(16.20 hodin)
(pokračuje Stanjura)

Tam je vydáno územní rozhodnutí. V této chvíli Pardubický kraj řeší odvolání. Já jsem jasně deklaroval, že v okamžiku, pokud to odvolání dobře dopadne pro investora a pro český stát, okamžitě přistoupíme k žádosti o stavební povolení. Jsem připraven tuto akci navrhovat k realizaci hned v příštím roce.

Já myslím, že ty obavy jsou podle mého názoru liché. Důležité je, aby stát s velkou politickou shodou definoval své priority i na vodě, nejenom na silnici a na železnici, a pak aby stát zajistil efektivní dosažení cílů, které v té strategii budou. Já se toho nijak neobávám. Myslím, že úspora bude vyšší než ironizovaných pět milionů, ale to není důležité. Důležité je shodnout se na prioritách.

Kdyby opravdu rozvoj vodní dopravy záležel na existenci či neexistenci této organizační složky státu, tak sami sobě říkáme, že třináct zaměstnanců v České republice v organizační složce státu má na bedrech celý rozvoj vodní dopravy. Myslím, že to neodpovídá realitě, a je to dobře, protože to by pak znamenalo, že ta podpora je velmi křehká a může každým dnem či každým týdnem skončit, a to bych si určitě nepřál.

Myslím si, že si můžeme s vámi i s ostatními kolegy při projednávání té strategie jasně říci, kde vidíme priority ve stavbách na vodě. Věřím, že najdeme společná stanoviska a že vybereme akce, které budeme společně připravovat a realizovat, ať už budeme v koalici, nebo v opozici. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji, pane ministře. Paní kolegyně již nemá doplňující otázku.

Přistoupíme k další interpelaci, kterou vznáší pan poslanec Petr Zgarba na ministra financí Miroslava Kalouska ve věci daňový ráj. Pana kolegu Zgarbu nevidím, takže s lítostí musím konstatovat, že jeho interpelace propadá.

Další interpelaci vznáší pan kolega Bohuslav Sobotka na ministra financí Miroslava Kalouska ve věci daňové správy. Prosím.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji. Vážený pane místopředsedo, já tady také nevidím pana ministra financí Miroslava Kalouska. Nevím, jestli je to mám slabším zrakem, vypomáhám si brýlemi už řadu let, ale skutečně mám pocit, že tady pan ministr financí na interpelacích není. Přesto bych rád svůj dotaz vznesl a doufám, že ho Ministerstvo financí zaznamená a že dostanu v krátkém čase alespoň písemnou odpověď.

Můj dotaz se týká politiky vlády, která je, zdá se, zaměřena na absolutní devastaci českého a moravského venkova. Mám na mysli permanentní tendence likvidovat jakékoli pobočky státní správy v menších obcích ve venkovské oblasti, koncentrovat státní správu do krajských měst, nejlépe ale do Prahy, kde nám bobtnají různá generální a ústřední ředitelství, zatímco se ruší kontaktní místa státní správy v trojkových obcích, nebo dokonce na úrovni okresních měst.

Chci se zeptat pana ministra financí Kalouska, co je pravdy na tom, že se má rušit něco kolem třiceti pracovišť finančních úřadů v trojkových městech. Na jižní Moravě by se to například týkalo Slavkova u Brna nebo Bučovic, což jsou místa, kde finanční úřady působí desítky let a poskytují základní servis pro tamní, zejména podnikatelskou, veřejnost, ale samozřejmě také pro občany, kteří platí různé daně.

Pokládám to zrušení finančních pracovišť, finančních úřadů, v trojkových městech za absolutně v rozporu s koncepci takzvaného JIMu (vysloveno džimu), kdy dlouhodobě by se měl výběr zdravotního a sociálního pojištění přenést na daňovou správu, a pak bych pokládal za zcela logické, aby lidé, kteří se chtějí registrovat k platbě sociálního pojištění, zdravotního pojištění nebo daní, měli správce těchto daní a pojištění alespoň na úrovni trojkových měst, kterých je v České republice něco přes 200, to znamená, že by to nebylo žádné dramatické zatížení veřejných výdajů, ale bylo by to zajištění alespoň rozumného servisu pro daňové poplatníky na úrovni venkovských oblastí.

Tolik tedy můj dotaz na bohužel nepřítomného ministra financí. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji, pane předsedo. Pan ministr financí vám jistě písemně odpoví.

Bohužel totéž bude platit pro kolegu Rykalu, který na pana ministra financí vznáší interpelaci ve věci zrušení slevy na dani pro důchodce. Prosím, pane kolego, máte slovo.

 

Poslanec Adam Rykala: Děkuji. Vážený nepřítomný pane ministře, Česká strana sociálně demokratická si na rozdíl od některých ministrů, a tedy i od vás, protože nejste přítomen, cení interpelací na členy vlády. Jedná se mnohdy o jedinou možnost, jak sdělit výtky opozice vůči vládě a jak naplňovat kontrolní úlohu Poslanecké sněmovny. Česká strana sociálně demokratická se rozhodla, že půjde v interpelacích ještě dále a zprostředkuje občanům debatu s premiérem a ministry vlády. Na stránkách www.cssd.cz je možné vyplnit dotazník k interpelacím.

Nebudete tomu věřit, pane Kalousku, ale zřejmě budete u občanů velmi oblíbený, protože za pár dnů, kdy takto mohou občané vyjadřovat své názory, přišlo několik dotazů směrem na vás. Já bych citoval za všechny jeden, a to tento: "Jsem pracující důchodce a jako odborně způsobilá osoba vykonávám dozor nad oblastí VOZP a PO. Vedení firmy si mé práce váží a o mém odchodu do důchodu nechce ani slyšet. Proto nechápu, jak může ministr Kalousek svévolně rozhodnout o zrušení slevy na dani pro nás, pracující důchodce. Pro toho pána jsou to zřejmě jen drobné, ale pro nás to je 24 tisíc korun měsíčně (?). Navíc v naší práci se nic nezměnilo a vykonáváme ji ve stejném rozsahu jako dříve. Je to zřejmě další ukázka arogance státní moci."

Já se vás tedy ptám, pane nepřítomný ministře, proč jste navrhl zrušení této slevy na dani pro pracující důchodce a zda stále trváte na tom opatření, které připravilo 80 tisíc lidí o dva tisíce korun měsíčně. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji. Další interpelaci vznáší paní kolegyně Marková na ministra zdravotnictví Leoše Hegera ve věci Janských lázní, léčebny Vesna. Prosím, paní kolegyně, máte slovo.

 

Poslankyně Soňa Marková: Děkuji za slovo. Dámy a pánové, vážený pane ministře, vedení státních Janských Lázní se v září 2013 rozhodlo uzavřít unikátní komplex dětské léčebny Vesna. Péče o mnohdy velmi těžce zdravotně postižené děti by měla být přestěhována do jiného, zcela nevyhovujícího zařízení, jiného objektu. Přitom do této dětské léčebny, která - podotýkám - je státní léčebnou, bylo v posledních letech investováno velké množství finančních prostředků.

Pane ministře, vámi vydaný naprosto likvidační indikační seznam odsoudil i tuto unikátní státní dětskou léčebnu ke krachu a má být propuštěno už teď v květnu 100 zaměstnanců, z toho 80 odborného zdravotního personálu.

Rodiče nemocných dětí už jsou postiženi tím, že mají nemocné dítě, nebudou moci hradit mnohatisícové částky za životně důležité dlouhodobé pobyty svých dětí.

Pane ministře, co uděláte pro záchranu dětské léčebny Vesna ve státních Janských Lázních? Proč hledáte úspory v tomto segmentu zdravotního systému, když právě lázeňská péče prokazatelně je v České republice jedinečnou záležitostí a je jakýmsi doslova rodinným stříbrem, když tato lázeňská léčebná péče může prokazatelně přinést úspory na lécích a dalších zdravotních výkonech?

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji. Pan ministr Heger bude na vaši interpelaci reagovat. Prosím, pane ministře.

 

Ministr zdravotnictví ČR Leoš Heger Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Vážená paní poslankyně, dovolte mi, abych zároveň oslovil i pány poslance Šlégra a Kochana, protože jejich interpelace se velmi pravděpodobně ponesou ve stejném duchu, takže já ty základní věci zde řeknu a pak v případě vašich interpelací budu očekávat ještě upřesňující dotazy. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP