(13.10 hodin)
(pokračuje Halíková)

Vláda ovšem po zvážení a připomínkovém řízení přichází s třetí variantou, v materiálu je označena jako druhá, a ta předpokládá přijetí nového zákona, který některé neřešené otázky v občanském zákoníku nově upraví. V případě, že by tento zákon přijat nebyl, hrozí zhruba 100 tisícům bytů a jejich uživatelům, že by tedy žádný právní předpis neupravoval situaci - členové nájemníci, kdyby jim vzniklo právo na převod vlastnictví až po dni nabytí účinnosti občanského zákoníku. Stavební bytová družstva by neměla povinnost převádět jednotky nebo skupinové rodinné domy bezúplatně. Další problémy by vznikly ve vztahu při převádění bytových jednotek a nabyvateli spojené s vypořádáním úvěru poskytnutého těmto bytovým družstvům podle právních předpisů o družstevní bytové výstavbě a mezi SBD a bankou spravující zvýhodněné investiční úvěry v případě, že nedojde k převodu všech jednotek v domě.

Další problém by byl v plnění povinnosti SBD vrátit státní příspěvky poskytnuté družstvu v případě, že dojde k porušení dosud v zákonu o vlastnictví bytů stanovených podmínek pro převod nástaveb a vestaveb v cizích domech. A dále bytová družstva, která získala bezúplatně pozemek od státu, by neměla povinnost převádět bezúplatně tento pozemek nabyvatelům jednotek nebo skupinových rodinných domů.

Z důvodu právní jistoty při převodu vlastnictví práva k jednotkám a skupinovým rodinným domům z vlastnictví některých bytových družstev vzniklých do 1. ledna 1992 proto doporučuji vládou předložený návrh ve druhé variantě podpořit. Musím ale dodat, že je mi velice líto, že při schvalování občanského zákoníku na připomínky i tohoto druhu nebylo reagováno, stejně tak jako na účinnost zákona. Dnes tedy napravujeme něco, k čemu vůbec nemuselo dojít.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji. Otevírám obecnou rozpravu. Neeviduji žádnou přihlášku do obecné rozpravy. Hlásí se někdo z místa? Protože nikoho nevidím, obecnou rozpravu končím. Konstatuji, že nepadly žádné návrhy, proto se budeme zabývat návrhem na přikázání. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj. Má někdo jiný návrh nebo doplňující návrh? Žádný další návrh neregistruji, proto přistoupíme k hlasování.

 

Hlasujeme o přikázání předloženého návrhu k projednání výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj.

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s tímto návrhem? Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 241, přihlášeno 125, pro 97, proti 2. Konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednání výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj.

 

Tím končím prvé čtení tohoto návrhu. Děkuji panu ministrovi i paní zpravodajce.

 

Přistoupíme k projednání bodu s pořadovým číslem

 

88.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 301/2000 Sb.,
o matrikách, jménu a příjmenía o změně některých souvisejících zákonů,
ve znění pozdějších předpisů,a další související zákony
/sněmovní tisk 1000/ - prvé čtení

Z pověření vlády uvede předložený návrh paní místopředsedkyně Karolína Peake. Prosím, paní místopředsedkyně.

 

Místopředsedkyně vlády ČR Karolína Peake: Děkuji vám, pane místopředsedo. Vážené poslankyně, vážení poslanci, dovolte mi, abych stručně uvedla vládní návrh zákona, kterým se mění zákon o matrikách.

Předloženým návrhem zákona se upravuje zákon o matrikách, jménu a příjmení tak, aby postup matričních úřadů odpovídal věcným změnám přijatým novým občanským zákoníkem. Zároveň návrh obsahuje i nezbytné terminologické změny. Do zákona o matrikách se také přejímají ze systematických důvodů ta ustanovení týkající se postupu matričních úřadů, která jsou dosud stanovena v zákoně o registrovaném partnerství. Zrušení těchto ustanovení v zákoně o registrovaném partnerství se pak upravuje v připojené novele tohoto zákona. V novele zákona o matrikách a v připojených novelách zákona o pobytu cizinců, zákona o evidenci obyvatel a zákona o základních registrech se konečně upravuje vedení jména a příjmení cizinců v úředních evidencích tak, aby tyto osoby byly vždy jednoznačně identifikovatelné.

S ohledem na to, že předložený návrh zákona zahrnuje změny související s novým občanským zákoníkem, dovoluji si navrhnout v souladu s § 91 odst. 2 jednacího řádu Poslanecké sněmovny zkrácení lhůty pro projednání ve výborech Sněmovny na 20 dnů, tak aby mohl být předložený návrh projednán současně s návrhem změnového zákona k novému občanskému zákoníku, který je jako sněmovní tisk číslo 930 po projednání v prvním čtení předmětem jednání ústavněprávního výboru.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji. Paní místopředsedkyně, úplně jsem nepochopil ten návrh na zkrácení lhůty. Tam potřebujeme jasný časový údaj nebo podmínku.

 

Místopředsedkyně vlády ČR Karolína Peake: Ano. Prosím zkrácení lhůty o 30 dnů.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Zkrácení lhůty o 30 dnů. Děkuji.

Poprosím paní zpravodajku kolegyni Danu Filipi, která je zpravodajkou pro prvé čtení. Prosím, paní kolegyně.

 

Poslankyně Dana Filipi: Dobrý den, vážený pane předsedající, vážené dámy, vážení pánové. Paní vicepremiérka zde uvedla malou technickou novelu zákona o matrikách, ke které nás přiměl jednak v platnost vcházející občanský zákoník a také poznatky z matriční praxe. Dovolte mi, abych stručně shrnula předkládané změny, které upravují oblasti manželství, určování rodičovství a osvojení. Mění se také zákon o registrovaném partnerství, zákon o pobytu cizinců, zákon o evidenci obyvatel a zákon o základních registrech.

Jak zde zaznělo z úst paní vicepremiérky, taktéž bych navrhla zkrácení lhůty. Děkuji vám za pozornost a doporučuji projednat tento zákon ve výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji. Otevírám rozpravu. Hlásí se někdo do rozpravy? Žádnou přihlášku neeviduji. Hlásí se někdo z místa? Nehlásí, takže obecnou rozpravu končím. Paní místopředsedkyně, přejete si závěrečné slovo?

 

Místopředsedkyně vlády ČR Karolína Peake: Dovolte mi otevřít znovu rozpravu svým vystoupením, pane místopředsedo, a chci se omluvit. Řekla jsem zkrácení lhůty o 30 dnů, ale pan ministr Kubice mě požádal, abychom zkrátili lhůtu na 20 dnů, tedy o 40. Děkuji. Zkrácení lhůty na 20 dnů.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Dobře. Tak to jsme měli upřesnění návrhu a současně znovu otevřenou rozpravu, takže se táži, jestli se někdo ještě do rozpravy hlásí. Nikoho nevidím, rozpravu končím a budeme se nyní zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj. To je vlastně totožný návrh, jako tady přednesla paní zpravodajka. Takže předpokládám, že můžeme hlasovat jenom o tomto návrhu. Má někdo ještě jiný návrh? Žádný jiný návrh nevidím.

 

Takže hlasujeme o návrhu na přikázání k projednání výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj.

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s tímto návrhem? Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 242, přihlášeno 128, pro 105, proti 1. Konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednání výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj.

 

Zbývá nám hlasování o návrhu paní místopředsedkyně Peake na zkrácení lhůty na 20 dnů. O tomto návrhu můžeme hlasovat, nikdo proti němu námitku nevznesl. Faktická poznámka? Ne, už se kolega Votava odmazal. Takže můžeme začít hlasovat.

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s tímto návrhem? Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 243, přihlášeno 128, pro 73, proti 24. Návrh na zkrácení lhůty na 20 dnů byl přijat, a tím končím prvé čtení tohoto návrhu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP