(17.40 hodin)

 

Poslanec Michal Babák: Děkuji za slovo. Mám pocit, že si tady někdo sedí na uších. Já se omlouvám, ale tři měsíce tady vysvětlujeme jednu jedinou věc, a to že ztransparentnění akciových společností prakticky neřeší přepis akcií z doručitele na majitele. To vám udělá každá akciová společnost během pěti minut ex post. Vysvětlete mi, prostřednictvím pana předsedajícího pane Polčáku, jestli nemám pravdu, jestli to nelze obejít, to, co navrhuje vládní novela zákona. A dále. Nemluvil jsem o imobilizaci v rámci senátního návrhu. Tam jsem mluvil jednoznačně o zápisu do registru a depozitáře.

Jednoznačně neměníme názory. My jsme novelu, i když v podstatě tento problém neřeší, nebo ho řeší minimálně, a to jsem tady již říkal, podpořili ve třetím čtení a teď ji hodláme též podpořit, i když senátní návrh neprojde. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Hamáček: Děkuji. Faktická poznámka pan poslanec Polčák. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Stanislav Polčák: Velmi krátce. Já si prostě nemyslím, že pokud nazveme zákon o zvýšení transparentnosti akciových společností a změně některých dalších zákonů, že to automaticky znamená, že si můžu otevřít jakýkoliv další zákon. To je tedy pouze reakce na pana kolegu Chvojku. Takto bych si mohl napsat zákon o změně jiných zákonů a budu v něm v rámci tohoto otevřeného předpisu měnit jakékoliv jiné zákony. Je to možná na interní debatu. Já se o této věci nechci příliš přít.

Ale o čem se chci přít, je to, zdali skutečně může být změněno základní kvalifikační kritérium, to znamená § 53 zákona o veřejných zakázkách, který vůbec projednáván a otevřen nebyl, až ve fázi usnesení Senátu. Opravdu se podívejte, jsou zmíněna písmena k), l), m), což jsou zrovna ta písmena, která byla minulou Sněmovnou měněna ve značném chvatu, a následně to byl první zákon, který tato Sněmovna musela změnit, protože změna zákona o kvalifikačních kritériích je výsostné pole práva EU. Tehdy to podpořili dokonce i někteří poslanci z ČSSD - změnu napravení chyby minulé Sněmovny.

Takže trvám na tom, že část usnesení, které je ze Senátu postupováno do Sněmovny, je přílepkem. Byť si myslím, že věcně může být správný, tak samozřejmě patří do změny zákona o veřejných zakázkách.

Za druhé. Pokud jste si četli to, jak se mění podpora obnovitelných zdrojů energie... Já proboha nemluvím vůbec za jakékoliv solární barony, to je mi docela dost cizí a prohlašuji na svou čest, že žádné podíly v jakékoliv takové společnosti nemám, ale je to věcná změna dalšího zákona v souvislosti s obecnou úpravou.

Pokud jde o imobilizaci, proti té nenamítá ani Senát nic a zde se hovoří o tom, že je příliš mnoho subjektů, které se imobilizace, respektive té jediné zápisné povaze... (Předsedající upozorňuje na čas. V sále je obrovský hluk.) Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Hamáček: Děkuji. Nyní ještě faktická poznámka. Ne, kolega Paggio stahuje. S přednostním právem pan místopředseda Zaorálek.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. I noční sledovatel Sněmovny se musel vyděsit po posledním vystoupení pana Polčáka, protože zřejmě nepochopil vůbec nic. Já bych se pokusil tomu nešťastníkovi, který zřejmě nerozumí, co se tady děje, vyložit, co se v této chvíli ve Sněmovně odehrává.

Tady je, milí přátelé, předloženo něco jako zákon o transparentnosti akciových společností. Běžný občan by si myslel: No, jde jim o transparentnost, to znamená, aby se něco neprůhledného stalo průhledným. (Hovoří stále důrazněji.) Co tady máme hodně neprůhledného? Například? Máme toho více! Opencard, izipy a tak dále. Nebudu opakovat, všichni vědí. A pak tu máme jeden slavný neprůhledný případ, vážení občané, o kterém všichni mluví, i pan Polčák i pan prezident, úplně všichni, a to jsou ty fotovoltaické elektrárny, do kterých budeme v nejbližších dvaceti letech platit víc než bilion korun z veřejných peněz! Je to všem jasné? Bilion peněz, to je hodně pro každého. Chápete to? Víc než státní rozpočet. A budeme to platit dvacet let! Je tam každý pátý vlastník neznámý a z celkového kvanta toho energetického je to polovina veškeré dodané energie do systému solárních elektráren. Chápete? Takže takovéto stamiliardy budeme dávat - a nevíme komu!

Takže když tady někdo ve Sněmovně zvedl jako vláda zákon o transparentnosti, tak by každý normální občan očekával, že v tomto největším bordelu, který tady máme, že se něco stane! A samozřejmě, že to je něco neslýchaného, aby se dávaly peníze do něčeho, kde nevíme, kam to plyne! (Šum zprava.) Aby v této zemi do černé díry padaly stovky miliard lidí! To tedy lidi opravdu znepokojuje ve dne i v noci! A vy místo abyste se k tomuhle postavili, tak tady předvádíte tyhle svoje povídky, jako pan Polčák, který tady vysvětloval něco, co nepochopil už vůbec nikdo! A vy tady máte návrh Senátu, který se snaží učinit ne acylpirin, ale chemoterapii na tuhle rakovinu. Možná není dokonalá, protože ani v realitě každého nezachrání, ale vy místo toho, abyste se k tomu nějak postavili, tak tady vystupujete s těmito projevy, kde tvrdíte, že to je přílepek a podobně. Podobná právnická hatmatilka! Tady jsou miliardy peněz a tady ty vaše řeči! A já vám říkám: na tomhle hlasování se ukáže, jestli si děláte z občanů legraci, anebo jestli chcete něco dělat s miliardami, které padají jako do černých děr a o kterých nikdo neví, kam padají! (Potlesk zleva.)

 

Místopředseda PSP Jan Hamáček: Nyní již opravdu s faktickou pan poslanec Paggio. Připraví se s faktickou pan poslanec Polčák.

 

Poslanec Viktor Paggio: Děkuji za slovo, pane místopředsedo.

Pane místopředsedo Zaorálku skrze jiného pana místopředsedu, vašim projevům rozumějí skutečně všichni. Já rozumím, že vás nebaví ta právnická hatmatilka, kterou zde prezentuje pan poslanec Polčák, no ale to je realita. To je prostě právní realita. Jakkoliv je nejednoduchá, jakkoliv je složitější, jakkoliv si na to musíte sednout a ten tisk si přečíst, no tak tak to je.

A dovolte mi kraťounkou poznámku - a promiňte, ale každým svým demagogickým vystoupením zde prostě potvrzujete svou přezdívku zde ve Sněmovně Zaocetung, kterou si šuškáme tam vzadu v bufetu. Myslím, že každým vystoupením ji potvrzujete znovu a znovu.

K panu poslanci Chvojkovi, že návrh ČSSD nejde na ruku solárním baronům, nejde na ruku korupčníkům, nejde na ruku zlodějům. No, on ten papírový neúčinný návrh jde na ruku centrálnímu depozitáři cenných papírů, jde na ruku pražské burze a jde na ruku jejímu většinovému vlastníkovi, vídeňské burze, protože jim vytvoří velmi příjemný monopol v České republice na evidenci akcií. (Souhlasný výkřik zprava.) A když se podíváme na objem obchodování na pražské burze, pochopíme proč.

Děkuji. (Potlesk zprava.)

 

Místopředseda PSP Jan Hamáček: Další faktická pan poslanec Polčák, potom pan kolega Tejc, potom pan kolega Filip a potom pan kolega Chvojka. Všechno faktické.

 

Poslanec Stanislav Polčák: K vystoupení pana místopředsedy Zaorálka pouze poukazuji, že samozřejmě my poslanci jsme již na něj zvyklí. Já na něj nějak věcně jaksi reagovat dále už nechci. Pouze nočního diváka, na kterého poukazoval pan Zaorálek, chci upozornit a hlavně předeslat, aby si našel v příslušném stenozáznamu, že ten vládní návrh, proti kterému zde tak důsledně hřímá pan Lubomír Zaorálek, podpořil on svým hlasem. Děkuji. (Potlesk zprava.)

 

Místopředseda PSP Jan Hamáček: Děkuji. Pan poslanec Tejc s faktickou.

 

Poslanec Jeroným Tejc: Děkuji za slovo. Chtěl bych důrazně, ale opravdu důrazně, jak to nejdůrazněji jde, odmítnout to, že se jedná o přílepek. Věcně, a už o tom tady hovořil pan poslanec Chvojka, se řeší ten problém, který byl otevřen. Ústavní soud by nepochybně v této věci toto nemohl označit za přílepek, koneckonců po rozhodnutí Ústavního soudu, když jsme tady viděli z dílny vládní koalice, tehdy Mirka Topolánka, že se pozměňovacím návrhem k pozměňovacímu návrhu měnil vládní návrh zákona, takzvaný reformní batoh, který byl ničím jiným než přílepkem, a Ústavní soud jej jako přílepek neoznačil, tak si myslím, že žádné přílepky už fakticky v naší soustavě ani nemohou existovat. Ale tento návrh rozhodně žádným přílepkem není, je to standardní legislativní postup, když Senát vrací návrh zákona, vrací ho do Poslanecké sněmovny.

A k tomu, co tady padlo na adresu centrálního depozitáře. Já budu jenom pro! Zřiďme depozitář, který bude státní. Koneckonců máme obchodní rejstřík. Jenomže kdybych chtěl, abyste ho zřídili vy, tak by stál 40 mld. a bylo by to stejné, jako když zřizujete takové projekty, jako jsou sKarty. Takže to raději nechci! (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Místopředseda PSP Jan Hamáček: Děkuji. Nyní bych dokončil faktické poznámky, pokud dovolíte, pane místopředsedo (k mpř. Zaorálkovi.) Zařadím vás na konec faktických. Nyní pan poslanec Filip, poslanec Chvojka, pan ministr Kalousek.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Děkuji. Vážený pane předsedající, paní a pánové, jen jednu věc, abychom zklidnili jednání. Pokud pan kolega Polčák tady tvrdí, že jde o jakýsi přílepek, tak tady jistě už také není první den, může navrhnout v jednání zákona o jednacím řádu, že se změní postup projednávání zákona vráceného nebo zamítnutého Senátem. Protože to, co tady prohlásil, a on to ví velmi dobře, je věc, která odporuje zákonu o jednacím řádu. Tak ať tady před Sněmovnou nelže! Pokud má zájem o to, aby se pozměňovací návrhy, které schválí Senát, projednávaly ještě ve vládě, ještě jednou tady na výborech, nechť navrhne změnu jednacího řádu a nevykládá o tom, že jsou to přílepky. To je přece úplný nesmysl! ***




Přihlásit/registrovat se do ISP