(Jednání zahájeno v 9.00 hodin,)

 

Předseda PSP Jan Hamáček: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, zahajuji druhý jednací den 44. schůze Poslanecké sněmovny a všechny vás vítám.

Prosím, abyste se všichni přihlásili svými identifikačními kartami a případně mi oznámili, kdo žádá o vydání karty náhradní.

Chtěl bych vás informovat, že o omluvení své neúčasti požádali tito poslanci a členové vlády: paní poslankyně Balaštíková - pracovní důvody, paní poslankyně Benešová do 13. hodiny - pracovní důvody, pan poslanec Birke - bez udání důvodu, paní poslankyně Černochová - zahraniční cesta, paní poslankyně Fischerová - zdravotní důvody, pan místopředseda Gazdík - zahraniční cesta, pan poslanec Hájek - zahraniční cesta, paní poslankyně Chalánková - zdravotní důvody, pan poslanec Kádner - zahraniční cesta, paní poslankyně Kovářová do 11. hodiny - pracovní důvody, paní poslankyně Lorencová - zdravotní důvody, pan poslanec Mackovík - zahraniční cesta, pan poslanec Nykl - zdravotní důvody, pan poslanec Okamura - pracovní důvody, pan poslanec Šarapatka do 9.30 - zdravotní důvody, pan poslanec Zahradníček - zahraniční cesta, paní poslankyně Zelienková - zahraniční cesta, pan poslanec Zlatuška od jedné hodiny - pracovní důvody.

Pan poslanec Velebný - karta číslo 3.

Z členů vlády se omlouvá pan místopředseda Bělobrádek - zahraniční cesta, pan ministr Jurečka - zahraniční cesta, pan ministr Němeček - pracovní důvody, pan ministr Pelikán - pracovní důvody, pan ministr Stropnický z dopoledního jednání - pracovní důvody, paní ministryně Šlechtová - zahraniční cesta, pan ministr Ťok - pracovní důvody, paní ministryně Valachová - pracovní důvody a pan ministr Zaorálek - pracovní důvody.

Kolegyně, kolegové, prosím o klid. Usaďte se na svá místa, abychom mohli pokračovat v jednání.

Dnes bychom se nejprve věnovali pevně zařazeným bodům z bloku třetích čtení, což jsou body 157, 158, 159 a 165. Dále bychom projednali další body z bloku třetích čtení, kde byly splněny zákonné lhůty, což jsou body 156, 162, 163 a 164. Poté bychom projednali pevně zařazené body 46, 52, 48, 49, 114, 16 a 18 a dále bychom případně pokračovali dle schváleného pořadu schůze.

Zeptám se, zda se někdo hlásí k pořadu schůze. Vidím pana předsedu klubu ODS pana poslance Stanjuru. (Předsedající zvoní na zklidnění hlučné atmosféry v sále.)

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Hezké dopoledne. Vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte mi, abych navrhl zařazení dvou bodů, a to za již pevně zařazené, což znamená, ten můj návrh nijak nenabourává schválený program pro dnešní den.

Navrhuji, abychom za pevně zařazené body zařadili bod číslo 98 - Návrh poslanců Vladislava Vilímce, Jany Černochové, Radka Vondráčka, Jiřího Junka a Jany Hnykové na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 212/2009 Sb., kterým se zmírňují majetkové křivky občanům České republiky za nemovitý majetek, který zanechali na území Podkarpatské Rusi. A jako druhý bod za pevně zařazené, to znamená za tento bod, navrhuji projednat bod číslo 87 - Návrh poslanců Anny Putnové, Karla Schwarzenberga, Vlasty Bohdalové, Heleny Langšádlové, Františka Váchy a dalších na vydání zákona, kterým se mění zákon o základním, středním nebo vyšším odborném a jiném vzdělávání, školský zákon. Jedná se o tzv. české školy v zahraničí. Oba dva návrhy zákona jsou v prvém čtení. Děkuji.

 

Předseda PSP Jan Hamáček: Děkuji. Dále k pořadu schůze? Pokud další přihlášky nejsou, budeme hlasovat.

Pan předseda Kalousek má náhradní kartu číslo 19.

 

Zeptám se pana předsedy Stanjury, zda můžeme hlasovat najednou o obou těchto návrzích. Je tomu tak.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo souhlasí s návrhem pana předsedy Stanjury na pevné zařazení bodů 98 a 87, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování má číslo 36. Přihlášeno je 130, pro 99, proti 18. Tento návrh byl přijat.

 

Pan poslanec Kostřica má náhradní kartu číslo 17.

 

Budeme pokračovat podle schváleného pořadu schůze a já tedy otevírám bod

 

157.
Vládní návrh zákona o hazardních hrách
/sněmovní tisk 578/ - třetí čtení

Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujal za navrhovatele pan místopředseda vlády a ministr financí Andrej Babiš a stejně tak pan zpravodaj garančního výboru, což je tedy rozpočtový výbor, pan poslanec Jan Volný. Pozměňovací návrhy jsou uvedeny v tisku 587/4, který byl doručen 2. března 2016, a usnesení garančního výboru bylo doručeno jako tisk 587/5.

Chci se zeptat pana ministra, zda má zájem vystoupit ještě před otevřením rozpravy. Je tomu tak. Prosím, máte slovo.

 

Místopředseda vlády ČR a ministr financí Andrej Babiš: Děkuji za slovo. Dobrý den všem.

Vážený pane předsedající, vážené dámy, vážení pánové, dovolte, abych se zde vyjádřil k návrhu zákona o hazardních hrách, zákonu o dani z hazardních her a návrhu změnového zákona, které společně tvoří zcela nový regulační rámec trhu s hazardními hrami. Navrhovaná úprava je promítnutí cílů vlády České republiky a s ohledem na probíhající řízení o porušení Smlouvy o fungování Evropské unie i výsledkem harmonizace s právem Evropské unie. Já tedy vítám, že právě my můžeme přispět ke schválení moderní úpravy v tak důležité oblasti společenských vztahů, jako jsou právě hazardní hry, což lze považovat za mimořádný a přelomový okamžik.

Předložené návrhy zákonů nahrazují zcela nevyhovující a zastaralý zákon č. 202/1990 Sb., takže 26 let starý zákon o loteriích a jiných podobných hrách, ve znění pozdějších předpisů, a přináší komplexní úpravu provozování hazardních her, a to zejména v podobě důsledné ochrany sázejících a jejich okolí, zajištění opatření k předcházení a potírání sociálněpatologických jevů spojených s provozováním hazardních her, otevření (otevřením?) českého trhu hazardních her pro provozovatele se sídlem v členském státě Evropské unie, úpravy provozování hazardních her prostřednictvím internetu, nového postupu povolovacího řízení a v neposlední řadě i zavedení efektivního kontrolního mechanismu.

Návrh zákona totiž v reakci na současný nepřípustný vysoký výskyt nelegálního hazardu významně posiluje postavení jednotlivých správních orgánů příslušných oblastí hazardních her. Prostřednictvím vznikajícího monitorovacího systému, ale zejména i nyní výrazně diskutovaných blokačních opatření a dalších pravomocí jak Ministerstva financí, tak i Celní správy umožní nová úprava účinně předcházet nelegální činnosti. Dále s důrazem na provedení ústavního práva na samosprávu budou o obecních záležitostech v oblastech hazardu ještě v širší míře rozhodovat obce, avšak za současného zachování práva na podnikání a legitimní očekávání legálních provozovatelů.

Návrh zákona o dani z hazardních her reaguje na otevření trhu s hazardními hrami subjektům se sídlem v zahraničí a na rostoucí využívání internetu v této oblasti. Dojde tedy nově i ke zdanění zahraničních provozovatelů a internetových provozovatelů. Sazby daně jsou navržené tak, aby odrážely škodlivost jednotlivých hazardních her, také jejich ziskovost. Navrhují se tři sazby zdanění oproti dnešním dvěma sazbám. Jejich výše se mírně zvyšuje oproti současným sazbám. Tím se navrhované sazby přibližují sazbám v okolních zemích. Upozorňuji, že jakékoliv snížení sazeb oproti vládnímu návrhu by znamenalo snížení předpokládaného výnosu daně.

Konečně se navrhuje zrušení přímých odvodů Českému olympijskému výboru. Financování sportu by mělo napříště probíhat pouze z rozpočtové kapitoly Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, která bude z tohoto důvodu, a to je návrh ministryně školství a ministra financí, až na šest miliard. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP