(19.00 hodin)
(pokračuje Okamura)

O snahu řešit podstatu problému totiž tady určitě nejde. To jsem tady doložil i na těch studiích i na odbornících. To znamená nikoli Okamura, ale odborné studie a odborníci říkají, že řešením je pouze absolutní abstinence. To je, jako kdybychom řekli ano, prodávejte heroin, ale pouze kilo na osobu, nebo někde za rohem. Anebo někde v předem určeném místě, kde ukáže někdo občanský průkaz, abychom věděli, kdo si teda legálně píchne nebo ne. To je přeci absolutní nesmysl.

Ale oproti heroinu nebo alkoholu je u hracích automatů rozdíl. Ony totiž neposkytují žádnou rozkoš. Lidi táhne pouze vidina peněz. Bohužel vidina marná, protože v souboji s automaty samozřejmě nelze dlouhodobě nikdy vyhrát. A znovu opakuji, že jediné řešení, které jsme tady navrhli, a i my za hnutí Svoboda a přímá demokracie, SPD, jako jediní tady ve Sněmovně navrhujeme, a ten zákon nám tu už rok leží, úplný zákaz výherních hracích automatů a jejich internetových obdob. Takový zákon, jak jsem říkal, už tady leží téměř rok a vládní koalice odmítá o něm diskutovat a odmítá o něm hlasovat. Já si totiž myslím, že drtivá většina občanů, minimálně našich voličů, si přeje úplný zákaz. A vy tady pořád rozebíráte, jestli zakázat méně, či více, nebo tady slyším nějaké naoko pseudoutrápené názory, jak si obce neumí poradit. Vždyť bychom si poradili hned. Můžeme to zakázat, a je to přece vyřešeno.

Takže shrnuto a podtrženo, já za sebe tuto novelu podpořím, protože za jakýkoli alespoň náznak, že se něco zpřísňuje u hazardu, prostě jsem rád. Je to sice minimální a zcela nesystémový posun, ale já prostě politikařit nebudu, jako tady předvádí vládní koalice, že odmítá dobré návrhy, a to byli exekutoři, lichva za ty roky, placení DPH až po zaplacení faktury, co jsem tady navrhoval loni, jak by to ulevilo živnostníkům, ne nějaké zavádění ještě dalších restriktivních opatření... Všechno jste odmítli, nic jste sami nenavrhli.

To znamená ale, znova říkám, že cílem našeho hnutí Svoboda a přímá demokracie, SPD, je úplný zákaz výherních hracích automatů, také videoloterijních terminálů, to v tom našem návrhu zákona je, a jejich internetových obdob. A doufám, že tato vládní koalice konečně přestane blokovat můj návrh zákona a konečně ho propustí k normálnímu projednání do sněmovny a začne se chovat skutečně demokraticky, abychom o něm mohli hlasovat, a ne nějaké tyto pseudonávrhy, které ve skutečnosti vůbec nic neřeší a jenom parazitují nadále na lidském neštěstí, na které na základě vašeho návrhu i dosavadní praxe pouze v miliardách korun doplácejí občané České republiky ze svých kapes. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Tomio Okamurovi. A nyní paní kolegyně Černochová. S přednostním právem, nebo s faktickou poznámkou? S přednostním právem. (Poslankyně Černochová: Ale vejdu se i do faktické.) Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Jana Černochová: Děkuji, pane místopředsedo. Vzhledem k tomu, že členové vládní koalice nepodpořili můj dobře míněný návrh na přerušení tohoto bodu, tak abychom slyšeli z úst pana ministra financí Babiše odpovědi na dotazy a na věci, které tady zaznívají, já skutečně v tuto chvíli bych se chtěla na celou řadu věcí zeptat a nemám tu příležitost...

To není o naší zlé vůli, že bychom nechtěli, aspoň já mluvím sama za sebe, přitvrdit v rámci boje s hazardem... (Ministr Babiš vchází do sálu.) Děkuji, že pan ministr na závěr tohoto jednání přišel, ale měl tady sedět celou dobu, protože těžko já mu teď budu opakovat ty dotazy, které tady celou tu třičtvrtěhodinovou rozpravu zaznívaly. Z tohoto důvodu navrhuji procedurální návrh na vrácení návrhu zákona navrhovateli k dopracování.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano. Eviduji návrh na vrácení. Nyní pan místopředseda Bartošek. A pardon, pane místopředsedo, ještě faktická poznámka pana kolegy Volného. A dobře. Tak v tom případě pan poslanec Bartošek. Potom faktická pana kolegy Volného a pan kolega předseda klubu TOP 09 s přednostním právem. Prosím, pane místopředsedo, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Dámy a pánové, pěkný podvečer. Rád bych se k této problematice taky vyjádřil, protože většinu svého profesního života jsem se skutečně zabýval oblastí závislostí a jejich léčbou. A zde bych doporučil prostřednictvím vás, pane předsedající, panu předsedovi Okamurovi, aby si doplnil vzdělání a neházel tady jednoduchými frázemi, protože oblast závislostí skutečně není o tom, že ji shrnete do dvou vět a řeknete, že cílem hazardu je pouze vydělávání peněz. To je závislost jako každá jiná s plným prožitkem té závislosti.

Prosil bych nejenom vás, ale i všechny ostatní, abychom se zde drželi věcně této záležitosti, protože je to věc, která postihuje v mnohém rodiny, je pro ně bolestná, pro mnoho lidí to znamená destrukci osobního života. Nedoporučuji příliš zjednodušovat oblast závislostí na to, že to vyřešíme raz dva tři a máme to za sebou.

Každopádně bych se rád vrátil k tomuto návrhu. Chtěl bych, vážený pane kolego Volný, opět prostřednictvím pana předsedajícího, říci dvě věci. Mně připadá velmi zvláštní a osobně se bojím toho, že nám zde vznikne precedent toho, že budeme měnit zákony této země poslaneckou iniciativou. Je to věc, kdy daně by se měly měnit na základě vlády, vládního usnesení a vládní vůle. Protože v okamžiku, když bychom si dovolili tento krok, že každý poslanec si může navrhnout, koho, kolik a jak zdaní, tak se obávám, že to neprospěje daňovému systému, a myslím si, že otázka daní a především správy a určování výše daní je záležitost především vládní.

A teď mi dovolte, abych řekl s určitou nadsázkou a s určitým humorem, že ten zákon snad pramení z toho nebo vychází z toho, že jste součástí hazardního lobby. Jestli sledujete vývoj v oblasti toho, co se kolem nás děje, jestli jste sledoval výnos, který vynesl Evropský soudní dvůr v souvislosti s Maďarskem, kde došlo k tomu, že Maďarsko enormně zvýšilo daně, tak to bylo rozhodnutím tohoto Evropského soudního dvora zamítnuto, že tímto způsobem to nelze dělat.

To, co je zde jako velké riziko, to, co já sám za sebe říkám, a je to můj názor, čemu vystavujeme Českou republiku, že velcí zástupci hazardních firem nás naženou v arbitráži před Evropský soudní dvůr, protože došlo k razantnímu zvýšení daňového zatížení. To je riziko, které já zde sám za sebe spatřuji. A v konečném důsledku, protože to řekl u Maďarska, tak reálně tento bod hrozí, že prohraje i Česká republika. A potom to nebudete vy, kdo bude platit ty peníze, ale bude to Česká republika. A to je moje obava.

A další věc, která mě mrzí profesně. Vy jste neměl ani za ambici ochránit Českou republiku, protože Evropská komise, Evropská unie vůči nám vede infringement. Kdyby tam byla aspoň snaha narovnat tyto podmínky, aby od 1. 1. 2016 Česká republika byla vyvázána z těchto problémů. Ale tady se pouze a jedině řeší oblast závislostí jako otázka zdanění a peněz, aby se posílil rozpočet, čemuž já rozumím. Ale skutečně závislost není otázka zdanění hazardu, ale je to otázka zcela konkrétních a jasných kroků, které budou eliminovat sociální patologii v oblasti patologického hráčství. To je první věc.

A druhá věc. Kdybyste měl aspoň ambici ochránit Českou republiku. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu místopředsedovi Janu Bartoškovi. Nyní s faktickou poznámkou pan poslanec Jan Volný a potom řádně přihlášený pan poslanec Ivan Gabal. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jan Volný: Děkuji. Já jenom opravdu ve stručnosti chtěl jsem k paní kolegyni Černochové. Já jsem samozřejmě připraven na ty dotazy odpovědět v rámci potom řádného přihlášení nebo závěrečného slova. Tak využiji teď té faktické poznámky.

Já se panu kolegovi Bartoškovi zásadně nedivím, rozumím tomu, není to úplně obvyklé. Ale on ví, jak vznikl ten můj poslanecký návrh. Víme oba, že to není všeřešící problém, ale že následuje velký zákon, který by to měl dořešit.

Nemyslím si také, že to je nějaké zásadní a rozhodující a brutální zvýšení daní, jako bylo v Maďarsku. Je to opravdu - nechci říci symbolické, nicméně není to tak zásadní. Proto si také nemyslím, a zároveň vaším prostřednictvím odpovím panu kolegovi Adamcovi, že by toto zvýšení mělo nahnat hazard do šedé zóny. Myslím si, že to je také nesmysl, on částečně v šedé zóně je i s 20 % daní. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP