(11.20 hodin)
(pokračuje Štětina)

Máme zde další kontrolní orgán, to znamená kontroly, které jsou prováděny Státní energetickou inspekcí. Z celkového počtu bylo v tom roce 2013 provedeno 329 kontrol a ve 34 případech bylo vedeno správní řízení a následně vydáno rozhodnutí o uložení pokuty. Pravomocně bylo uloženo celkem 2 000 113 Kč, zaplacen byl 1 800 000. Pokud jde o věcné zaměření kontrol z hlediska dodržování zákona o kontrolách, prováděly se v roce 2013 kontroly kombinované výroby elektřiny a tepla, kontroly výroby elektřiny z druhotných zdrojů a kontroly elektřiny z obnovitelných zdrojů, a to zpětně do tří let ode dne, kdy k porušení cenových předpisů došlo. Kontroly podporovaných zdrojů byly zaměřeny zejména na fotovoltaické a větrné elektrárny, bioplynové stanice, čistírny odpadních vod a malé vodní elektrárny. Cenová kontrolní činnost Státní energetické inspekce podle zákona o cenách byla orientovaná na kontrolu dodržování cenových rozhodnutí ERÚ. Já to zde říkám opět úmyslně, protože je zde stále kritizován ERÚ. ERÚ je samozřejmě úřad, který má zásadní vliv na stanovení cen a na vše ostatní, co je právě v tomto zákoně 458.

Abych dlouho nezdržoval, i když tady mohu hovořit, jak chci dlouho, ale nechci, tak myslím, že tato fakta jsou velmi dobře ověřitelná auditem, který si vyžádalo nové vedení ERÚ. Auditní společnost BDO došla k závěru, že se zaručily tak vysoké platby, že se investice do fotovoltaických elektráren, která byla v té době vypočítána na 15 let, vrátila už do 12 let. Solární elektrárny, ale samozřejmě velké společnosti, někdy i s majiteli akcií na doručitele, a nikoliv sdružení investorů do fotovoltaiky, kteří se opět cítí velmi poškozeni nízkou výkupní cenou za 5,50 za kWh, čili budou podporu dostávat po celou dobu životnosti, tedy 20 let. A stačily k tomu v podstatě dvě vyhlášky Energetického regulačního úřadu, které si vyložily zákon tak trochu po svém.

Navíc způsoby kalkulace výkupních cen z roku 2007 a 2009 nebyly nikdy dostatečně doloženy. Nastavené technické a ekonomické parametry nebyly zvoleny vždy s přihlédnutím k aktuálním podmínkám v daném odvětví. Rovněž byly identifikovány případy, kdy ve výpočtu byly použity parametry v rozporu se samotnou vyhláškou, a kalkulace tedy obsahují chyby. To říkám zase jako doklad toho, že není jednoduché a snadné, a teď buďme tedy spravedliví, jak ministerstvo, tak samozřejmě i Energetický regulační úřad nejsou dneska v situaci, kdy by dokázaly exaktně říci: bude to stát tolik a nebo se ušetří tolik. To je také jeden z důvodů, proč si myslím, že tento zákon by se měl přijmout až tehdy, až nám budou tato čísla naprosto jasná a nebudeme říkat, že jedna strana může mít pravdu, že má odhady správné, ale druhá to musí dát... Skutečně v této době není schopná.

Ještě bych se skutečně už na závěr chtěl zmínit - a neberte to prosím vás tak, že jsem jaksi jednoznačně na straně, opěvuji současnou paní předsedkyni Vitáskovou. Ale je třeba si uvědomit, že současné vedení ERÚ pod vedením této nové paní předsedkyně udělalo řadu věcí, které byly naprosto správné. Jaké věci to byly, které byly naprosto správné? Jaké věci to byly?

(1.) Současné vedení ERÚ iniciovalo zastavení finanční provozní podpory pro nové obnovitelné zdroje z důvodu jejich neudržitelného financování.

2. Zasadilo se o maximální limit platby na podporu podporovaných zdrojů energie hrazených konečnými spotřebiteli.

3. Stanovilo výši podpory plně v souladu se zmocněním a dikcí zákona.

4. Zavedlo krácení výše provozní podpory na základě obdržené nevratné investiční dotace.

5. Nechalo vypracovat audit ke stanovení výkupních cen, jehož závěry předalo příslušným orgánům, a seznámilo s nimi i širokou veřejnost.

Za poslední. Do probíhající novely navrhlo opatření vedoucí k omezení dopadů nepřiměřené podpory a návratnosti a ke zvýšení schopnosti kontroly oprávněnosti podpory, přičemž jeden z návrhů byl v průběhu projednávání zákona vyjmut a druhý čelí pozměňovacím návrhům, díky kterým se může stát naprosto nepoužitelný a zbytečný.

Vážené dámy a pánové, myslím, že jsem zde uvedl několik argumentů, které nebudu militantně vyžadovat, ale jenom apeluji na zdravý rozum, abychom nespěchali s tím, že dnes musíme tento zákon projednat stůj co stůj, že jakoukoli diskusi považujeme za obstrukci, ale nechme tomuto zákonu čas. Ale nemyslím zaparkovat ho na dva roky tak, jak je zvyk u některých jiných zákonů v této Sněmovně. Nechme ho do té doby, dokud nám nebudou jasná čísla, na kterých se shodne předkladatel s regulátorem. A to je můj závěr.

Děkuji vám za pozornost a omlouvám se, pokud jsem se přeřekl nebo zakoktal, tak mi to prosím vás promiňte. Já nemám herecké vzdělání, takže neumím dobře artikulovat. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: Děkuji. Eviduji tady faktickou poznámku pana poslance Kasala a chci se ho zeptat - asi omyl na vašem pultíku. (Poslanec Kasal, že to byl omyl.) Dobrá. Děkuji.

Nyní mi dovolte, abych přečetla dvě omluvy, je to omluva pana ministra obrany z dnešního jednání od 14.30 do 17 hodin z pracovních důvodů a paní poslankyně Adamové od 14 hodin z pracovních důvodů.

Nyní prosím k mikrofonu pana poslance Černocha s přednostním právem.

 

Poslanec Marek Černoch: Děkuji. Dámy a pánové, chtěl bych navrhnout přerušení tohoto bodu a umožnění vystoupení předsedkyně Energetického regulačního úřadu paní Aleny Vitáskové, tak aby bylo možné, aby odpověděla na dotazy a aby vysvětlila některé postoje k pozměňovacím návrhům. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: Děkuji. Eviduji zde faktickou poznámku pana poslance Kořenka, ale bohužel ho teď nemohu k mikrofonu pustit, protože zazněl procedurální návrh. Musíme o něm hlasovat bezodkladně. (Náhlý ruch v sále.) Procedurální návrh, musíme o něm jednat bezodkladně, bez diskuse. (Poslanec Sklenák se postavil k mikrofonu.) Pane poslanče.

 

Poslanec Roman Sklenák: Já se omlouvám, paní předsedající, ale já mám právo. A tohle už jsme řešili ve sněmovně několikrát. Pokud zazní procedurální návrh, tak je mým oprávněním navrhnout pozměňující návrh k tomuto procedurálnímu návrhu.

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: Dobrá tedy, tak prosím.

 

Poslanec Roman Sklenák: Protože tohle je opět poměrně překvapující návrh, tak já si v tuto chvíli dovolím vznést pozměňovací návrh k tomuto procedurálnímu návrhu, abychom přerušili jednání na deset minut.

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: Takže budeme hlasovat o protinávrhu - o přerušení jednání na deset minut. Svolám kolegy z předsálí. Všechny vás odhlásím a poprosím, abyste se přihlásili svými kartami. (Velký zmatek a hluk v sále.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP