(11.10 hodin)

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Děkuji za slovo. Já vznáším námitku proti tomuto postupu. Nemyslím si, že bychom v obecném případě měli hlasovat doprovodné usnesení k návrhu zákona. A potom při čtení textu tím spíše, když jsem ten text slyšel. Takže vznáším námitku proti tomu, abychom o tom vůbec hlasovali. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Dobře. Já se omlouvám, ale nemůžu dát o tom hlasovat, protože my jsme o tom způsobu hlasovali jako o proceduře, pane kolego.

Pan poslanec Benda jako místopředseda klubu. Prosím, pane místopředsedo.

 

Poslanec Marek Benda: Já myslím, že je to v tomto případě skoro jedno. Ale držel se tady dlouhodobý konsenzus, že k návrhům zákonů se nepřijímají doprovodná usnesení. To je věc, která má být když tak navržena jako zvláštní bod. Sněmovna si ho schválí, nebo neschválí. Ale pokud přijmeme tuto tezi, že k návrhům zákonů lze přijímat doprovodná usnesení, tak si opozice - a říkám to spíš vám jako vládní koalici - bude u každého návrhu navrhovat patnáct doprovodných usnesení k věcem, které vůbec nesouvisí. Nedělejte to. Velmi doporučuji, abychom tenhle konsenzus drželi. Zákony se schvalují jako celek. Doprovodné usnesení má být zvláštní bod. (Potlesk zprava.)

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: S přednostním právem pan předseda Kalousek. Prosím, pane předsedo.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já bych si dovolil oponovat panu kolegovi Bendovi. On vám řekl nedělejte to. Já vás chci poprosit - udělejte to. Mě tenhle obstrukční mechanismus ještě nenapadl a při našem literárním talentu my teď ke každému třetímu čtení budeme umět napsat takových sedmdesát doprovodných usnesení. (Ozývá se smích. Potlesk zprava.)

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Pan poslanec Kováčik. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Děkuji za slovo. Paní a pánové, já bych v této chvíli poprosil, abychom vzali trošku více rozum do hrsti, myslím ten selský rozum, a uvažovali. Já samozřejmě souhlasím s výkladem, že k zákonu se obvykle nepřijímá doprovodné usnesení. Ale všichni jsme byli dlouhodobě cílem nejrůznějších dopisů, mailů atp. Mnohokrát se ta věc probírala i ve zdravotním výboru a týká se to onoho očkování. A to přijetí doprovodného usnesení, tedy případné přijetí doprovodného usnesení, by dávalo té veřejnosti, která zpochybňuje nebo ne úplně věří tomu systému, která ne úplně podporuje to povinné očkování, naději, že věcí, která tolik zajímá občany, nebo část občanů, se Sněmovna chce nadále zabývat. Já bych v této chvíli rád požádal, abychom udělali zcela výjimečnou výjimku a o tomto doprovodném usnesení hlasovali. Jinak, prosím pěkně, pokud, pane předsedající, nenecháte hlasovat o doprovodném usnesení, jsem připraven vznést námitku proti vašemu postupu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Tak to jste mi moc nechtěl ulehčit. Omlouvám se, jenom ti, kteří mají přednostní právo. Pan předseda Černoch. Prosím, pane předsedo.

 

Poslanec Marek Černoch: Děkuji. Hezké dopoledne, dámy a pánové. Souhlasím s kolegou Bendou, s tím, že to v této Sněmovně nikdy nebylo zvykem. A proto bychom se přimlouvali za stejný postup. Díky.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Děkuji panu poslanci Černochovi. Já to vidím následovně. Já jako předsedající mám za to, že o proceduře včetně doprovodného usnesení bylo hlasováno a jakýkoli poslanec mohl vyjádřit názor při hlasování o proceduře. Tím bych nevyhověl panu poslanci Stanjurovi. Pokud on si přeje a není spokojen s mým postupem, tak prosím, aby podal proti tomuto námitku, o které já dám hlasovat. Prosím, pane předsedo.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Děkuji. Abychom byli procedurálně přesní, vznáším námitku proti vámi zvolenému postupu.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Tak. O té námitce já dám hlasovat. Rozumí každý, o čem bude hlasovat? V případě, že tu námitku přijmeme, tak nebudeme hlasovat o doplňujícím usnesení. V případě, že námitku nepřijmeme, budeme hlasovat o doplňujícím usnesení.

 

Zahajuji hlasování o námitce pana poslance Stanjury. Kdo je pro přijetí námitky, ať zvedne ruku a zmáčkne tlačítko. Kdo je proti?

Je to hlasování číslo 128, přihlášeno bylo 182 poslankyň a poslanců, pro 76, proti 65. Námitka nebyla přijata.

 

Pan poslanec Schwarz s přednostním právem jako místopředseda klubu ANO. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Bronislav Schwarz: Dobré dopoledne. Pane místopředsedo, všichni tady říkáte selský rozum. Tak já ho zkusím navrhnout, nezlobte se, možná špatně. Ale rozumím panu Stanjurovi, co řekl, protože neměly by se měnit - všichni napříč politickým spektrem to stále říkáte, já to slyším - zajeté věci. Proto jsme se jako klub přiklonili k tomu, že doprovodná usnesení k zákonům by neměla být, nikdy nebyla. Ale jako klub bychom podpořili to usnesení - nebudu říkat doprovodné, co navrhla paní poslankyně Aulická. Co tomu brání, kdybychom hned teď zařadili bod, kterým se přečte to usnesení, a odhlasujeme si to? (Hluk v sále, námitky.)

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Já se omlouvám, pane poslanče, ale teď nevím, kdo z nás tomu nerozumí. (Smích v sále.) Ale námitka proti mému postupu pana kolegy Stanjury nebyla přijata, tudíž já mám za to, že o celé proceduře včetně doprovodného usnesení bylo hlasováno, byla takto schválena. A teď by mělo následovat hlasování o doprovodném usnesení. Děkuji.

Pan předseda Kalousek, aby toho nebylo úplně málo. Prosím, pane předsedo.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Já si dovolím zdvořile a krátce odpovědět panu kolegovi Schwarzovi. On položil řečnickou otázku, co tomu brání. No brání tomu jednací řád, což je zákon. Já nevím, pane kolego prostřednictvím pana předsedající, s kolika sedláky jste se poznal, když se odvoláváte na zdravý selský rozum, ale takhle fakt sedláci nepřemýšlejí. (Ozývá se smích i potlesk zprava. Hluk v sále.)

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Pan předseda Stanjura. Prosím, pane předsedo.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Děkuji za slovo. Za prvé chci říct, že respektuji rozhodnutí Sněmovny. Žádnou další námitku nebudu podávat. Nicméně až začnu načítat doprovodná usnesení k dalším návrhům zákonů, věřím, že budete stejně velkorysí jako k návrhu kolegů z KSČM. Protože pokud to platí jednou, tak to bude platit vždycky. Pak pro to doprovodné usnesení samozřejmě hlasovat nemusíte. Ale věřte tomu, vy jste ty dveře otevřeli a my se do nich pustíme. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Děkuji. A já tedy poprosím pana zpravodaje. Pane zpravodaji, budeme pokračovat, protože námitka proti mému postupu nebyla přijata.

 

Budeme tedy hlasovat o doprovodném usnesením tak, jak jej přednesl pan zpravodaj. Prosím o stanovisko pana zpravodaje. (Zpravodaj: Stanovisko garančního výboru je kladné.) Stanovisko pana ministra? (Ministr: Souhlas.)

Zahajuji hlasování o doprovodném usnesení tak, jak jej přednesl pan zpravodaj. Kdo je pro, ať zvedne ruku a zmáčkne tlačítko. Kdo je proti?

Je to hlasování číslo 129, přihlášeno je 182 poslankyň a poslanců, pro 82, proti 59. Doplňující usnesení nebylo přijato.

 

Tím končím projednávání tohoto návrhu zákona. Děkuji panu ministrovi i panu zpravodaji. (Hluk v sále.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Dámy a pánové, přeji vám pěkné dopoledne. Než se pustíme do projednávání dalšího bodu, hlásí se s přednostním právem pan předseda Kováčik. Já vás poprosím, byť rozumím tomu, že projevujete radost nad tím, že se bod podařilo řádně projednat, tak vás poprosím o zklidnění, abychom se navzájem slyšeli. Máte slovo.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Děkuji za slovo. Jenom abychom úplně dotáhli do čistého konce záležitost kolem doprovodného usnesení. Není to poprvé, co jsme tak učinili nebo pokusili se alespoň učinit - přijmout doprovodné usnesení k zákonu. V tomto volebním období k zákonu o dětské skupině, tuším tisk 82, bylo rovněž hlasováno o doprovodném usnesení v této Sněmovně. Takže prosím pěkně, neházejte nám na hlavu něco, za co absolutně nemůžeme nebo v čem alespoň jsme nebyli první. Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP