(19.40 hodin)

 

Poslanec Martin Lank: Vážené kolegyně, vážení kolegové, hezký večer vám přeji. Já nejsem příznivcem přehnaných restrikcí, regulací a omezení, byť i některé důvody, které vedou předkladatele k návrhu tohoto zákona, vcelku chápu. Mě tam ale zaujala jedna věc a docela by mě zajímalo, jak to má být vyřešeno, protože když si tam přečtu, že to omezení se nevztahuje na prodejny s prodejní plochou do 200 metrů, tak se ptám, co bude s nákupními centry, kde jsou vlastně desítky až stovky samostatných, samostatně provozovaných pronajatých prodejních jednotek o pár metrech čtverečních. Takže na ty se to vztahovat nebude? To znamená, že bude v podstatě v tom nákupním centru uzavřen jenom ten velký supermarket? A znamená to tedy, že lidé o státních svátcích tam stejně budou chodit nakupovat boty, oblečení, hračky, drogerii v povánočních slevách a jediný rozdíl bude, že si v tom supermarketu nebudou moct koupit rohlík? Já tomu aspoň tak rozumím. Možná mě vyvedete z omylu, ale jestli to je takto, tak si nejsem úplně jist, že to plní to, co vlastně předkladatelé chtějí. Děkuji. (Potlesk v pravé části sálu.)

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Děkuji panu poslanci Lankovi. Nyní s faktickou poznámkou paní poslankyně Semelová. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Marta Semelová: Děkuji. Já jsem chtěla zareagovat na některé předřečníky. Já bych nemluvila tak s despektem o lidech, kteří pracují v obchodě a jsou kolikrát v rukou podnikatelů v různých řetězcích. A ono takové to jejich svobodné rozhodnutí, jestli půjdou, nebo nepůjdou dělat přes čas, je trošku iluzorní. Jestli si myslíte, že oni si dupnou, a zrovna já tedy o svátku dělat nepůjdu, tak to není pravda, protože nad nimi visí bič nezaměstnanosti a druhý den už nemusí chodit do práce.

Pokud jde o odbory, tak si uvědomme, že na mnoha místech ani nedovolují ty odbory založit! V momentě, kdy se o to někdo pokouší, tak okamžitě je s ním rozvázán pracovní poměr. A strach v obchodech vládne. To je další věc. To znamená, já si myslím, že bychom měli o tomhle diskutovat, nakonec i odbory to prosazují už dlouhou dobu, že bychom měli propustit tento zákon do druhého čtení. Uvědomuji si některá rizika, co se týká mezd, protože tito lidé pracují za velmi nízké mzdy v obchodě a i tohle je potřeba ošetřit, ale ne abychom to okamžitě zamítali v prvním čtení. Děkuji. (Potlesk poslanců KSČM.)

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Děkuji paní poslankyni Semelové. Tím jsme prozatím vyčerpali faktické poznámky a nyní řádně přihlášený pan poslanec Laudát. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec František Laudát: Děkuji za slovo. Budu stručný. Návrh na zamítnutí už tady dal můj kolega, takže ho nemusím dávat.

Za druhé. Podle mého lidé mají pracovat tam, kde chtějí a kde můžou. Za další. Když tento návrh zákona takto schválíme, tak vyvoláme celou řadu dalších úhybných manévrů, co je 200 metrů, co není. Třeba zahradnictví já nevím, jestli by bylo zavřené, nebo nebylo zavřené. To zjevně může mít řada z nich. Zanáší to totální nerovnost, protože kdo má například v některých obchodních domech i své malé provozovny, tak nebude moci možná, kdežto soused naproti bude moci jenom proto, že má plochu někde jinde. Je to jedno s druhým. Prosím, pojďte to ještě stihnout. Já avizuji, že si chci od 20 hodin vzít přestávku, nicméně toto považuji za skutečně hodně nešťastný návrh. A srovnávat nás se zeměmi, které žijí jiný rytmus života? Proč pořád budeme regulovat lidi, proč pořád budeme regulovat jejich zaměstnání a podobně? Situace není zdaleka tak dramatická, a navíc - my skutečně chceme brát peníze těm, kteří si je rádi vydělají?

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Děkuji panu poslanci Laudátovi. Nyní s faktickou poznámkou pan poslanec Zavadil, po něm paní poslankyně Černochová.

 

Poslanec Jaroslav Zavadil: Hezký dobrý den, pane předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, vážený pane ministře, já budu hlasovat pro to, abychom pustili tento zákon do druhého čtení, a řeknu i proč.

Tady padlo několik omylů. Prostřednictvím vás k panu kolegovi Kučerovi. První omyl je, že se to týká živnostníků. Těch by se to vlastně dotýkat nemělo, pokud nenajdeme jakýsi problém v tom, co tady bylo teď řečeno u velkých firem, které mají malé firmičky, kde ti živnostníci jsou, ale to se dá vyřešit ve druhém čtení a ve výborech. Takže to není úplně věc, která by musela být překážkou.

Kolega Koskuba, prostřednictvím vás, ten jeho omyl spočívá v tom, že zatímco v elektrárnách se musí dělat, v některých provozech, v lékařských profesích se musí dělat, protože se ohrožuje zdraví, tak tady se dělat nemusí. My jsme přece byli zvyklí na to, že byly neděle zavřené, a dokonce si myslím, že konzumní společnost, ve které se teď nacházíme, by si potřebovala a zasloužila by si, aby neděle byly zavřené, aby nejenom svátky, ale aby i neděle, tak jako to je v jiných vyspělých zemích. Pokud se chceme dostávat někam tamhle do Tanzanie, pak prosím, pak si tady melme tyhle věci a říkejme si, co chceme, o liberalizaci a já nevím o čem všem. Ale to, že rodina se dostala někam jinam, že když se podíváte do IKEA na dětské koutky, kde se odkládají děti a rodiče létají po IKEA sami a děti nechají být, tak to se vám líbí? Mně tedy ne!

Takže je potřeba se zamyslet nad hloubkou tohoto problému. To není jenom o tom, jestli to je levá, nebo pravá, jestli zavřeme, nebo nezavřeme. Jsem přesvědčen, že to je hluboký problém, a že kdyby skutečně bylo po mém, a já na to byl zvyklý a řada z vás, jak se na vás dívám, také, tak jsme neděli i svátky měli zavřené a vůbec to nikomu nevadilo. Jezdili jsme na kole, jezdili jsme s dětmi do přírody a bylo to daleko lepší než dneska lítat po obchodních domech!

Takže prosím, to je jenom můj příspěvek k tomu. (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Děkuji panu poslanci Zavadilovi. Faktická poznámka - paní poslankyně Černochová, pan poslanec Kučera, pan poslanec Stanjura.

 

Poslankyně Jana Černochová: Já bych chtěla poprosit všechny kolegy, abychom se tady nesnažili nějakým způsobem regulovat chování lidí. Jestli někdo dává přednost místo hraní si na hřišti a běhání po lese konzumnímu životnímu stylu a chodí nakupovat, tak těžko může náš ctihodný zákonodárný sbor toto chování nějakým způsobem změnit. Zakážeme chodit lidem do restaurací? Zavřeme ty restaurace, protože stejným způsobem můžeme přistupovat k tomu, že místo toho, aby si někdo s dětmi po večerech pouštěl pohádky a četl jim knížky, tak si chodí lidé sednout do restaurace, popíjejí víno a baví se?

Tím, co tady zaznělo, tak si myslím, že přesně ten trend bude opačný. Nezaměstnanost díky tomu naopak vzroste. Ti lidé, jak už tady bylo řečeno, velmi rádi za příplatek budou sloužit delší směny. A vezměte si jenom to, co se děje v pohraničí. Vždyť je to naše konkurenční výhoda, to, že Rakousko má zavřeno. I vzhledem k tomu, že bohužel ceny v České republice jsou někde vyšší než v Německu nebo v Rakousku, kde mají zavřeno, tak i zahraniční návštěvníci raději chodí o víkendech nakupovat do naší země, byť za větší finanční prostředky, ale vytváří to nějakou kupní sílu a pozitivně se to projevuje v naší ekonomice. Já bych se opravdu nechtěla dožít toho, čeho jsme byli v minulém režimu svědky, že jsme všichni jedli dva dny starý chleba, kyselé mléko. Prostě dneska se každý z nás posunuje v pracovním procesu tak, že chodíme domů pozdě. Já nevím, jestli pan senátor Bublan chodí nakupovat. Mě by zajímalo, jestli chodí nakupovat a kdy chodí nakupovat, jaké jsou jeho návyky. Já prostě chodím nakupovat o víkendu, protože dřív čas nemám! A věřím, že tímto způsobem se chová většina českého národa.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Děkuji paní poslankyni Černochové. S další faktickou poznámkou pan poslanec Kučera, po něm pan poslanec Stanjura a pak se uvidí.

 

Poslanec Michal Kučera: Já se omlouvám za to vystoupení, nicméně kolega Zavadil tím, že mě oslovil, mě docela zvedl z mé židle. Mně se líbí boj, který tady svádějí zejména ať současní, či bývalí odboroví předáci. Já si myslím, že ten boj by mohli vést i jinde. Navrhuji, aby ten boj přenesli například do našich automobilek. Ty jedou nepřetržitý provoz, čtyřsměnné provozy. Zkuste si to vyjednat v automobilkách v kolektivních smlouvách! Proč to chcete zakazovat v obchodech zákonem? Tady jsou ta ramena velká, ale v kolektivních smlouvách - já si myslím, že kdybyste tam takhle nastoupili, nechci jmenovat žádnou automobilku, ať se jí nedotknu, s tím, že chcete, aby v neděli se dělalo do dvanácti a o svátcích se nedělalo vůbec, tak si myslím, že by vás hnali velice.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Děkuji panu poslanci Kučerovi. S další faktickou poznámkou pan poslanec Stanjura, po něm pan poslanec Opálka, po něm pan poslanec Zavadil. Prosím, pane poslanče, vaše dvě minuty. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP