(15.30 hodin)
(pokračuje Nováková)

Ale ve školách jsou také děti a školy je nejenom vzdělávají, ale mají také vychovávat. A v situaci, ve které je ČR, ve které je EU a pomalu i celý svět, začíná být nesmírně důležité, aby člověk, který chce být jaksi liberální, chce s respektem přistupovat ke všem ostatním, tak tento člověk si musí být především vědom své vlastní identity. A o kulturní identitu právě jde ve zmiňované novele školského zákona. Jedná se tam o to, aby preambule či obecné vzdělávací cíle, začátek školského zákona, byly v souladu s Ústavou ČR, která hovoří o tom, že zděděné hodnoty máme chránit, střežit a rozvíjet. A my bychom si přáli, my všichni spolupředkladatelé novely, aby toto stálo i v obecných vzdělávacích cílech, že tedy na našich školách se předává evropská kultura, že naše děti si mají být vědomy toho, že patří k nějaké kultuře, což je nejlepší krok k tomu, aby potom s rozumem, s tolerantností a respektem přistupovali i ke kulturám odlišným.

A další věc, která je obsažena v této novele, zase se obracím k tomu, my velmi pečujeme o naše učitele, nebo chtěli bychom o ně pečovat, chtěli bychom, aby rostli odborně, aby dostávali lepší finanční ohodnocení, ale jsou tam zase také děti. A i děti by měly vědět, že mají nějaké povinnosti, že je nutné, aby byly vedeny k odpovědnosti a k plnění povinností - jak osobních, pracovních, ale i občanských. A to je právě druhá část novely školského zákona.

Chtěla bych vás, ctěná Sněmovno, poprosit, abyste souhlasili s tím, aby první čtení této novely školského zákona mohlo proběhnout zítra jako pátý odpolední bod, čili pátý bod odpoledního jednání v rámci prvních čtení. V případě, že by to nebylo možné, tak prosím, aby byl tento bod zařazen jako první bod v rámci prvních čtení 12. dubna. To jsem tam nedala, já to tam ještě doplním. Čili první návrh - aby to zítra na odpolední schůzi byl pátý bod v rámci prvních čtení, anebo, pokud to není možné, aby 12. dubna byl tento bod - je to bod číslo 146 navrženého programu, sněmovní tisk 858 - aby tento sněmovní tisk byl projednán v prvním čtení jako první bod v rámci prvních čtení 12. dubna. To je náhradní varianta.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Hezké dobré odpoledne, milé kolegyně, poslankyně, milí kolegové poslanci. Děkuji a nyní s přednostním právem pan předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček. Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Předseda PSP Jan Hamáček: Děkuji, pane místopředsedo. Já budu velmi stručný. Navrhuji, abychom bod 159, sněmovní tisk 920, což je návrh pana poslance Tejce a dalších, který mění zákon č. 89/2012 Sb., což je občanský zákoník, a zákon č. 90/2012 Sb., o obchodních společnostech a obchodních korporacích, zařadili na středu 26. 4. po bodu 177. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Po bodu 177. Děkuji. Dalším řádně přihlášeným je pan poslanec Václav Zemek. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Václav Zemek: Děkuji za slovo. Krásné odpoledne. Já navrhuji vyřadit bod číslo 12 z programu této schůze, je to sněmovní tisk číslo 408. Jedná se o obchodování s vojenským materiálem. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Vyřadit. Děkuji. Dalším přihlášeným je paní poslankyně Věra Kovářová. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Věra Kovářová: Vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte mi, abych na pořad schůze navrhla zařazení bodu pod názvem Potíže v čerpání evropských peněz na rozšíření vysokorychlostního internetu, a to na čtvrtek 6. 4. jako čtvrtý bod po pevně zařazených, tedy myslím tím celkově.

Proč považuji toto téma za důležité, je možná zbytečné vysvětlovat, ale raději to zopakuji. Jde o 14 mld. korun, které na rozšíření vysokorychlostního internetu můžeme použít. To se dosud nedaří. Ze strany této vlády zazněla celá řada termínů, které se neplnily. Poslední příslib zněl, že výzva bude vypsána do konce letošního března. To se sice stalo, výzva byla vypsána 31. března, ovšem jsou v ní obsaženy chyby, které bude potřeba odstranit. Na tento problém spočívající v tom, že v každé vymezené oblasti může získat dotaci jen jeden poskytovatel, což by nahrávalo velkým firmám na úkor těch menších, lokálních, už mimochodem upozornily Hospodářské noviny a iDNES.cz, které dále varují před reálnou hrozbou nevyčerpání prostředků na rozvoj internetu, a tím koneckonců také na rozvoj venkova. Mimochodem, ona vypsaná výzva se týká 1,5 mld. korun, ne celých 14 mld. Ty 2,5 mld. už jsou odepsané? S nimi se tedy nepočítá? Nebo bude snaha o jejich přeprogramování? Myslím, že vzhledem k tomu, co se ohledně čerpání evropských peněz na rychlý internet děje, nemůžeme předstírat, že ty potíže nevidíme.

Vážené kolegyně, vážení kolegové, tomuto tématu se věnuji dlouhodobě, v řadě interpelací jsem na potíže upozornila pana premiéra Sobotku. Ten se pozornosti věnované této výzvě divil a já doufám, že teď už se nediví, že teď už i on ví, že čerpání neprobíhá hladce. Interpelovala jsem také ministra Mládka a obrátila jsem se i na paní ministryni Šlechtovou. S jistotou mohu říci, že interpelace nestačí. Jde o problém, kterému musíme věnovat přímo vlastní bod, v rámci kterého o něm bude Sněmovna moci diskutovat s panem premiérem, s panem ministrem průmyslu a obchodu a paní ministryní pro místní rozvoj a vyvodí důsledky. Ano, domnívám se, že je nezbytné tuto debatu uzavřít přijetím usnesení, ve kterém dá Poslanecká sněmovna vládě jasně najevo, že je nespokojená se způsobem, jakým se evropské peníze na rozšíření vysokorychlostního internetu čerpají. To ale trochu předbíhám. Prvním krokem je samozřejmě zařazení bodu na pořad schůze, o které vás tímto žádám. Opakuji, jde o 14 mld. korun z evropských fondů, jejichž využití v tomto případě je podle mého přesvědčení smysluplné a které bychom si opravdu neměli nechat utéct mezi prsty.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Děkuji paní poslankyni Kovářové. Pan poslanec Jan Skopeček je dalším řádně přihlášeným k programu schůze. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jan Skopeček: Děkuji pěkně za slovo. Dobré odpoledne, dámy a pánové. Já mám návrh na zařazení bodu, který je trošku zvláštní. Je to vysvětlení tweetu premiéra Sobotky ze dne 25. 3. 2017. Jak pochopíte, dovolím si odcitovat ten tweet samotný: "Po zkušenosti se dvěma válkami, Mnichovem, nacistickou totalitou, životem za železnou oponou, s divokými 90. léty je dobře, že jsme součástí Evropské unie."

Já považuji za neakceptovatelné, abychom srovnávali nacistickou minulost s 90. lety, která byla podle mého názoru bezprecedentní ukázkou svobody a růstu ekonomické výkonnosti naší země a budování demokracie v ČR. Myslím si, že není možné srovnávat tato dvě období v jedné větě, v jenom tweetu, či je dávat do kontextu. Rozumím, že může mít pan premiér horlivé spolupracovníky, kteří ten tweet napíší, nicméně myslím si, že po zralé úvaze když zjistí, že takový tweet se na jeho profilu objeví, tak by ho měl nechat smazat. Nicméně ten tweet na tom profilu je už několik dní, a přestože jsem prostřednictvím elektronické komunikace pana premiéra vyzýval k tomu, aby tento tweet smazal, tak se tam na jeho profilu objevuje nadále.***




Přihlásit/registrovat se do ISP