(21.50 hodin)
(pokračuje Šincl)

Navíc by uvedená zásadní změna systému byla činěna pouze pro odvodové období 2016, neboť s účinností od 1. ledna 2017 má být odvod z loterií a jiných podobných her nahrazen daní z hazardních her.

Já to jenom vysvětluji, abyste možná získal čas na přípravu případné protiargumentace v případě vašeho předložení tohoto pozměňovacího návrhu, abyste si mohl vyrobit protiargumenty proti tady tomuto předběžnému stanovisku, které se může stát oficiálním stanoviskem v případě vašeho pozměňovacího návrhu.

Doufám, že jsem to moc všem nezamotal. Možná že to není moje poslední dnešní vystoupení. Dovolím si potom jako zpravodaj reagovat na případné další pozměňovací návrhy z trochu odborného pohledu. Jestli bych mohl takto. Pan předkladatel se na mě mračí, ale je to moje povinnost jako zpravodaje.

Děkuji za pochopení.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji vám, pane zpravodaji. Nyní budeme pokračovat v rozpravě - pan předseda Kalousek a po něm je přihlášen pan poslanec Laudát. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Chtěl bych poprosit o prominutí jak pana poslance Stanjuru, tak pana poslance Šincla. Pana poslance Stanjuru za to, že pravděpodobně nebude mít svůj pozměňovací návrh šanci načíst do jiného návrhu než do vládního návrhu. A panu poslanci Šinclovi se chci omluvit za to, že se sice velmi pečlivě jako zpravodaj připravoval, ale že to bude pravděpodobně marná práce. My vám prostě, kolegové, nikdy nedovolíme, aby jakýkoliv ministr, tím méně Andrej Babiš, určoval, který poslanecký návrh bude projednáván dřív a který později. Smiřte se s tím prosím. To dřív budou kostelecké uzeniny bez rizika stravitelné, než bychom něco takového dopustili. (Pobavení v sále.) To znamená, že to prostě nedopustíme.

Je tady vládní návrh. Vládní návrh podporujeme. Pokud jste to chtěli udělat včas, měli jste možnost to udělat vládním návrhem. Volného vám nepustíme. No pasarán! Právě proto, že před ním 31 jiných poslanců předložilo své návrhy a ty nikoho nezajímají.

Ještě bych vám rád připomněl, že jsem vám před 19. hodinou nabízel, nevím, zda jste mi to věřili, že můžeme projednat pět vládních návrhů, a mohli jsme mít projednaných dnes, i kdyby to mělo trvat až do zítřka přes půlnoc, pět vládních návrhů, ke kterým jsme se nedostali, pět návrhů, které vláda schválila, které vláda poslala do Poslanecké sněmovny a které Poslanecké sněmovně doporučuje přijmout. Tohle jste odmítli a dali jste přednost poslaneckému návrhu, o kterém si vláda nemyslí nic, nebo neví, co si o něm má myslet, protože k němu má neutrální stanovisko, a který, jak jsme zjistili, ani není koaliční. Máte podivné priority. Ty priority respektuji. Jenom až budete říkat, kdo tady zdržuje, tak vy jste svým postojem a tím, že jste dali přednost poslaneckému návrhu, který nemá podporu vlády, zablokovali pět vládních návrhů. Jsem zvědavý, kdy je budete chtít projednat. Je to vaše věc. Já měl dobrou vůli.

Nyní zpět k patologickému hráčství.

Možná víte vy, kteří se věnujete závislosti, že pro někoho, kdo propadl závislosti, ať už na alkoholu, nebo na kokainu, je charakteristická značná míra impulzivity a bude pro nás pro všechny, kteří se skutečně chcete zabývat loterijním zákonem a problematikou hazardu, asi překvapivou a myslím si, že důležitou informací, že u patologických hráčů míra impulzivity překračuje míru impulzivity těch, kteří jsou závislí nejenom na alkoholu, ale dokonce i na kokainu. (Velký hluk v sále.)

U patologických hráčů se ve značné míře vyskytuje snížená citlivost na negativní podněty mající původ v hraní, ať už prohry, zhoršení sociálních vztahů a jiné -

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Omlouvám se, kolegyně a kolegové, ale požádám vás, abyste snížili hladinu hluku v sále. Není slyšet, co se zde přednáší. Jestli máte něco důležitého na srdci, jděte do předsálí.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Jenom pokud to ruší vás, pane předsedající. Mně to nevadí. Já když se do toho dám...

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Myslím, že je to otázka lidské slušnosti - poslouchat, když někdo veřejně mluví.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: To si myslím také, ale přece dobře víte, že to tady nemůžeme chtít po každém.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Prosím, pokračujte.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: U patologických hráčů se ve značné míře vyskytuje snížená citlivost na negativní podněty mající původ v hraní, ať už jsou to prohry, zhoršení sociálních vztahů, naopak na pozitivní impulsy jsou velice citliví. Kupříkladu extrovertně založení patologičtí hráči jsou extrémně citliví na výhry a zaměřují se více na hry provozované v kasinech, resp. na stolní hazardní hry. Na druhé straně introverti jsou citlivější na prohry a vyhledávají tak hry s nižší mírou sociální interakce, jako jsou sázení na sportovní zápasy nebo hraní prostřednictvím samoobslužných technických prostředků. Mezi patologickými hráči se také ve značné míře vyskytují asociální jedinci. Svůj význam tak hraje i osobní konfigurace jedince. Naopak klesá význam rozlišování hráčství mužů a žen. U žen je však geneze patologického hráčství rychlejší, má častěji souvislost s jinými psychickými problémy a zaměřují se - tím myslím ženy-- více na nestrategické hry.

Patologičtí hráči mají často deformované myšlenkové pochody. U některých se vyskytují různé rituály, fetiše, interpretační předpojatost: výhry jsou důsledkem schopností, prohry důsledkem smůly; dočasný teleskoping: výhra jednou musí přijít - si říká ten, kdo má dočasný teleskoping; dochází u nich k selektivní paměti - pamatují si výhry, které sčítají, a prohry si nepamatují, protože je ve svém vědomí potlačují, a tudíž je ani nesčítají; subjektivně produkované klamné korelace jsou typické pro hráče tohoto typu, to znamená náhodné souvislosti patologičtí hráči povyšují na zákonité příčinné vazby.

Je to velmi podobné jako při postižení anorexií. Setkal jsem se s případem anorektičky, která se dostala do situace, že si jednou zapomněla vyčistit zuby a vážila potom o kilo méně. Dala si to do souvislosti a došlo tím u ní nejenom k tomu, že byla anorektická, ale že si přestala čistit zuby, protože ty dvě souvislosti si dala dohromady. Tak tohle u patologických hráčů se stává také.

Pokud se zaměříme na dnes nejdiskutovanější oblast hazardních her, tedy těch, které jsou provozovány prostřednictvím internetu, tak i ze sociologicky-psychologického pohledu se mohou stát značně problematickými. U online provozovaných hazardních her totiž odpadá psychologický aspekt návštěvy fyzické provozovny hazardních her, a tím se zakládá anonymita hráče, což znesnadňuje možnost odhalení vzniku patologického hráčství nebo případné recidivy u těch, kteří již podstoupili léčbu. Je umožněno hrát také proti programu, což však zcela neznamená zánik společenského aspektu takto hrané hry. Pozitiva pak mohou být spatřována v možnostech hrát i zdarma nebo za menší částky, než je tomu ve fyzických provozovnách hazardních her. Rovněž již výše zmíněný aspekt nenutnosti fyzickou provozovnu navštívit v sobě nese mimo negativ i jistá pozitiva. Na hráče například působí menší množství vnějších podnětů stimulujících ho ke hře. Může sedět doma, nenastydne se cestou do herny, prostě ne ve všem jsou pouze negativní dopady. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP