(19.50 hodin)

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Tak nejdřív k tomu idylickému popisu, jak jsme dřív o těch nedělích chodívali do té přírody, ne do obchodu. Bodejť, za komunistů v těch obchodech nic nebylo, tak co bychom tam nakupovali, i kdyby otevřeli, že jo? Já jsem jako mladík musel chodit do těch front na vesnici v pátek, abych si to vystál čtyři hodiny, abychom koupili dva banány. To byly idylické doby, to bylo času na přírodu, na to hřiště! To je pravda. Když tam nic nemáme, tak si tam nic nekoupíme. Já po tom teda nevolám, mně se po tom fakt nestýská.

Je to typická snaha levice páchat dobro. My vás uděláme šťastnými, i když nechcete! My vám to prostě nařídíme, protože my jsme přesvědčeni o své pravdě. Typické sociální inženýrství! Samozřejmě ty konkrétní otázky přivádějí předkladatele do úzkých, protože neumějí říct, proč vybrali zrovna tento segment. Dneska přece je tendence v těch velkých nákupních centrech mít malé obchodní jednotky. Jste někde dvacet roků zpátky, ne dvacet, patnáct let zpátky, kdy byly jenom hypermarkety a nebyly ty malé obchodní jednotky. Ale proč chcete těm lidem tohle zakázat? Přece ti lidé každou neděli hlasují, jestli to je pro ně dobře, nebo ne, a hlasují nohama a hlasují auty a veřejnou dopravou do těch center jezdí nakupovat.

Já z toho nejsem nadšený, ale mně vadí ta snaha vnutit svůj názor zákonem. Tak přesvědčujte své odboráře, aby nechodili nakupovat! No, ono jich tolik už není, takže ono se to moc nepozná v těch hypermarketech. Ale prostě tohle myslím, že máme zamítnout, nepouštět to dál. To se totiž nedá opravit, to se dá jenom zamítnout. Opravit se to skutečně nedá. A samozřejmě nejsou schopni říct, proč to v jiných odvětvích nejde, a tady si vybrali, protože si myslí, že je to dobře. Tak nenakupujte vy, když vám to vadí, to je naprosto v pořádku, jděte příkladem, šiřte tu osvětu ve své politické straně a u těch vašich voličů, voličů máte poměrně dost, a pokud lidi nebudou chodit, tak ti obchodníci to prostě zavřou sami, protože to nebude mít smysl. Ale ekonomický smysl to bezesporu má.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Děkuji panu poslanci Stanjurovi. S faktickou poznámkou pan poslanec Opálka, po něm pan poslanec Zavadil. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Miroslav Opálka: Děkuji, pane místopředsedo. Vážené kolegyně, kolegové, chci jenom zareagovat na některá předchozí vystoupení ve faktických poznámkách.

Taky jsem vyrůstal v té době. V roce 1952 jsem se narodil. Tehdy každé dítě dostalo na den osminku litru mléka, protože byl ještě přídělový systém na lístky, a vyrostl jsem. Jestli ukazujeme na to, že nic v těch obchodech nebylo. Samozřejmě, byla větší kupní síla než zboží v obchodech, což - (Výbuch smíchu v sále.) Byla větší kupní síla než zboží v obchodech, to je pravda. Zajímavé, že nic nebylo, ale každý, když něco chtěl, tak to sehnal, ale to nechme na jiné.

Já jsem chtěl reagovat na to kyselé mléko a na ten starý chleba. Víte, dneska to mléko nezkysne, ono nezkysne vůbec. Takže pijeme zdravě mléko, které už není schopné zkysnout, nebo zhořkne či shnije. A ten chleba druhý třetí den už taky není k jídlu. Měli bychom trošku poměřovat ty věci opravdu tak, jak jsou.

A co se týká těch obchodů a třeba automobilek. Problém je v tom, že v obchodech většinou odbory nejsou. Já řeším s inspekcí práce problém jednoho českého obchodního řetězce, kde zaměstnanci pracují vlastně jakoby ve vícesměnném provozu, tudíž nemají nárok na příplatky o svátcích, a když náhodou zaměstnanci toho obchodního řetězce vyjde na den svátku volno, že nemusí pracovat, tak mu to volno strhnou z dovolené. Až tak daleko jsme to dopracovali.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Děkuji panu poslanci Opálkovi. Nyní pan poslanec Zavadil s faktickou poznámkou, po něm pan poslanec Stanjura s faktickou poznámkou.

 

Poslanec Jaroslav Zavadil: Já jenom bych každému doporučoval, aby se do té automobilky šel podívat. Já tam jezdil každý měsíc a vím, jak se tam dělá. Dělá se tam na čtyřsměnný provoz po šesti hodinách. To je úplně o něčem jiném než tady v těch velkoobchodech, kde se dělá mnohdy nejenom osm, ale více než deset a dvanáct hodin. Takže to je první poznámka. (Poznámka z pléna.)

Hele, já bych doporučoval, kdybychom na sebe nekřičeli. Jestli chceš na mě křičet, tak pojď ven. (Výbuch smíchu v sále.) No, tam to bude lepší.

Já bych chtěl pokračovat dál.

K automobilkám, prosím vás, nepřirovnávejme obchodní řetězce a obchodní průmysl. Takže já se domnívám, že obchodní průmysl je dneska v takové situaci, že skutečně to snížení - nebo respektive byť se nám nelíbí ten počet svátků, a mně taky ne, protože jak už jsem řekl, tak já bych ty svátky zaříznul všechny, tak proč se vybralo jenom sedm svátků, to já nevím. Takže skutečně pojďme se nad tím zamyslet a propusťme to do druhého čtení a pojďme se bavit konkrétně potom, do jakých výborů to půjde atd.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Pan poslanec Stanjura dal přednost panu poslanci Kalouskovi. Prosím, pan poslanec Kalousek, po něm pan poslanec Stanjura, po něm pan poslanec Okamura.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji. Dámy a pánové, já se domnívám, ale nikomu to nevnucuji, je to součást mého životního stylu, že o takto významném svátku se má člověk ráno hezky obléct, jít do kostela, pak poobědvat a pak se buď navštěvovat, nebo jít na procházku, trávit to jakýmkoliv milým způsobem jiným než v tom konzumním šílenství v rámci supermarketu. To je životní styl, který některý z nás vyznává, některý ne. Já si neumím představit, že budu někomu vnucovat svůj životní styl. Dokonce i Hospodin, když to tesal Mojžíšovi jako pomni, abys den sváteční světil, tak neříkal: a zřiď si k tomu stát a ten stát tím zákonem to musí zakázat. Prostě jenom apeloval na každého z nás, abychom ten sváteční den nějak světili.

Prostě brát lidem svobodu, jakým způsobem se chtějí v takový okamžik zachovat, je absurdní! To je státní terorismus! To je prostě naprostý nesmysl! To odporuje něčemu, v čem tady žijeme několik tisíc let, a teď jsme si to ještě tak hezky ohraničili, že do 200 metrů ten svátek světit nemusíš a nad 200 metrů už ale musíš! Mimochodem, to v tom desateru není. Pomni, abys den sváteční světil nad 200 metrů (pobavení v sále), to jsem si tam opravdu nepřečetl. Já chápu, že v některých západních zemích to existuje, ale pak tam existuje spousta věcí, které já bych si přál, a ty vy zase odmítáte. A tohle je něco, co odporuje mé představě o lidské svobodě, o lidské volbě, volbě o svém životu. Já jsem zásadně proti.

Poslancům ANO 2011 bych rád při této příležitosti řekl, že i zde se potýkají s konfliktem zájmu. (Předsedající: Čas, pane poslanče.) Ne, já jsem se přihlásil s přednostním právem.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: To se moc omlouvám, přesto... Pan poslanec Stanjura vám dává přednost. Prosím.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Já jsem se přihlásil s přednostním právem, takže nemohu být časově limitován.

Takže i tady poslanci ANO 2011 jsou v konfliktu zájmů, protože jediní, kdo z něčeho takového mohou mít opravdový prospěch, jsou pekaři. Pekaři totiž musí dodat čerstvé pečivo do těch supermarketů každé ráno, kdy tam mají otevřeno. V okamžiku, kdy zakážeme supermarketům, aby měly otevřeno, ti lidé nesnědí méně chleba. Ti si den předtím budou muset nakoupit dvakrát tolik a pekař ušetří noční směnu s těmi příplatky. Což jak všichni víme, je v této zemi zejména pan Babiš. Tak bych docela rád, kdybyste se k tomuto konfliktu zájmu přihlásili, až o tom budete hlasovat.

A abychom si to jako poslanecký klub TOP 90 mohli opravdu velmi pečlivě zanalyzovat, tak prosím o dvě hodiny přestávky na klub.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Děkuji panu poslanci Kalouskovi. Vzhledem k tomu, že jednací den je do 21 hodin, a vzhledem k tomu, že pan předseda poslaneckého klubu TOP 09 požádal o pauzu, tak přerušuji jednání této schůze Poslanecké sněmovny a končím dnešní jednací den. Schůze bude pokračovat zítra ráno v 9 hodin. Přeji vám hezký večer.

 

(Jednání skončilo ve 20.00 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP