(9.40 hodin)

 

Poslanec Marek Černoch: Ještě jednou hezké dopoledne. Děkuji za slovo. Opravdu jsme neměli v plánu žádné obstrukce, nic takového. Jenom bych tím velmi rád vyvrátil plané obavy. (Premiér: A proč? Bojíte se.) Protože... Tady je mi napovídáno zezadu - nebojíme se. Ne, my nechceme obstruovat, my chceme být konstruktivní a vyjadřovat se prostě k věcem, které se z našeho pohledu zdají být chybné nebo špatné.

A ještě jednou, nejsou to šaškárny, pane kolego. Fakt si myslím, že my nejsme žádná parta trempíků v lese. Takže bychom -

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Prosím, šaškárny pouze mým prostřednictvím, pane kolego.

 

Poslanec Marek Černoch: Pardon, omlouvám se. Prostřednictvím pana předsedajícího, že bychom tady vytvářeli nějaká divadla.

Velmi rád bych jenom v této chvíli poprosil pana ministra průmyslu a obchodu Mládka s tím, že pojďme tyto diskuse ukončit. A chci se zeptat na jednu věc. Když je všechno tak v pořádku, pane ministře, jestli jste ochoten tady garantovat a dát svou židli v plénum v případě, že díky tomuto zákonu vzroste pro naše občany cena elektřiny, plynu a nebo tepla. To je naše nabídka, podmínka. A já bych vás tímto tedy, jestli mohu, požádal o vaši stručnou a jasnou odpověď. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Děkuji panu poslanci Černochovi. Pan ministr se hlásí o slovo. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Jan Mládek Já bych odpověděl panu kolegovi, samozřejmě prostřednictvím pana předsedajícího, že za prvé nemohu zaručit, jaké budou ceny energií, protože ceny energií nesestávají jenom z toho, jaké jsou příspěvky na obnovitelné zdroje. Ty mají mnoho jiných položek. To je z mého hlediska vis maior. Co pak mohu přislíbit, že zdrojem toho zvýšení nebude tento zákon. To jste pravděpodobně chtěl slyšet, pane kolego prostřednictvím pana předsedajícího. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Děkuji panu ministrovi za jeho odpověď. Ptám se, kdo další se hlásí do rozpravy. Pan předseda Černoch. Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Marek Černoch: Děkuji. Díky tomuto zákonu nevzrostou ceny energií pro občany. Rozuměl jsem tomu správně? Prostřednictvím pana předsedajícího. Děkuji za odpověď.

Jestli tedy mohu, tak si myslím, že toto plénum a všichni slyšeli odpověď pana ministra, že díky tomuto zákonu nevzrostou ceny energií pro občany České republiky, což byl náš důvod, proč jsme tady vystupovali, aby k tomuto nedošlo. A jestli mohu poprosit před hlasováním, abychom jenom měli možnost se ještě jednou se na klubu dohodnout a shodnout, požádal bych tuto Sněmovnu o dvacetiminutovou pauzu. Myslím si, že pak budeme moci hlasovat. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Děkuji. Eviduji návrh na pauzu v délce dvaceti minut, takže přerušuji jednání Sněmovny do 10.03 hodin, kdy se tady sejdeme a budeme pokračovat v tomto bodě.

 

(Jednání přerušeno v 9.43 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP