(11.50 hodin)
(pokračuje Zaorálek)

Vy dobře víte, že mezi Vietnamem a Českou republikou existuje poměrně široká spolupráce z minulosti. Já bych tady jenom připomněl, že v únoru 2015 si Vietnam i Česká republika připomenou 65. výročí navázání diplomatických styků. Takže pokračovat v této tradici můžeme nyní tím, že budeme ratifikovat tuto smlouvu a v něčem ještě vylepšíme podmínky pro vzájemné vztahy a styky mezi Vietnamem a Českou republikou.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu ministru zahraničí Lubomíru Zaorálkovi a prosím pana zpravodaje pro prvé čtení, pana poslance Jiřího Miholu, aby přednesl svou zpravodajskou zprávu. Prosím, pane zpravodaji, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Mihola: Dobrý den, vážení kolegové. Já bych vlastně stanovisko pana ministra jenom velmi stručně doplnil. Je to dohoda navazující na předchozí dohodu Evropské unie s Filipínskou republikou. Rád bych tady podotkl skutečnost, že tato dohoda byla již jednou předložena Poslanecké sněmovně, a to v červnu 2013, ale z důvodu rozpuštění Poslanecké sněmovny už nebyla projednána. Je tedy předkládána opětovně.

Co se týká jejího cíle. Cílem této dohody je stanovit rámec pro posílení bilaterálních vztahů mezi Evropskou unií a Vietnamem a pro užší spolupráci ve všech oblastech společného zájmu. Dohoda obsahuje všechny politické doložky, které bývají běžně začleňovány do rámcových dohod sjednávaných Evropskou unií s dalšími zeměmi. Dále bych konstatoval, že nebude mít žádný dopad na státní rozpočet, veřejnou správu. Je v souladu s legislativou Evropské unie.

Doporučuji přikázat zahraničnímu výboru a dát souhlas s ratifikací. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu zpravodaji a otevírám obecnou rozpravu. Konstatuji, že do ní nemám žádnou písemnou přihlášku. Ptám se, kdo se hlásí z místa. Nikoho nevidím. Obecnou rozpravu končím.

Budeme se zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání zahraničnímu výboru, totéž navrhuje pan zpravodaj. Má někdo jiný návrh? Není tomu tak, ale mám požadavek na odhlášení, takže vás odhlašuji a požádám vás o novou registraci. Prosím přihlaste se svými identifikačními kartami.

 

Jakmile se počet poslanců ustálí, rozhodneme hlasováním pořadové číslo 89, které jsem právě zahájil, a ptám se, kdo je pro přikázání tohoto tisku 223 zahraničními výboru. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 89, z přítomných 136 pro 129, proti nikdo. Návrh byl přijat. Konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednání výboru zahraničnímu.

 

Děkuji panu zpravodaji, děkuji panu ministrovi a končím bod 85.

 

Pan ministr zůstal u stolku zpravodajů, protože dalším bodem je bod číslo 86. Požádám pana poslance Robina Böhnische, aby se dostavil ke stolku zpravodajů, protože je zpravodajem pro prvé čtení. Bod 86 je

 

86.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky
k vyslovení souhlasu s ratifikací Rámcová dohoda o partnerství a spolupráci
mezi Evropskou unií a jejími členskými státy na jedné straně a Mongolskem
na straně druhé, která byla podepsána v Ulánbátaru dne 30. dubna 2013
/sněmovní tisk 227/ - prvé čtení

Prosím pana ministra o jeho úvodní slovo. Prosím, pane ministře.

 

Ministr zahraničních věcí ČR Lubomír Zaorálek Také děkuji. Takže tady je třetí a v této sérii poslední návrh smlouvy, která se také týká partnerství a spolupráce Evropské unie. Tentokrát tou zemí je Mongolsko.

Víte, že mezi Českou republikou a Mongolskem je poměrně významná tradice minulých vztahů. Já bych připomněl, že ještě v době socialismu jsme budovali dost významnou část tehdejší mongolské průmyslové základny. Také po roce 1990, kdy Mongolsko oproti Vietnamu začalo budovat demokratickou společnost s tržní ekonomikou, tak Mongolsko bylo a je stále mezi pěti hlavními prioritami rozvojové pomoci České republiky, takže to poměrně významné angažmá České republiky v Mongolsku pokračovalo i tím, že se Mongolsko stalo prioritní zemí rozvojové pomoci. A když vezmu tuhle poměrně dost velkou českou investici v minulosti při budování průmyslu i v oblasti rozvojové, tak musím bohužel konstatovat, že se nám příliš nepodařilo navázat v normální obchodní výměně. Tam si myslím, že obchod neodpovídá úrovni vztahů obou zemí ani té tradici, minulosti. To se nám z důvodů, o kterých není čas tady teď asi debatovat, úplně nepovedlo. Takže kdybych měl doporučit tuto smlouvu, doporučil bych ji také proto, že by to mohl být krok k tomu, abychom s tou situací něco učinili. Protože pro Mongolsko je Evropská unie významný partner. Pro Mongolsko je to třetí největší obchodní partner vůbec. V současné době je ale aktivita různých společností v Mongolsku vysoká. Tam je velice významná aktivita USA, Japonska, Kanady, takže tam je poměrně silná konkurence. Myslím si, že je důležité, že Evropská unie se snaží pro ty vztahy v nejrůznějších oblastech vytvořit co nejlepší podmínky a že tady tato smlouva by k tomu mohla dát podnět a krok.

Pro Českou republiku je podle mě jednoznačné, že bychom tuto smlouvu měli podpořit a využít té jejich základny, abychom možná dohnali to, co se nám prozatím v Mongolsku úplně nepodařilo.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji, pane ministře, a prosím pana zpravodaje Robina Böhnische, aby se ujal své zpravodajské zprávy. Máte slovo, pane zpravodaji.

 

Poslanec Robin Böhnisch: Dobrý den. Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Pan ministr mluvil z velké části o minulosti. Já se tady dotknu smlouvy a současného stavu.

Mezi Unií a Mongolskem neexistuje dosud žádný právní rámec k vedení politického dialogu a ten chce Unie i touto dohodou zintenzivnit. Mongolsko zároveň setrvale projevuje zájem o větší pozornost ze strany Unie. Tahle dohoda podporuje bilaterální, regionální a mezinárodní spolupráci a tvoří základ pro účinnější spolupráci Evropské unie, jejích členských států s Mongolskem v oblasti rozvoje obchodu a investic, spravedlnosti, svobody a bezpečnosti a zahrnuje řadu dalších oblastí.

Postoj České republiky, jak už říkal pan ministr, ke sjednání dohody byl od začátku kladný i vzhledem k historickým vazbám Československa, České republiky a Mongolska. České firmy v Mongolsku tradičně působí v oblasti dopravy, těžebního průmyslu, zdravotnictví, energetiky a průzkumu nerostných zdrojů, nicméně jistě ne v dostatečné nebo v žádoucí míře. K hlavním perspektivním oblastem budoucí spolupráce se tak řadí průzkum a těžba surovin, energetika, rozvoj zemědělství, dopravní infrastruktura, ekologie, cestovní ruch a regionální rozvoj.

Obsah dohody je v souladu s ústavním pořádkem a ostatními součástmi právního řádu České republiky. Já tedy doporučuji postoupit tisk do druhého čtení a projednání v zahraničním výboru. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu zpravodaji. Otevírám obecnou rozpravu, do které nemám žádnou písemnou přihlášku. Ptám se, kdo se hlásí z místa. Nikoho nevidím, rozpravu končím.

 

Budeme se zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání v zahraničním výboru, totéž navrhuje zpravodaj. Ptám se, jestli má někdo jiný návrh. Není tomu tak. Budeme tedy hlasovat pouze o tomto návrhu.

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 90. Ptám se, kdo je pro přikázání zahraničnímu výboru. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 90, z přítomných 153 pro 141, proti 1. Návrh byl přijat. Konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednání výboru zahraničnímu.

 

Děkuji a končím bod číslo 86.

Ještě než budeme pokračovat, konstatuji došlou omluvu předsedovi Poslanecké sněmovny. Omlouvá se pan poslanec Roman Procházka z dnešního jednání z pracovních důvodů.

 

Pokračovat budeme bodem číslo

 

20.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 406/2000 Sb., o hospodaření
s energií, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 634/2004 Sb.,
o správních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 301/ - prvé čtení

Požádám pana ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka, aby zaujal místo u stolku zpravodajů. Stejně o to požádám pana poslance Milana Urbana, který je zpravodajem tohoto tisku. Protože z pověření vlády přednese úvodní slovo pan ministr Jan Mládek, tak ho zároveň žádám o slovo. Prosím, pane ministře. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP