(19.10 hodin)
(pokračuje Volný)

A v předstihu tedy vysvětlím slovo "smysluplná herna". To je, prosím vás, míněno tak, že v současné době jsou hospody, jsou diskotéky a ty jsou určeny k tomu, aby se tam lidi bavili, aby si tam šli na pivo, aby se tam šli najíst, a k tomu jim blikají automaty. Můj zákon by měl pomoci trošičku k tomu - ale ten velký zákon jasně směřuje k tomu, že herny budou mít své podnikání zaměřené na hraní, na herny, a k tomu budou mít občerstvení, které budou mít, pivo. To znamená lidi, kteří si budou chtít zahrát hazard a automat, sednou do autobusu, popojedou si deset stanic, tam si vystoupí a půjdou do herny, u toho si dají pivo. Ale nepůjdou vedle do baráku, kde je hospoda, tam si dá pět piv a propije zbytek výplaty. Tím to přece bude samo regulovat i ten počet hráčů, po kterém vy voláte. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji i za dodržení času. Nyní pan kolega Velebný s faktickou poznámkou a pan poslanec Kučera také s faktickou poznámkou. Potom, jak jsem říkal, s přednostním právem Miroslav Kalousek, pokud nebudou další faktické poznámky, a pan poslanec Gabal. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Ladislav Velebný: Pane předsedající, dámy a pánové, v programovém prohlášení si vláda předsevzala, že zvýší daně z hazardu a že zamezí daňovým únikům z provozu nelegálních loterií a her na internetu, včetně zákazu hracích automatů nebo omezení počtu automatů. Zatímco vyšší zdanění hazardu bude předloženým návrhem dosaženo, druhou, možná důležitější část Ministerstvo financí zatím odkládá na rok 2017. Proto nechápu logiku, podle které se odložením přijetí zákona o hazardních hrách prodlužují daňové prázdniny pro nelegální provozovatele. Je to vzkaz, který říká: vy, co daně platíte, plaťte více a vy, co dnes nic neplatíte, tak neplaťte nic. Přijetím této novely zřejmě dojde k posílení nelegálních provozovatelů a taky ke zhoršení konkurenčního postavení provozovatelů povolených loterií. Dámy a pánové, myslím, že by se měl splnit úkol, který Ministerstvo financí dostalo, a to je připravit novelu loterijního zákona. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji poslanci Velebnému i za dodržení času. Faktická poznámka pana poslance Michala Kučery. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Michal Kučera: Děkuji za slovo. Já bych jenom krátce zareagoval na slova svého předřečníka pana poslance Volného, který nám tady říkal, že v té novele potom bude řešeno, kde ti hráči budou hrát, kde ty herny budou a kde nebudou. Já jsem to tam tedy za prvé nenašel a za druhé to už dnes je přece možné. Dneska už může obec obecně závaznou vyhláškou tohle upravit. Může říct, zda herna bude, či nebude a kde bude. Já bych skutečně byl velice rád, abychom tohle ponechali na obcích, aby o tom rozhodovaly samy.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Kučerovi. Ještě faktická poznámka paní poslankyně Marty Semelové a kolegy Volného. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Marta Semelová: Děkuji. Já bych chtěla zareagovat na poslední vystoupení. My jsme tady v Praze také přivítali to, že můžeme rozhodovat o tom, jestli bude nulová tolerance, nebo ne. Já fandím všem starostům, kteří k nulové toleranci přistoupili, nicméně pravda je, že různé obce nebo u nás městské části reagují různě na tuto záležitost. Jsou starostové, kteří přistoupili k nulové toleranci, jak už jsem řekla, jsou jiní, kteří naopak zvýšili počet automatů, počet heren, a to z toho důvodu, že byla v minulosti přijata v Praze taková vyhláška, kdy se rozdělují peníze podle toho, která městská část má víc automatů, víc heren, delší provoz, tak dostane víc peněz. To je naprosto demotivující pro starosty, kteří chtějí omezit hazard, případně kteří chtějí nulovou toleranci.

Já jsem chtěla v té souvislosti říci, že samozřejmě ten návrh zákona, který nyní projednáváme, neřeší systematicky, koncepčně celou tuto problematiku, a chtěla bych v té souvislosti vyzvat vládu, aby urychleně předložila novelu, kterou slíbila, ovšem ne v té okleštěné podobě, kdy jsme svědky i v rámci různých debat, besed, co všechno z toho najednou vypadlo, protože pokud chceme skutečně ten problém řešit, tak nesmí vláda podléhat i různým lobbistickým tlakům hazardního průmyslu.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Ještě faktická poznámka pana poslance Volného.

 

Poslanec Jan Volný: Já opravdu budu reagovat jenom na své předřečníky. Jednak bych chtěl vysvětlit, že samozřejmě obce svoji pravomoc mají a budou mít. Já jsem byl jeden z prvních starostů před osmi lety, kdy jsem vyhnal hrací automaty z obce. Pak Ministerstvo financí povolilo loterijní terminály a byl jsem zase nahraný. Byl jsem i u paní Jílkové a právě i s panem Nešporem jsme o tom diskutovali s Ministerstvem financí.

A k té poznámce o tom dalším velkém zákoně. Ona to není novela, to je úplně nový zákon a já jsem ve stručnosti ve své úvodní řeči řekl, jaké bude mít kontury, že bude bojovat s internetovým hazardem, že bude mít karty pro hráče, kde bude registrace hráčů, které se budou moci pozastavovat, budou se moci vypínat, pokud budou mít problematické finanční zázemí. To znamená, tento nový zákon obsahuje naprosto vše. Pan náměstek Závodský byl na rozpočtovém výboru, byl na podvýboru o loteriích, tuším, že byl i u kolegů z lidové strany jim přednášet o tomto zákoně. Je to velice moderní a nový zákon. Není to vina vlády, není to vina Ministerstva financí, že prostě ten horizont nemůže být splněn k 31. 12. 2015. Je to opravdu složitý notifikační proces, kdy každý provozovatel v České republice to může napadnout přes nějaký stát v Evropě a může to opět o půl roku prodloužit. Proto není nikde možné dohlédnout, kdy tento velký zákon právě díky té notifikaci bude schválen. Proto tato novela. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Nyní faktická poznámka pana poslance Jana Farského, potom ještě nikoli elektronická, ale z místa pana poslance Adamce. Pak už třeba přijde na řadu s přednostním právem pan kolega Kalousek. Prosím, pane poslanče, máte slovo k faktické poznámce.

 

Poslanec Jan Farský: Děkuji. Já bych chtěl jenom připomenout pár čísel. Tato vláda už je u moci rok a půl. Kdyby skutečně chtěla nejen vybírat více daní z hazardu, což je samo o sobě diskutabilní, ale pomoci eliminovat patologické jevy, tak bych očekával, že zákon už předložila, a tento už mohl probíhat kolem jeho notifikace. To, že dodnes není předložen, samozřejmě vede k tomu, že se jenom odkládá jeho budoucí schválení. A to je na tom to zvláštní.

A ještě jen taková poznámka k těm číslům. Od účinnosti zákona 300/2011, což byla ta novela, která umožnila obcím, aby omezovaly videoloterijní terminály ve svých obcích, tak do konce minulé vlády nebo předminulé Nečasovy vlády bylo zrušeno 10 500 videoloterijních terminálů. Za dobu Sobotkovy vlády, a je to přibližně stejně dlouhé období, bylo zrušeno 4 500 videoloterijních terminálů. To je jenom to, jak verbálně tady probíhá obrovský boj s hazardem, ale reálně, tak jako v mnoha dalších oblastech, ať už je to zákon o veřejných zakázkách, nebo správa rozpočtu, je situace zcela opačná.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Farskému. Nyní s faktickou poznámkou pan poslanec Ivan Adamec. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Ivan Adamec: Děkuji, pane předsedající. Dámy a pánové, budu stručný. Nulová tolerance znamená nulové příjmy. To je potřeba si uvědomit, tak to prostě je.

Ale já jsem chtěl říct jednu věc. My tady mluvíme o těch patologických hráčích, ale já bych chtěl vidět statistiku patologických hráčů. Já to říkám proto, protože si spíš myslím, že větší problém jsou ti hráči, kteří tam prohrávají sociální dávky, protože se nudí a nemají do čeho píchnout, jak se říká lidově.***




Přihlásit/registrovat se do ISP