(17.40 hodin)
(pokračuje Heger)

My jsme v lázních zatím až do loňského roku neshledávali žádné ekonomické problémy. Přestože jim pacienti klesali, hospodářské poměry zůstaly v bilanci a byly v černých číslech. Až letos je dramaticky avizován velký problém. Možná je to dáno i tím, že některé depandance, které byly oddělené jak od té Vesny, tak od toho léčebného hlavního pavilonu pro dospělé, byly postupně uzavírány, a letos propad pacientů byl tak velký, že bylo potřeba uzavřít větší kapacitu. Ale nebylo konzultováno s námi, že to bude dětská kapacita.

My jsme dali jasné stanovisko, že s tím takhle nesouhlasíme. Aktuálně je ten problém v řešení. Pokud se neobjeví nějaký jasný plán k radikálnímu obratu, tak bude nutno přistoupit k výměně vedení.

Janské Lázně mají velikou tradici a jsou oblíbené, ale musím konstatovat, že samozřejmě jestliže někdo se jezdí léčit do jedněch lázní a jezdí tam opakovaně, a tyto děti tam jezdily, tak se mu samozřejmě nelíbí, že by měl začít jezdit jinam. Mohu vás ale ujistit, že i kdyby k tomu došlo - jak zdůrazňuji, že si to nepřejeme a děláme vše proti tomu -, tak bychom nepokládali tu věc za tak tragickou z toho smyslu, že by se dětem nedostala péče. Té je velmi mnoho v naší republice a léčebny, které ji poskytují, jsou spíše v přebytku a už dlouho se snaží konvertovat na nějakou jinou činnost. Ale Janských Lázní pro jejich tradici a oblíbenost a krásné horské prostředí by bylo jistě škoda.

Musím ovšem zmínit, že na ty lázně byl vypracován před lety privatizační projekt a že ten projekt nebyl zrušen, je stále aktivní. Ale je zmrazen a leží toho času na Ministerstvu financí. Není snahou prioritně postupovat tímto způsobem směrem k privatizaci.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji, pane ministře. Pane kolego, nemáte doplňující dotaz? (Nikoli.)

Interpelace s pořadovým číslem 24 kolegy Votavy byla autorem zrušena. Takže přistoupíme k interpelaci kolegy Chvojky, kterou vznáší na ministra spravedlnosti Pavla Blažka ve věci obchodního rejstříku. Kolegu Chvojku tady nevidím. (Ministr Blažek reaguje, že byl připraven.) Nevidím, takže s lítostí musím jeho interpelaci zrušit.

Bude pokračovat paní kolegyně Strnadlová s interpelací na ministryni práce a sociálních věcí ve věci sKaret. Prosím, paní kolegyně, máte slovo.

 

Poslankyně Miroslava Strnadlová: Děkuji za slovo, pane předsedající. Chtěla bych se nepřítomné paní ministryně zeptat pouze na pár věcí. Za prvé by mě zajímalo, kolik státních prostředků měsíčně posílá MPSV na účet soukromé společnosti, kterou je bezesporu Česká spořitelna. Za druhé bych chtěla vědět, jak dlouho tyto peníze na účtu této soukromé společnosti leží a po kolika dnech jsou Českou spořitelnou odesílány lidem, kterým peníze náleží. A konečně za třetí, zda MPSV ví, jak Česká spořitelna tyto prostředky zhodnocuje.

Děkuji paní ministryni za písemnou odpověď.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji, paní kolegyně. Paní ministryně vám určitě písemnou odpověď pošle.

Další interpelaci vznáší kolega Ladislav Skopal na ministra zemědělství Petra Bendla ve věci dovozu polských potravin. Prosím, pane kolego.

 

Poslanec Ladislav Skopal: Děkuji, pane předsedající. Vidím, že pan ministr zde není, přesto řeknu jenom pár slov k tomu.

Je chvályhodné, že se konečně pan ministr Bendl sešel s panem ministrem zemědělství Polska k problematice dovozu polských potravin. Myslím si ale, že efekt schůzky nebyl takový, jaký jsme očekávali. A ještě mě překvapilo, že ten den ráno pan ministr v České televizi sdělil, že bude velice usilovat o podporu polských potravin v České republice. Mě to značně překvapilo a chtěl jsem se ho zeptat, jestli je ministr zemědělství České republiky, nebo Polské republiky, protože si myslím, že náš ministr by měl podporovat české výrobky na českém trhu a rovněž i na polském trhu a v zahraničí. Takže toto překvapení bylo pro mne velké, a proto jsem se chtěl zeptat pana ministra, jestli to bylo přeřeknutí, anebo jestli skutečně jde o to, aby náš ministr podporoval polské potraviny na českém trhu. (Ke konci vystoupení přišel do sálu ministr Bendl.)

Můžu zopakovat, čas jsem nevyčerpal.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Myslím, že pan ministr vás bedlivě poslouchal, byť jenom v samotném závěru, a že vám na vaši interpelaci odpoví. Prosím, pane ministře.

 

Ministr zemědělství ČR Petr Bendl Ještě jednou hezký dobrý den, pane předsedající, dámy a pánové.

Přestože všichni znají odpověď a všichni dobře vědí, co si můžeme na evropském trhu dovolit - musíme dodržovat jistá pravidla a nemůžeme vystavovat Českou republiku infringementu, případně nějakým sankcím, které by potom odnesl státní rozpočet, potažmo občané České republiky. Toto tady, předpokládám, všichni vědí, a tak je to spíše taková hra na kočku a na myš, jestli je někdo víc polský, nebo víc český.

Snažil jsem se svému polskému kolegovi panu ministru Kalembovi, když zde byl na návštěvě, opakovaně říkat jednu jedinou věc: Nám je jedno, odkud potraviny pocházejí. Pro nás je důležité, zdali jsou, či nejsou kvalitní, zdali dochází, či nedochází ke klamání zákazníka a zdali nejsou na trhu potraviny, které jsou nebezpečné. Teprve následně se můžou... A občané se právem ptají a chtějí vědět, odkud potraviny jsou. Chtějí se lépe orientovat v tom, odkud potraviny pocházejí, kdo je vyrobil a podobně. Proto koneckonců vláda schválila novelu zákona o potravinách, která, předpokládám, pokud nedorazila, tak v řádu dnů dorazí do Poslanecké sněmovny a bude zde projednávána, tak aby se zlepšila situace na trhu, protože Ministerstvo zemědělství velmi stojí o to, aby se naše dozorové orgány více věnovaly právě postihu nekvality na českém trhu.

Jinak mimochodem zítra například Státní veterinární správa spustí webové stránky stejně jako Státní zemědělská a potravinářská inspekce v oblasti dozoru, tak aby lidé měli právo získat informace o tom, odkud a kde byly zachyceny případně nekvalitní potraviny, tak aby měli větší šanci se orientovat na trhu a případně kupovat od těch, kteří jsou poctiví a nesnaží se klamat zákazníky, a vyhnout se těm, kteří činí opak. Chceme-li něco udělat na trhu, a často jsem konfrontován, proč třeba v Německu či v Rakousku té nekvality je méně, já říkám, že o to musí stát nejenom ministr zemědělství, nejenom poslanci Poslanecké sněmovny či senátoři, ale zákazníci obecně. Pokud budeme všichni vyžadovat kvalitu, pokud budeme všichni po té kvalitě volat a nekvalitu kupovat nebudeme, prodejcům nezbude nic jiného, než se kvalitě opravdu víc věnovat, protože pořád platilo, věřím, že platí a do budoucna platit musí "náš zákazník - náš pán".

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji. Pan kolega Skopal ještě položí doplňující otázku.

 

Poslanec Ladislav Skopal: Chápu pana ministra, že ke zpřísnění dojde. Zákon jde k nám do Sněmovny. Trošku mě mrzí ale reakce, kterou jsem slyšel rovněž v televizi, a to že prostě do dneška nevíme, v kterých výrobcích se třeba tzv. technická sůl nacházela. Já mám informace, že v Polsku tyto výrobky byly staženy, ale u nás nemohly být staženy, protože jsme nevěděli, o jaké výrobky se jedná. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP