(11.20 hodin)
(pokračuje Jurečka)

A jenom se chci ještě vrátit k jedné věci. Ten zákon neříká, že někdo musí ukončit prodej sudového vína. Ten zákon jenom specifikuje, za jakých podmínek je to sudové víno možné dále prodávat. A pokud se všichni, co dneska prodávají víno, rozhodnou ty podmínky splnit, pak je splní. Pak se nemusíme bavit o tom, že někdo bude omezen na tom, aby prodával sudové víno. Je to jenom na tom, aby se ten, kdo to prodejní místo má, rozhodl, v jakém režimu chce dál s prodejem vína pokračovat.

Takže asi tolik. Omlouvám se kolegům z TOP 09, pokud jsem předčasně předjímal, že budou mít problém s tímto zákonem. Beru to na sebe, berte moji omluvu, prosím pěkně, a budu rád, když věcně o tom budeme diskutovat a případně tuto novelu podporovat. Díky za to.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu ministrovi za jeho závěrečné slovo. Závěrečné slovo zpravodaje. Prosím, pane zpravodaji.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Děkuji za slovo, pane předsedající. Paní a pánové, já se omezím teď už na velmi stručné konstatování. Jeden jediný příklad, možná proč se tady zčásti klade odpor. Celkem s despektem se tady mluvilo o předmětu, který se nazývá bag-in-box, česky v překladu možná neumělém - vak v krabici, ve kterém se za splnění jistých podmínek, nebo naopak za nesplnění jistých podmínek pouze může to víno prodávat. Víte, ono to má to kouzlo, že onen bag-in-box je obal, který nelze plnit opakovaně a tudíž nelze zneužívat k tomu, že by se opakovaně donekonečna na jedny papíry ten obal plnil a plnil a plnil a prodávalo se a prodávalo se, na jeden jediný papír, na jeden jediný sud nebo obal se prodávaly možná stovky, možná tisíce litrů nelegálního vína. Čili to je jeden malý příklad toho, jak se tento návrh snaží omezit nepoctivost, kterou, pravda, vyloučit nikdy nelze, nelze kontrolovat úplně každého, tak jako nelze kontrolovat každou cisternu, ale na základě určité analýzy rizik už se ví, které cisterny a komu je kontrolovat. A myslím si, že ta předchozí zjištění, těch 32 % dosavadní nepoctivosti, povedou téměř jistě kroky kontrolorů k těm správným cisternám. Ti ostatní, kteří neměli problém, se nemusí bát, žádné dramatické náklady jim to nepřinese. Přinese jim to jistotu, že jsou označeni jako poctiví dovozci, poctiví výrobci, a jejich zboží si každý rád koupí.

Padl tady - a to musím konstatovat jako zpravodaj - návrh na vrácení návrhu předkladateli k přepracování. Musím říci jako zpravodaj možná nad rámec svých povinností v prvním čtení, že já tento návrh vřele nepodporuji! Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu zpravodaji a budeme postupovat podle návrhů, které padly v rozpravě. Nejdříve návrh na vrácení, o kterém budeme hlasovat v hlasování číslo 390. Já vás ale nejdřív odhlásím, přivolám případně kolegy z předsálí. Požádám vás o novou registraci.

Prosím, přihlaste se svými identifikačními kartami, a o návrhu z rozpravy na vrácení předloženého návrhu navrhovateli k dopracování rozhodneme v hlasování pořadové číslo 390, které jsem právě zahájil, a ptám se, kdo je pro vrácení. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 390, z přítomných 134 pro 12, proti 103. Návrh nebyl přijat.

 

Můžeme se tedy zabývat návrhem na přikázání výborům. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání zemědělskému výboru jako výboru garančnímu. Má někdo jiný návrh na garanční výbor? Není tomu tak.

Můžeme rozhodnout v hlasování 391, které jsem zahájil, a ptám se, kdo je pro přikázání zemědělskému výboru jako výboru garančnímu. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 391, z přítomných 136 pro 134 (proti nikdo). Návrh byl přijat. Konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednání zemědělskému výboru jako garančnímu výboru.

 

Organizační výbor nenavrhl přikázat tento návrh dalším výborům. Má někdo návrh na přikázání jinému výboru? Není tomu tak. Mohu tedy konstatovat, že tisk 712 byl přikázán zemědělskému výboru jako výboru garančnímu a lhůta k projednání zůstala podle zákona na 60 dnů. Děkuji panu ministrovi, děkuji zpravodaji a končím bod 66.

 

Podle schváleného pořadu schůze máme před sebou bod číslo

 

232.
Návrh na zkrácení zákonné lhůty pro projednání sněmovního tisku 751
ve výborech Poslanecké sněmovny

Žádám v tuhle chvíli předsedu rozpočtového výboru pana poslance Václava Votavu, který je navrhovatelem tohoto bodu, aby návrh uvedl. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Václav Votava: Děkuji za slovo. Vážený pane místopředsedo, kolegyně, kolegové, chtěl bych požádat o zkrácení lhůty pro projednání u tisku 751, což je návrh zákona o pojišťovacích zprostředkovatelích.

Odůvodnění je prosté. Stejná lhůta, kterou budu žádat, byla schválena také u tisku 750, což je zákon o pojišťovnictví, a oba tyto zákony spolu souvisí, jak zákon o pojišťovnictví, tak zákon o pojišťovacích zprostředkovatelích, a domnívám se, že by měly být projednávány souběžně a měla by být proto i ta lhůta stejná u obou tisků. Navrhuji tedy - pokud je to možno teď? Nevím, jestli je u toho ještě podrobná rozprava...

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Samozřejmě bude stačit, když na to odkážeme, pane poslanče.

 

Poslanec Václav Votava: Takže bych chtěl požádat o zkrácení lhůty na projednání o třicet dnů, tzn. na třicet dnů.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji, pane poslanče. Otevírám všeobecnou rozpravu, do které se nikdo nehlásí, takže ji končím a otevírám rozpravu podrobnou a žádám vás, abyste opakoval návrh na zkrácení lhůty.

 

Poslanec Václav Votava: Takže zkrácení lhůty na projednání u tisku 751 o třicet dnů, tj. na třicet dnů.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Kdo dál v rozpravě? Nikdo. Končím podrobnou rozpravu a budeme tedy hlasovat v hlasování číslo 392, které jsem zahájil, a ptám se, kdo je pro zkrácení lhůty na třicet dnů u tohoto tisku 751. Kdo je proti?

Děkuji vám. Hlasování pořadové číslo 392, z přítomných 136 pro 85, proti 4. Návrh byl přijat. Lhůta pro projednání ve výborech Poslanecké sněmovny u sněmovního tisku 751 je třicet dnů.

 

Děkuji panu poslanci Votavovi. (Poslanec Votava děkuje za vstřícnost.) Končím bod číslo 232.

 

Podle schváleného pořadu schůze už máme jenom jeden pevně zařazený bod a to je bod číslo 31, ale ten má lhůtu ve 12.30. Budeme tedy pokračovat v přerušených prvních čteních návrhů zákonů. Máme před sebou bod číslo

 

71.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 360/1992 Sb., o výkonu
povolání autorizovaných architektů a o výkonu povolání autorizovaných
inženýrů a techniků činných ve výstavbě, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 597/ - prvé čtení

Tímto sněmovním tiskem jsme se zabývali 20. dubna letošního roku, kdy jsme přerušili v obecné rozpravě. U stolku zpravodajů požádám, aby zaujali své místo pan ministr Daniel Herman, který je vládou určen jako náhradní ministr místo paní ministryně Karly Šlechtové, která je na dnešek řádně omluvena, a pan poslanec Jiří Petrů jako zpravodaj - už je na svém místě.

Budeme pokračovat v přerušené rozpravě, ale zatím nemám žádnou přihlášku. Vidím paní poslankyni Fischerovou - s faktickou? Ano. V tom případě přednostní právo pana poslance Františka Laudáta bude až v pořadí druhé. Prosím, paní poslankyně, máte slovo k faktické poznámce. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP