(16.30 hodin)
(pokračuje Marksová)

Samozřejmě nevylučujeme, že se nestane, že opravdu když oni to dají bezdomovcům, že ten člověk jde, prodá tu konzervu za dvacku a za to si koupí, já nevím, pět cigaret nebo čůčo. Musím říct, že cenová hladina nejlevnějšího alkoholu mi není známa, ale věřím, že za 20, 30 korun si ho asi pořídí. Ale v tom případě pokud to ta organizace zjistí, tak by samozřejmě měla pomoc tady tomu konkrétnímu člověku úplně zastavit.

A co se týče toho, zda ty lidi tím aktivizujeme, nebo naopak podporujeme v tom, aby zůstali pasivní. Zase opakuji, jsou to organizace, které s touto kategorií lidí dlouhodobě pracují. To znamená, že my jim důvěřujeme, že to dávají ve chvíli, kdy vědí, že pro ty lidi je to nutné, že v podstatě oni s nimi pracují. To není, že by jim to vydali, ale je to součást nějaké práce s nimi. A samozřejmě pak je kategorie bezdomovců, kde když je třeba zima, tak je také všechny chceme ubytovat ve stanu na Letné, aspoň aby nezmrzli. A těm to jídlo prostě dáme, protože už je to třeba kategorie, kterou k žádné aktivitě nevybudíme, ale budeme rádi, nebo nechceme, aby nám umřeli hlady nebo jedli odpadky. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Děkuji paní ministryni a zároveň se nabízím, že rád paní ministryni poskytnu informace o cenové hladině nejlevnějšího alkoholu.

Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Pavla Golasowská: Já děkuji za odpověď a ještě bych měla doplňující otázky. Za prvé bych chtěla paní ministryni říct, že určitě se těším na spolupráci a určitě ty podněty, které jsem tady vyjmenovala, MPSV určitě poskytnu. Chci říct, že to byly podněty od zaměstnanců z úřadu práce, kteří tohleto zažívají a viděli to, takže to mám podložené.

A ještě bych se paní ministryně ráda zeptala, protože jsem se ptala, zda probíhá nějaká kontrolní činnost těch organizací, jakým stylem se ty potraviny poskytují, jestli je to oproti nějakému podpisu těch lidí a také na jak dlouhé období je tato potravinová pomoc naplánována. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Děkuji. Prosím paní ministryně, máte slovo.

 

Ministryně práce a sociálních věcí ČR Michaela Marksová Tak co se týče toho období, tak je to z evropského programu potravinové a materiální pomoci. A to trvá pokud vím do období... Teď to myslím končí v roce 2020 nebo 2022, teď si nejsem úplně stoprocentně jistá. A ty kontroly my po nich nechceme. Žádné podpisy ani jmenné seznamy, protože jednou z podmínek tady toho evropského programu je, že by neměl nijak stigmatizovat příjemce. Ale opakuji, já jsem třeba viděla v tom azylovém domě, tam je deset maminek, kterým oni to rozdají. A to samé, když oni pracují s těmi klienty, říkám typu Armáda spásy. Takže jak říkám, ty organizace jsou vybrané, ty, které jsou na trhu opravdu dlouhá léta, jsou renomované, takže my jim do velké míry důvěřujeme. A jak říkám, domnívám se, že věci jako kilo mouky, kilo čočky a kilo rýže nejsou úplně komoditami, které by byly extra atraktivní na trhu práce.

A co se týče poznatků z úřadů práce, tak tam nevím. Předáme si ty informace, ale nevím, jak zrovna úřady práce tady do toho vidí, jestli skutečně mluvíme o stejném typu pomoci, protože přes úřady práce tohleto nejde. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Děkuji paní ministryni za detailní odpověď.

Pan poslanec Jan Zahradník bude interpelovat nepřítomného ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka ve věci letecké záchranné služby v Jihočeském kraji. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Jan Zahradník: Vážený pane místopředsedo, já bych nejprve chtěl poděkovat paní kolegyni Janě Černochové, která bojuje za leteckou záchrannou službu v jižních Čechách, až by si zasloužila čestné občanství Jihočeského kraje.

Podklady pro mou interpelaci, se kterou jsem se chtěl obrátit na pana ministra Němečka, vycházejí z dopisu, který jsem dostal od pana premiéra, ve kterém je odpověď na moji interpelaci v této věci, ve věci letecké záchranné služby, z května letošního roku. V té odpovědi je několik odkazů na dobu za několik týdnů, nebo za dva tři měsíce. A já bych se býval rád zeptal pana ministra Němečka, jak tedy jsou tyto sliby dané panem premiérem plněny. Ale protože jediná otázka, se kterou bych se mohl na pana ministra Němečka teď obrátit, zdali tady bude příští týden, a já předpokládám, že bude, tak v tuto chvíli svou interpelaci stahuji a předložím ji v příštím týdnu v interpelačním čase. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Přeji hodně úspěchů, pane poslanče, kéž tady pan ministr je přítomen.

Pan poslanec Vladimír Koníček bude interpelovat v 29. interpelaci nepřítomného ministra financí Andreje Babiše ve věci zveřejňování SZÚ. Státního závěrečného účtu tím patrně myslíte. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Vladimír Koníček: Ano. Vážený pane ministře, dne 13. února 2014 jsem vás interpeloval ve stejné věci, tedy ve věci zveřejňování státního závěrečného účtu. Před dvěma lety jste slíbil, že vše bude probíhat v souladu se zákonem číslo 218/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech, kde § 30 ukládá správci kapitoly po projednání ve výborech Sněmovny zveřejnění závěrečného účtu kapitoly v elektronické podobě způsobem umožňujícím dálkový a nepřetržitý přístup. Když se podíváte na web Ministerstva financí, tak kapitola 398 Všeobecná pokladní zpráva, je zveřejněna. Kapitoly 396 Státní dluh, a 397 Operace státních finančních aktiv taktéž. Ale pane ministře, samotná kapitola 312, tedy Ministerstvo financí za rok 2015, k nalezení není. Rozpočtový výbor ji projednal 8. června tohoto roku. Před dvěma lety jste slíbil, že Ministerstvo financí bude zákon dodržovat, a bohužel, neříkal jste pravdu.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Děkuji. Panu poslanci bude odpovězeno písemně.

Paní poslankyně Jana Černochová bude interpelovat nepřítomného ministra vnitra Milana Chovance ve věci vybavenosti.

 

Poslankyně Jana Černochová: Děkuji. Vážený pane ministře, vaší pozornosti nemohly uniknout zprávy, o kterých nás již delší dobu informují nejen média, ale i samotní příslušníci policie, týkající se nepovedené zakázky na balistické vesty, problému s jejich počtem, praktickým využitím, kvalitou a podobně. Přitom právě na tomto místě o nedostatečné ochraně policistů, nevyhovující výstroji, výzbroji, platu a v některých případech i počtu padlo v minulosti hodně. Jistě máme všichni v paměti například vaše prohlášení po tragédii v Uherském Brodě nebo po teroristických útocích v Evropě, kdy jste deklaroval záměr zvýšit vybavenost a celkovou připravenost prvosledových jednotek policie.

Realita je bohužel někde jinde, a proto bych se vás ráda zeptala, proč dosud neexistuje smysluplná, plnohodnotná koncepce výstroje a výzbroje policie, která by jasně identifikovala, co který útvar potřebuje pro ochranu policistů v terénu. Kde je slibovaná bílá kniha nebo skutečná koncepce policie, která by jasně určila mantinely pro její další směřování? Je přece nutné, aby bylo zřejmé, jaký druh balistické ochrany policista zařazený do toho kterého útvaru potřebuje, a v jakém počtu. Nebo by podle vás takový přehled nebyl ku prospěchu zjednodušení akvizičního procesu a k zajištění vyšší bezpečnosti?

Vážený pane ministře, máte představu, do jaké míry funguje spolupráce vašeho rezortu s českými výrobci a třeba i s českými státními podniky, které spadají do oblasti zbrojního a bezpečnostního průmyslu? Měla jsem v poslední době možnost některé navštívit a bylo pro mě velmi milým překvapením, že v oblasti výzkumu a vývoje disponují řadou projektů využitelných bezpochyby i policií třeba právě v oblasti personální bezpečnosti, ale také v rámci takzvané ochrany měkkých cílů. Nedomníváte se, že by bylo potřebné spolupráci s těmito podniky rozvíjet nejen ze strany Ministerstva obrany, ale i ze strany Ministerstva vnitra, což by nesporně mělo oboustranný pozitivní efekt?

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Děkuji paní poslankyni. A zda se pan ministr domnívá, či nedomnívá, se dovíme v písemné odpovědi.

Pan poslanec Radim Holeček bude interpelovat pana ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka ve věci nedostatku lékařů v Ústeckém kraji. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Radim Holeček: Vážený nepřítomný pane ministře, interpeluji vás kvůli problému, se kterým se potýkají nemocnice v Ústeckém kraji. Dlouhodobě marně shánějí zdravotnický personál. Využívají všechny možnosti, jak ho k sobě nalákat. Město Kadaň například nabízí jednorázový příspěvek 100 tisíc, vyšší plat, úhradu dalšího vzdělávání a ubytování zdarma. Přesto nikdo nereaguje. Když se někdo například z Prahy najde, vzdá to poté, co si zkusí zoufalé dopravní spojení na R7 nebo D8. Nemocnice v Litoměřicích jde cestou vyhledávání budoucích lékařů přímo na univerzitách. Zajímavou cestu zvolila nemocnice v Žatci, a to vlastní náborovou akci na Ukrajině. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP