(11.10 hodin)
(pokračuje Doktor)

Na ten obraz, který použil ve svém příspěvku pan poslanec Zgarba, právě na něj já pamatuji. On před odjezdem do ciziny dojde na katastr nemovitostí, řekne katastru "prosím, bude-li v době mého pobytu nebo od teď, od této chvíle, učiněn jakýkoliv pokus zapsat jakákoli práva či změny do mého katastru, nebo do mého listu vlastnictví, prosím, zašlete informaci" - a z výčtu toho, na co pamatuje zákon, SMS, adresář, e-mail atd. atd., to si prosím dočtěte, včetně nepochybně adresy jiné osoby, která bude konat ve váš prospěch, neb bude vámi pověřena, taková informace přijde a ona může konat ve váš prospěch. Ta extenze, kterou navrhuje pan poslanec Ohlídal, ta prostě vychází z vašeho vidění světa, z hodnotového rejstříku, který vy preferujete, ale vezmete-li můj návrh ad extenze, tak v zásadě každý vlastník může vykonat to pozitivní rozhodnutí, může využít práva dojít na ten katastr a říci "posílejte mi informaci tam a tam, takto a takto a zapněte mi, nebo mi nezapínejte ochrannou lhůtu".

Odpověď na otázku týkající se toho, v jakém režimu ty informace zasílané katastru budou. Budou zpoplatněny, v jiné části zákona - usnesení ústavněprávního výboru, které prosazoval pan poslanec Marek Benda - je oprávnění, respektive nadání katastru poskytovat takový informační servis, je už v tuhle chvíli zpracován ceník. Uvažuje se pouze v kategorii zaváděcího poplatku a ten činí od 200 do 300 korun jako zaváděcí jednorázový poplatek. Samozřejmě záleží na tom, jaký prostředek z té technické škály si vyberete, každý z nich má jinou cenovou položku, jinou náročnost. Nemyslím si, že je to drahé, a myslím, že je to velmi efektivní s ohledem na to, jaký komfort to přináší.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Tak, a teď mám tady přihlášeného pana poslance Ohlídala. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Ivan Ohlídal: Děkuji za slovo. Já bych chtěl reagovat na pana poslance Bendu i na pana ministra Bendla. Kdyby to bylo tak, jak oni říkají, tak jak je možné, že bylo zcizeno v loňském roce 1,5 mld. korun z katastru nemovitostí? Znáte ty triky podvodníků? Popisují se ve sdělovacích prostředcích. Podvodníkovi stačí okopírovaný podpis, razítko notáře, přijde na katastrální úřad, a už to jede! Vlastník se o tom, že mu byl zcizen majetek, dozví, až k němu přijde nový majitel. Nebo podvodník zastaví vaši nemovitost. Půjčí si na ni. A tak dále. Ty triky jsou běžné. Tak jak to, pane ministře, když správní řád funguje, jak to, že se to děje? Co je tady nadbytečného v tom návrhu? Proč vykládáte takové nesmysly?

A co se týče pana Doktora. No tak pochopitelně, my máme své vidění jako vy. Vy vycházíte ze svého vidění světa, my ze svého. My něco považujeme za efektivní, co vy ne, a naopak. Čemu se divíte? To, co vy jste říkal, já chápu vaše pozice, vy chápejte naše, no a rozhodne hlasování zřejmě. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. A teď je to snad už všechno. Vyčerpali jsme téma rozpravy ve třetím čtení. Takže pokud už nikdo nechce hovořit, tak můžeme snad ukončit rozpravu a budeme... Pan poslanec Votava?

 

Poslanec Václav Votava: Vážený pane místopředsedo, před hlasováním bych chtěl požádat o přestávku na poradu klubu sociální demokracie v délce 30 minut.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Tak je tady návrh na přestávku. Je 11.15, takže v 11.45 budeme pokračovat.

 

(Jednání přerušeno v 11.15 hodin.)***




Přihlásit/registrovat se do ISP