(14.40 hodin)

 

Poslanec Adam Rykala: Děkuji, pane premiére. Doporučuji vám, abyste se šel podívat ven mezi lidi, abyste se před ně postavil a řekl jim: Však se máte báječně, je to skvělé, nezaměstnanost je nízká za našich vlád, za našich vlád začala klesat nezaměstnanost, po vládách ODS.

Já bych vás chtěl upozornit, že už sedm let s mírnou přestávkou tady vládne Občanská demokratická strana v čele s premiéry z Občanské demokratické strany. Takže je potřeba, abyste se nedíval na sociální demokracii, ale abyste začal zametat před vlastním prahem.

Já bych vám chtěl, pane premiére, říci, že pevně věřím, že za poslední rok vlády, která nás ještě pod vaším vedením čeká, bych vás požádat a popřát vám, abyste už nepůsobili lidem a české ekonomice žádné problémy. Chtěl bych vás poprosit, abyste nepřidělával vrásky lidem v této zemi. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Hamáček: Pane premiére, přejete si reagovat? Ano. Prosím.

 

Předseda vlády ČR Petr Nečas: Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, já bych tady samozřejmě mohl dát k dispozici další konkrétní fakta, která například pravidelně publikuje Eurostat a která například říkají, že kumulovaný ekonomický růst České republiky - přestože s tím máme problémy, pane poslanče, a nikdo nechodí venku a neříká lidem, že se máme úžasně, ne. Tato země má své ekonomické problémy, nicméně tu nejtěžší etapu má za sebou a má konsolidované veřejné finance a může se nyní orientovat na ekonomický růst. Já vás můžu ujistit, že jsem mezi lidmi, že jsem mezi nimi pravidelně a i díky tomu, že tento obličej nejde příliš schovat, tak mě určitě potká a osloví více lidí než například vás, přestože patříte mezi klenoty moravskoslezské České strany sociálně demokratické. Takže nepochybujte o tom, že jsem občany pravidelně oslovován.

Co se týče toho trápení. Já považuji za klíčové především zabránit trápení této země a jejích občanů tím, že co nejpozději a pokud možno, což samozřejmě v demokracii musíme vyloučit, co nejpozději připustíme Českou stranu sociálně demokratickou k vládnutí, protože to teprve začne to skutečné trápení této země. A koneckonců po tom, co vy jste zveřejnili a řekli v posledních týdnech, počínaje tím, že živnostníci jsou pro vás paraziti, až po dlouhý černý seznam těch, které zdaníte, abyste ve chvíli, kdy jste se setkali s negativní mediální publicitou, od tohoto začali potichu ustupovat s tím, že to stejně chcete udělat, jenom to teď potřebujete v tom ročním předvolebním období před lidmi skrýt, si myslím, že je to náš základní úkol. Ano, my chceme zabránit tomu, aby tato země byla trápena a mučena sociálními demokraty.

 

Místopředseda PSP Jan Hamáček: Děkuji. To byl pan předseda vlády v odpovědi na pana poslance Rykalu. Další interpelaci má pan poslanec Václav Votava ve věci rušení územních pracovišť finančních úřadů.

Pane poslanče, s dovolením, ještě než začnete svoji interpelaci, dorazila ke mně omluva pana ministra Stanjury, který se omlouvá od 16.30 hodin, což je asi špatná zpráva pro paní poslankyni Strnadlovou, která má pátou interpelaci na pana ministra Stanjuru. Časově to vypadá tak, že přesně na ten čas, kdy máte svoji interpelaci, se pan ministr omluvil, takže tady asi nebude.

Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Václav Votava: Děkuji za slovo. Pane premiére, novelou zákona o finanční správě dochází ke změně struktury finanční správy. Osm finančních ředitelství a 199 finančních úřadů se přeměnilo na 14 finančních úřadů a 199 jejich územních pracovišť. Tato změna byla odůvodňována především snižováním nákladů na provoz finanční správy.

Již před schválením této novely ovšem panovaly obavy o rušení některých finančních úřadů, především těch menších. Tuto obavu například vyjadřoval i Svaz měst a obcí České republiky. Nyní opět začínají prosakovat informace, dle kterých by mělo dojít ke zrušení cca 30 menších územních pracovišť, a to přesto, že tato vláda tvrdí, že je třeba přiblížit státní správu a úřady občanům. Bohužel činí opak a posiluje centralizaci. V souvislosti s vytvářením jednoho inkasního místa také postrádám smysl tohoto kroku, tedy rušení některých územních pracovišť finančních úřadů.

Ptám se vás proto: Je pravdou, že se uvažuje o rušení některých územních pracovišť finančních úřadů? Pokud je to pravda, kolik jich má být a o jaké se jedná? A nakonec se vás ptám, zda dojde k propouštění pracovníků těchto územních pracovišť a kolika lidí se to bude týkat.

 

Místopředseda PSP Jan Hamáček: Děkuji, pane poslanče. Slovo má pan předseda vlády.

 

Předseda vlády ČR Petr Nečas: Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, Generální finanční ředitelství požádalo ředitele finančních úřadů na semináři, který proběhl v polovině března letošního roku, o zaslání námětů na případnou redukci územních pracovišť. Ze zaslaných námětů byl zpracován přehled, kdy v textovém dokumentu jsou uvedeny všechny zaslané návrhy - ten vám mohu předat, pane poslanče, týká se všech krajů a je k dispozici, nepovažuji ho za nic utajovaného -, a současně existuje určitý souhrn podle jednotlivých finančních úřadů s návrhem na zrušení, případně zachování jednotlivých územních pracovišť.

K případnému rušení pracovišť finančních úřadů bych chtěl uvést, že v souvislosti s trvalou snahou vedení Generálního finančního ředitelství o dosažení úspornějšího a kvalitnějšího fungování orgánů finanční správy a zkvalitnění výkonu především klíčových kompetencí ke správě daní, snižování administrativní zátěže a zvýšení uživatelského komfortu fyzických a právnických osob, vůči nimž orgány finanční správy vykonávají své kompetence, ale také omezení daňových úniků a větší transparentnosti systému správy daní není možné vyloučit, aby v dlouhodobějším výhledu nebyla v rámci finanční správy zvažována i optimalizace počtu územních pracovišť, čili i jejich redukce. Tyto úvahy mají své opodstatnění i v souvislosti s centralizací a specializací některých činností a jejich organizačním a personálním zajištěním.

V současné době však není - a to chci zdůraznit - vedením Generálního finančního ředitelství přijato žádné rozhodnutí o případném zrušení některého z územních pracovišť. Případná rušení těchto pracovišť a celá problematika budou opětovně diskutovány na poradě vedení Generálního finančního ředitelství a návazně pak také na semináři s řediteli finančních úřadů začátkem června letošního roku. Chci ale skutečně zdůraznit, že v tuto chvíli neexistuje žádné rozhodnutí, a už vůbec ne žádný nevratný krok, který by k podobnému úkonu vedl.

Na druhou stranu považuji za důležité zdůraznit, že je podle mého názoru povinností každého ústředního orgánu státní správy včetně Generálního finančního ředitelství neustále a permanentně se zamýšlet nad tím, zda svoji strukturu může nějakým způsobem učinit levnější, transparentnější a vstřícnější vůči klientům, zda ji může optimalizovat, zda může ušetřit náklady. Koneckonců musíme pamatovat i na technologický vývoj, především na vývoj informačních a komunikačních technologií, nikoliv pouze na bývalý způsob úřadování, kdy se všechno vlastně řešilo papírově a osobním předáváním proti razítku, stvrzence apod.

Takže já jsem přesvědčen, že především v dlouhodobém horizontu je možné jít cestou redukce územních pracovišť, nicméně tyto kroky by měly být vázány na technologický vývoj, na možnosti podávat jednotlivá, například daňová přiznání a kroky, které souvisejí se správou daní a poplatků, především v elektronické podobě. Nicméně - a to chci zdůraznit opětovně - nebylo přijato žádné rozhodnutí, které by vedlo k redukci stávající sítě územních pracovišť.

 

Místopředseda PSP Jan Hamáček: Děkuji. Pane poslanče, přejete si doplňující dotaz? Ano. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Václav Votava: Rozhodnutí přijato nebylo, ale úvahy se v tomto směru vedou, to jste sám připustil. Já bych docela uvítal, kdybyste mi mohl ten materiál poskytnout třeba za Plzeňský kraj. Já jsem poslancem za Plzeňský kraj, tak mě zajímá Plzeňský kraj. Ale možná i celorepublikově, pokud by to šlo poskytnout, tak to uvítám. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP