(11.20 hodin)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji vám. Nyní přistoupíme k projednávání dalšího bodu. Otevírám tedy bod

 

93.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 40/2009 Sb.,
trestní zákoník, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 358/ - třetí čtení

Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujal za navrhovatele ministr spravedlnosti Robert Pelikán a zpravodaj garančního výboru poslanec Zdeněk Ondráček. Pozměňující návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 358/2, které byly doručeny dne 29. dubna 2015. Usnesení garančního výboru bylo doručeno jako sněmovní tisk 358/3.

Nyní se táži navrhovatele, zda má zájem vystoupit před otevřením rozpravy. (Ministr spravedlnosti: Nikoliv. Děkuji.) Děkuji vám.

Otevírám rozpravu a táži se, zda se někdo hlásí do rozpravy. Máte slovo, pane poslanče. (V sále je extrémní hluk. V uličce a poblíž řečniště si povídají hloučky poslanců.)

 

Poslanec Pavel Blažek: Dobrý den. Děkuji. Já pouze stahuji svůj pozměňovací návrh, který jsem předložil ve druhém čtení. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já se omlouvám, je tady takový hluk, že já jsem vás neslyšel. Požádám vás, abyste zopakoval... (Ozývá se více hlasů z pléna, že poslanec Blažek vůbec nebyl slyšet.)

 

Poslanec Pavel Blažek: Co by za to člověk někdy dal, kdyby ho nikdo neslyšel. No ale dobře.

Prosím tedy ještě jednou o pozornost, zejména pana předsedajícího a paní zapisovatelku. Já jsem chtěl pouze říci jedinou větu: Beru zpět svůj pozměňovací návrh, který jsem předložil ve druhém čtení, a děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji vám a táži se, zda ještě někdo další se hlásí do rozpravy. Nikoho nevidím. Pokud se již nikdo nehlásí, rozpravu končím.

Nyní tedy přikročíme k hlasování o pozměňovacích návrzích. Poprosím zpravodaje garančního výboru, aby nás seznámil s procedurou hlasování a poté přednášel jednotlivé pozměňovací návrhy a před hlasováním k nim sdělil stanovisko. Máte slovo, pane zpravodaji. (V sále je stále velký hluk.)

 

Poslanec Zdeněk Ondráček: Děkuji, pane předsedající. Vážení členové vlády, kolegyně, kolegové, ústavněprávní výbor jako garanční výbor se při projednání v druhém čtení návrhem opakovaně zabýval. Návrh bude asi takový. Legislativně technické úpravy v rámci předneseného třetího čtení nebyly vzneseny, takže není o čem hlasovat. První budeme hlasovat pozměňovací návrhy -

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já se omlouvám, já vás přeruším a opakovaně vás vyzvu: v případě, že máte něco důležitého, co potřebujete řešit, jděte do předsálí, abychom rozuměli proceduře a také tomu, o čem budeme hlasovat. Děkuji vám za to, že to budete respektovat. Prosím, pokračujte.

 

Poslanec Zdeněk Ondráček: Děkuji, pane předsedající. O podaných návrzích budeme hlasovat v tomto pořadí: návrhy A3, A4 společně jedním hlasováním. Pokud tyto návrhy A3, A4 budou odhlasovány, jsou nehlasovatelné návrhy A1, A2. V opačném případě potom budeme hlasovat o návrhu A1, A2. Pozměňovací návrh B byl právě stažen - návrh pana poslance Blažka, takže o něm hlasovat nebudeme. Pak máme návrh C, což je návrh pana poslance Bendy. A potom budeme hlasovat o návrhu jako celku. Před každým hlasováním bych stručně řekl, o čem se jedná.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji vám. Pouze pro upřesnění - v případě, že neprojdou návrhy A3, A4, budeme o návrzích A1, A2 hlasovat odděleně, nebo dohromady?

 

Poslanec Zdeněk Ondráček: Jedním hlasováním.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Dobře, děkuji vám. Táži se, zda někdo vznáší námitku proti navrženému postupu? Není tomu tak. Nyní vás tedy požádám, abyste přednášel jednotlivé návrhy a říkal k nim stanovisko.

 

Poslanec Zdeněk Ondráček: První hlasování je o pozměňovacích návrzích A3, A4, které, řekněme, upřesňují původní návrh Ministerstva spravedlnosti, co se týká zařazení přípravy do dvou trestných činů. Stanovisko ústavněprávního výboru nebylo přijato.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Pan ministr? (Kladné stanovisko.) Děkuji.

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 130, přihlášených poslankyň a poslanců je 181, pro návrh 83, proti 53, zdrželo se 45. Návrh byl zamítnut. Můžeme pokračovat.

 

Poslanec Zdeněk Ondráček: Vzhledem k tomu, že tyto návrhy byly zamítnuty, musíme hlasovat o pozměňovacích návrzích A1, A2, které uvádějí, že zvyšují trestní sazbu u těch dvou trestných činů, a tím umožňují, aby byla zavedena skutková podstata v pátém odstavci, kdy příprava je trestná. Stanovisko nedoporučující.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Ano. Pan ministr? (Negativní stanovisko.) Děkuji. Eviduji žádost o to, abych vás odhlásil. Tedy vás odhlásím a požádám, abyste se opětovně přihlásili svými kartami.

 

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro tento návrh, nechť zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 131, přihlášených poslankyň a poslanců je 164, pro návrh 9, proti 119. Návrh nebyl přijat. Můžeme pokračovat.

 

Poslanec Zdeněk Ondráček: Návrh B byl stažen, takže zde máme návrh C pana poslance Marka Bendy. Stanovisko nebylo přijato.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Pan ministr? (Negativní stanovisko. Připomínka ze sálu o nutnosti hlasovat o stažení návrhu.) Stažení návrhu se musí hlasovat. Ano.

 

V tom případě předtím, než dáme hlasovat o pozměňovacím návrhu pod písmenem C, dám hlasovat o tom, že stahujeme z dnešního hlasování pozměňovací návrh pod písmenem B.

Zahajuji hlasování a táži se, kdo souhlasí se stažením tohoto návrhu, nechť zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Je to hlasování s pořadovým číslem 132, přihlášených poslankyň a poslanců je 169, pro návrh 157, proti 4. Návrh byl přijat a tento pozměňovací návrh byl stažen.

 

Nyní tedy pozměňovací návrh pod písmenem C.

 

Poslanec Zdeněk Ondráček: Pozměňovací návrh pod písmenem C je návrh pana poslance Bendy. Stanovisko nebylo přijato.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Pan ministr? (Negativní.) Děkuji.

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro návrh. Kdo je proti návrhu, nechť zmáčkne tlačítko a zvedne ruku.

Je to hlasování s pořadovým číslem 133, přihlášených poslankyň a poslanců je 171, pro návrh 18, proti 89. Návrh byl zamítnut.

 

Myslím, že jsme hlasovali o všech přednesených návrzích. Je tomu tak? (Zpravodaj: Ano.) V tom případě bychom měli přistoupit k hlasování návrhu jako celku. (Zpravodaj: Ano.)

 

Přednesu usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 40/2009 Sb., trestní zákoník, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 358, ve znění schváleném Poslaneckou sněmovou."

Táži se vás, pane zpravodaji, na stanovisko. (Doporučující.) Pan ministr? (Kladné.) Děkuji.

V tom případě zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro navržené usnesení tak, jak bylo přečteno. Kdo je proti návrhu?

Máme hlasování s pořadovým číslem 134, přihlášených poslankyň a poslanců je 175, pro návrh 157, proti 1. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas. Končím projednávání tohoto bodu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP