(11.00 hodin)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Je nějaká námitka proti tomuto postupu? Není. Prosím tedy o první návrh, pane zpravodaji.

 

Poslanec Václav Baštýř: Budeme hlasovat o pozměňovacím návrhu paní poslankyně Navrátilové, stanovisko kladné.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Paní poslankyně? (Stanovisko kladné.).

 

Zahajuji hlasování číslo 147. Kdo je pro tento návrh? Proti?

Hlasování číslo 147. Přítomno 154, pro 137, proti 1. Návrh byl přijat a my budeme nyní hlasovat o celém návrhu zákona.

 

Návrh usnesení zní takto: Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem poslanců Dagmar Navrátilové, Jiřího Rusnoka a dalších na vydání zákona, kterým se mění zákon číslo 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů (zákon o silničním provozu), ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 808, ve znění schválených pozměňovacích návrhů."

Stanoviska prosím. (Zpravodaj kladné, navrhovatelka kladné.)

Zahajuji hlasování číslo 148. Ptám se, kdo souhlasí s přijetím zákona? Proti?

Hlasování číslo 148. Přítomno 155, pro 145, proti nikdo. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Děkuji paní navrhovatelce a panu zpravodaji a končím projednávání bodu 136, sněmovního tisku 808 ve třetím čtení.

 

Budeme se věnovat bodu

 

139.
Návrh poslanců Pavla Svobody a Jana Smutného na vydání zákona,
kterým se mění zákon č. 202/1990 Sb., o loteriích a jiných podobných hrách,
ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 849/ - třetí čtení

U stolku zpravodajů je za navrhovatele pan poslanec Jan Smutný, zpravodaj rozpočtového výboru pan poslanec Radim Jirout. Pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 849/3.

Otevírám rozpravu, prosím o vaše přihlášky. Nehlásí se nikdo, rozpravu končím. Přikročíme k hlasování o pozměňovacích návrzích. Poprosím tedy nyní pana zpravodaje, aby uvedl postup při hlasování.

 

Poslanec Radim Jirout: Takže kolegyně, kolegové, pozměňující návrhy jsou uvedeny v tisku 849/3. Musím konstatovat, že nebyl žádný návrh na zamítnutí této materie, takže v tomto tisku máme dva pozměňující návrhy - pod bodem A a pod bodem B. Nejprve bych nechal hlasovat samostatně o bodu A, následně o bodu B a nakonec o zákonu jako o celku.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Zeptám se, zda je nějaká námitka proti tomuto postupu. Není. Prosím o první návrh, pane zpravodaji.

 

Poslanec Radim Jirout: Takže stanovisko zpravodaje je pozitivní.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Stanovisko navrhovatele (Pozitivní.).

 

Zahajuji hlasování číslo 149. Kdo je pro přijetí tohoto pozměňovacího návrhu pod písmenem A? Proti?

Hlasování číslo 149. Přítomno 155, pro 139, proti nikdo. Tento pozměňovací návrh byl přijat. Prosím o další návrh.

 

Poslanec Radim Jirout: Takže pozměňující návrh pod bodem B, stanovisko zpravodaje negativní. (Stanovisko předkladatele negativní.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Negativní stanoviska. Zahajuji hlasování číslo 150. Ptám se, kdo je pro přijetí tohoto návrhu pod písmenem B. Proti?

Hlasování číslo 150. Přítomno 155. Pro 10, proti 80. Návrh nebyl přijat.

 

Můžeme hlasovat o celém návrhu zákona.

 

Návrh usnesení zní takto: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem poslanců Pavla Svobody a Jana Smutného na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 202/1990 Sb., o loteriích a jiných podobných hrách, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 849, ve znění schválených pozměňovacích návrhů."

Stanoviska prosím. (Předkladatel i zpravodaj stanovisko kladné.)

Zahajuji hlasování číslo 151. Kdo je pro přijetí tohoto návrhu zákona? Proti?

Hlasování číslo 151. Přítomno 151, pro 134, proti 3. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Děkuji panu navrhovateli. Pan poslanec Jan Smutný ještě.

 

Poslanec Jan Smutný: Děkuji za slovo, paní předsedkyně. Vážené dámy, vážení pánové, děkuji i jménem olympijského výboru za podporu tohoto zákona.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Zahajuji projednávání bodu číslo

 

140.
Vládní návrh zákona o nakládání s některými věcmi využitelnými
k obranným a bezpečnostním účelům na území České republiky
(zákon o nakládání s bezpečnostním materiálem)
/sněmovní tisk 874/ - třetí čtení

Prosím, aby u stolku zpravodajů zaujal místo ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba. Prosím též, aby přišel zpravodaj hospodářského výboru pan poslanec Milan Urban. Pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 874/2. (V sále je rušno.)

Otevírám rozpravu a prosím o vaše přihlášky.

Dámy a pánové, schůze neskončila! Pokračujeme a já prosím všechny, aby se věnovali našemu programu a ničemu jinému.

Otevírám rozpravu ve třetím čtení. Nehlásí se... Pan ministr Kuba. Prosím.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Martin Kuba Vážená paní předsedající, paní poslankyně a páni poslanci. Jen velmi stručně. K uvedenému návrhu byly uplatněny tři pozměňovací návrhy. Všechny návrhy směřují ke korekci předmětu právní úpravy vládního návrhu zákona. Ty pozměňovací návrhy jsou uvedeny pod písmenem A, B a C. A a B spočívají v návrhu na vynětí určitých modelů letadel z působnosti zákona a pozměňovací návrh C navrhuje změnu hmotnostního limitu letadel, respektive modelů letadel. V souvislosti s tím navrhuje změnu zákona o civilním letectví.

Pokud se týče těch návrhů A a B, tak v podstatě věcně řeší stejnou problematiku. Já bych doporučil přijetí pozměňovacího návrhu pod písmenem B, neboť tu formulaci považujeme za preciznější. A co se týče pozměňovacího návrhu pod písmenem C, jeho přijetí doporučit z určitých důvodů nemohu. Ten stávající hmotnostní limit je uveden s ohledem na závazky České republiky, které vyplývají z jejího členství v mezinárodních organizacích a povinnosti zajistit bezpečný provoz ve vzdušném prostoru podléhajícím její výlučné a úplné svrchovanosti. Jakákoliv taková významná změna by proto musela být doplněna komplexní bezpečnostní analýzou.

Čili takto asi ty pozměňovací návrhy. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu ministrovi. Hlásí se ještě někdo do rozpravy? Ve třetím čtení pan poslanec Pavel Hojda. Prosím.

 

Poslanec Pavel Hojda: Děkuji, paní předsedkyně. Já bych jenom chtěl potvrdit slova předkladatele, že daleko vhodnější a preciznější je pozměňovací návrh poslance Cempírka pod písmenem B.

Co se týče pozměňovacího návrhu pod písmenem C, je sice pravda, že jsou určité závazky České republiky, ale například v Německu a dalších státech se běžně používají modely, které jsou dokonce těžší než 25 kg. Já osobně se domnívám, že není důvod, proč bychom měli bránit našim modelářům, aby měli naše modely těžké 25 kg. Je tam jedna komplikace. Ta komplikace je v tom, že u nás, na našem území, se právě nemohou pořádat mezinárodní závody, které jsou běžné v Německu, ve Francii a v dalších státech, právě proto, že u nás se nesmějí používat modely těžší než 20 kg.

Čili já osobně bych doporučil pozměňovací návrh pana Babáka. Děkuji.***




Přihlásit/registrovat se do ISP