(17.50 hodin)
(pokračuje Filip)

Druhá komora Parlamentu tady není od toho, aby její pozměňovací návrhy případně projednávala vláda, alespoň podle současného textu jednacího řádu, ani aby je posuzoval v Poslanecké sněmovně znovu výbor ten nebo onen. Od toho jednají výbory Sněmovny. Pokud se panu kolegovi Polčákovi zdá, že tam TOP 09 nemá dostatek senátorů, není to problém této Sněmovny, ale politické strany, která kandidovala toho nebo onoho. Děkuji. (Potlesk zleva.)

 

Místopředseda PSP Jan Hamáček: Děkuji. Nyní pan poslanec Chvojka s faktickou poznámkou.

 

Poslanec Jan Chvojka: Já bych chtěl reagovat na pana kolegu Paggia. Jsem rád, že mi nesdělil, jaká přezdívka se zde říká mně.

Samozřejmě nemá pravdu v tom, že říká, že centrální depozitář je nějaký monopol a že je pod kuratelou burzy. Je to naopak. Je tam ten nejpřísnější dohled, jaký může být. Protože centrální depozitář je pod kuratelou Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, což ty ostatní samozřejmě nejsou. Takže to není pravda. Centrální depozitář je dle mého názoru ten nejlepší způsob, jak ztransparentnit ty společnosti. Kdyby bylo po mém a měli jsme tady většinu, tak bych byl rád, kdyby to byl jediný možný způsob. Bohužel jsou tam ty dva, které jsou naprosto k ničemu.

Já mám takový pocit, že se tady použije naprosto všechno, naprosto každá blbost, jenom proto, aby se řeklo, proč zákon v senátní verzi nemůže projít. Já stále čekám na nějaké relevantní důvody, proč se z vaší strany nechce odstřihnout solární barony od těch peněz, proč chcete pokračovat v tom, aby se rozkrádaly dál veřejné prostředky z veřejných zakázek. Chtěl bych slyšet odpověď. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Hamáček: Odpověď se možná dozvíte od pana ministra Kalouska, který má dvě minuty na faktickou poznámku.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Nikoliv. Děkuji za slovo. Mám úpěnlivou prosbu, nebo snad spíš podnět vůči mandátovému a imunitnímu výboru. (Sál ztichl.)

Dámy a pánové, my jsme všichni přísahali, že budeme respektovat právní řád České republiky. Dovoluji si konstatovat, že i hlukové limity jsou součástí právního řádu České republiky. Já opravdu prosím mandátový a imunitní výbor, aby se tomu věnoval. Já nevidím důvod, proč zdraví nás všech má být ohrožováno nelidským řevem, kterým pan místopředseda Zaorálek nahrazuje absenci argumentů ve svém projevu. Děkuji. (Potlesk zprava.)

 

Místopředseda PSP Jan Hamáček: Nyní s faktickou pan místopředseda Zaorálek.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Vzhledem k tomu stavu pana Kalouska budu mluvit tiše.

Já zareaguji na pana poslance Polčáka. Je pravda, že jsem schválil vládní návrh zákona. Ale je to prostě proto, že se nechovám stejně jako vládní koalice. Pokud vládní koalice přijde s něčím, co je buď tedy ten acylpyrin, který sice moc nepomůže, ale řekněme ani neuškodí, pak tedy možná nějakou prevenci splní, tak proč bych ho nepodpořil. Ale zároveň k tomu jsem tady apeloval na Sněmovnu, a zvýšeným hlasem proto, že mi připadá, že jde o hodně. Je to jedno z těch témat, která tady dnes nejvíc frčí v tom veřejném prostoru. Je to možná ten největší tunel, který tady dnes máme. Tak to možná za zvýšený hlas trochu stojí. Rád si to zodpovím i před mandátovým a imunitním výborem.

Protože mně připadá, že když nám tady vláda dlouho slibovala, že přijde s nějakým návrhem, který bude řešit otázku parazitování na veřejných zakázkách, když jsem to tady od vlády v této sněmovně obdržel, výslovně od tohoto mikrofonu, že s takovým návrhem přijdete, tak já si myslím, že když to vaše období se chýlí k závěru, vy jste nic takového nedokázali, tak je naprosto legitimní, že v Senátu se naši senátoři pokusili o tuhle věc, která tady volá do nebe a o které jsem tady opakovaně mluvil, že jsou to obrovské prostředky, o kterých nevíme, kam padají.

Ale my máme, přátelé, ministra financí, kterého to příliš netlačí. Pana ministra financí bolí hlava tak jedině z toho zvýšeného hlasu ve sněmovně. Z těch miliard, které padají v IZIP, Opencard apod., z toho on, jak vidíme, těžké spaní nemá. Ale já tvrdím, že z toho, jak se dnes postavíte k tomuto hlasování (upozornění na čas,) na tom prostě bude vidět, jak vážně myslíte ty řeči o odhalování solárních baronů. (Potlesk zleva.)

 

Místopředseda PSP Jan Hamáček: Děkuji. Pan poslanec Urban s faktickou poznámkou.

 

Poslanec Milan Urban: Děkuji, pane místopředsedo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, on to není ani acylpyrin ani chemoterapie. Tady jde o to, aby v první fázi bylo vidět, komu jdou dotace na solární a obnovitelné zdroje. Stát ve svém rozpočtu má na letošní rok 11,7 mld. korun a je nanejvýš žádoucí, aby bylo vidět na ty transparentní vlastníky, kam se dopravují prostředky, pod kterými je podepsán ministr financí. Ale neřeší to ten problém, že elektrická energie pro domácnost a pro firmy díky těm solárníkům je tak vysoká. To je až další krok.

Co je ale klíčové, proč je důležité, aby bylo vidět na ty transparentní vlastníky, je to, že forma dotace je vyplácena v současné době nezákonně. To je myslím ještě větší problém. Zákon o podpoře obnovitelných zdrojů totiž nebyl doposud notifikován v Evropské unii a Česká republika vyplácí tuto podporu solárním baronům, jak se tady říká, nezákonně. A taky se může stát, že Evropská unie nepodepíše, nenotifikuje ten zákon. Pak nastane obrácený příběh. Ti, kteří dostali tyto prostředky, je budou muset vrátit. A když nevíme, kdo to je, kdo obdržel tyto dotace, tak bude velmi obtížné je od nich získat.

Já myslím, že to jsou naprosto věcné argumenty, a že tedy stojí za to, bez toho, aniž bychom řvali a překračovali limity nebo tady mluvili potichu anebo říkali, že jsou to acylpyriny nebo chemoterapie, ty věci dát do pořádku. Prostě dotace ze státního rozpočtu běží a běží v rozporu se zákonem. Možná se bude muset vrátit (upozornění na čas). Od koho, když nebude schválen transparentní vlastník, to já skutečně nevím. Děkuji. (Potlesk zleva.)

 

Místopředseda PSP Jan Hamáček: Děkuji. Pan poslanec Polčák s faktickou poznámkou.

 

Poslanec Stanislav Polčák: Děkuji, pane místopředsedo. Já jsem se rozhodl, že prostě budu na padlé výtky zde reagovat, ať se to někomu líbí, nebo nelíbí, protože si nemíním nechat na hlavu sypat něco jiného než tedy popel.

Do jisté míry považuji vyjádření, které zde padlo ze strany pana kolegy Filipa, za nepříliš korektní, protože já jsem o legislativním procesu z hlediska změny jednacího řádu nehovořil. Ale můžete mi skutečně říct, pokud se tedy otevře zákon o obnovitelných zdrojích energií, který vůbec tou původní předlohou otevřen nebyl, a mění se věcně rozsah poskytované podpory - já vůbec nic proti nemám z hlediska věcného, ale myslím si, že by to mělo být projednáváno na půdě této sněmovny, ne tady v rámci tohoto diskursu před celým plénem, ale v rámci výborových čtení -, můžete mi říct, že toto není přílepek? Já jsem prostě opravdu bytostně přesvědčen, že se jedná o přílepek. A ač pan kolega Tejc samozřejmě má právo na svůj právní názor, já jsem bytostně přesvědčen, když to jde do věcného rozsahu zákona o obnovitelných zdrojích energií, kdy se jasně hovoří, jaká bude podpora, což s transparentností akciových společností nemá nic do činění, tak jsem přesvědčen o tom, že se jedná o přílepek. A můžeme se samozřejmě tady o tom přít nadále.

Já budu reagovat na každou výtku, která k té věci bude předestřena, protože opakovaná nepravda se nestane tím, že se bude omílat u tohoto pultíku, pravdou. To si opravdu nemyslím. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Hamáček: Děkuji. Faktická poznámka pan poslanec Chvojka. Prosím máte slovo.

 

Poslanec Jan Chvojka: Děkuji za slovo. Já trošku napodobím styl svého kolegy Slávka Jandáka, který vždycky říká: pojďme od toho. Já myslím, že už se trochu točíme v kruhu a že jenom hlasováním volič zjistí, podle toho, jak kdo hlasoval, kdo zde podporuje korupčníky a solární barony, minimálně nepřímo v tom, že nechce podpořit senátní návrh, který minimálně tyto věci řeší lépe než ten původní. A volič také zjistí, kdo se snaží aspoň něco dělat. Já říkám, že senátní verze je lepší, že přílepek to není. Je to na nějakou filozofickou debatu s panem předsedou ústavněprávního výboru, zde už bych to nerozebíral. Říkám, pojďme hlasovat. A každý uvidí, kdo stojí za solárními barony a korupčníky a kdo je proti nim. Díky. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP