(12.10 hodin)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu ministrovi. Návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání výboru pro zdravotnictví a zemědělskému výboru. Usnesení výboru byla doručena jako sněmovní tisky 887/1 až 3. Prosím nyní o slovo zpravodajku výboru pro zdravotnictví paní poslankyni Soňu Markovou.

 

Poslankyně Soňa Marková: Děkuji za slovo, vážená paní předsedkyně. Dámy a pánové, dovolte mi, abych vás seznámila s usnesením výboru pro zdravotnictví, který tento vládní návrh zákona, kterým se mění zákon číslo 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů projednal na své 24. schůzi konané 21. března roku 2013.

Protože tento návrh zákona zůstal skutečně transpoziční novelou, to znamená transponoval zde právo Evropské unie bez dalších pozměňovacích návrhů, výbor pro zdravotnictví doporučil Poslanecké sněmovně, aby vyslovila souhlas s tímto vládním návrhem zákona, a zároveň mě zmocnil, abych s tímto stanoviskem výboru seznámila schůzi Poslanecké sněmovny.

Děkuji vám za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji paní poslankyni Markové. Prosím nyní o slovo zpravodaje zemědělského výboru, kterým je pan poslanec Pavel Kováčik. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Děkuji za slovo, vážená paní předsedkyně. Vážený pane ministře, paní a pánové, zemědělský výbor se na moji žádost zabýval tímto návrhem zejména proto, aby případně byly vyloučeny možné střety nebo nesrovnalosti s připravovanou novelou zákona číslo 110 o potravinách. Byli jsme jako zemědělský výbor dopisem z Ministerstva zemědělství ujištěni, že k žádnému střetu zde nedochází, že novela zákona o veřejném zdraví je v souladu i s těmi připravovanými záležitostmi, a proto zemědělský výbor svým usnesením navrhuje Poslanecké sněmovně návrh zákona o veřejném zdraví schválit. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu poslanci Kováčikovi. Otvírám obecnou rozpravu, do které nemám žádnou přihlášku. Hlásí se prosím někdo? Nehlásí se nikdo, obecnou rozpravu končím. Zahajuji rozpravu podrobnou. Prosím o vaše přihlášky. Nikdo se nehlásí, končím také podrobnou rozpravu, a tím končím projednávání tisku 887 ve druhém čtení. Končím tedy projednávání bodu 18. Děkuji panu ministrovi i oběma zpravodajům.

 

Zahajuji projednávání bodu číslo

 

24.
Návrh poslanců Heleny Langšádlové, Václava Kubaty, Lenky Andrýsové,
Ivana Fuksy, Jana Bureše a Jiřího Rusnoka na vydání zákona, kterým se mění
zákon č. 58/1995 Sb., o pojišťování a financování vývozu se státní podporou
a o doplnění zákona č. 166/1993 Sb., o Nejvyšším kontrolním úřadu,
ve znění pozdějších předpisů, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 743/ - druhé čtení

Návrh uvede za ostatní navrhovatele paní poslankyně Helena Langšádlová. Prosím, paní kolegyně.

 

Poslankyně Helena Langšádlová: Vážená paní předsedkyně, vážení kolegové, jak jsem již uvedla, v prvním čtení jsme s kolegy předložili návrh, který lze považovat za významné prorůstové opatření. Po jeho schválení budou moci naši vývozci využít systém zvýhodněných úvěrů s pevnou úrokovou sazbou, který funguje v mnoha státech světa. Vývozci zde přímo či nepřímo vytvářejí miliony pracovních příležitostí a jejich úspěch je závislý na jejich konkurenceschopnosti. Naším cílem je jim poskytnout stejně efektivní nástroj, který již delší dobu může využívat jejich zahraniční konkurence.

Vláda vyslovila s tímto návrhem souhlas, si dovoluji podotknout, nicméně doporučila zvážení některých bodů návrhu, které byly upraveny na základě předložených pozměňovacích návrhů, jež přijal rozpočtový výbor na své schůzi 27. 2. 2013.

Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji zástupkyni navrhovatelů paní poslankyni Heleně Langšádlové a oznamuji, že předložený návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání výboru rozpočtovému. Jeho usnesení nám bylo doručeno jako sněmovní tisk 743/2. Prosím nyní o slovo zpravodaje rozpočtového výboru pana poslance Radima Jirouta. Prosím.

 

Poslanec Radim Jirout: Dobrý den, vážené kolegyně, vážení kolegové. Rozpočtový výbor se touto materií zabýval na své 44. schůzi dne 28. února 2013 a doporučil Poslanecké sněmovně, aby i tento zákon schválila ve znění pozměňujících návrhů, tak jak byly projednány rozpočtovým výborem. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu zpravodaji. Otvírám obecnou rozpravu bez písemných přihlášek. Ptám se tedy, zda se do ní někdo chce přihlásit. Nehlásí se nikdo, obecnou rozpravu končím a zahajuji rozpravu podrobnou. Prosím o vaše přihlášky. Též se nikdo nehlásí, končím tedy také podrobnou rozpravu. Tím jsme projednali bod 24. Končím projednávání sněmovního tisku 743 ve druhém čtení s poděkováním paní navrhovatelce i panu zpravodaji.

 

Budeme pokračovat bodem číslo

 

9.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 149/2003 Sb., o uvádění do oběhu
reprodukčního materiálu lesních dřevin lesnicky významných druhů a umělých
kříženců, určeného k obnově lesa a k zalesňování, a o změně některých
souvisejících zákonů (zákon o obchodu s reprodukčním materiálem lesních dřevin),
ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 634/2004 Sb., o správních poplatcích,
ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 690/ - druhé čtení

Tento návrh z pověření vlády uvede ministr zemědělství Petr Bendl. Prosím, pane ministře.

 

Ministr zemědělství ČR Petr Bendl Hezký dobrý den, vážená paní předsedkyně, kolegyně, kolegové. Dovolte mi, abych uvedl vládní návrh zákona týkající se reprodukce materiálu lesních dřevin.

Cílem předkládaného návrhu zákona je zejména vytvořit předpoklady pro organizační a věcné zabezpečení, uchování a setrvalé využívání genetických zdrojů lesních dřevin významných pro lesní hospodářství České republiky, které se nacházejí na jejím území.

Vládní návrh zákona projednal zemědělský výbor na své 40. schůzi 28. února 2013 a přijal k němu komplexní pozměňovací návrh a legislativně technické připomínky. S tímto komplexním pozměňovacím návrhem, který zpřesňuje ustanovení týkající se výkonu státní správy v oblasti uvádění lesních dřevin do oběhu a rozšiřuje předmět úpravy o změnu zákona číslo 148/2003 Sb., o genetických zdrojích rostlin a mikroorganismů, souhlasím, protože je v souladu s koncepcí předkladatele a přispívá ke zkvalitnění vládního návrhu zákona. A předpokládám, že k tomuto komplexnímu pozměňovacímu návrhu budou nadále podávány pozměňovací návrhy.

Děkuji vám za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu ministrovi. Návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání výboru zemědělskému. Usnesení výboru byla doručena jako sněmovní tisky 690/1 a 2. Slovo dostává zpravodaj výboru pan poslanec Pavel Kováčik. Prosím.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Děkuji za slovo, paní předsedkyně. Paní a pánové, jak již bylo řečeno panem ministrem, který mi vykradl téměř celou zpravodajskou zprávu, zemědělský výbor projednal po přerušení a po semináři na své 40. schůzi komplexní pozměňovací návrh pana místopředsedy Poslanecké sněmovny Olivy a legislativně technické připomínky, schválil tento komplexní pozměňovací návrh a doporučuje Poslanecké sněmovně, aby vládní návrh zákona, kterým se mění zákon 149/2003 Sb., o uvádění do oběhu reprodukčního materiálu lesních dřevin lesnicky významných druhů a umělých kříženců, určeného k obnově lesa a k zalesňování, a o změně některých souvisejících zákonů atd., atd., sněmovní tisk 690 schválila ve znění komplexního pozměňovacího návrhu a legislativně technických připomínek. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP