(16.40 hodin)
(pokračuje Holeček)

Jelikož se vzděláváním cizinců dlouhodobě sám zabývám, velmi mě zajímá to, jak se k těmto náborovým akcím staví vaše ministerstvo. Co musí lékaři cizinci vědět a umět, jaké jsou zákonné rámce k nabírání lékařů cizinců, existuje-li například v daném případě možnost zkráceného vízového procesu, jak vypadá koordinace s Ministerstvem vnitra. Děkuji za odpověď.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Děkuji panu poslanci. Bude mu odpovězeno písemně.

Třicátou druhou interpelaci přednese paní poslankyně Věra Kovářová, která bude přítomného ministra kultury Daniela Hermana interpelovat ve věci šikanózního chování OSA.

 

Poslankyně Věra Kovářová: Vážený pane ministře, včera mě na serveru seznam.cz zaujal článek pod názvem "Starosta se ozval proti zdražování hudby v kavárně. A přišla kontrola." Z článku Pavla Cypricha cituji: "Ochranný svaz autorský od Nového roku zdražuje. Restaurace, hospody i obce budou za muziku i televizi platit až o polovinu víc. Starosta obce Křižánky za to autorský svaz veřejně kritizoval. OSA vzápětí prozkoumala, jestli měla obec všechny platby v pořádku.

Křižánky platí Ochrannému svazu autorskému každý rok za televizi a projektor v obecní kavárně přes 10 tis. korun. Skoro každý týden v ní ovšem pořádají i jednorázové akce pro místní. Pokud při nich hraje muzika, je třeba platit i za ně. Když si starosta veřejně postěžoval na chystané zdražování, právě tyhle platby OSA zpětně zkontrolovala. Prošla zpětně několik měsíců a z údajů na webu a z facebooku Křižánek zjišťovala, kde obec v placení pochybila. 'Nakonec obci připadla jen jedna akce, a to Když tady hrál cimbál. Protože hráli jen lidové písničky, mysleli jsme si, že není potřeba tuhle akci s OSA řešit,' vysvětluje starosta Křižánek Jan Sedláček.

Prostor kavárny obec často také půjčuje místním spolkům. I na ty si autorský svaz posvítil. Některé ze sdružení tak budou nejspíš OSA doplácet také. Organizace čekaly, že když akci dělají bez vstupného a bez nároku na honorář, odvádět poplatek OSA nemusí. Podle předsedy představenstva autorského svazu Romana Strejčka je načasování hloubkové kontroly obce jen shodou náhod."

Vážený pane ministře, takové odvetné kontroly ze strany OSA považuji za skandální. Souhlasíte se mnou?

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Děkuji paní poslankyni. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr kultury ČR Daniel Herman Děkuji, pane předsedající. Kolegyně, kolegové, paní poslankyně, kolektivní správci jsou povinni při výkonu kolektivní správy postupovat v souladu s právním řádem České republiky. To se týká nejen povinnosti vybírat pro zastupované autory odměny, na které mají nárok, ale samozřejmě i postupu při realizaci této povinnosti vůči uživatelům. K tomu, aby kolektivní správce mohl řádně plnit svou povinnost vybírat odměny, zaručuje mu k tomu autorský zákon nezbytná kontrolní oprávnění vůči příslušným uživatelům. Je proto oprávněn kontrolovat, zda jsou autorská díla užívána v souladu s autorským zákonem. To v praxi znamená kontrolovat, zda tam, kde je třeba uzavřít licenční smlouvu, byla tato smlouva uzavřena, zda jsou řádně a včas placeny sjednané odměny a podobně. Uživatelům autorský zákon recipročně ukládá povinnost takovéto ověřování kolektivním správcům umožnit a bez vážných důvodů neodmítnout poskytnutí k tomu potřebných informací. Toto stanoví i unijní směrnice o kolektivní správě práv.

Dohled nad kolektivními správci vykonává Ministerstvo kultury. Každý, kdo se cítí být postupem kolektivního správce poškozen, může se obrátit se stížností na Ministerstvo kultury, které postup kolektivního správce při výkonu jeho zákonných povinností prověří a v případě jejich porušení uloží kolektivnímu správci povinnost k nápravě, případně zákonem stanovenou sankci. Na tom nic nemění skutečnost, že v aktuálně řešené kauze stížností na nový sazebník OSA Ministerstvo kultury k prověřování, respektive k regulaci sazeb odměn, kompetenci nemá.

Pokud jde o aktuálně medializovanou kontrolu v obci Křižánky, podle vyžádaných informací od OSA nešlo o kontrolu na místě, ale o rutinní telefonické ověřování. Regionální zástupce OSA prováděl kontrolu hudební skupiny dohledáváním nenahlášených produkcí podle seznamu. Během této činnosti zjistil, že kapela hrála dne 6. srpna 2016 na taneční zábavě pořádané v obci Křižánky. Telefonicky kontaktoval obec za účelem zjištění podrobnějších informací. Zde mu bylo řečeno, že zábava je organizovaná místním Sdružením dobrovolných hasičů. Následně tedy telefonicky kontaktoval jejich zástupce, který mu za účelem uzavření licenční smlouvy doplnil počet účastníků a výši vstupného. Regionální zástupce dále dohledal přímo na webových stránkách obce, že se dne 7. května 2016 konala akce s cimbálovou muzikou. Přímo se starostou obce Janem Sedláčkem prostřednictvím telefonního hovoru dořešil počet účastníků na akci a výši vstupného opět za účelem uzavření licenční smlouvy.

To, že OSA v souladu s autorským zákonem vykonává kontrolní oprávnění, jí určitě nelze mít za zlé. Není v kompetenci Ministerstva kultury posuzovat, zdali se jednalo o rutinní kontrolu, nebo o cíleně zaměřenou kontrolu po veřejné kritice zdražování poplatků. Souhlasím s vámi, že přiměřenost poplatků je v přímé úměře s efektivitou jejich vybírání. A nemělo by být rozhodně v nepoměru.

Děkuji za váš zájem o tuto věc.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: A paní poslankyně opravdu má zájem o tuto věc i v doplňující otázce. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Věra Kovářová: Děkuji, pane ministře, že jste si podrobně zjistil informace o této záležitosti. Chtěla bych jenom konstatovat, že s výší poplatků je to jako s daněmi. Jejich výše musí být přiměřená, tak aby je poplatník platit chtěl a nechtěl se své povinnosti vyhýbat. A skutečně jenom chci podotknout, že není náhodou, že OSA skokově navyšuje poplatky ještě před schválením zákona. Nikdo neměl problém s tím, když navyšovala přiměřeně. Ale to, co učinila nyní, z toho jen vyplývá, že je tam potřeba regulace. Protože tam, kde je monopol, stát musí regulovat. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Děkuji. Pane ministře, máte zájem o doplňující odpověď? (Ano.) Prosím, pane ministře.

 

Ministr kultury ČR Daniel Herman Ano, děkuji. Nemohu než souhlasit s tím, co paní kolegyně řekla, a určitě se společnými silami dostaneme k řešení, které bude všeobecně to nejlepší dosažitelné. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Děkuji, pane ministře, za tato slova.

Pan poslanec Ludvík Hovorka bude ve 33. interpelaci interpelovat nepřítomného ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka ve věci posílení kompetence IPVZ při vzdělávání lékařů. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Ludvík Hovorka: Vážený pane místopředsedo, děkuji vám za slovo.

Vážený pane ministře, během projednávání zákona o vzdělávání lékařů jsem předložil dvakrát pozměňovací návrh, který měl posílit kompetence Institutu pro postgraduální vzdělávání lékařů, IPVZ. Nejdříve jsem ve výboru pro zdravotnictví navrhl zakotvení IPVZ přímo do zákona o vzdělávání lékařů. Na základě výtek ministerstva, že v zákoně nemůže být přímo uvedena instituce IPVZ, že to není v souladu s legislativními pravidly, jsem pak ve druhém čtení předložil další pozměňovací návrh, který má zakotvit kompetence IPVZ k zařazování absolventů lékařských fakult do oborů a k atestačním zkouškám. Ani jeden můj návrh nezískal podporu od Ministerstva zdravotnictví a já se ptám proč. Proč ministerstvo nechce podpořit ani minimální logicky se nabízející návrh, že by zařazování absolventů do oborů a zkoušení vykonával IPVZ?

Přece tento institut byl v padesátých letech založen a za mnoho let prokázal, že svou práci dělal dobře, a lékaři byli a jsou s jeho prací spokojeni. Z diskuze, které se zúčastnilo 7 000 lékařů, se většina vyslovila pro zajišťování zařazování do oborů a ke zkoušení právě prostřednictvím IPVZ. Jestliže si novela zákona o vzdělávání lékařů klade za cíl napravit stav, který nastal po roce 2004, a odborná veřejnost, samotní lékaři, věří v nápravu a návrat podoby zákona před rok 2004, pak nerozumím tomu, že se Ministerstvo zdravotnictví brání těmto podnětům a brání se posílení kompetencí IPVZ, přestože za více než šedesát let své existence své kvality prokázal. Chci tedy vysvětlení, proč ministerstvo tyto kompetence nechce posílit. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Děkuji, pane poslanče, a zůstaňte u pultíku, neb vám byla vylosována i další interpelace, ve které máte interpelovat také pana ministra zdravotnictví ve věci zvýšení počtu míst na lékařských fakultách. Prosím, pane poslanče. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP