(Jednání pokračovalo v 10.03 hodin.)

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Je 10.03 hodin a my budeme pokračovat v našem jednání, které bylo přerušeno pauzou na jednání poslaneckého klubu Úsvit. Ptám se, kdo se další hlásí do rozpravy. Pan poslanec Fiedler. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Karel Fiedler: Děkuji za slovo. Mohu uklidnit celou sněmovnu, nebudeme protahovat nijak výrazně další rokování, není to naším úmyslem. Ale nezastírám naši urputnost. My jsme se poradili a domluvili jsme se na tom, že tak jak tady celou dobu debatujeme o tomto zákonu, za velmi kontroverzní považujeme pozměňovací návrh A109. To jistě všichni víte. Já jsem tady několikrát vyzýval, aby bylo zdůvodněno to, proč je předkládán. Jaké jsou důvody. Té odpovědi jsme se ani po několika výzvách nedočkali. Víte, že kuloáry Sněmovny kolují různé informace a zvěsti. Jedna z nich je, že by snad tento pozměňovací návrh mohl být i stažen, což bych pokládal za úspěch. A potom by mě tedy zajímalo, proč byl předložen, a zdůvodnění, proč se stahuje, pokud tomu tak bude. Nechci předesílat. Mně jde hlavně o to zdůvodnění, proč byl předložen.

A jak bylo ministrem Mládkem tady sděleno... (Odmlčí se, poslanci jeho vystoupení nevěnují příliš pozornosti.)

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Prosím ctěnou Poslaneckou sněmovnu o klid. Pane poslanče, prosím, pokračujte.

 

Poslanec Karel Fiedler: Jak bylo ministrem Mládkem tady sděleno, že zaručuje, že tento zákon nebude mít dopady pro občany, tento zákon nebude měnit cenu občanům, tak ale přece logicky bude mít dopady do státního rozpočtu a já si nevybavuji, že bych zaregistroval nějaké stanovisko, vyjádření ze strany Ministerstva financí, jak s dopady do státního rozpočtu počítá, kalkuluje se s nimi, budou pokryty, budou akceptovány.

Věřím, vážení kolegové a kolegyně, že až dojde na hlasování, že budete opravdu racionálně uvažovat a věřím, že zvolíte správně.

Prostřednictvím pana předsedajícího panu kolegovi Schwarzovi bych chtěl sdělit, že věřím, že to finále vyhraje Třinec. (Poslanec Schwarz zvedá z lavice vlaječku hokejového klubu.)

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Podle § 95 odst. 2 jednacího řádu ve třetím čtení se koná rozprava, ve které lze navrhnout pouze opravy legislativně technických, gramatických chyb. Myslím, že tam nebylo nic o Litvínovu či Třinci.

Ptám se, kdo další se hlásí do rozpravy. Pan ministr. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Jan Mládek Já bych si dovolil prostřednictvím pana předsedajícího reagovat na svého předřečníka a chtěl sdělit, že samozřejmě rozpočtové dopady byly projednány i s ministrem financí. Čili není to tak, že by s tímto nebylo počítáno.

A co se týče pozměňovacího návrhu A109 o tom dělení a slučování výroben, tak po zralém uvážení jsem se rozhodl, že sice ty důvody trvají, ale ponecháme to na nějakou další novelizaci a prostě v tomto zákoně by to nemělo být, alespoň podle mého návrhu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Děkuji panu ministrovi za jeho vyjádření. Ptám se, kdo další se hlásí do rozpravy. Pokud nikdo takový není, rozpravu končím. Ptám se na závěrečná slova pana navrhovatele případně zpravodajů. Není tomu tak.

Přikročíme tedy k hlasování o pozměňovacích návrzích. Prosím zpravodaje garančního výboru, aby nás seznámil s procedurou hlasování. Poté přednášel jednotlivé pozměňovací návrhy a před hlasování nám sdělil pan ministr i on své stanovisko.

Teď prosím sněmovnu o klid, protože bude přednášena velmi náročná procedura. Prosím, aby každý věděl, o čem hlasuje. Děkuji.

Prosím, pane zpravodaji.

 

Poslanec Milan Urban: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, nemusíte se děsit toho, co jste různě slyšeli, že by tady bylo nějakých 350 hlasování. Pokud bude přijata procedura, tak budeme hlasovat asi 25krát, zhruba, plus minus.

Dovolil bych si na začátku přečíst ještě legislativně technickou úpravu a případně bych vyzval všechny, kteří by měli nějaký podobný záměr, a pak bych přečetl celou proceduru tak, aby každému bylo jasné, jak budeme hlasovat, a aby se k té proceduře případně mohl kterýkoliv člen či členka Poslanecké sněmovny vyjádřit.

Teď bych přečetl legislativně technickou úpravu k tisku č. 351: 1. v části 9. článek 11 se v bodě 4 nahrazuje číslo "23" číslem "13". To je tedy legislativně technická.

A teď bych si vás dovolil seznámit s návrhem garančního výboru na hlasování s malou drobnou změnou. Pokud nejsou další legislativně technické, tak jdu na to.

Garanční výbor v souladu s novým jednacím řádem projednal i návrh procedury hlasování a přijal stanoviska k jednotlivým pozměňovacím návrhům. Vše máte v tisku 351/11, který byl rozdán. Jak jsem avizoval, mělo by dojít k jedné drobné změně proti tomuto schválenému způsobu hlasování, a to tak, že po dohodě s panem ministrem, s předsedou hospodářského výboru a zpravodajem bychom hlasovali zvlášť o bodu A109.

Čili ta procedura by vypadala následujícím způsobem: Návrh na zamítnutí podán nebyl, čili o takových věcech hlasovat nemusíme. Pak bychom hlasovali o legislativně technických připomínkách z usnesení hospodářského výboru č. 116 sněmovní tisk 351/8. A o legislativně technických, které padnou, resp. o mém legislativně technickém návrhu, který byl tady přečten a navrhnut ve třetím čtení.

Dále bychom hlasovali o návrzích N19 až N39, a to společně jedním hlasováním. Kolega na mě správně avizuje N20. K tomu se dostanu, abych to vysvětlil. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP