(12.10 hodin)
(pokračuje Zaorálek)

Ústava předepisuje to učinit do 30 dnů po jmenování. Programové prohlášení jste obdrželi, bylo rozdáno v pátek 2. srpna.

Prosím nyní, aby se slova ujal předseda vlády Jiří Rusnok. Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Předseda vlády ČR Jiří Rusnok: Vážený pane místopředsedo, vážená paní předsedkyně Poslanecké sněmovny, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dámy a pánové, dovolte, abych před vás předstoupil s žádostí o vyslovení důvěry vládě, kterou mám tu čest vést, a seznámil vás s návrhem, respektive textem našeho programového prohlášení.

Vláda pod mým vedením byla jmenována prezidentem republiky dne 10. července tohoto roku v souladu s ústavním pořádkem České republiky a vznikla jako přímá reakce na demisi kabinetu premiéra Nečase. K této demisi došlo po skandálu, který v našich dějinách nemá obdoby. Nikdy předtím nedošlo ke zneužití Vojenského zpravodajství jako jedné ze silových složek zajišťujících bezpečnost republiky. Tento skandál nejen poškodil jméno České republiky v zahraničí a zejména u našich spojenců, ale zásadně oslabil i důvěru občanů v náš stát a jeho klíčové instituce.

Média označují vládu pod mým vedením za vládu odborníků, vládu úřednickou, vládu překlenovací a podobně. Často zdůrazňují různé politické či osobní vazby, to však musím odmítnout. Vláda, jak už řekl ve svém úvodním slově prezident republiky, je koncipována jako nepolitická, nestranická a tvoří ji de facto krizoví manažeři jednotlivých resortů. Jsme odhodláni nasadit všechny své síly k překonání současné neblahé situace, jak pokud jde o společenský vývoj, tak hospodářskou krizi, a to je pro nás jediné podstatné.

Hospodářský výkon České republiky klesá již šest čtvrtletí po sobě, počínaje posledním čtvrtletím roku 2011. Bohužel není vůbec jisté, že tento pokles tímto, současným čtvrtletím skončí. Může tak být i do budoucna. Vláda, která se nazývala vládou rozpočtové odpovědnosti, nám tady bohužel zanechala relativně nejrychlejší zvýšení státního dluhu v naší moderní historii. Prožíváme také politickou krizi. Vláda takzvaného boje proti korupci rozhodně nezabránila tomu, aby pokračovalo vyvádění veřejných peněz do soukromých kapes. A to vše má bohužel za následek všeobecnou krizi důvěry občanů, všeobecnou krizi odpovědnosti, která oslabuje výkonnost a kvalitu správy naší země. Budeme proto usilovat v čase, který nám bude k dispozici ať už do řádných, nebo předčasných parlamentních voleb, o obnovení důvěry a odpovědnosti, bez nichž nemohou státní instituce plnohodnotně fungovat a zabezpečovat dané úkoly.

Jsme rozhodnuti nastavit elementární mechanismy, které přispějí k tomu, aby byl za všech okolností respektován veřejný zájem občanů. To je naše hlavní priorita. Respektování zákonnosti a dobrých mravů považujeme za nezbytnou podmínku naplňování tohoto předsevzetí. Bude k tomu potřeba součinnosti všech státních a veřejných institucí.

Česká republika je plnohodnotným členem Evropské unie, plnohodnotným členem Severoatlantické aliance. Je nejvyšší čas začít s nápravou naší reputace v těchto spojeneckých uskupeních. Musíme se opět stát důvěryhodným a uznávaným členem mezinárodního společenství, a proto chceme vrátit deklarovaným pojmům jejich skutečný obsah.

Do konce řádného volebního období Poslanecké sněmovny, pokud nedojde k předčasným volbám, zbývá maximálně necelých deset měsíců. Proto se logicky naše vláda zaměří jen na aktuální a někdy naléhavá rozhodnutí, která je nutno učinit v tomto krátkém období. Není jich rozhodně málo. Ve velké většině byla připravena odcházející vládou, a je proto přirozeným zájmem nás všech zachovat v tomto smyslu nezbytnou kontinuitu rozhodování. Pochopitelně rozhodování, které je doplněno korekcemi, často podstatnými, které odpovídají našemu vládnímu programu. Řada z těchto rozhodnutí ovlivní vývoj v naší zemi i v delší perspektivě, a proto při jejich přípravě musíme pozorně a svědomitě zvažovat jejich důsledky jak pro občany, tak pro národní hospodářství i z tohoto pohledu. Nemůžeme proto být pouze vládou udržovací, nýbrž jsme plnohodnotnou exekutivní sestavou se všemi pravomocemi a pochopitelně i z toho vyplývajícími odpovědnostmi.

Pokud jde o jednotlivé programové oblasti, chcete-li jednotlivé resortní úkoly v oblasti zahraniční politiky a naší evropské politiky, jádrem naší zahraniční politiky zůstává aktivní úloha České republiky při zabezpečování bezpečnosti a prosperity naší země a její pevné ukotvení v euroatlantickém prostoru. Ve vztahu k Evropské unii vláda podpoří kroky k hlubší integraci a k posílení politické a ekonomické váhy Evropské unie ve světě. Je to v našem bytostném národním zájmu. Prioritami vlády proto budou dokončení jednání o legislativě navazující na dohodu o víceletém finančním rámci Evropské unie na roky 2014 až 2020 a vytvoření reálných předpokladů pro efektivní a transparentní využití prostředků z evropských fondů v tomto období.

Vláda bude rovněž aktivně podporovat dokončení vnitřního trhu Evropské unie. Bohužel, tento proces, který byl započat vlastně na začátku vzniku Evropských společenství, stále není v některých oblastech uspokojivě dokončen. Podle našeho názoru jedna z věcí, která Evropské unii významně chybí, je právě dokončení reálného a efektivního vnitřního trhu Unie v mnoha sektorech, zejména v sektorech služeb, ale i některých dalších.

Budeme podporovat rozvoj vnější obchodní politiky Evropské unie, protože je to prostředek k posílení růstu i české ekonomiky, posílení její konkurenceschopnosti a také zvýšení zaměstnanosti.

V současné době v Evropské unii probíhají velmi intenzivní jednání o stabilizaci hospodářské a měnové unie. Úspěch těchto jednání je i prvořadým zájmem České republiky. Jsme velmi, a dokonce nejvíce ze všech členských zemí závislí na ekonomické spolupráci s Evropskou měnovou unií. Podpoříme také kroky směřující k hlubší koordinaci hospodářské a fiskální politiky a podpoříme i ta stabilizační opatření na úrovni Evropské unie, která povedou k obnově důvěry v evropský finanční sektor.

V rámci Severoatlantické aliance budeme aktivním členem, stejně tak budeme rozvíjet vztahy se sousedy, podporovat visegrádskou spolupráci, která je často klíčem k našim zájmům a schopnostem jejich prosazení v rozhodovacích orgánech Evropské unie. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP