(11.30 hodin)

 

Poslanec Pavel Kováčik: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Paní a pánové, to je vždycky taková mantra, že tedy v nejbližším možném termínu, jak teď slyšíme od pana kolegy předsedy poslaneckého klubu KDU-ČSL, se něco tady zásadního stane. Máme příliš mnoho zkušeností s tím, že pojem nejbližší možný termín je tak volným pojmem, že to může být za měsíc stejně jako za tři roky, a proto bych rád slyšel vysvětlení bližší než nejbližší možný termín. Kdy se tedy tento evidentní problém bude řešit tak, a tady si dovolím polemizovat, aby to bylo ne-li v zájmu rodičů, ale především v zájmu dětí. A teď nemyslím v tom úplně bezprostředním zájmu usnadnění, a tudíž omezení nějakých zákonných povinností a úprav tak, aby bylo dlouhodobě chráněno zdraví dětí a zdravý rozvoj dětí. Ale kdy tedy přijde skutečné řešení z koaliční vlády, protože tady je to evidentně koaliční dohoda, aby s čistým svědomím v zájmu dětí pro to mohly hlasovat i ostatní kluby zde v Poslanecké sněmovně? Protože z Ústavy platí, že se máme rozhodovat podle nejlepšího vědomí a svědomí, nikoli podle nějaké koaliční dohody. V případě, že to řešení přijde takové, které bude skutečně vyhovovat podle našeho názoru zájmu dětí, tak pro to potom zvedneme ruku i my, klub Komunistické strany Čech a Moravy. Tak to v této fázi za prvé, a mnohokrát jsme to tady sdělili proč.

A za druhé, příliš nevěříme, že úprava přijde ve skutečně nejbližším termínu, že to nebudou týdny nebo měsíce, že to mohou být třeba i dva tři roky. Poslanecký klub KSČM podpoří veto pana prezidenta. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. V tento moment přerušuji projednávání zákona o poskytování služby péče o dítě s tím, že projednáme pevně zařazený bod, a poté co ho projednáme, se vrátíme k zákonu o dětských skupinách.

 

Otevírám bod

 

137.
Návrh na volbu členů vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny pro vyšetření
závažných pochybení, která se stala při přípravě a realizaci stavby dálnice D47

Na lavice vám bylo rozdáno usnesení volební komise číslo 82 ze dne 30. října 2014. Nyní prosím, aby se slova ujal místopředseda volební komise pan poslanec Jan Klán.

 

Poslanec Jan Klán: Děkuji za slovo. Vážený pane místopředsedo, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, ve stanovené lhůtě byly volební komisi poslaneckými kluby předloženy tyto návrhy na volbu členů vyšetřovací komise: Jan Birke - ČSSD, Olga Havlová - hnutí Úsvit, Václav Klučka - ČSSD, Petr Kudela - KDU-ČSL, Herbert Pavera - TOP 09 a Starostové, Stanislav Pfléger - hnutí ANO 2011, Bronislav Schwarz - hnutí ANO 2011, Zbyněk Stanjura - ODS, Karel Šidlo - KSČM.

Jedná se o usnesení volební komise číslo 82 ze dne 30. října 2014, které bylo včera po projednání volební komisí postoupeno k informaci předsedům poslaneckých klubů. Bylo vám také rozdáno dnes na lavice.

Volební komise navrhuje provést volbu členů vyšetřovací komise veřejně pomocí hlasovacího zařízení.

Nyní prosím, pane předsedající, abyste otevřel rozpravu k navrženým kandidátům a způsobu volby.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Otevírám rozpravu. Zatím neeviduji nikoho, kdo by se přihlásil. Táži se, zda tomu tak je. Vzhledem k tomu, že se nikdo nehlásí, končím rozpravu a předávám slovo místopředsedovi volební komise. Máte slovo.

 

Poslanec Jan Klán: Děkuji za slovo. Prosím, pane předsedající, abyste zahájil hlasování o volbě členů vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky pro vyšetření závažných pochybení, která se stala při přípravě a realizaci stavby dálnice D47.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. S tím, že tedy komise navrhuje provést volbu veřejnou pomocí hlasovacího zařízení. Ještě to doplním. Navrhuji, že bychom hlasovali en bloc o všech jménech. Táži se, zda to někdo rozproruje a chce po jménech. Není tomu tak. V tom případě budeme hlasovat pomocí hlasovacího zařízení en bloc o všech členech komise. Eviduji zde žádost na odhlášení. Já vás odhlásím a požádám o opětovné přihlášení.

 

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro takto navržené usnesení, jak bylo přečteno. Kdo je proti?

Je to hlasování číslo 122, přítomných poslanců 158, pro návrh 154 poslanců a poslankyň (proti nikdo).

 

Máte slovo, pane místopředsedo.

 

Poslanec Jan Klán: Tím, že jsme schválili složení vyšetřovací komise, vyhlašuji lhůtu na podání návrhu na předsedu vyšetřovací komise pro vyšetření závažných pochybení, která se stala při přípravě a realizaci stavby dálnice D47, a to do úterý 4. listopadu do 11 hodin.

Členům volební komise oznamuji, že se k tomuto bodu sejde volební komise rovněž v úterý ve 12 hodin. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji vám, pane místopředsedo. Končím projednávání tohoto bodu.

 

Vracím se k přerušenému bodu

 

3.
Zákon o poskytování služby péče o dítě
v dětské skupině a o změně souvisejících zákonů
/sněmovní tisk 82/7/ - vrácený prezidentem republiky

Eviduji zde přihlášku do rozpravy - s přednostním právem pan předseda Kalousek a po něm s přednostním právem pan předseda Mihola.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já jsem se neúčastnil této debaty. Nemyslím si, že jsem odborníkem na tuhle problematiku, ale tady se chci vyjádřit ke kvalitě legislativního procesu a k logice postupu -

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vás požádám, kolegyně a kolegové, abyste snížili hladinu hluku v sále. Není zde rozumět.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: - a k logice postupu, ke kterému se tady hlásíte a který jste pravděpodobně připraveni naplnit. Dovolte mi, snad mi pan předseda Mihola odpustí, dovolte mi přirovnání. Pan předseda Mihola si jde koupit hodinky. Při prohlížení kupovaného předmětu zjistí, že hodinky nemají velkou ručičku, že mají jenom malou. Upozorní na to prodavače a prodavač říká: "To nevadí, hodinky zaplaťte, my vám je zabalíme a já vám slibuji, že při nejbližším možném termínu vám to opravíme, abyste tam měl ručičky obě." Předpokládám, že pan předseda Mihola jako příčetný a vzdělaný člověk řekne prodavači: "Vy jste se zbláznil. Dejte mi hodinky takové, jaké chci, které jsou v pořádku, a není potřeba je opravovat." Ovšem politik pan předseda Mihola si ty hodinky vezme, zaplatí, odnese si je ve víře, že mu je ten prodavač potom opraví. On mu je možná potom opravdu opraví. Ale proč by si měl kupovat špatné hodinky, které budou vyžadovat opravu? Proč by to dělal?

A to je ta otázka, se kterou se já obracím na vás. Tady slyším, že ten zákon má zásadní nedostatek, že má zásadní vadu. Ta vada dokonce ohrožuje ne úplně bezvýznamnou skupinu občanů, ne úplně bezvýznamnou část občanské společnosti. Pan předseda Mihola říká: "My budeme trvat na tom, aby byl novelizován v těchto bodech." Ano, já souhlasím s tím, že v těchto bodech má prostě ten zákon vypadat jinak. Ale kde v tom proboha spočívá ta logika, že nejdříve schválíte zákon, o kterém tvrdíte, a máte pravdu, že má tyto vady, že nemá tu velkou ručičku na hodinkách, že tam má ta rizika, a až ho schválíte, tak ho budete novelizovat? ***




Přihlásit/registrovat se do ISP