrhu zákona.

 

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem poslanců Jany Černochové, Jaroslavy Wenigerové, Igora Svojáka, Zdeňka Bezecného, Miroslava Kalouska, Daniela Korteho, Jany Suché a Viktora Paggia na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 245/2000 Sb., o státních svátcích, o ostatních svátcích, o významných dnech a o dnech pracovního klidu, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 873, ve znění schválených pozměňovacích návrhů."

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, přijmout text v tomto znění, stiskne tlačítko, zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 186, přihlášeno je 176, pro hlasovalo 149, proti 6. Konstatuji tedy, že jsme s návrhem zákona vyslovili souhlas.

 

A můžeme jít dále na bod

 

91.
Návrh Zastupitelstva Ústeckého kraje na vydání zákona, kterým se mění zákon
č. 202/1990 Sb., o loteriích a jiných podobných hrách, ve znění pozdějších předpisů,
zákon č. 634/2004 Sb., o správních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů
a zákon č. 565/1990 Sb., o místních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 495/ - třetí čtení

Prosím, aby zaujal za navrhovatele místo člen Zastupitelstva Ústeckého kraje Josef Šenfeld a zpravodaj rozpočtového výboru poslanec Pavel Svoboda. Obdrželi jsme sněmovní tisk 495/4, který obsahuje návrh na zamítnutí a také pozměňovací návrhy. To je všechno, o čem bychom zřejmě měli hlasovat.

Otevírám rozpravu ve třetím čtení. Prosím pan poslanec Šenfeld se hlásí.

 

Poslanec Josef Šenfeld: Vážený pane místopředsedo, vážená vládo, vážení kolegové, v souladu s ustanovení § 95 odst. 2 jednacího řádu Poslanecké sněmovny navrhuji následující dvě opravy legislativně technických chyb:

První. V pozměňovacím návrhu A5 se závěrečné dvě věty nahrazují větami: "Dosavadní odstavce 2 až 7 se označují jako odstavce 6 až 11. V 43 odst. 8 se slova 'odstavce 3' nahrazují slovy 'odstavce 7'. V § 43 odst. 10 se slova 'odstavce 5' nahrazují slovy 'odstavce 9'."

A druhá oprava. V pozměňovacím návrhu A10 uvozující věta zní: "V č. II body 3 a 4 znějí:". Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji za tuhle úpravu nebo opravu. A ptám se, kdo dál se hlásí do rozpravy ve třetím čtení. Vidím pana poslance Novotného. Máte slovo v tom případě.

 

Poslanec Josef Novotný st.: Pane předsedající, kolegyně a kolegové, já jenom krátce shrnu, co už jsem zde říkal několikrát. Já si situaci kolem hazardu modeluji s tím, co zde bylo před dvěma hodinami neustále omíláno, a sice - situace kolem obnovitelných zdrojů. Tady padlo, že Energetický regulační úřad - to staré vedení, upozorňovalo zhruba čtyřicetkrát vládu, poslance, všechny možné instituce, aby s tím něco dělali. A čtyřicetkrát nebylo vyslyšeno, nic se nestalo. Já to zde také už říkám aspoň počtyřicáté a nic se neděje.

Já zkusím jenom krátce shrnout obsah pozměňovacích návrhů pod písmenem B, které jsme připravili. Body B1, B2 jsou legislativně technické úpravy s tím, že v bodě B2 se zavádí to, co ombudsman a Ústavní soud řekli, že se u nás nezákonně rozlišují jedny bedny od druhých, čili zavádí v podstatě systém bedna jako bedna. A zároveň v tom bodě B2 se zavádí společensky odpovědné hraní, což je taková kategorie, která je ve všech vyspělých zemích, kde nějaký hazard funguje - jsou státní instituce, které zase brání těm následkům. A tady nepatrně zhruba o pět procent zvyšujeme odvody z těch beden, které předtím sjednotíme, a zároveň tyto peníze dáváme Ministerstvu školství a Ministerstvu zdravotnictví na preventivní programy. Takže to je tahle ta drobnost.

V bodě B3 pozměňovacího návrhu právě vyhovujeme stanovisku ombudsmana v tom, abychom stanovili limity v souladu se zákonem, abychom aktivně upozornili na to, že se zde porušuje zákon a Sněmovna to ví a něco s tím aktivně udělá.

Body B4 a B5 jsou legislativně technické, bod B5 je změna termínu - platnost by měla být od příštího roku.

Takže to je zhruba obsah sdělení, které jsem vám chtěl říct před hlasováním. A věřte mi, že budu napjatě sledovat zejména levici a skupinu LIDEM, jak se k tomuto návrhu postaví, aby nedošlo k tomu, že ho zamítneme, tak jak mám zprávy, že to má dopadnout. To by byla tragická zpráva pro společnost, že si nechceme hazard rozházet, že z hazardu bereme a chceme brát i nadále i v situaci, kdy už je republika a lidé ve velice těžkých životních situacích.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Kdo dál? Vidím pana... Prosím, pane poslanče, můžete vystoupit. Pan poslanec Štětina.

 

Poslanec Jiří Štětina: Děkuji za slovo, vážený pane místopředsedo. Vážené dámy, vážení pánové, já bych zde mohl znovu číst to, co jsem tu četl již třikrát. Ale já to neudělám, protože bych si myslel, že tady jsou lidé, kteří nechtějí naslouchat. A já svůj příspěvek budu koncipovat jinak. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP