(17.30 hodin)

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Poprosím ještě pana ministra o reakci.

 

Ministr zemědělství ČR Petr Bendl Děkuji. Pokud Sněmovna nakonec schválí zákon, který dnes máme ve Sněmovně ve druhém čtení, o vodovodech a kanalizacích, ze kterého bude vyňata tato připomínka, která vzbudila takový odpor veřejnosti, pak předpokládám, že by novela takového zákona mohla přijít v druhé polovině letošního roku, někdy na podzim.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji. Další interpelaci vznáší pan kolega Holík na ministra Karla Schwarzenberga ve věci propuštění pana Klouzala z Ministerstva zahraničních věcí.

Ještě než pan kolega začne mluvit, dovolil bych si malé vysvětlení svého postupu. Věřím, že v tomto komorním prostředí si můžeme dovolit určitou velkorysost. Časový limit se samozřejmě snažím dodržet, pokud tady interpelující má svého ministra a vše proběhne tak, jak je záměr interpelací. Pokud tady svého ministra nemá, odpověď se nedozví, čímž vlastně získáme i pět minut věnovaných na odpověď ministra, tak považuji za trochu neseriózní ho ustřelit s poslední vteřinou jeho časového limitu. Pokud by pro vás ten postup byl nepřijatelný, řekněte mi to, už to víckrát neudělám.

Prosím, pane kolego, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Holík: Děkuji vám za slovo, pane předsedající. Vážené dámy, vážení pánové, páni ministři, má interpelace je na pana ministra zahraničních věcí, který bohužel je nepřítomen. Přesto, jak bylo řečeno, si ji dovolím přednést.

Vážený pane ministře, občané se nás dotazují na záležitosti podivného propuštění bývalého ředitele IT odboru Ministerstva zahraničních věcí Jakuba Klouzala, který upozornil na předražené zakázky v oblasti informačních technologií na vámi řízeném ministerstvu. Jedná se o velmi závažný případ, který zasluhuje naši maximální pozornost.

Shrňme si podstatné okolnosti. Prohlášení z 23. ledna 2013: Ministerstvo odmítá, že by panu Klouzalovi byla nabídnuta pozice, na kterou by neměl kvalifikační předpoklady. Postup byl údajně v plném souladu se zákoníkem práce. Oproti tomuto stanovisku příslušný pracovněprávní soud v dubnu 2013 rozhodl, že výpověď, kterou ministerstvo dalo tomuto pracovníkovi, je neplatná. Ministerstvo nepostupovalo podle zákona a nesplnilo nabídkovou povinnost.

Byl tento pracovník ministerstva propuštěn z důvodu, že začal rozkrývat podezřelé zakázky v oblasti informačních technologií? Pane ministře, je pravdou, že přímo vám ukázal důkazy, jež nasvědčovaly plýtvání s veřejnými financemi? Přesto jste vedle doporučení, aby je uložil u advokáta, nic neučinil? Jaká je vaše osobní role v celém případu?

Pan ministr, jak jsem již zmínil, není přítomen našemu jednání. Nestojí o nepříjemné otázky a odmítá vysvětlit svoji roli v tomto závažném případu? Patrně se vzhledem k odpolednímu času věnuje jiné činnosti, kterou nám tady posledně ukázal při projevu prezidenta.

Věřím, že na svoji otázku dostanu písemnou odpověď, na které trvám. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji, pane kolego. Pan ministr Schwarzenberg vám v zákonné lhůtě písemně odpoví.

Další interpelaci s pořadovým číslem 20 kolega Kochan zrušil, takže můžeme přistoupil k další s pořadovým číslem 21, kterou vznáší kolega Paroubek na pana ministra Kubu. Kolegu Paroubka tady nevidím, takže musím konstatovat, že jeho interpelace propadá.

Další interpelaci vznáší pan kolega Bohuslav Sobotka na ministra financí Miroslava Kalouska. Rovněž ho tady nevidím.

Takže můžeme přistoupit k interpelaci pana kolegy Šlégra na ministra zdravotnictví Leoše Hegera ve věci zrušení dětské léčebny Vesna. Prosím, pane kolego.

 

Poslanec Jiří Šlégr: Děkuji za slovo. Vážený pane ministře, možná se budu opakovat vzhledem k tomu, že již na toto téma zde hovořila kolegyně Marková. Nicméně považuji toto téma za důležité, a proto se pokusím to v krátkosti shrnout také. Interpeluji vás ve věci redukční činnosti ve státním podniku Státní léčebné lázně Janské Lázně.

V rámci této redukce, která souvisí se špatnou ekonomickou situací léčebných lázní, se údajně uvažuje i o úplném zrušení dětské léčebny Vesna, kde se uzdravují děti s hendikepem pohybového ústrojí. U veřejnosti, zejména pak u rodičů, jejichž děti byly v tomto zařízení na léčebné kúře, si toto zařízení velmi pochvalují. Že to není pouze virtuální podpora, to dokazuje i petice proti zrušení dětské léčebny Vesna, kterou již podepsalo okolo 15 tisíc lidí.

Před několika týdny začala být potichu propouštěna část zaměstnanců v řádu několika desítek lidí - to zde také již zaznělo. Mám velkou obavu, že to byl první krok k postupné likvidaci dětských lázní Vesna. Tyto lázně nejen že se nacházejí v turisticky atraktivní oblasti, ale zároveň jsou provozovány v budově, která by teoreticky mohla v budoucnu sloužit jako velké soukromé hotelové zařízení.

Můžete, pane ministře, vyloučit, že nedojde k tomuto scénáři, kdy po cíleném zlikvidování kvalitního léčebného zařízení pro děti dojde k rozprodání majetku soukromým subjektům? Zajímalo by mě rovněž, v jaké fázi jsou vyjednávání mezi vedením Státních léčebných lázní Janské Lázně a vámi, vedením ministerstva - to už zde bylo zodpovězeno. Také bych chtěl vědět, zda existuje např. reálný plán pro záchranu těchto lázní. Nebo o to Ministerstvo zdravotnictví zájem nemá? Dále by mne zajímalo, jakým způsobem Ministerstvo zdravotnictví pod vaším vedením se snažilo o záchranu Státních léčebných lázní Janské Lázně. Ty se totiž minimálně poslední dva roky potýkají s výraznými finančními problémy. Děkuji za vaše vyjádření.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji. Prosím pana ministra Hegera o odpověď na interpelaci kolegy Šlégra.

 

Ministr zdravotnictví ČR Leoš Heger Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Vážený pane poslanče, vzhledem k tomu, že zde už některá fakta zazněla, jak jste slyšel, soustředím se spíš na detaily k vašim dotazům.

Ministerstvo zdravotnictví zcela určitě má prioritně zájem léčebnu zachovat. My řídíme dvoje lázeňská zařízení. Jednak jsou to Janské Lázně, jednak jsou to lázně Karlova Studánka. Karlova Studánka je pro dospělé. To říkám jenom jako příklad toho, že ministerstvo se o ty lázně stará. Došlo před asi půl rokem k výměně ředitele, která se velmi podařila, a v Karlově Studánce jsou referovány nárůsty pacientů a pan ředitel se stará velmi intenzivně všemi možnými rozumnými marketingovými metodami, aby si tam pacienty natáhl.

V Janských Lázních byly provedeny rozsáhlé rekonstrukce před lety a teď v poslední době se lázně opravovaly již za současného vedení. Ona se tam zkoncentrovala péče, protože pan ředitel, který tam je, nastoupil asi před deseti patnácti lety, a tenkrát došlo k uzavření dětských lůžek v léčebně Železnice. Mohu vás ujistit, že tedy bohužel při tomto aktu, co se pamatuji, byla spousta petic a protestů, podobně jako jsou teď s Janskými Lázněmi, a proběhlo to nakonec celkem úspěšně a léčba se u dětí zlepšila a zkoncentrovala se do Janských Lázní, které tehdy měly tu novou Vesnu a jako zařízení, které na to bylo specializované, to lehce převzaly a prosperovaly. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP