Pátek 24. listopadu 2017, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

Předcházející část projednávání bodu pořadu schůze

 

(pokračuje Radek Vondráček)

11.
Návrh na volbu místopředsedů Poslanecké sněmovny

Projednání tohoto bodu jsme přerušili poté, kdy byla předsedou volební komise vyhlášena lhůta na podávání návrhů na místopředsedy Poslanecké sněmovny. K tomu bodu vám bylo na lavice rozdáno usnesení volební komise č. 11 dne 22. listopadu 2017.

Já ještě nevím, jak sedíte... (Rozhlíží se). A, pana předsedu vidím. Poprosím pana předsedu volební komise poslance Martina Kolovratníka, aby se ujal slova. Prosím, pane předsedo, je to vaše.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Já za slovo děkuji. Vážené kolegyně a kolegové, vážení členové vlády, přeji vám všem dobré dopoledne. Já vás vítám při páteční části této schůze, tedy úvodní schůze Poslanecké sněmovny.

Za volební komisi mohu konstatovat, že k volbě místopředsedů Poslanecké sněmovny je v tuto chvíli vše připraveno. My jsme ve středu 22. prosince (myšleno listopadu) večer na své 3. schůzi projednali předložené návrhy poslaneckých klubů na volbu místopředsedů Poslanecké sněmovny. Přijali jsme svoje usnesení č. 11, které jsme ještě v tu středu večer rozeslali předsedům poslaneckých klubů, a máte ho také před sebou na svých stolech.

Připomínám, že také ve středu 22. listopadu Poslanecká sněmovna svým usnesením č. 7 stanovila počet místopředsedů Poslanecké sněmovny na číslo pět. A snad trochu s odlehčením mohu konstatovat, že k žádnému překvapení nedošlo, tak jak bylo zástupci politických frakcí avizováno, tak jsme také obdrželi ty návrhy. Já vám je rychle i pro stenozáznam představím v abecedním pořadí.

S číslem jedna je nominován Petr Fiala, navržen Demokratickým blokem za ODS, s číslem dvě Vojtěch Filip za KSČM, dále Jan Hamáček za sociální demokracii, Tomio Okamura navržen SPD a konečně Vojtěch Pikal navržen Piráty. Tak jak jsem ty kandidáty přečetl v pořadí podle abecedy a s pořadovým číslem, tak budou uvedeni také na vašich hlasovacích lístcích, které použijete pro volbu.

Musím zopakovat také to, že podle jednacího řádu Poslanecké sněmovny se místopředsedové volí většinovým způsobem a tajným hlasováním podle § 75 odst. 1. Volba probíhá nejvýše ve dvou kolech. Ta volba proběhne, kolegyně a kolegové, za malou chvíli stejným způsobem, jako proběhla ve středu volba předsedy Poslanecké sněmovny, a to ve Státních aktech. Tak to bude vždy stejné při těch tajných volbách. To znamená, ti z vás, kteří mají příjmení od písmene A do písmene K, půjdou doleva, od písmene L do písmene Z doprava si vyzvednout svůj hlasovací lístek.

Teď vás chci znovu upozornit, vás nováčky, abyste neudělali zbytečnou chybu, aby váš hlasovací lístek nebyl neplatný. Na tom lístku, jak jsem řekl, bude pět jmen a vaším úkolem je označit ty kandidáty. Přesněji řečeno označit čísla před jmény těch kandidátů. Pokud byste nehlasovali pro všechny, pokud byste se rozhodli podpořit pouze jednoho, dva nebo tři kandidáty, učiníte kroužek na to číslo před jejich jménem. Ale, a to je ten důležitý moment, kdy se často chybuje, musíte učinit také křížek na čísla u kandidátů, které nevolíte. Jinými slovy, pokud by nebyla takto označena všechna čísla, budeme muset váš hlasovací lístek považovat za neplatný. Tak si na to prosím dejte velký pozor. Připomenu - vzory těch lístků jsou k dispozici jak u vydávání, tak pak u těch plent.

Co se týká výsledku volby. V prvním kole budou místopředsedou Sněmovny zvoleni kandidáti, kteří získali nadpoloviční většinu přítomných hlasujících poslanců. Nebudu číst další ustanovení, pokud by jich bylo více, protože to se nestane, vzhledem k tomu, že je pět návrhů na pět míst. Pokud bychom v tom prvním kole nevybrali, nebyla by obsazena všechna místa, to znamená, někteří z kandidátů by nezískali nadpoloviční většinu hlasů, tak postupují do kola druhého. A to se bude opakovat. Asi bychom se museli dohodnout s panem předsedajícím a s předsedy klubů.

Já bych měl ambice, aby se to druhé kolo opakovalo ještě dnes, abychom obě dvě kola té volby stihli během dnešního dne. Teoreticky, pokud by ani v tom druhém kole nebyla obsazena všechna místa, volba by v tu chvíli končila. Museli bychom vyhlásil úplně novou volbu a ta by se konala už s novými návrhy, předpokládám, během příštího týdne.

Nyní vás, pane předsedající, prosím, abyste otevřel rozpravu k návrhům kandidátů.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Já vám děkuji, pane předsedo, a otevírám rozpravu a ptám se, kdo se hlásí. Prosím, pane poslanče. Pan poslanec Pikal. (Vy uplatňujete přednostní? K poslanci hlásícímu se z pléna.) Ne. Tak prosím, pan poslanec Pikal, poté pan předseda Kalousek.

 

Poslanec Vojtěch Pikal: Dobrý den. Já jsem tedy pochopil, že není běžné, aby kandidáti na funkci mluvili, ale my jsme sem přišli trošku pozvednout politickou kulturu. Takže dobré ráno všem.

Chtěl bych se představit jako kandidát. Mé jméno je Vojtěch Pikal. Je mi 30 let, nemám ženu, děti, kočku ani psa a kandiduji na místopředsedu Poslanecké sněmovny. Myslím si, že mám pro tu funkci nějaké předpoklady tím, že vlastně předsedáním se v politice zabývám už asi šest let, což mi přijde docela dlouhá doba, ať už se jedná vlastně o celostátní fórum Pirátů, kdy se předsedá nějakým čtyřem stům až dvěma stům lidem naživo nebo na internetu, nebo jsem předsedal mezinárodním schůzím Pirátské internacionály nebo Evropské pirátské strany, kdy účastníci hovoří v angličtině, přičemž pro nikoho to není mateřský jazyk. Jednací řád psali Němci a je přeložený do angličtiny, a podobné zajímavé věci tam jsou. Takže mám zkušenosti.

Chtěl bych tu funkci vykonávat tak, že si myslím, že diskuse, která tady probíhá, by měla umožnit promluvit všem. A rozhodnutí, která činíme, by vždycky měla probíhat podle pravidel, která jsou dána. Ta mi přijdou závazná. Ta pravidla jsou nástrojem pro diskusi, tak aby proběhla demokraticky a aby byla otevřena všem. I když se nakonec neshodneme a i když nakonec prostě nějaká hlasující většina převálcuje nějaké jiné názory, tak ty názory by měly mít právo zaznít, protože jak jsem pochopil, tak tady do těch mikrofonů se nemluví k sálu, ale mluví se tady vůči kamerám. A myslím si, že tady každý by měl právo sdělit svůj názor národu.

To je asi všechno ode mě. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Já vám děkuji. Omlouvám se, pane předsedo (Kalousku), mám tu faktickou poznámku pana poslance Hamáčka. Ne, ruší ji. Tak prosím, máte slovo.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Dobrý den, dámy a pánové. Děkuji za slovo, pane předsedo. Poté, co byla zachráněna politická kultura, mi dovolte, abych jenom stručně vyjádřil stanovisko klubu TOP 09, že nemůžeme volit do tak vysoké pozice, jako je pozice místopředsedy Sněmovny, zástupce stran, které v některých postojích podle našeho názoru jsou v rozporu se zásadami humanismu. Mám tím na mysli stranu komunistickou a stranu SPD.

Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji, pane předsedo. Pan poslanec Hamáček zcela ruší svou faktickou poznámku.

Já tedy pouze pro stenozáznam - pan poslanec Kubíček hlasuje s náhradní kartou číslo 2.

Ptám se, zda má ještě někdo další zájem o vystoupení v rozpravě. Není-li tomu tak, já rozpravu končím.

Prosím, pane předsedo.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Děkuji. Nyní už není potřeba nic dodávat o návrhu na volbu. O způsobu volby se nehlasuje, neboť ze zákona se jedná o volbu tajnou. Takže já vás nyní, pane předsedající, poprosím o přerušení tohoto bodu a vyhlášení prvního kola první volby. Na hlasovací lístky si dejme dvacet minut, to znamená do 9.30 hodin budeme vydávat hlasovací lístky. Poté prosím raději s rezervou dalších třicet minut na počítání a kontrolu výsledků. To znamená, že v 10 hodin bychom byli schopni oznámit výsledek volby.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Ano, já vám děkuji. Dovolte mi, abych ještě přečetl omluvu pana poslance Karla Schwarzenberga, který se omlouvá ze zdravotních důvodů z dnešního jednání.

Přerušuji jednání do 10.00 hodin pro konání tajné volby místopředsedů Poslanecké sněmovny.

 

(Jednání přerušeno v 9.11 hodin.)

(Jednání pokračovalo v 10.00 hodin.)

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Vážené kolegyně, vážení kolegové, já vás poprosím, abyste se usadili na svých místech, budeme pokračovat v přerušeném bodu, kterým je bod 11 - Návrh na volbu místopředsedů Poslanecké sněmovny. Ještě mi dovolte přečíst jednu omluvu. Pan poslanec Vlastimil Válek se omlouvá od 9 hodin do 11 hodin z pracovních důvodů z dnešního jednání.

Vítám pana předsedu volební komise u pultíku a předávám mu slovo.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Já za slovo děkuji a mám tu pro vás, kolegyně a kolegové, výsledky volby místopředsedů Poslanecké sněmovny.

Ve volbě bylo odevzdáno 195 lístků. Bylo vydáno 195 lístků a také odevzdáno. Kvorum nutné pro zvolení, pro úspěšnou volbu, tedy bylo 98.

Přečtu vám výsledky opět v abecedním pořadí: Petr Fiala získal 83 hlasů - a rovnou tedy oznámím výsledek - a nebyl v prvním kole zvolen. Vojtěch Filip získal 121 hlasů a byl zvolen, stává se místopředsedou Sněmovny. Jan Hamáček, ten získal nejvíce, 143 hlasů, a byl také zvolen místopředsedou. Tomio Okamura 102 hlasů, také byl zvolen, a Vojtěch Pikal dostal také shodný počet 102 hlasů a stává se místopředsedou Poslanecké sněmovny. Takže asi můžeme prvním čtyřem kandidátům poblahopřát a pogratulovat. (Potlesk.)

Tak a volba bude pokračovat, jak jsme avizovali. Do druhého kola tedy postoupil jeden kandidát, protože zůstalo jedno místo neobsazené, a tím postupujícím je pan poslanec Petr Fiala. My v tuto chvíli už máme urny připravené, volba je připravena, takže pokud budete souhlasit - aspoň tak jsme se předběžně domluvili s panem předsedajícím -, zorganizovali bychom to druhé kolo teď okamžitě a bude to rychlejší, protože už budeme vybírat jen jedno jméno.

Takže já, pane předsedající, opět poprosím o přerušení tohoto bodu k provedení volby a domluvme se, že na vydávání lístků dáme 12 minut, to znamená do 10.15, do čtvrt na jedenáct, na sčítání budeme mít 15 minut, to znamená v 10.30 bychom oznámili výsledek druhého kola tajné volby.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Já vám děkuji. To je rekordní termín.

S přednostním právem ještě pan předseda Okamura.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Vážené dámy a pánové, já bych vám chtěl poděkovat za důvěru a těším se na spolupráci. (Potlesk části poslanců.)

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Já také děkuji. Dovolte mi, abych také popřál nově zvoleným místopředsedům, a poprosím je, aby po přestávce už zaujali místa zde nahoře. Sám jsem zvědavý, kdo si sedne napravo a kdo vlevo. (Pobavení v sále.)

Vyhlašuji pauzu do 10.30 za účelem konání druhého kola voleb.

 

(Jednání přerušeno v 10.04 hodin.)

(Jednání pokračovalo v 10.32 hodin.)

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Tak dámy a pánové, budeme pokračovat. Omlouvám se, že jsem se zapovídal s panem předsedou klubu ODS, a předávám slovo předsedovi volební komise. Prosím.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Děkuji. Moje informace bude stručná. V druhém kole této volby bylo odevzdáno 191 platných i neplatných hlasovacích lístků, kvorum nutné pro zvolení kandidáta bylo 96. Petr Fiala obdržel 85 hlasů a v druhém kole tedy nebyl zvolen místopředsedou Poslanecké sněmovny.

Já za volební komisi konstatuji, že v tuto chvíli volba končí, je uzavřena. Neobsazené místo můžeme naplnit, obsadit novou druhou volbou, kam by měly být podány nové návrhy. Nebudu teď proces v žádném případě urychlovat, nechám to na dohodě předsedů poslaneckých klubů a politických frakcí. Až podle informace, kterou za volební komisi obdržíme, bychom vyhlásili lhůtu. Předpokládám, že ta lhůta by byla na příští týden, tak aby během příštího týdne mohla proběhnout druhá kola... omlouvám se, druhá volba na jedno neobsazené místo.

Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Já vám děkuji, pane předsedo. Nezbývá mně než tento blok ukončit.

A mám zde tři přednostní práva. První pan Hamáček jenom poděkuje za zvolení. Druhý - pan předseda Stanjura, třetí - pan předseda Kalousek, čtvrtý - pan předseda Bartoš.

 

Místopředseda PSP Jan Hamáček: Děkuji. Vážený pane předsedo, dámy a pánové, já jsem to nestihl po vyhlášení výsledků prvního kola, tak činím až teď. Já bych chtěl všem poděkovat za důvěru, velmi si toho vážím a těším se na další spolupráci. Děkuji. (Potlesk.)

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Také děkuji. Nyní s přednostním právem pan předseda Stanjura.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Nový předseda, nové pořádky. Nedá se slovo podle toho, jak se přihlásím, ale podle toho, co kdo řekne. Ale v pořádku, plakat nebudu.

Tak za prvé chci požádat o přestávku na jednání našeho klubu v délce 90 minut. Ta čísla jsou úplně jasná. Je nás tady 200, 115 tvoří hlasovací většina v Poslanecké sněmovně, to je ANO, SPD, KSČM. 200 bez 115 je 85. Děkuji těm, kteří volili Petra Fialu.

Za druhé - je to demonstrace síly. A nebojte se, nebudeme si stěžovat, nebudeme plakat. Jenom si vzpomeňme na ty pokrytecké řeči o poměrném zastoupení ve vedení Sněmovny a při rozdělení výborů. Už včera jsme slyšeli, že ústupek hnutí ANO je v tom, že podle poměrného systému by Demokratický blok měl pět předsedů výborů, tak nám dali čtyři, ten jeden dali komunistům a tomu říkají ústupek z naší strany. No to je docela levný ústupek, když se rozdává z nároku jiného.

My jsme od začátku říkali, že jak u volby vedení Poslanecké sněmovny, tak výborů poměrný systém může, ale nemusí být uplatněn, že může být uplatněn systém politické dohody. Ta tady evidentně vznikla, hlasovací většina existuje.

A chci jenom připomenout a citovat na tento mikrofon středeční slova, která říkal Andrej Babiš. Takhle se podíval k našemu středu a říkal: "Pane Fialo, chtěl byl s vámi vládnout, my jsme ready." Tak jsme to viděli. A to si nestěžujeme. A takhle by to bylo pořád! Co se stalo? Nepolíbili jsme prsten, takže jsme tu funkci nedostali. Bereme na vědomí.

Prosím o přestávku v délce 90 minut, abychom se mohli poradit, jak budeme postupovat dále na této schůzi. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji vám. Nyní s přednostním právem pan předseda Kalousek, poté pan předseda Bartoš.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji za slovo. Pane předsedo, dámy a pánové, chtěl jsem rovněž zdůraznit, že od samého začátku této ustavující schůze jsme neustále slyšeli zdůrazňování o svatosti poměrného systému. Jak se postupuje férově a jak se dodržuje zásada poměrného zastoupení. Nezvolit předsedu druhé nejsilnější strany je nejenom v přímém rozporu s těmito prohlášeními, ale je to také porušení všech nepsaných zásad, které vždy v Poslanecké sněmovně platily a patří k oné řekněme politické kultuře. Je to pokrytectví, je to nefér. Možná že teď někteří z vás cítí uspokojení, ale ujišťuji vás, že tohle se vám prostě nemůže dlouhodobě vyplatit.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Další v pořadí pan předseda Bartoš s přednostním právem, poté pan předseda Kováčik, poté pan předseda Bartošek, poté pan předseda Farský.

 

Poslanec Ivan Bartoš: Vážený pane předsedo, vážené dámy, vážení pánové, veřejnosti, teď jsme viděli volbu, která skutečně nenaplnila to, co jsme tady vlastně celou dobu slyšeli. ODS skončila ve výsledku voleb jako druhá strana a její kandidát nebyl v druhém kole zvolen. My jsme se tady bavili o kultuře, někomu to možná přišlo trochu legrační. Bavili jsme se i o férovosti a o účelu třeba nějakého hlasování ve smyslu zprůchodnění Sněmovny. My jsme zhruba za Pirátskou stranu před dvěma nebo třemi týdny odhlasovali na klubu podporu kandidáta druhé nejsilnější strany nehledě na to, jestli existuje nějaký Demokratický blok, nebo neexistuje Demokratický blok. A pirátští poslanci a poslanecký klub dodržel to, co řekl, my jsme hlasovali pro pana Fialu. A velmi nás mrzí, že musíme teď podstupovat druhé kolo a že kandidát druhé nejsilnější strany v ČR, která vzešla z voleb, i po příslibu ANO, že bude obsazovat tímto způsobem nebo bude hlasovat tímto způsobem pro místopředsedy Poslanecké sněmovny, neprošel.

Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji vám, pane předsedo. (Potlesk části poslnců.) Jako další vystoupí pan předseda Kováčik, poté pan předseda Bartošek.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Děkuji za slovo. Paní a pánové, přeji hezký dobrý den. Rozumím té matematice, kterou tady pan předseda klubu ODS předestřel. Nicméně volba je tajná. Koukal někdo někam někomu na hlasovací lístky? Já třeba jsem pana kolegu Fialu volil v prvním i ve druhém kole. Jak to, že jsem započítán do těch 115, který nevolil, panem kolegou, předsedou poslaneckého klubu ODS? Takže prosím pěkně, když vzpomenu, a jsem tady delší dobu, když vzpomenu minulá a předminulá volební období, kdy se podobným způsobem cvičilo, v uvozovkách, s naším kandidátem či jinými kandidáty na místopředsedu Poslanecké sněmovny a zvoleni byli až za řadu týdnů.

Prosím pěkně, pojďme dál. Pan kolega Fiala zvolen podle mého soudu, nebo kandidát ODS podle mého soudu zvolen bude. Já jsem přesvědčen, velmi hluboce přesvědčen o tom, že ano, protože mu to patří. Je druhý na pásce. ODS je druhá na pásce, tak mu to patří, aby byl zvolen. Pojďme se zabývat dalším programem. Já si osobně myslím, že prostě a jednoduše ty praktiky, které se tady odehrávaly i ze strany občanských demokratů vůči jiným politickým stranám, když byli na vrcholu moci a síly a sebevědomí, tak by se dále prostě tady odehrávat neměly. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Já vám děkuji, pane předsedo. Nyní pan předseda Bartošek, poté pan předseda Farský.

 

Poslanec Jan Bartošek: Děkuji za slovo. Dovolte, abych vyjádřil lítost nad tím, že Petr Fiala nezískal podporu na pozici místopředsedy Sněmovny. Za lidovce mohu říci, že jsme jej podpořili. To, co je pro mě zjištění, to je pouhé konstatování, že Demokratický blok zastupuje 48 poslanců této Poslanecké sněmovny. To je, řekněme, 25 procent. V porovnání s jinými stranami, které mají svého místopředsedu již zvoleného, to vnímám jako vyjádření - jednak je to nepoměr a potom je potřeba si uvědomit, že skutečně život není vždycky pouze a jenom o zákonech, někdy je to o lidské slušnosti, etice a respektování určitých daností.

Budeme-li chtít všechno řešit zákonem, možné to je, ale ze života se vytratí slušnost. Minimálně bych považoval za správné a lidsky slušné, aby předseda druhé nejsilnější politické strany po volbách měl zastoupení v jedné z nejvyšších ústavních funkcí. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Já vám děkuji, pane předsedo. Nyní pan předseda Farský. Připraví se pan vicepremiér Bělobrádek. Prosím.

 

Poslanec Jan Farský: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, pan Fiala nebyl zvolen. Ta čísla jsou jasná. Není složité je rozklíčovat a najít si, že ta hlasovací mašinérie, která tady probíhá od pondělí, má jen další pokračování.

Párkrát tady v tomto týdnu zazněla slova o potřebné velkorysosti. O tom, že vítěz voleb dosáhl úžasného výsledku. Takřka 30 procent. Ale žádný z těch minulých vítězů voleb, který měl více než tento vítěz voleb, se nikdy nechoval takto silově a takto demonstrativně silově. Tady chybí absolutně jakákoliv velkorysost. Tady se jenom demonstruje síla. A není to... dneska to tady proběhlo takto veřejně a viděli jsme to při tom hlasování při druhém kole, kdy jsme viděli, jak se hlasovalo.

Já pořád jsem přesvědčen o tom, že snad ne všichni lidé, kteří byli zvoleni za ANO, s touto koalicí, která se tady tolikrát už tento týden zopakovala, souhlasí. To vám všem vyhovuje to, že jste v koalici s komunisty a s okamurovci? To vám to nikomu nevadí? Přijde vám to v pořádku? A dneska to tady proběhlo veřejně.

Ale my jsme měli včera jednání předsedů klubů. A to bylo první jednání po tom, co jsme jako Starostové a nezávislí několikrát, ať už samostatně, nebo jako součást Demokratického bloku, žádali o schůzky s vítězem voleb, protože sice tady bylo vždycky tradicí, že vítěz voleb svolával, ale bohužel nám se pozvání v tom prvním týdnu po volbách nedostalo k jednání, tak jsme si o schůzku řekli sami. Schůzku jsme skutečně dostali 8. listopadu. A na konci té schůzky, která vůbec nebyla o jednání, ale na které bylo jenom řečeno: tak nám řekněte, jak si to představujete. Tak jsme řekli, že nám je blízký výbor pro veřejnou správu, že chápeme, že naše síla není tak velká, abychom na tom mohli trvat, ale že je to náš návrh. Závěr od zástupců ANO bych jednoduchý. Žádný. Zapsali si, co jsme říkali, a tím to skončilo. A řekli, že se nám v dalším týdnu ozvou. Neozvali. Reakce byla nulová a Demokratický blok, když si vyžádal schůzku, tak ta schůzka byla ze strany zástupců ANO půl hodiny předtím, než měla začít, odmítnuta. Když jsme zažádali o náhradní termín, nedostali jsme ho.

To není velkorysost. To není jednání. To je jenom válcování. To je jenom demonstrace síly, kterou nám tady teď předvádí hnutí ANO se svou nevyřčenou koalicí s SPD a komunisty. Včera to proběhlo úplně stejně na tom jednání předsedů výborů. Po tom, co jsme se hodinu přeli o tom, jestli výbor má mít 18, nebo 19 členů. Jestli 22, nebo 24 - a v polovině případů, a to musím říct, hnutí ANO ustoupilo, v polovině případů ustoupil zbytek - tak závěr byl jednoduchý. Bylo nám nadiktováno, kdo bude předsedy výborů, ale o tom už se debata nepřipouštěla. Když jsme ji v jednom případě otevřeli, jenom jsme říkali "Fakt je nutné, aby předsedou bezpečnostního výboru byl zástupce okamurovců, a ještě člen, který se v minulých dnech takovým způsobem ukázal jako nekompetentní?", tak nám bylo panem Faltýnkem a panem Fialou odpovězeno, že o tom se debata vůbec nepovede.

Takto probíhají jednání. To nejsou jednání. To je diktát! To jsou ultimáta. Ber nebo neber. A dneska nám to znovu ukázalo. My se snažíme být vstřícní. Víme, že jsme ve volbách nebyli zdaleka tak úspěšní jako hnutí ANO. Ale i tak zastupujeme 260 tisíc voličů jako Starostové a nezávislí. A Demokratický blok zastupuje 1,4 milionu. Přesto se dějí tyto věci, které se dějí. Já pořád chci věřit tomu, že není to tak, že všichni, kteří kandidovali za hnutí ANO, že tímto způsobem jim tato cesta vyhovuje a dokážou ji ve svých regionech také vysvětlit.

Já vám děkuji za pozornost. (Potlesk části poslanců.)

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Já vám děkuji, pane předsedo. Nyní pan vicepremiér Bělobrádek, poté pan předseda Stanjura, poté pan ministr Chvojka a poté pan předseda Faltýnek.

 

Místopředseda vlády ČR Pavel Bělobrádek: Vážený pane předsedo, kolegyně, kolegové, já bych chtěl jen říci, že ti, kteří zvolili místopředsedy Poslanecké sněmovny, by měli ještě jednou zvážit, jestli udělali dobře, jestli je to v souladu s jejich svědomím a vědomím, s tím, co tady přísahali při tom slibu. Jestliže místopředsedou Sněmovny bude člověk, který napadá média a svobodu médií. Jestli to bude člověk, který lže úplně běžně jak na půdě Poslanecké sněmovny, nebo i v předvolební kampani. Já si nemyslím, že to je zrovna něco, na co byste měli být hrdí. Nicméně to je věc každého a je to demokracie. Respektujeme výsledky voleb. Ale nemyslím si, že to je šťastné.

A doplnil bych svého předřečníka. Skutečně ta jednání byla taková, že jsme řekli, ne že chceme nějaký výbor, ale že máme nějaké tři prioritní. A nedozvěděli jsme se, že tedy je nakonec v té celkové dohodě nějaký. A já se ohrazuji proti tomu, co říkal pan Faltýnek, že by nám byl ten výbor nabídnut, ale bylo nám sděleno, že bychom ho měli mít. To se nikdy nestalo.

Stejně tak nám nikdy nebyla nabídnuta jednání o vládě. To sice pan Faltýnek neustále říká, ale protiřečníci se svým šéfem, s panem Babišem, který veřejně řekl, že o tom ani nikdy neuvažovali. Takže jeden z nich lže. A jestli to je jeden, nebo druhý, to já jim nebudu dělat soudce. Ale každopádně my jsme nikdy nabídku na jednání o vládě nedostali. A byl bych rád, aby tato nepravda už dále nezaznívala. My jsme řekli svoje podmínky již před volbami a tyto podmínky platí, to jsme na jednání potvrdili. A když jsme se zeptali, jak si představují vládní angažmá a uspořádání vlády, tak řekli, že to není na pořadu dne, že ta debata je o vedení Sněmovny, o výborech, což bylo i vlastně při svolávání deklarováno.

Takže já jsem přesvědčen, že taktika, která tady byla, těch partikulárních jednání, těch jednotlivých jednání bilaterálních, se příliš neosvědčila. A jsem rád, že se konečně kluby včera sešly - a vidíte, s jakým výsledkem. Přes ty deklarace, které tady byly o tom "pojďme pracovat a buďme velkorysí", tak se ukázalo, že to tak není. A já souhlasím s kolegou Stanjurou. Ten, kdo nepolíbí prsten, tak je za to... prostě mu je jasně ukázáno, kdo je tady šéf a jak to vypadá. A ti, kteří pro to hlasovali, tak se k tomu přidali, k těmto manýrům. A je to samozřejmě na každém z vás. Já to samozřejmě nebudu nějak hodnotit. Kdo jsem já, abych druhého nějakým způsobem kritizoval z tohohle pohledu? Já určitě nejsem taková morální autorita. To v žádném případě. Na druhou stranu budu rád, aby si o tom aspoň někteří zapřemýšleli, protože takhle se podle mě dlouhodobě, slušně nedá v rámci Poslanecké sněmovny spolupracovat a kohabitovat. Já jsem přesvědčen, že je velmi důležité, abychom si ty věci řekli, a není to žádná hanba.

Ale tak to řekněte dopředu a řekněte, že vám nevyhovuje třeba konkrétní kandidát za ODS, vy, kteří jste ho nevolili. Já jsem to od nikoho neslyšel. Řekněte, že má kandidovat někdo jiný.

Já si myslím, že v Poslanecké sněmovně by měla být zachovávána nějaká pravidla, některá jsou, některá nejsou. Já doufám, že bude zvolen kandidát za ODS. Je to druhá nejsilnější strana, je to opoziční strana, je to strana přes různé peripetie demokratická. Konečně, peripetie jsme měli všichni, pokud nejsme noví. I když mnozí noví obsahují velké množství politiků z jiných stran, takže mě vždycky baví, když někdo řekne, že není politik, a už je ve druhé straně nebo ve třetí nebo ve čtvrté u některých případů, a to včetně těch, kteří zastávají vládní funkce.

Stejně tak bych chtěl na závěr říci - podívejte se ještě jednou, co říká například pan Okamura, co řekl po svém zvolení, co řekl dnes. Já se musím zastat médií, protože i režimy, které jsou nedemokratické, mají parlamenty, dokonce mají volby, některé, ale rozdíl mezi tím, kde je demokracie a kde není, je právě svoboda slova a nezávislá média. A nad tím se prosím zamyslete, koho jste někteří z vás zvolili. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Já vám děkuji. Jako další vystoupí pan předseda Stanjura, poté pan - ne, pan Stanjura stahuje svůj příspěvek. Takže poprosím pana ministra Chvojku o slovo. Po něm pan předseda klubu ANO 2011 Jaroslav Faltýnek.

 

Ministr vlády ČR Jan Chvojka Děkuji za slovo, pane předsedo. On pan kolega Kováčik říkal, že volba je tajná a za tou plentou je každý sám, takže jak může kdo vědět, jak kdo volil. Nicméně jsou nějaká čísla a myslím, že leccos se z toho dá dovodit.

Tady se ukázalo, že stejně tak jako u volby předsedy mandátového a imunitního výboru funguje ta - slovy mého místopředsedy Honzy Birkeho - ďábelská koalice, která prostě není v pořádku.

My jsme tady - a včera to počítal pan předseda Faltýnek - měli ke včerejšku 21 různých jednání, jestli to říkám správně, 21 různých jednání, což je docela dost měsíc po volbách, a teprve včera jsme se na těch věcech dohodli finálně s tím, že celou tu dobu, celý ten měsíc, celých těch 22 s tím včerejším jednáním se neustále mluví o poměrném zastoupení jako tom svatém grálu jednacího řádu, a je tu něco, co by mělo platit podle názoru ČSSD.

My jsme volili pana kolegu Fialu jako poslanecký klub ČSSD, a to z jednoho důvodu. My tady celý měsíc právě mluvíme o tom poměrném zastoupení, pan předseda Fiala je zástupce druhé nejsilnější strany v této Sněmovně, a já si myslím, že to, co se stalo teď, je do jisté míry ukázka toho, jak Sněmovna může v budoucnosti fungovat. Pokud by měla fungovat takhle, tak se mi to hrubě nelíbí. To znamená, slovo by mělo platit, dohody o tom, že se zde všechno bude odvíjet podle poměrného zastoupení, by měly také platit. A souhlasím s tím, pokud je tady výhrada vůči nějakému kandidátovi, tak se to má říci veřejně a ne takto pokoutně tím, že ho nezvolíme.

To znamená, já jsem z toho zklamaný. Věřím, že takhle ta Sněmovna fungovat nebude, protože pokud by takhle fungovala, tak si myslím, že nemá budoucnost.

Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Já vám děkuji. Pan předseda Faltýnek, poté pan předseda Fiala.

 

Poslanec Jaroslav Faltýnek: Hezké dopoledne, kolegyně, kolegové. Já bych si dovolil dvě kratičké poznámky. První je reakcí na vystoupení pana předsedy Farského. Když jsem ho poslouchal - potom bych poprosil, času máme dost, jestli by na to mohli reagovat další kolegové, kteří seděli na tom včerejším jednání. Já mám pocit, že jsem byl někde úplně jinde, pane kolego. Já nevím, proč tady říkáte kolegům nepravdy. Budu používat těchto jemných výrazů - nepravdy. Proč si vymýšlíte nesmysly? To není absolutně pravda, pane kolego. Já vás prostřednictvím předsedajícího prosím o to, abyste byl objektivní v informování Poslanecké sněmovny a naší veřejnosti.

Vy hovoříte o nějakém diktátu, ale to jednání - a podívejte se do pozvánky, pane kolego prostřednictvím pana předsedajícího - bylo svoláno k ustavení výborů, tam jsme se shodli, že ustavíme výbory, které byly v minulosti, v minulém volebním období, nebyl žádný problém, a o počtu členů, tam jsme se dohadovali. A není pravda, jak vy říkáte, že my jsme ustoupili x-krát a ta druhá strana y-krát. My jsme ustoupili osmkrát a čtyřblok šestkrát, aby bylo jasno, konkrétně. My jsme ustoupili, že jdeme u těch středních výborů na 18 členů a že u těch větších výborů, které byly 25, tak že budou 24.

A pokud se týká debaty o - z vašeho pohledu - diktátu o rozdělení těch výborů, tak já jsem pouze zrekapituloval těch x bilaterálních jednání, kde jsme slyšeli požadavky jednotlivých stran a jejich priority. Z toho vznikl nějaký průnik, úplně stoprocentně samozřejmě nebyli všichni spokojeni, ale de facto jsme si tam včera potvrdili to, na čem jsme se dohodli během těch tří týdnů. A bylo to tak odprezentováno i včera vlastně jako nějaké závěry po tom našem společném jednání. Takže já jsem z toho jednání osobně měl dobrý pocit, a nemyslím si tedy, že to bylo nějaké konfliktní a diktát, jak vy to tady popisujete. Ale ať se k tomu klidně vyjádří i ostatní kolegové. Čili shodli jsme se na tom, které výbory dnes ustavíme, jaký bude počet ve výborech, tam byl kompromis, a jediný sporný bod, který zůstal, byl vlastně u požadavku čtyřbloku, kde je k diskusi pět výborů, s tím, že jsme poprosili o čtyři priority. A ty priority zazněly v průběhu těch jednání těch tří týdnů. Ze strany ODS zazněly priority na školský výbor, obranný nebo bezpečnostní a ústavněprávní a ze strany KDU-ČSL zaznělo těch priorit více, ale jedna z nich byla výbor pro evropské záležitosti.

A vy sám jste včera, prostřednictvím pana předsedajícího, na tiskové konferenci říkal, že jste si vědomi toho, že máte takový volební výsledek, že nepočítáte s vedením výboru. Tak nevím, proč tady říkáte informace z nějakého jiného jednání. Já jsem asi seděl někde úplně jinde.

A pokud se týká volby místopředsedy Sněmovny za ODS, tak já za sebe říkám, že budu apelovat na naše kolegy na klubu, abychom podpořili Petra Fialu na tuto pozici.

Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Já vám děkuji, pane předsedo. Nyní pan předseda Fiala, potom paní předsedkyně Adamová Pekarová a pan předseda Farský se hlásí s faktickou. Upozorňuji, že jsme mimo rozpravu, faktickou nemohu udělit. Mám to chápat jako přednostní právo? Ano.

 

Poslanec Radim Fiala: Děkuji. Hezké dopoledne. Já se jenom musím ohradit, co tady bylo řečeno o tiskové konferenci a panu Okamurovi panem Bělobrádkem prostřednictvím pana předsedajícího. Vždyť tak to přece vůbec není. Pane kolego Bělobrádku prostřednictvím pana předsedajícího, vy jste tu tiskovku asi vůbec neposlouchal. My přece nejsme vůbec proti médiím. My budeme rádi poskytovat informace. Budeme chodit do přímých přenosů, budeme pořádat tiskové konference, mohou se nás ptát na cokoliv, ale prostě u některých médií máme pochybnosti o jejich objektivitě. Projevilo se to i před volbami. A nejenom my, ale i další jiné strany mají pochybnosti o jejich objektivitě a s takovými médii my prostě nebudeme spolupracovat. Ale když se nás budou ptát, tak na tiskových konferencích, v přímých přenosech, budou nás zvát do pořadů, do přímých pořadů, tak aby to nemohli sestříhávat, budeme rádi chodit a budeme rádi odpovídat.

Média samozřejmě musí mít volnost. Média jsou důležitým, řekl bych, hlídačem demokracie v každé zemi.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Já vám děkuji. Paní poslankyně, já se omlouvám, vy nemáte přednostní právo. (Vystoupit chtěla poslankyně Adamová Pekarová.) A předseda klubu? Jako další se hlásil pan Farský a po něm by byl pan Stanjura.

 

Poslanec Jan Farský: Děkuji za slovo. K panu Faltýnkovi prostřednictvím pana předsedajícího. Já jsem na tom jednání byl a tak to bylo. Možná by stálo za to říci, když pan Faltýnek říká "my", za koho mluví. To přesně byla včera i moje otázka, na kterou jsem odpověď nedostal. Jestli když se mluví o tom, jakým způsobem budou sestaveny komise a že budou v rukou opozice, koho počítá do té opozice a koho počítá do koalice. Na to jsem odpověď nedostal. Ale když jsem se zeptal, jak je možné dávat bezpečnostní výbor okamurovcovi, tak výstup byl ten, že po dohodě s panem Fialou - Radimem Fialou - prostě patří SPD. Takže přesné hranice jakékoli dohody byly ty, které dovolí koalice ANO, SPD a komunisté. A to je to "my", které tady reprezentoval pan Faltýnek.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Já vám děkuji, pane předsedo. Pan předseda Stanjura, poté pan předseda Bartošek.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Děkuji za slovo. Musím uznat, že pan předseda Faltýnek je mistr v odvádění pozornosti. Já teď nebudu komentovat naši včerejší dvouhodinovou schůzku, nebo budu úplně na konec. Ale je to zase snaha odvést pozornost.

Jestli se vás můžu zeptat, pane předsedo, kolikrát jste za poslední čtyři týdny řekl "my respektujeme princip poměrného zastoupení"? Možná stokrát. Nerespektujete, ale já si nestěžuji. Neodvádějte pozornost. Máte přijít sem a říct: my tam nikoho z Demokratického bloku nechceme, oni nám nepolíbili prsten, takhle my si spolupráci nepředstavujeme, tudíž ho tam nezvolíme. Já tomu rozumím. Teď tady slyším slova, že nám předseda komunistického klubu v tajné volbě dal jeden hlas, možné to je, nám taky jeden poslanec chybí, takže je nás tady jenom 84 jako Demokratický blok, sociální demokraté a Piráti. Ještě jednou děkuji těmto dvěma klubům, že podpořili princip poměrného zastoupení.

A teď slyším: nebojte, budeme volit příště. No, můžeme volit příště. Ale my ten prsten nepolíbíme ani do příštího úterý. Nečekejte to! Opravdu ne, smiřte se s tím!

Já jsem si přečetl slova nového pana předsedy, která nejsou stará, ani ne 48 hodin: já budu řídit tu Sněmovnu s plným respektem ke každému a chtěl bych, aby tady vládla demokratická diskuse. No a máme výsledek. Kde je respekt k výsledkům voleb? Kde je respekt k milionu 400 tisícům voličů, které reprezentují poslanci Demokratického bloku? To je poměrně hodně. Prostě vám ty počty, pane předsedo Faltýnku prostřednictvím vašeho předsedy Poslanecké sněmovny, na poměrný systém nevycházejí. Tak přiznejte tu hlasovací většinu, ukázali jste ji ve středu, ukázali jste ji dneska, ukážete ji příští týden v úterý, ve středu, ve čtvrtek i v pátek. My to respektujeme. Jenom si nechte těch pokryteckých řečí o tom, jak vy respektujete poměrný systém. Nestyďte se za to! Máte tady většinu.

A něco z toho včerejška, já to většinou nedělám, když jde o uzavřené jednání. Ano, udělali jsme dohodu o počtu výborů, pak po poměrně komplikované debatě plné vzájemných ústupků jsme udělali dohodu o počtech členů ve výborech - a pak jsme se dozvěděli, jak budou rozděleny výbory. (S důrazem:) Dozvěděli. Nedohodli jsme se. To není dohoda. Nevím, jestli bych řekl, že jsem si to vyslechl, nebo vzal na vědomí. Když se jeden ze zástupců opoziční strany pokusil říct: tak pojďme se na to podívat, jednobarevná vláda, hnutí ANO má všechny ministry, tak nerespektujme poměrný systém, řekl to poměrně otevřeně, pojďme se domluvit my ostatní, všichni tvrdíte, že jste v opozici, je nás tady 122 teoreticky v opozici, a dejme hnutí ANO méně výborů. A jiný nejmenovaný zástupce nekoaliční strany, která ovšem tvoří pevnou koaliční dohodu, tu debatu ukončil logikou, proti které nemůžete argumentovat: pro nás je výhodnější mít dva předsedy výborů než tři. To je pak těžká debata s takzvanou opoziční stranou. Pro ně je cennější dohoda s hnutím ANO, tomu já rozumím. Ale říkat, že dva je výhodnější než tři...? Já tomu rozumím. Kdybychom se domluvili, že dostanou tři, možná by ohrozili to, co už měli s hnutím ANO domluvené.

Ale to není podstatné. Podstatný je výsledek hlasování. Nemá cenu, aby tady teď chodili jednotliví vládní poslanci a říkali: já jsem volil Petra Fialu. To by měl asi tak 201 hlasů, kdybych vám všem věřil. Nebo tak nějak, nebo 180, 170. Neměl. Ale musím říct, že fakt nejsme překvapení. Fakt jsme vám nevěřili. A udělali jsme dobře, že jsme vám nevěřili, těm vašim řečem: chlapi, pojďme makat, poměrný systém, to je spravedlivé, respektujeme vůli voličů. Milion 400 tisíc voličů nemá zástupce ve vedení Sněmovny, protože komunisté, SPD a hnutí ANO si to nepřejí. To je celé. (Potlesk části poslanců v levé části sálu. Poslanci sedí abecedně.)

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji, pane předsedo. Jako další vystoupí pan předseda Bartošek, poté pan předseda Kováčik.

 

Poslanec Jan Bartošek: Děkuji za slovo, pane předsedající. Jak už jsem avizoval v předchozích dnech, když jsem zde mluvil, skutečně, časy se nám mění a je potřeba si na to zvyknout. Poté, co hnutí ANO opakovaně a mnoho týdnů tvrdí, že jedná, tak teprve včera bylo společné jednání všech politických stran zastoupených v Poslanecké sněmovně. Před několika okamžiky došlo k bezprecedentnímu útoku na média ze strany hnutí ANO - pardon, omlouvám se, ze strany SPD, a najednou se dozvídáme, že ne, že všechno je v pořádku. Pro mě osobně nově vznikající koalice, nově vznikající hlasovací mašina, která se zde ukazuje jako dobře namazaný stroj, a to je koalice hnutí ANO, SPD a KSČM, je koalice lži.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Já vám děkuji. Nyní pan předseda Kováčik. Hlásí se mi pan místopředseda Rakušan, upozorňuji, že pan předseda Farský se mi neomluvil a neurčil, kdo ho zastupuje, a podle zvyklostí vám neudělím slovo. Prosím.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Děkuji za slovo. Já tady dneska slyším termíny, které jsme tady nikdy ani nezažili, možná někde v nějakém hororu, filmu nebo v nějaké italské komedii o mafii, možná detektivce, líbání prstenu. Když jsme, a už jsem tady o tom dnes hovořil, v uplynulých, minulých a předminulých volebních obdobích vysílali zástupce velmi nezanedbatelné části voličů do vedení Poslanecké sněmovny, a věřte, měli jsme tehdy podstatně více, než náhodou máme teď, tak jste nás taky pěkně vyučovali a taky tady byly řeči: nedemokratická strana a bez komunistů. Ostatně i před touto volbou jsme se od některých reprezentantů zde zvolených politických stran dozvídali, že v žádném případě komunistu do vedení Sněmovny volit nebudou. A dostali jsme 121 hlasů, to je podstatně více, než je předestíraná hlasovací koalice. Já bych chtěl poděkovat těm šesti poslancům a poslankyním, kteří stojí mimo takzvanou hlasovací koalici, o které zde hovoří pan kolega Stanjura, že v sobě našli tu normalitu, ten selský rozum a že navzdory výzvám nevolte komunistu, komunistu zvolili.

Nicméně znovu připomínám panu kolegovi Stanjurovi prostřednictvím pana předsedajícího, že se nakonec i v minulých obdobích pro Vojtěcha Filipa potřebný počet hlasů našel, aniž jsme líbali jakýkoliv prsten komukoliv. Tady jde přece o to - vím, že to líbání prstenu je velmi mediálně zajímavý bonmot, obrat -, abychom skutečně, a proto jsem říkal ve svém prvním vystoupení, že zástupce ODS zvolen bude, bude zvolen proto, že je to druhá nejsilnější politická strana, a na rozdíl od kohokoliv jiného, kde tady slyším i do médií vyjádření komunista nedostane náš hlas a espéďák nedostane náš hlas, nikam, nikdy, tak my jsme ani na klubu neříkali nevolte ODS, protože je to ODS, která nese nějaké stopy z minulosti. My jsme říkali dodržujme poměrný systém, dodržujme zásady, je to druhá nejsilnější strana, byť prosím pěkně, nedělejme si úplně iluze, 11,7 nebo kolik není až tak moc velká síla.

Děkuji za pozornost a pojďme se vrátit k tomu, co tady dneska ještě máme udělat. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. V tuto chvilku už nevidím nikoho - vidím pana předsedu Stanjuru, který chce ještě vystoupit. Prosím, pane předsedo.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Tak abychom se k tomu mohli vrátit, tak my se fakt potřebujeme poradit. Sice nám to můžete zakázat hlasováním, jak už avizoval předseda Poslanecké sněmovny, ale máme připravené naše nominace ve výboru, vycházeli jsme z toho, že náš pan předseda, protože přece bude dodržen systém poměrného zastoupení, nemůže být v žádném výboru, tak se prostě musíme poradit. Za chvilku tady bude Martin Kolovratník žádat, ať ty nominace dáme do pondělní deváté hodiny ráno, že úředníci pak potřebují nějaký čas, ale my jako politici taky potřebujeme čas, abychom se poradili, co s touto situací.

Takže ano, můžeme pokračovat, ale respektujte prosím, anebo taky ne, to je na vás, že se potřebujeme poradit a potřebujeme na to 90 minut. Mohl jsem říct 120, 90 by nám mělo stačit. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Pan ministr Jurečka s přednostním právem.

 

Ministr zemědělství ČR Marian Jurečka Děkuji. Dobré dopoledne, vážený pane předsedo, kolegyně a kolegové. Jen musím říct, že mám sám za sebe smutný smíšený pocit při pohledu na výsledky volby místopředsedů Sněmovny, a budu stručný. Jenom těm, kteří dali těch 102 hlasů pro Tomia Okamuru, tak doporučuji: Podívejte se na server Demagog.cz. Tam je krásně zdokumentováno mnoho výroků, které tento současný vysoký ústavní představitel této Sněmovny a této země řekl. Ze 106 výroků, které tam jsou, je 68 nepravda a 49 je zavádějících. Když se podívám na kandidáta, který neprošel ani ve dvou kolech, profesor Petr Fiala, tak na stejném serveru má 137 výroků, které byly ověřovány, a z nich bylo 14 nepravda a 21 zavádějících. To je jen tak jako pro mě na zamyšlení, jaká kritéria, když tady volíme lidi, kteří tady slibují, něco takového tady říkají, nakolik jim to věříme a proč jim ten hlas vlastně dáváme.

K tomu, co tady řekl pan předseda klubu Fiala. Když váš pan předseda Tomio Okamura před asi čtrnácti dny říkal, že je potřeba veřejnoprávní média zestátnit, Český rozhlas i Českou televizi - to je docela varovný signál! V okamžiku, kdy něco zestátním, tak nemohu mluvit o tom, že je tady svoboda slova a že tady je veřejnoprávní médium, které má plnit - se všemi nedokonalostmi, které občas má, se nemusí líbit vám i nám. Ale já se potom ptám, kolikrát jste vy, vaši poslanci, podali stížnost na radu v nějakém konkrétním podnětu? Navíc tu radu tato Sněmovna volí. Takže ono jenom tak jednoduše říkat a kritizovat a kopat je strašně jednoduché. A tato Sněmovna to má v rukou. Takže zamysleme se nad tím, když volíme, koho volíme, jak ten člověk je věrohodný. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Já vám děkuji, pane ministře. S přednostním právem pan předseda klubu SPD Fiala.

 

Poslanec Radim Fiala: Děkuji, pane ministře, skutečně za vaše vystoupení, protože tady se přesně ukazuje, jak novináři o nás píší a naše profily stahují z různých sociálních sítí, z objektivních i neobjektivních, z oficiálních i neoficiálních, z různých jiných serverů, které zčásti mohou být účelové, které jsou politicky zaměřené a kdo ví, kdo je provozuje. Takže chápu, rozumím tomu, je to argument proti nám, tak ho použijete. Z toho důvodu my také právě říkáme, že se budeme vyjadřovat jenom médiím, u kterých máme alespoň pocit, že jsou minimálně trochu objektivní, a s těmi ostatními nebudeme spolupracovat, ale můžou samozřejmě psát to, co chtějí, a píší.

Co se týče České televize, tak my s Českou televizí samozřejmě nemáme žádný problém. A já bych vůbec to téma nechtěl teď otevírat, ale samozřejmě bychom si přáli, aby aspoň někdo sledoval hospodaření takové velké organizace, jako je Česká televize, to je jedna věc.

Druhá věc. Vy jste se ptal, kolikrát jsme podali stížnost na radu. No mnohokrát, mockrát. Neumím to ani teď spočítat a nechci to číslo říkat, abyste mě nechytali za slovo, ale mockrát jsme podali stížnost na Radu České televize a Českého rozhlasu. Ale taky si uvědomte jednu věc, že tu radu, na kterou my podáváme stížnosti, volí tato Sněmovna a většinou ji volí vládní většina, takže i vy jste volil, pane ministře, Radu České televize, a samozřejmě tam sedí lidé, tady jsou různé nominace, ale ti, kteří se do té rady dostanou, tak to jsou většinou nominanti vládní většiny v Poslanecké sněmovně, v parlamentu. Takže asi sami cítíte, jak je složité posílat nějaké stížnosti na Radu České televize, kam nás odkazuje pan ministr. Ale já myslím, že tato debata sem dnes vůbec nepatří.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Já vám děkuji, pane předsedo. Už nevidím nikoho, kdo by se hlásil s přednostním právem... S přednostním právem pan místopředseda Okamura.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Vážené dámy a pánové, chtěl bych jen říci, že my v SPD plně respektujeme výsledek demokratických voleb, to, jak občané rozdělili nové politické karty v Poslanecké sněmovně, tzn. my jsme počtem mandátů, a rozhodli to občané, nikoli KDU-ČSL, ano, u vás rozhodli také, že máte 5,5 % nebo kolik to je, ale u nás rozhodli, ale to neberte nějak osobně, to není žádná narážka, u nás rozhodli, že jsme počtem mandátů na třetím místě spolu s Piráty. Takže my, ano, chceme a držíme tu demokracii, možná jsou tady jiní, kteří by rádi určovali ta pravidla jinak, než občané rozhodli ve volbách, a my bychom jenom rádi jedinou věc. Proto od začátku říkáme, že jsme usilovali o poměrné zastoupení, a také jsme říkali, že kdo z vás, z jiných, nás požádá veřejně o podporu, abychom podpořili jeho kandidáta, řekli jsme to i před chvílí tady u kandidáta ODS, kdybyste nás požádali veřejně o podporu, že stojíte o naše hlasy, tak ale vy jste to na tiskové konferenci neudělali, přestože náš předseda poslaneckého klubu Fiala, takto ta debata proběhla, tak mi v rámci toho, přestože našim voličům by se to nelíbilo, v rámci toho, že ctíme poměrné zastoupení, tak bychom klidně kandidáta ODS podpořili, protože je to prostě poměrné zastoupení a voliči rozhodli, že jste ve volbách druzí. A my to nechceme rozhodovat, kolikátí máte být. To znamená, jediné, co chceme, aby bylo poměrné zastoupení na základě voleb do Poslanecké sněmovny. Rozhodli občané, já vím, že se to někomu nelíbí. A mluvíme tady o ustavení orgánů Sněmovny. O ničem jiném. My nejsme domluveni na žádném bloku, my nejsme domluveni na žádné hlasovací koalici, nás nikdo s diskusí o vládě neoslovil, nikdo s námi o tom nehovořil. Jenom chceme, aby Sněmovna začala pracovat, abychom mohli začít jednat o rozpočtu, což určitě bude zase tady parketa třeba pana Kalouska, protože byl ministrem financí, ale i dalších lidí, i my se vyjádříme, a nechceme, aby bylo nějaké třeba provizorium, abychom mohli přidat už lidem od ledna, abychom mohli začít pracovat. A to je vše a nic jiného v tom prosím nehledejte. A kdo v tom hledá něco jiného, tak už je to politika a už je to politikaření. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Já vám děkuji, pane místopředsedo. Nyní pan vicepremiér s přednostním právem.

 

Místopředseda vlády ČR Pavel Bělobrádek: Děkuji. Vážený pane předsedo, vážené kolegyně a kolegové, ano, takže ctíte v SPD poměrné zastoupení, pokud vám někdo políbí prsten. Děkuji, že jste nám to tady jasně řekl a že ho ctíte tedy jenom někdy, jenom za nějakých podmínek - a ta hlavní podmínka je přijít, poklonit se a políbit prsten. Jsem tomu rád, že jste to tady řekl přímo. Je vidět, že jste opravdu demokrat, jak má být. Děkuji. (Potlesk části poslanců.)

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji a doufám, že tentokrát už se nebudu mýlit, když řeknu, že nevidím nikoho s dalším přednostním právem. Nyní k řešení celé situace.

Já tu situaci samozřejmě nechci nijak zlehčovat, že je banální, určitě je vážná, ale musíme najít nějaké řešení a nejlépe nějakou dohodou. Diskutoval jsem s panem předsedou Stanjurou, říkal jsem mu, že na ustavující schůzi to nepovažuji za danou zvyklost, že by se automaticky dávala přestávka, taky jsem ji nevyhlásil a umožnil jsem tuhle debatu a myslím si, že je to dobře, že ty příspěvky zazněly. A teď jak z toho. Taky jsem ho upozornil, že nejlogičtější postup by byl podle § 54 odst. 9, abychom o přestávce hlasovali. Ale není to dohodnuto předem opět mezi všemi předsedy.

Abychom se z té situace nějak dostali, abychom dospěli k nějakému řešení, nabízím vám možnost, že bych teď vyhlásil přestávku do 13.30. Přestávka by obsahovala 60 minut na poradu klubu ODS, obsahovala by nějaký čas na oběd, protože stejně jsme se dostali do času oběda. A rád bych svolal potom na čas 13.10... požádal bych zdvořile předsedy všech klubů, zda by se dostavili do jednací místnosti předsedy Sněmovny, a že bychom se pokusili ještě i vzájemným dialogem dořešit po poradě klubu ODS tuhle situaci.

Jestliže má někdo námitku proti tomuto postupu, můžeme o ní hlasovat, jinak bych vyhlásil přestávku do 13.30. Nevidím žádnou námitku, proto vyhlašuji přestávku. Přerušuji schůzi, budeme pokračovat v čase 13.30 hodin. Děkuji.

 

(Jednání přerušeno v 11.21 hodin.)

(Jednání pokračovalo ve 13.30 hodin.)

 

Místopředseda PSP Jan Hamáček: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, budeme pokračovat. Otevírám bod 12, což je

Aktualizováno 7. 11. 2021 v 16:49.




Přihlásit/registrovat se do ISP